Tuomiojalta lipsahti…

”Tätä nyt käytettävää instrumenttia voidaan ja ehkä tuleekin käyttää myös tulevaisuudessa. On turha luulla meidän nyt kokevan viimeistä maailmantaloutta koettelevaa kriisiä.”

Tokaisi Erkki Tuomioja mielipidekirjoituksessaan poikkeuksellisesta, tilapäisestä ja ehdottomasti kertaluonteisesta Eu:n elpymispaketista.

Saako Erkki nuhteet tovereiltaan, kun tällaisen mielipiteen meni esittämään ?

 

33 vastausta artikkeliin “Tuomiojalta lipsahti…”

 1. No en näe tuossa mtään haitallistakaan tuo valmiuslaki tulee käyttöön melkoisella varmuudella tulevassakin elämässä
  Haittaa siitä tietysti on monelle ja kun liikkumista rajoitetaan ollaan aika pitkällä vapauden menetyksen suhteen
  No toiset sanoo pitääkö sitten matkustaa minnekkään itse kun eivät kykene meneen edes omalla kylällä kauppaan onko kateutta vai mitä lienee terv tepivaari

 2. Onhan tuo ääneenlausuttu jo mm. Saksassa kuukausia sitten, mutta Suomessa hallituslähteet pyrkivät asian kieltämään, jotta eivät asettaisi itseään aivan pellen asemaan.

  Kyllä se vaan niin menee, että kun pää on avattu, niin jatko onkin sitten helpompaa.

  1. Älä unta nää.
   Jatkossakin suomalaiset maksavat etelän maiden holtitonta rahanhaaskausta eli olemme luoneet uuden tulonjaon, missä olemme vain maksajina.

   1. No, ei maksa eikä maksa nytkään. Me vaan maksamme italialaisista kinkuista, hedelmistä ja vihanneksista, ja ruokaöljyistö, kun Suomalisille ei omat kelpaa.

    1. Mulle taas ei kelpaa oliviöljy ei lioin parman kinkku kuivaa sitkeetä lintujen ulostetta niissä on hedelmiä saamme muualta vihanekset pääasiassa espanjasta kukat taitaa tulla tuolta hollannin ja alankomaiden seutuvilta
     Italian roinaa emme tarvii missäänja rypsi ja rapsi öljy on paljon parepaa ja aika usein kotimaista terv tepivaari

    2. Me tulemme maksamaan 6,5 miljardia tuohon tukiaisrahastoon ja saamme takaisin n. kolmanneksen.
     Elon laskuopin mukaan me siis olemme nettomaksajia, mutta eihän se EU- ja hallitususkovaisille tosiasiaksi käy.
     Mehän tienaamme moisella, kuten Urpilainen kreekujen miljardiavustuksella.

      1. Kerropa, mikä tuossa ei pidä paikkaansa.
       On turha jauhaa potaskaa etleän mahtavista vienneistä ja kaupoista, kun sinne ei ennenkään ole juurikaan mitään saatu viedyksi.
       Ei se etelä- ja keski-Euroopan keskinäinen bisnes sentilläkään Suomen tilannetta paranna.

  2. Voihan tuotakin joku kannattaa, mutta itse en kyllä sitoisi Suomea ikuiseen yhteiseen velkaan etelä-eurooppalaisen taloudenpidon kanssa.

 3. Mitä Tuomioja ennustaa, se on hyvin todennäköistä mielestäni EUssa. Hyvä vaiko huono, sitä ei minulla riitä rahkeet arvioimaan.

 4. Toki Italiasta ja Espanjasta tulee m.m. meille monenlaisia elintarvikkeita. Niitä suomalaiset maksavat täyden hinnan. Nyt koro-kriisin aikana tämä ei taida riittää. Meillä saattaa olla edessä sarja tukipaketteja, joilla ylläpidetään Italiassa ja Espanjassa koronan vuoksi työttömäksi jääneittä turismialan ihmisiä.

   1. Tatkoitus oli, mitä oli olevinaan.
    Tukiaiset jaetaan kuitenkin jo ennen koronaa olleiden talouskatastrofien mukaan tukemaan erityisesti Saksan ja Ranskan pankkeja, mitkä ovat holtittomasti lainailleet noille taloushuijareille luotaen siihen, että EU hoitaa asian -kuten nyt tekikin taas.

   2. Ota nyt edes välttävästi selvää monen kertaan julkisuudessa esitetyistä faktoista. Korona vaikutusten osuus on korkeintaan kolmannes paketista ja ihailemasi Marin paheksui sitä, että Halla-aho ja Orpo kesällä kommentoivat,että osuuden pitäisi olla vähintään puolet paketista.

    Lue enemmän, luule vähemmän.

 5. Ohjelmassa eräs turismialalla toimiva erittäjä totesi, että useat espanjalaiset ovat saneet elantonsa olemalla turistien palvelijoina. Koronan vuoksi tähän toimintaan on tullut katkos. Kymmenet miljoonat ihmiset ovat työttöminä niin Espanjassa kuin Italiassa.

  **************************************************************************************
  https://areena.yle.fi/1-50397502

  Ulkolinja: Koronakriisi Kanarialla

  Koronavirus hiljensi turismin Kanariansaarilla. Ahdinko kasvaa kun koko turismielinkeino on lamaantunut ja yli satatuhatta ihmistä menetti työnsä.

 6. Tuollaisia lipsahduksia saisi kuulla enemmänkin.
  Italialaiset ja espanjalaiset kotitaloudet ovat paljon vauraampia kuin suomalaiset kotitaloudet. Verotuskäytäntö em. maissa on erilainen kuin vaikkapa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tämän vuoksi Etelä-Euroopan maiden valtiontalous on kuralla.

  Jo vain meidän passaa ruveta avittamaan Etelä-Euroopan ”köyhiä” maita, ettei niiden tarvitse muuttaa verotuskäytäntöjä. Ja miksi muuttaa jos kerran siirrrytään tulonsiirto unioniin.
  Rahaahan saa taikaseinästä ja sähköä töpselistä.

  Niin, ja onhan ne Sorosin mainitsemat ikuiset lainat, eli eliitin pukkaama savuverho, jonka suojissa Troijan hevonen saadaan hiissattua vähin äänin muurien sisäpuolelle.

  1. Italian kotitalouksien varallisuus on näennäistä kuten Suomen omistusasunnot ja mökit, jotka eivät käyttörahaa lisää, vaan vähentää kuluillaan. Ruotsin asuntokanta on vuokra-asuntoperustaista eikä ole mökkejä kuten Suomi väärällään. Ja vapauttaa ruotsalaisille käyttörahan.
   Sosiaaliturva on mamman lompakko.
   Palkkatyön verotus korkampaa kuin Suomessa.
   En ota kantaa Suomen veronkiertoon ja kuitittomaan kauppaan.

   1. Okei, voitko laittaa linkkiä mistä nämä väitteesi voi tarkistaa?

 7. Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus n. 160 000 euroa, italialaisten kotitalouksien nettovarallisuus n. 275 000 euroa, espanjalaisten kotitalouksien nettovarallisuus n. 291 000 euroa.
  Lähde: Iltalehti 30.5.2020 ”Analyysi: Kuka Euroopassa elättää ja ketä – onko totta väite rikkaasta pohjoisesta ja köyhästä etelästä totta.”

  EU-myönteisessä artikkelissa kerrotaan, etteivät numerot kerro kaikkea, on niin monta muuttujaa ja Natostakin siinä puhuttiin ja niin päin pois.
  Jk. Ennemmin uskon ekonomi Tuomas Malista, joka puhuu talousasioista selkokielellä kuin toisenlaisia sananselittäjiä.

  1. Ei kiinteällä omaisuudella osteta ruokaa ja kulutustavaraa. Se on puhdasta pluffia ja hämäystä olipa Suomi, Ruotsi tai Italia. Nettopalkalla eletään.

 8. Italialaisten kotitalouksien nettorahoitusvarallisuus on reilut kaksi kertaa suurempi kuin suomalaisilla kotitalouksilla.

  Rahoitusvarallisuus käsittää mm. osakkeet ja talletukset. Netto saadaan kun noista vähennetään kotitalouksien velat. velat.

  Eli kyllä italialaisilla on keskimäärin enemmänrahaa käytössään.

  1. Selvitähän kuinka suurella osalla massaväestöstä Italiassa on rahoitusvarallisuutta, osakkeita jne.
   Sen sijaan Suomi on yksi velkaisimmista kotitalouksista, ei Italia, Espanja tai Kreikka. Siellä käteisvarallisuus on edelleen turva, koska suomalaista sosiaaliturvaa ei ole.

 9. Ovatkohan italialaiset ja espanjalaiset kiinnostuneita miten suomalaiset pärjäävät? – tuskin ovat

  Ovatkohan italialaiset ja espanjalaiset kiinnostuneita miten suomalaiset omistavat? – tuskin ovat

  *
  Mielestäni on aivan ykslysti mitä italialaiset ja espanjalaiset omistavat.

  [ Ei kenenkään oleteta hoitavansa päivittäisiä menojaan omaisuutta myymällä. Ai niin, paitsi suomalaisten eläkeläisten oletetaan käytävän ensin omaisuutensa ennen kuin voi odottaa tukea yhteiskunnalta.]

  *

  Useimmat suomalaiset varmaan odottavat (ja toivovat) italialaisten ja espanjalaisten tulevan omillaan toimeen – siis ilman tukipaketteja.

 10. Italian mafian vastainen tutkimusvirasto DIA varoitti perjantaina, että mafia laatii jo strategioita päästäkseen käsiksi Euroopan unionin satojen miljardien eurojen elvytyspakettiin, kertoo uutistoimisto AP.

  EU pääsi 750 miljardin elpymispaketista sopuun tiistaiaamuna. Elpymispaketissa 390 miljardia euroa jaetaan avustuksina ja 360 miljardia euroa lainoina. Italian pääministeri Giuseppe Conte on uutistoimisto Reutersin mukaan kertonut, että 28 prosenttia tukipaketista ohjataan Italialle.

  – Satoja miljardeja (euroja) virtaa Eurooppaan ja Italiaan, tässä kohtaa mafia ei aio vain seisoskella ja katsoa vierestä, sanoi DIA:ta johtava Giuseppe Governale Italian valtion televisioyhtiö RAI:lle.

  DIA:n mukaan mafia voisi päästä rahoihin käsiksi muun muassa korruption kautta sekä hyödyntämällä Italian hidasta ja tehotonta byrokratiaa. Rikollisjärjestöt esimerkiksi hankkivat painostuksen kautta itselleen julkisia hankintasopimuksia.
  ———————————————-
  Lähde: Iltalehti 21.7.2020 otsikolla ”Italian viranomaiset varoittavat: mafia yrittää päästä käsiksi EU:n elpymispaketin miljardeihin”.
  ———————————————-
  Lopuksi sanon eläkeläisen muotikirosanan: Voihan taitettu indeksi sentään!

  1. Mafia on tiedostettu ja pakettien vastustajien yksi pääasiallisista huu-haa väittistä.
   Sama se on Suomessa, jossa erilaiset apupaketit saattavat mennä vastaaville ja ovat menneetkin.
   Meidän kannattaa pestä ensin oma likapyykkimme.

 11. Onko siis Iltalehden artikkeli 21.7.2020 otsikolla ”Italian viranomaiset varoittavat: mafia yrittää päästä käsiksi EU:n elpymispaketin miljardeihin” huuhaata?

  1. Joku tietää ammattilaisia paremmin kaiken, joten älä Lasse yritä.

Kommentoi