8 vastausta artikkeliin “Vaihtoehtoisia käyttötapoja”

 1. Mukavaa viikonloppua Liisalle. Mulla huomenna normilauantai: Sauna, muutama olut ja hyvää ruokaa. Töllöstä avara luonto ja elämäni biisi.

  1. Nautihan saunalauantaista ehkä erityisten syötävien ja juotavien kera. Avara luonto oli oman lapsuuteni vakio myös 🐺🐳🦛🦩

 2. Kiitos samoin!
  Kävin tannoin Valamossa siellä luostarisaarella!
  Vaikutuin innolla maalata muutama ikoni opettajan johdolla.

  1. Kiitos, enpä itse olekaan käynyt vanhassa Valamossa, ainoastaan Heinäveden uudessa Papinniemessä, jossa kyllä voisi joskus harkita viettävänsä jonkinlaisen retriitin. Ikonien maalaus ja työstäminen kuulostaa mieleenpainuvalta — tuo perinteinen tempera-tekniikka puulle, johon kollaasimaisesti vielä yhdistellään muita materiaaleja on jännittävää!

 3. ”Vuoden 1917 vallankumous katkaisi luostarin yhteydet Venäjälle. Pian sen jälkeen Valamo ja muut Suomen silloisten rajojen sisäpuolella olleet ortodoksiset munkkiluostarit, Konevitsa ja Petsamo, liitettiin Suomen ortodoksisen kirkon yhteyteen. Viitankantajamunkit ja noviisit oli kutsuttu ensimmäiseen maailmansotaan jo ennen vallankumousta. Näiden vaiheiden jälkeen luostariasukkaaksi pyrkivien määrä laski romahdusmaisesti ja veljestön rivit alkoivat harventua.

  1970-luvulle tultua lähes koko Laatokan Valamosta tullut veljestö lepäsi Papinniemen hautausmaalla. Päivittäiset jumalanpalvelukset olivat hetken enää yhden iäkkään pappismunkin, isä Simforianin, varassa.

  1970-luku osoittautui kuitenkin Valamon uuden kasvun alkusoitoksi. Luostarissa alettiin kääntää vuosikymmenen alussa kirkon jumalanpalvelustekstejä suomen kielelle.

  Luostarin monien tukijoiden avustuksella rakennettu kivinen pääkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1977. Samalla luostari siirtyi käyttämään gregoriaanista kalenteria ja jumalanpalveluskielenä ollut kirkkoslaavi vaihtui suomeen. ”
  (valamo.fi)
  __

  ”Arkkimandriitta Mikael (Mikael Nummela, s. 1974) on Valamon luostarin johtaja eli igumeeni tammikuusta 2022 lähtien.

  Mikael on kolminkertainen maisteri. Hänellä on tutkinnot teologiassa, kauppatieteissä ja hän on myös filosofian maisteri, pääaineenaan venäjän kieli. Hän puhuu suomea, ruotsia, norjaa, venäjää ja englantia ja auttavasti vielä kuutta muuta kieltä.

  Ennen luostarielämää Mikael työskenteli pankissa pörssianalyytikkona.”
  (Wikipedia)
  __

  Uudessa Valamossa on ilmeisesti harjoitettu myös vinhaa ”taide-esineiden”/ kopioiden myyntiä turisteja höplistä vetäen!

Kommentoi