Karuun arkeen herätään jo hallituspuolueessakin.

Ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitus on tuottanut juuri sellaisen lopputuloksen kuin ennalta varoitettiin, mutta varoitus meni kuuroille korvilla, kun omat ”kivat asiantuntijat” eivät nähneet mitä tuleman pitää.

No muutama kepuli on nyt havahtunut karuun arkeen ja vaativat :

”– Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen kiristäminen on johtamassa hoitopaikoissa laittomaan tilaan ja jopa tarvittavien hoitopaikkojen sulkemiseen.

– Tässä tilanteessa on vakavasti tarkasteltava, onko hoitajamitoituksen toimeenpanoa lykättävä hoidon laadun varmistamiseksi,”

Sotesopasta on muutoinkin kehittymässä niin sakea keitos, että pirukaan ei tiedä miten koko järjestelmä siitä  selviää, mutta josko vaikkapa lisävelalla kuten kaikesta muustakin.

P.s. oppivelvollisuuden pidennys ja kaikki siihen liittyvät koulupsykologi yms. palvelusäikeet saattaavat muutoin johtaa useita kouluja laittomaan tilaan, mutta kivoja päätöksiä on hauska tehdä.

 

14 vastausta artikkeliin “Karuun arkeen herätään jo hallituspuolueessakin.”

 1. Kun työstään ei saa toimeen tuloaan silloin vaihdetaan alaa terv tepivaari

 2. Väärä tulkinta, että mitoitus on syy.
  Syy on siinä, että hoitajia ei ole palkkasopan ja kasvavan tarpeen sekä työrakenteen vuoksi, kuka saa tehdä ja mitä.
  Pääasiassa tämä koskee yksityisiä hoivataloja, ei niinkään julkisia – miksi ?
  Asiahan on selvä, hoitajia tarvitaan mitoituksen mukaisesyi, mutta miten se sisäisesti vaatimustason mukaan organisoidaan.
  On pakko käydä läpi työn rakenne, kuka saa tehdä mitäkin.
  Aamulehti opposition, kokoomuksen äänitorv, joka vastusti sotea ja kannatti ykstyistämisen vapaata temmellyskenttää setelinkuva silmissään.
  Esperi, Attendo, Terveystalo- nimet kertovat kaiken jo nimellään.

  Hoitajamitoituksen karu seuraus Pirkanmaalla: moni vanhus jää nyt ilman hoivapaikkaa, mutta pahempaa on vielä luvassa – ”Tilanne on jopa mahdoton”: https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000008995898.html?share=f0eb45f1a9202005a087c93b95c34ae0

  1. Toki hoitajamitoitus on ongelmallisempi yksityisellä puolella, koska valvontaviranomaiset ovat hoitajamitoituksissa vaatineet yksityisiltä palveluntuottajilta tiukempaa vanhuspalvelulain tulkintaa kuin julkisilta toimijoilta.

  2. ”Väärä tulkinta, että mitoitus on syy….”

   Ei kyse ole mistään tulkinnansta vaan aivan selvästä syy-seuraus suhteesta, joka oli tiedossa jo hyviossä ajoin ennnen lain voimaatuloa ja se myös tuotiin avopimesti esille, mutta eihän huulipuna hallitus tietenkään kuunnellut viisaampiaan.

   Siis mikä koskee pääasiassa yksityisiä hoivayrityksiä? Hoitajapula vai ?

   Huulipunahallitushan kävi eri tehtävien työkuvat ja vaatumukset läpi jo lakia valmisteltaessa, ne ovat oleellinen osa itse lakia ja kun hallitushan on erehtymätön niin miten on mahdollista että jokin menee sittenkin pieleen ?

  3. Tulkinnalle ei ole sijaa, kun käyttöön otetaan puhdas matematiikka.

   Hoitajamitoitus kirjattiin lakiin vuonna 2020. Mitoitusta nostetaan porrastetusti 0,5.stä 0,7:mään vuoden 2023 huhtikuun alkuun mennessä. Tällä hetkellä mitoitus on 0,6.

   Noita lukuja kun pyörittelee, niin syksyn 2020 tasosta hoitajatarve ensi huhtikuuhun mennessä on lisääntynyt 40% pelkän lainkirjauksen vuoksi.

   Tämän vuoden tasosta nousua huhtikuuhun on noin 17%.

 3. Eikä tässä vielä kaikki, koska koko sairaanhoitojärjestelmä on ongelmissa niin palkkojen, eläkepoistuman ja koronoiden sekä erikoissairaahoidon tarpeen kasvaessa.
  Tapereella Acutan ongelmat ovat kärjistyneet, jopa potkulautaturmien ja känniläisten örveltämisen vuoksi niin, että ”oikeita” lekkauksia siirretään määräämättömän ajan päähän.
  Mikään sote ei pärjää tällaisen kokonaisuuden kanssa ilman käsittämätöntä rahamäärää ja töiden sisällön muuttamista ellei kansakin muuta tapojaan.

 4. Kuteen Niilo toteaa, rahalla (velkarahallakin) saa asian kuin asian kuntoon. On helppoa hallitusherrojen mennä virheitä tehtyään sen taakse että kyllähän me vaikka kuun taivaalta kansalle annamme kun olisi rahaa.
  Mutta kun ei sitä loputtomasti ole on päätöksiä tehtäessä se huomioitava eikä lupailla tyhjää kaunosieluisesti tai äänestäjien suosiota kalastelle.

  Tuosta että yksityinen yritystoiminta toimii vain jos se on tuottavaa käyttää Heikki mieluusti ilmaisua setelinkuvat silmissään ja että se niin ollen on paha, jos näin kaikessa ajatellaan on toinen vaihtoehto sosialismi.
  Hallitus määrää raamit missä yksityisten on toimittava ja valvoo että niin toimitaan.

  1. Matti, mistään sosialismin pelosta ei ole kysymys, vaan siitä demekraattisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, että kaikkia pitää hoitaa rahalla samanarvoisesti, vaikka sitä rahaa hänellä itsellä ei olisi.

   1. Vaan eipä ole vuosiin sitä samanarvoista hoitoa saatu.
    Jotkut mälläävät yksityislääkäreill kunnan piikkiin ja kehua retostavat hoitoaan ja toisten pitää mennä yksityislääkärille omaan piikkiin, koska kunnallisella ei pääse hoitoon.

     1. Ei tule onnistumaan ainakaan sillä, että yksityistä hoitoa vaikeutetaan vaikka kunnallista ei ole edes saatavilla.

Kommentoi