Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta…

soisin se pysyvän hieman etäämällä.

Eilisnä oli tuossa runsaan sadan metrin päässä metsään johtavalta takaportilta raadeltu / syöty metsäkauriin raato ja niitä on nyt parin viikon aikana löytynyt pari kolme kappaletta.

Yllätys suden saapuminen kylään ei ole sillä niitä on pyörinyt lähialueilla, mutta suunta on tähän asti ollut toisaalle päin ja olenkin sanonut, että jos peto vahingossa hoksaa lähteä tähan suuntaan niin se on kuin ruokapöytään istuisi, siinä määrin metsäkauriita saarella on.

No kun kyse on pienestä saaresta niin se automaattisesti tarkoittaa suden olevan koko ajan asutuksen lähellä ja näin ollen aiheuttavan ainakin jossain määrin kaikenlaisia tunteita.

P.s. Mateita tuli muutoin ihan mukavasti, kun siitä viimeksi kirjoitin ja olipa pari mätikalaakin mukana.

 

14 vastausta artikkeliin “Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta…”

  1. Matkassa oli muutamia morreja ja Kuusamon Nestori, silakkaa ja katkarapua syötteinä

 1. Erämökin lähimaastossa olen tänäkin vuonna suden jäljet löytänyt kuten myös yksi kyläläinen kun kyläkaupassa keskusteltiin. Ei koettu vaaraa moisen vuoksi. Tämä on minun näkemys, on muitakin näkemyksiä.

  1. Eivät ne jäljet joskus saunnaisesti pelkoa aiheuta.
   Pelkoa synty, jos se käy pihoissa toistuvasti tai tappaa saaliinsa melkein pihassa.
   silloin kyse on joihmiseen tottuneesta yksilöstä, minkä riski lapsille on jo kohonnut selvästi.

 2. Kyllä se Suomen luontoon kuuluu mutteipa kotipiihan alueelle sieltä pitäisi olla oikeus se poistaa vaikka ampumalla jos muu karkotus ei tehoa terv tepivaari

 3. Meille tuli naapuri kerran hengästyneenä, sanoi sitten kun pystyi keuhkoiltansa puhumaan, että tule nyt sinäkin katsomaan kun tuolla metsänsyrjässä on varmaankin karhun jäljet. Kahlattiin lumessa vanhaa tienmaata pitkin ja olihan siinä jäljet, mutta mutta saattaa olla vaikka karhunkin jäljet, en kylläkään ole koskaan nähnyt sen vetävän rekeä perässänsä.

 4. Vaaralliset koirat ovat raadelleet ja tappaneet lapsia Suomessa, mutta sudet ei tietääkseni. Ei ole kauan aikaa siitä kun pari rotwaileria tappoi pihalla leikkivät lapset.

  1. Luontoliiton sivuilta:

   ”Suomessa suden ei tiedetä tappaneen tai vahingoittaneen ihmistä vuoden 1882 jälkeen. Suden uhreina arvioidaan 1800-luvulla menehtyneen 77 ihmistä yhteensä viiden tapahtumasarjan aikana. Tunnetuin on tapaus, jossa 22 lasta menetti henkensä Turun seudulla vuosina 1879-1882.”

   Ihmisiä tappaa ihminen itse, leipäveitsi on suosituin, sitten on perus puukko, jopa nyrkein ja myös astaloin. Niin, mutta se on ok? Sitten jahdataan jotain sutta…

  2. Noita koiria on Suomessa n. 700 000 ja ne ovat koko ajan ihmisen kansaa tekemisissä eivätkä pelkää ihmistä.
   Susia on n. 250 ja pääosin ne vielä pelkäävät ja väistävät ihmistä.
   Kun susi lakkaa pelkäämästä ihmistä, se muuttuu todella vaaralliseksi.
   Koirissa on myös luonnevikaisia ja väärin ”kasvatettuja”, mistä omistajat ovat vastuussa.
   Kuitenki on loogista, että tuolla koiramäärällä jotain joskus tapahtuu.
   Mitähän tapahtuisi, kun susia olisi esim 5000?

   1. Noinkin asia on mutta enpä kirjoitellut kaikista koirista vaan ainoastaan ajavista niiden hankinta on arpapeliä saako hyvän vai paukkuaran johon menee rahaa hukkaan
    Tiedän myös alueita jossa ei koiraa parane ulos jättää koska susia on melkoiseti terv tepivaari

 5. No noinkin voi tietysti sanoa ettei ihmistä mutta kuinka monta koiraa sudet on vienyt aivan kotipihastaan
  Kun metsämies menettää koiransa tietkös paljonko hyvä ajava koira kustantaa
  Luontoliitto voi olla aivan mitä hyvänsä terv tepivaari

 6. Ihmisten lähelle leiriytyviä susia tulee muistuttaa siitä, että leiriytyminen niin lähelle ihmisasumusta ei ole suotavaa.

  Itse olisin valmis sallimaan tälläisten ”pihasusien” poistamisen ampumalla. Susi on oppivainen eläin ja lauman muut sudet kyllä äkkiä huomaisivat, jos kavereita alkaa viereltä tippua pois ja muuttaisivat etäämmälle asutuksesta.

Kommentoi