Hampurilainen

Kyllä soisin julkkiskokkien pidättyvän hampurilaisten valmistamisesta telkkarissa kansan silmien edessä vaikka ymmärrän että suuren yleisön suosion saa vain sen mielihaluja  myötäilemällä.  Vastuuta soisi heidän osaltaan  kansanterveydestä kantavan. Huonoon suuntaan ollaan menossa, paremmin oli ennen, muistelkaa Jaakko Kolmosta ja Keijo Vanamoa, millään rahalla ei olisi heitä saanut julkisella paikalla saati TVssä hampurilaisen tekoon ja jos olisi saanut olisi sämpylä ollut 100 prosenttista ruista ja pihvi silkkaa lihaa eikä epämääräistä, mistä lie tehtyä jauhelihaa.

Hampurilaiset ovat roskaruokaa, lihottavia ja niukasti ihmiskeholle tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja sisältäviä. Liha on oikeasti ainoa kunnon komponentti niissä mutta sekin päivinämme kyseenalaistettu ihmisravintona.

Jos sieltä välistä pilkistää salaatinlehti  niin on se rekvisiitta, tarkoitettu hämäämään ihmistä, omaatuntoa rauhoittamaan.

Ärsyttävin näky on silmissäni nämä autoilijoiden hampurilaispaikat, ei edes persusta istuimelta jakseta nostaa kun sivuikkunasta kauppa käydään, oitis sitten auton penkillä rasvaisesti röyhtäillen syödään silmät onnesta autuaasti muljahdellen.

Pizzat tekisi myös mieleni parjata mutta olkoon tällä kertaa kun itsekin joskus syyllistyn sellaisia tekemään, ihan pizzakivenkn Lidlistä kympillä ostin. Keventävänä tekijänä pizzan teossa on myös kohdallani että vaimoni niistä pitää.

22 vastausta artikkeliin “Hampurilainen”

 1. Eikä sitten aina syödä autossa, vaan mennään kotiin ja ruokitaan koko perhe. Ruokailuhuoneena toimii olohuone ja pöytänä sen sohvapöytä, ruokajuomana on joku kokis, tai muu linpsa. Ne ruokailutavat näkyvät jo syöjien ulkomuodossa. Pieleen mennään Amerikassa ja aika vauhtia Suomi perässä. Ei näin saisi sanoa, mutta kun se on niin.

  1. Aivan hienoa jos kotona yhdessä pöydän ääreen kokoonnutaan aterioimaan, tosin hampurilainen on saattanut siinä matkan varrella kylmetä. Mutta oli sitten syötävänä mitä hyvänsä on yhdessä syöminen hieno juttu. Niin oli kotona nuoruudessani, jos et ollut lounaalla kello 11 ja päivällisellä kello viisi ei kunnian kukko laulanut.

 2. Oma hampurilainen on hyvää:

  – Joko vaaleaa juurileipää tai juureen tehtyä hapanleipä kuten ”Reissumies”
  – paista hieman pannulla voissa ja ruskista pinta
  – rasvattomia nauta-sika jauhelihapihvejä samalla pannulla
  – ruskistettuja sipulin renkaita samalla pannulla
  – leipien väliin omilla tavoillaan edellisten lisäksi hyvää ”ketsuppia”, sinappia, valkosipulihapankurkun viipaleita ja hyvä salaatin lehti ja pihvitomaatin viipale väriksi.
  Tämän osaa kuka tahansa eikä maksa paljoakaan, tarvikkeet noin 1 € / kpl.

  1. Heikillä on hyvä ja terveellinen resepti. Tällaisia vaan en ole nähnyt mäkkäreissä ja vastaavissa kun pakon edestä olen joutunut niissä lapsenlapsia kestitsemään. Hampurilais ateria vielä kun kruunataan juomalla isot määrät sokeripitoista kolajuomaa niin ei ole hyvä kokonaisuus.
   Herne- kaali- ja kalakeitto kunniaan ja karjalanpaisti myös ja juomana hanavesi.

 3. Aina on parempi vaihtoehto kun hampurilainen ei se ruokaa ole
  Tais olla tuo Vanamo Veijo eikä Keijo terv tepivaari

  1. Ai ei shoutouttia kalaravintolalle huusivat kaikki vaarit. Ei myöskään kulttuuria perunapeltoon, sen sijaan kristilliset herätysleirit. Asiasta ei tarvinnut kuittia.

   1. Saisiko tämän selkokielellä, sellaisella mitä vaaritkin ymmärätvät

    1. No minusta tuntuu, että kaikki puhumme eri asioista. Kokkitykin sekä mustikkaleivän mainitseminen oli minulta kenties tahattoman alentuvaa. Yritin vaan samastua ihmisiin ja kuvitella millaisissa todellisuuksissa elävät, kun en jaksa jatkuvasti miettiä: ”mitä minä olisin tästä ja tästäkin mieltä”. Mielipiteistä maailmassa ei liene pulaa. Shoutout on jollekulle julkista tunnustuksen antamista.

 4. En ole hampurilaisten ystävä siitäkään syystä, että se on tarkoitettu syötäväksi sormin. Hampurilaisesta myös tahtoo valua jotakin – ja kädet pitäisi pestä ennen ja jälkeen syöntiä. Pitsaa sentään voi helposti syödä haarukalla ja veitsellä.

 5. Miksi hampurilaiset ovat epäterveellisiä?

  Esimerkiksi Big Mag -purilainen sisältää noin 1,5 grammaa transrasvoja, jotka ovat niin sanottuja huonoja, tyydyttämättömiä rasvoja. Nämä rasvat kasvattavat muun riskejä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja ylipainoon.26.9.2015

  https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-81666

 6. Heikin ajatuksissa olen itsekin. Purilaiset ovat suosikkiruokaani, mutta sopivasti pitää tehdä. Todellakin joku tummempi leipä pohjaksi, siitä saa kuituja. Sitten reilusti sipulaa siihen, se jos mikä on terveellistä. Pihvinä ei punaista lihaa – kanaa tai palkokasvipohjaista kasvista.

  Sinapista ei nyt kuitenkaan tingitä.

 7. Heikki ja Kyuu te puhutte sivistyneistä hampurilaisista, olette häviävän pieni poikkeus hampurilaisista nauttivassa maailmassa, eivätkä ne ole teille ravinto-opillinen ongelma, ette varmaan myöskään juo sokeripitoisia limonaadeja haarukalla ja veitsellä ateriidessanne.
  Minä avauksessani halusin nostaa pöydälle ongelmat joille valtaosa hampurilaisten purijoista altistuu.

 8. Tampreella 60-70 luvulla, Brandsun kioskin luukulla tehtyä hampurilaita ei voita mikään.
  Sesamsämpylä kärtsättiin grilliprässissä. Kokolihapihvi paistettiin paikan päällä.
  Väliin, sipulisilppua, ”relishiä”. Salaatin lehti, tomaattiviipale, suolakurkku. Jotain sai itse toivoa väliin pantavista. Raa’an sipulin saatoi jättää pois. tms. Sitten pursotettiin Bradsun omaa soosia väliin.

 9. Hampurilainen on kansainvälinen ”merkkituote” – varmaan ainakin miljardi ihmistä tietää, että Hampurilainen on halkaistu sämpylä, jossa on sisällä jauhelihapihvi. Jos Hampurilaisen sisään laitetaan pihvin lisäksi juustoa, niin maailmanlaajuisesti tiedetään kyseessä olevan Juustohampurilainen.

  Jos ruisleivän päälle laitetaan pihvi – niin kyseessä on lämmin voileipä, ei hampurilainen.

  Jos ruissämpylän sisään laitetaan jauhelihapihvi, niin kyseessä on Ruishampurilainen.

 10. Kun pari kertaa pikkupoikana pääsin Linnanmäelle kuolasin jo etukäteen kun tiesin siellä saavani hampurilaisen, ei ollut sellaisista tietoa kotikulmilla.
  Toinen herkku oli kuumassa vedessä uiskentelevat nakit joita kovalevykopissa oli kaupan kotijärven jäällä ravikilpailujen yhteydessä.

Kommentoi