Persut tippuu aluevaaleissa kuin pyy orrelta

Mistä tämä kertoo ?

1. Kannatusmittauksen ajankohta painottuu pääosin aikaan, jolloin puolueiden vaalitentit eivät ole olleet vielä täysmääräisesti päällä. Niissä aivan reilun viime viikon aikana on tullut täysin selväksi eri puolueiden linjat ja, mitä aluevaalit tarkoittavat.

2. Persujen kannatus on murentunut karkureista takaisin kokkareihin ja kepuun, ei demareihin eikä muualle.

3. Persujen bensa- ja maahamuuttoargumenteille nauravat jo aidan seipäätkin mitä tulee aluevaalien tehtäviin.

4. Oma näkemykseni valtakunnallisesti on se, että luvut muuttuvat vielä siten, että KD ja vasurit lisäävät osuuttaan hiukan. Kokoomus menettää viimeisten haatattelujen perusteella Orpon vain vanhojen fraasien jankkauksen vuoksi kepulle ja demareille muutaman prosenttiyksikön. Persut tippuu vielä pari prosenttiyksikköä, vihreät ovat saavuttaneet pohjakosketuksen.

5. Se, mitä tuo tarkoittaa esimerkiksi Pirkanmaalla on, että kepu ei täällä menesty kuin juuri ja juuri. Persut tippuu kelkasta ja taisto käydään kokkareiden ja demareiden välillä. Kokoomuksen vahvimmat Ikonen+ Kummola vs.demarien vahvimmat Lyly + Nurminen ? Luulen,  että muutenkin näkyvämpi demariväki voittaa pelin. Vihreät pärjää valakunnan lukuja hiukan paremmin.

Aluevaalien puoluekannatusmittaus 27.12.2021–18.1.2022.

https://yle.fi/uutiset/3-12276746

”Näin kannatusmittaus tehtiin

Taloustutkimus haastatteli 3158 ihmistä, joista kantansa ilmoitti 2083 .

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos aluevaalit olisivat nyt.

Haastattelut tehtiin 27.12.2021–18.1.2022. Mukana ei ollut helsinkiläisiä, sillä he eivät äänestä näissä vaaleissa.

Mittauksen virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Voit ladata kannatusmittauksen tausta-aineiston täältä(siirryt toiseen palveluun).”

Perussuomalaiset
14,9 %
Kristillisdemokraatit
8,3 %
Vihreä liitto
4,7 %
Vasemmistoliitto
3,1 %
Keskusta
2,6 %
Kansallinen kokoomus
0,5 %
Sosiaalidemokraattinen puolue
0 %

 

14 vastausta artikkeliin “Persut tippuu aluevaaleissa kuin pyy orrelta”

 1. Kun halutaan rakentaa parempaa sosiaaliturvaa, niin en ymmärrä kokkareiden kannatuksen kasvua joka johtaisi palvelumme yksityisille ja nostaisi hinnat sekä vanhukset saisivat ala-arvoista hoitoa kuten on nähty?

  1. En minäkään ymmärrä. Se tulee tippumaan noista luvuista aivan varmasti.

   ”Pirkanmaalaisista runsas puolet aikoo tulevaisuudessa luottaa julkisiin palveluihin. Vain noin kolmasosa pitää yksityistä puolta parempana. Vastaajista 54 prosenttia uskoo saavansa parhaiten palvelevan perusterveydenhuollon julkiselta terveysasemalta, kun yksityistä terveysasemaa pitää parempana 34 prosenttia.

   ”Julkinen jyrää ja sitä pidetään parempana kuin yksityistä. Suomalaiset luottavat julkisen vallan järjestämiin ja tuottamiin palveluihin, vaikka yleensä keskusteluista syntyy se mielikuva, että julkiselle ei pääse ja sinne mennään vain sen takia, kun rahat eivät riitä yksityiseen. Nyt asia on tutkittu, eikä se ihan niin näytä olevan.”

   https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000008545284.html ( tilaajille) ”

 2. Ehkä PS vetoaa liikaa älyä omaaviin
  yksilöihin.

  Sillä bensahinnankorottajapuolueiden poliitikot eivät ymmärrä maaseudun olosuhteista mitään, eivätkä maahanmuuton kannattajat talousasioista.
  Kuitenkin tyhmempien äänet olisivat yhtä arvokkaita kuin meidän älyä omaavien.
  Valitettavasti persutkin erehtyivät pitämään muita vertaisinaan.

 3. Minä taas en ymmärrä sitä, miksi SDP:n kannatus on noinkin korkealla.

  MTV3:n vaalitentissä Marin paasasi siitä, kuinka demareille on tärkeää, että ihmiset pääsevät hoitoon eivätkä joudu jonottamaan hoitoon pääsyä.

  Kun ajattelen Tamperetta, niin täällähän demarit johtivat pormestarikoalitiota Lauri Lylyn johdolla edellisen valtuusto kauden.

  Paranivatko tuona aikana ihmisten terveyspalvelut? No eivät parantuneet. Jonot kasvoivat ja lääkäriajan sai hyvässä tapauksessa parin kolmen kuukauden päähän.

  Paljon puhutaan ”leveämpien harteiden” tuomasta hyödystä. Jos noin. 220 000 asukkaan Tampereella eivät hartiat riitä hyvien palvelujen tuottamiseen, niin kuinka sitten uusilla hyvinvointialueilla, joista monet ovat asukasmääriltään paljoin Tamperetta pienempiä.

  Eräitten asiantuntijoiden mukaan yli puolet hyvinvointialueista on liian pieniä. Esim. Keski-Pohjanmaan asukasluku on vain 68 000 ja Kainuun 72 000. Järkevänä rajana pidetään noin 200 000 asukasmäärää.

  Ps. Aamulehden artikkelista selviää sekin, että vain 16,1% uskoo sote -uudistuksen parantavan palveluita. 30,9% uskoo sotepalvelujen heikentyvän uudistuksen myötä.

  1. Täysin väärää logiikkaa verrata sote-palveluja menneeseen aikaan, siis Lylyn tai Ikosen aikoihon. Nyt tehdään uutta ja katsotaan, mikä koalitio sen muutta paremmaksi tavoitteiden mukaisiksi.
   Samaten ei ole mikään uskon asia, uskooko parantuvan tai ei. Se vaikuttaa korkeintaan äänestysprosenttiin, joka on nyt kohtuu hyvissä uomissa.
   Nyt lähdetään näillä hyvivointialueilla liikkeelle ja niitä ei heti muuteta mihinkään olipa kuka mitä mieltä tahansa. Ne muuttuvat ajan mittaan, jos ovat muuttuakseen.

   1. Raha ja henkilöstö ovat ne kriittiset tekijät, jotka sote -uudistuksen menestymiseen vaikuttavat. Nämä kaksi resurssia eivät uuden mallin myötä lisäänny.

    Vertailu Tampereen nykytilanteeseen ei mielestäni ole väärin mainitsemistani syistä. Rahkeita on nytkin, mutta palvelut ovat heikolla tasolla. Se, että sama raha ja sama henkilöstömäärä siirretään hyvinvointialueille ei tilannetta miksikään muuta.

    Ottaen lisäksi huomioon esim. palkka harmonisoinnin, jonka tuoma lisäkustannus lienee useita satoja miljoonia, kenties lähempänä miljardia, hallituksen päinvastaisista vakuutteluista huolimatta, rahasta tulee pulaa.

    Mitäs sitten tehdään? Leikataan alueilla palveluja vai huudetaan valtiota apuun?

    1. Ensinnäkin, perusrahahoitus on kuntien entiset sote-menot plus tulevat valtionavut, plus it- kulut valtiolta. Niistä lähdetään eteenpäin kunhan aluevaltuustot ja hallitukset saavat hommansa käyntiin. Enempää kukaa ei osaa sanoa, muut kuin kaikenvastustajat.

     1. Kun ei vaan riitä tuo mitä esität.

      Esim. it- uudistuksiin myönnetyt määrärahat ovat täysin riittämättömät. Tuo lienee käynyt selväksi, jos ole kuunnellut viime aikojen uutisointia.

      Entäpä henkilöstö? Väki ei edelleenkään lisäänny, vaikka he siirtyvät alueille.

      En saanut vastauksia näihin kysymyksiin myöskään juuri päättyneestä Ylen vaalitentistä. Sama lupaustentsunami vyöryi päälle, mutta kukaan ei keronut, millä nuo lupaukset lunastetaan.

      Ps. Sanna Marin veti esimerkkejä Tampereelta, kuinka isommat yksiköt parantavat palveluja. Kenties.

      Samainen Marin peräänkuulutti myös sitä, että palvelujen kilpailuttaminen esim. vammais- ja vanhuspalveluissa pitäisi tehdä laatu edellä?

      Miksi sitten täällä Tampereella, missä myös Marin on kaupunginvaltuutettuna, kilpailutukset on tähän asti tehty pääosin hinta edellä? Halvin tarjous voittaa.

 4. Oma kantani on, että tärkeintä on kokoomuksen menestyminen ja vihreiden lasku.

 5. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/267b85a4-02c0-4c97-8a8c-bebf6251134b
  14.1.2022

  Politiikan puskaradio: Demarit ja kepu paisuttavat poliittisen ”hyvä sisko”-rälssin ennätysmittoihin

  Demarit ja kepu paisuttavat poliittisen ”hyvä sisko”-rälssin ennätysmittoihin. Se ei suinkaan riitä, että 21 hyvinvointialueella nimitetään poliittisin perustein johtavat virkamiehet.
  .
  Tämän lisäksi aluevaltuusto ”voi päättää, että aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä lautakuntien puheenjohtajat toimivat päätoimisina tai osa-aikaisina luottamushenkilöinä”.
  Näin säädetään laissa hyvinvointialueesta.

  Puskaradion studiossa Jari Hanska ja Lauri Nurmi arvioivat, että puolueet synnyttävät sote-uudistuksen varjolla Suomeen vähintään parisataa uutta poliittista suojatyöpaikkaa.

  Suojatyöpaikka tarkoittaa sitä, että yksi edellytys sen saamiseksi on puolueen jäsenkirja. Hyville siskoille ja veljille riittää siis tuoleja, joilla palkkataso on taatusti korkeampi kuin suomalaisen palkansaajan mediaaniansio kolme tonnia ja risat.

 6. Aluevaalien kilpalaulantaa – kuka kehtaa luvata eniten
  *
  https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/e8384c52-2d81-4bc6-851a-84dd43de0c35

  Keskustan sumea vaalilupaus näyttää purevan

  Ylen tuore kannatusmittaus ennakoi keskustalle kelpo tulosta aluevaaleissa.

  Keskusta on kosiskellut äänestäjiä lupaamalla jokaiseen Suomen 309 kuntaan vähintään yhden sosiaali- ja terveysaseman. Muotoilu on hajaseutujen äänestäjiä kosiskeleva, mutta samalla sopivan epämääräinen, koska jatkossa palvelut voidaan kunnissa toteuttaa monin eri tavoin.

  Äänestäjille pitäisi kuitenkin kertoa rehellisesti sote-uudistuksen realismista, eli siitä, että monilla alueilla palveluverkko harvenee ja etäpalvelut yleistyvät, kun sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan nykyistä isommiksi kokonaisuuksiksi.
  Mihin muuten tarvittaisiin kolmatta uutta hallinnon tasoa?

  1. Olisi kannattanut kuulla tenteistä edes se, että nyt vasta sota-alueet valtuutettuineen ja hallituksineen järjestätyvät ja alkavat panna tuulemaan sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
   Kommentin panen joukkoon ”kaikenvastustajat”, jonka pää-äänemkannattajia ovat oppostion IL/IS ”haapaloineen, karvaloineen ja nurmineen” , joille omaego on asia n:o 1.

 7. Lisäsin avaukseen tiedot siitä, miten eri puolueet vastustavat rokotuksia. Ja kuinkas ollakaan, puolue, joka pyrkii neuvomaan muita sote-asioissa onkin roktevastaisten buvaani.

  Jos persut kertovat, että heillä on noin 0,5 mijoonaa aikuista äänestäjää, niin 15 % tarkoittaa 75 000 perheen päätä, jotka markkinoivat omaa kantaansa myös perheen alaikäisille.

Kommentoi