Keskusta maaseudun puolella vai onko?

Keskusta mielletään maaseudun puolueeksi, mutta kun viimeiset 8 vuotta puolueella on ollut vastaavan ministerin salkku ja maatalousyrittäjillä menee huonommin kuin koskaan, niin jokin on mennyt pahemman kerran pieleen.

En ole mikään suurin tukiaisten ystävä, mutta suomalainen ruoan tuotanto on aivan ensiarvoisen tärkeää jo pelkästään huoltovarmuuden kannalta ja näin ollen maatalous tarvii tukea ja sitä tarvittaisiin tässä ja nyt.

https://www.suomenuutiset.fi/purra-maataloudessa-menee-huonommin-kuin-vuosikymmeniin-jopa-kolme-tilaa-lopettaa-joka-paiva/

15 vastausta artikkeliin “Keskusta maaseudun puolella vai onko?”

 1. Ei se huonosti meneminen ole pelkästään maatalous kyllä siihen voi ottaa nuot työttömät ja pieni palkkaset jos joku sanoo ettei ne voi huonosti
  Syököön kettinkiä terv tepivaari

  1. Kepulit on kohta marginaalipuolue, alle 10% kansasta kannattaa näitä…

   Seuraavana on SDP…

    1. HK: ”Vasurit ja vihreät yllättää”

     Ei nyt sentään – jotain rotia ..

     Kokoomus ja demarit muodostaisivat seuraavan hallituksen – olisi kokoomuksen tuhon tie
     .

 2. Maataloudessa menee huonosti siksi, että yritykset keskusliikkeineen ovat kymmeniä vuosia poimineet parhaat taloudelliset marjat ryöstämällä ne maatalouden selkänahasta.
  Kepulla ei yksi ole ollut mitään valtaa puolustaa maataloutta.
  Samoin edullinen tuonti on suosinut kuluttajien lompakkoa.
  Pitäisi ”sosialisoida” maatalous peltoineen, tuotantoineen, henkilöineen keskusliikkeiden ketjujen sisään sopimuspalkolliseksi osaksi niiden tuottokoneistoa.
  Älkää nyt ymmärtäkö väärin tätä ”sosialisointia ” termin mukaiseksi sosialismiksi.

 3. Kepu ei ole onnistunut pitämään maaseudun puolia vuosikymmeniin. Maakunnat heitä toki kiinnostavat, mutta ei maaseutu. Tässä on vissi ero.

  Tietenkin markkinatoimijat ottavat kaiken mikä otettavissa on – koska markkinoille ei ole pelisääntöjä. Niitä olisi pitänyt säätää hallituksessa. Ja kepu on ollut niistä valtaosassa.

  1. Maaseutu, täsmällisemmin sanottuna haja-asutusalue, käsittää nykyisin jopa enemmän väestöä ja elinkeinoja ulkopuolella maanviljelyksen ja maataloustuotannon. Itse asiassa maanviljelijät ovat yhteiskunnassa vähemmistön vähemmistöä. Vähemmistöä maaseudun asujina suhteessa taajamiin ja vähemmistöä maanviljelijöinä suhteessa maaseudun muihin elinkeinoihin.

   Näin ulkopuolisen silmin nähtynä nykyinen keskusta ei ole pääasiassa maataloustuotannon etujärjestö (vaikka on se sitäkin) vaan pyrkii ajamaan maaseudun eli suurempien taajamien ulkopuolisen väestön mahdollisuuksia markkinatoimijoiden puristuksessa hallinnoida itse itseään mm. kunta- ja maakuntapolitiikassa – tasavertaista asemaa taajamien kanssa. Tätä puolue on pyrkinyt toteuttamaan olemalla mukana valtaosassa hallituksia.

   Kun Suomi on kuitenkin monipuoluemaa ja hallitukset pakostakin useamman puolueen koalitioita, synnyttää keskustan maaseutuystävällinen politiikka hallituksessa aina ristiriitoja taajamalähtöisen hallituksen enemmistön kanssa. Tällaisesta saamme nytkin päivittäin lukea uutisia. Keskustan ministeriryhmä ei yksin pysty saattamaan maaseudun elinoloja kuntoon ja liittolaisia sillä – näin ulkopuolisen silmin nähtynä – näyttäisi olevan tässä asiassa mahdoton saada. Ainoana keinona keskusta kokee sitkeän puurtamisen kompromissien, paljon parjattujen lehmänkauppojen avulla, mikä on hallituskumppanien ja suvereenin valtamedian mielestä rettelöintiä.

   Koska keskusta on kuitenkin kansanvaltaisena demokraattisena toimijana haluttu jäsen parlamentaarisiin enemmistökoalitioihin, se on näissä mukana välttämättömänä elementtinä. Sillä ei ole ajateltavissa että muut puolueet julistaisivat keskustan yhteistyökelvottomaksi häiriköksi. Siihen rooliin on sopivampia ehdolla.

  1. Niinkuin sanoin, tuo ei ole sosialismia, vaan talloudellinen yhteisyritys.
   Suurin volyymi maataloutuotannosta on jo nyt isojen maatalousyhtymien ja osaketyhtiöiden hallussa.
   Ja ne eivät ole mitään puoluepukareita, vaan puhtaita yrittäjiä kuten esim. Wahlroos, Herlin, Aarnio-Wihuri, jotka ovat suuria maataloustuottajia.

 4. Purra auttaa maaseudun tuottajia. Saarikko riitelee. Se on työnjakoa kahden välillä?

 5. Jutustin tässä juuri erään kepun paikallisaktiivin kanssa, joka ei enää niin hirmusti heidän ystävä ole.

  Olimme tästä samaa mieltä: maassamme olisi käyttöä maaseudun ja syrjäseutujen asiaa ajavalle puolueelle – mutta kepu se ei enää ole, tai ole hetkeen ollut.

Kommentoi