Lapsiperheköyhyys hyvinvointivaltiossa

Lapsiköyhyys lisääntynyt lyhyessä ajassa 30.000 koskevaksi ja koko määrä on 130.000!
Kulutushyödykkeiden hintojen nousu sähkön myötä tulee talven aikana lisäämään köyhyyslukuja.
Jokainen köyhyydessä oleva on suurimmassa vaarassa syrjäytyä ja nuoren syrjäytyminen on yhteiskunnalle kaikkein kallein vaihtoehto. Ykkköspuolue on laatinut leikkauslistoja velkaantumisen ehkäisemiseksi ja lupaa jopa verojen alentamista. Karsinnan kärjessä sosiaaliturvan-, työttömyysturvan- ja asumistuen karsinnat. Miten ne auttavat lapsiköyhyydessä olevia? Voitanee myös miettiä miksi lapsia syntyy yhä vähemmän?
– Seuraan erästä nuorta paria jolla on kolme pientä lasta: Molemmat käyvät työssä ja saavat palkkaa 2000 ja 1500 miinus verot. Asuvat vuokralla lapset päivähoidossa yksi eskarissa. Joutuvat pitämään kahta omaa autoa koska työpaikat ovat sellaisella etäisyydellä ettei julkinen toimi. – Perheellä pitäisi näinollen olla asiat hyvin, mutta se palkkatulo ei todellakaan riitä normaaliin elämiseen vaan jokainen menoerä on puntaroitava? Entä tulevat hintojen korotukset mistä niihin raha? Tämäkö hyvinvointia!

7 vastausta artikkeliin “Lapsiperheköyhyys hyvinvointivaltiossa”

 1. Lapset vievät todellakin paljon rahaa, tiedän sen kokemuksesta. Varsinkin kun olin aluksi ainoa palkansaaja ja vaimo ensin kotiäiti ja sitten opiskelija. Piti miettiä, onko varaa ostaa uudet housut. Myös oma lapsuuteni oli ns. köyhässä perheessä, vanhemmat kävivät töissä tehtaassa, välillä äiti oli kotonakin. Omat vaatteet eivät aina olleet kaikkein muodikkaimpia ja siitä sai joskus kuulla. Lapsillani asia ei paljoa tainnut näkyä, paitsi ettei ollut varaa kustantaa Ilveksen salibandya. Jääkiekko kylläkin, se oli halvempaa!

  Mutta millä tavalla köyhyys syrjäyttää? Suomessa on ilmainen koulutus ja montaa asiaa voi harrastaa pienemmälläkin rahalla. Kyllä minusta syrjäytyminen lähtee siitä ettei lapsia kasvateta ja kasvattamisella tarkoitan osallustumusta lapsen elämään. Syy laiminlyöntiin voi olla päihteet tai liiallinen työnteko. Päihteet ovat vanhemman oma valinta, niin myös liiallinen työnteko. Lapsilisän korottaminen on köyhälle perheelle kiva juttu mutta vanhempien laiminlyöntejä se ei korjaa. Ja niin moni syrjäytynyt nuori tulee myös ns. hyvästä (vauraasta) kodista. Lapsella on kaikki nykyajan vempeleet ja hienot vaatteet, mutta kukaan ei oikeasti pidä hänestä huolta. Ja siihen vielä avioerot päälle niin lapsella on melkoinen soppa kunnon kodin sijaan.

  Olen sitä mieltä, että rahalla voidaan vain paikkailla itse ongelmaa esimerkiksi palkkaamalla sosiaalityöntekijöitä ja koulukuraattoreita, mutta rahan puute ei ole ongelman syy.

 2. Niin kyllä itse lähdin köyhyydestä minulla oli hyvät vanhemmat jotka antoivat aikaa ja hyvät neuvot, mutta rahaa ei ollut koulutukseen koska se olisi edellyttänyt lähettämistä ns koulupaikkakunnalle. 15 v. lähdin etsimään työtä ja onneksi sain juoksupojan homman ja samainen työnantaja oppisopimuskoulutti. Kyllä se ensimmäinen työnantaja pelasti joka ei vaatinut korkeakoulututkintoa.
  Tänä päivänä sen ensimmäisen työpaikan saanti olisi jokaiselle kaikkein tärkein.
  Sattumoisin lähipiiriin osuu eräs poika joka on epäonnistunut ammattikoulussa sanoisin opettajien heikkoudeksi ja Sipilän hallituksen ajaman ammattikoulutukse karille. Ko henkilö ei ole saanut työtä kun puuttuu se ammattikoulu ja ikää on tällä hetkellä 30 v. Hänen kohdalla on henk.koht. asiat kunnossa, mutta pidän ihmeenä jos joku työnantaja ottaisi leipiinsä ja kouluttaisi itselleen?

  1. Kyllähän Suomessa varmaan löytyy kouluja ja kursseja kun vaan etsii. Työnantajilla ei välttämättä ole resursseja alkaa opettaa.
   Minun isäni aikana koulutus oli vielä rahakysymys. Oppikouluun ei maaseudulta köyhästä perheestä ollut asiaa. Syrjäytynyttä nuorta hänestä ei silti tullut, vaan ahkera työmies ja hyvä perheenisä ja yritteliäs mies joka rakensi perheelleen uuden talon.

 3. Jos kysymys on ”miten kasvatan lapseni sosiaaliturvalla”, on jo menty metsään. Jos on työikäinen ja -kykyinen niin töistä sitä pitää saada ainakin pääosa, äitiyslomat nyt toki asia erikseen.

  Niilolle lohdutan sillä, että minulla on 6 työntekijää, joista yhdellä on alalle sopiva koulutus, osalla ei mitään valmistunutta koulutusta peruskoulun jälkeen. Osaaminen on koulutusta tärkeämpää.

 4. ”Lapsiperheköyhyys hyvinvointivaltiossa” on jo lähtökohtaisesti vähän vinksallaan ja kertoo ainakin joiltain osin ”mulle heti kaikki tässä ja nyt” ilmapiirin muuttuneen negatiivisesta vähintään positiiviseksi, ellei jopa toivottavaksi.

  Entä jospa hyväksyisimme sen, että esim.jo lapsikin osaa liikkua,pelata palloa, kiivetä puuhun tai siivota jälkensä ilman, että hän kuuluu kolmeen urheiluseuraan ja, ettei hänellä ole henkilökohtaista palvelijaa, jota joskus vanhemmaksikin kutsutaan?

  Meinaan vaan, että asioita voisi joskus asetella mittasuhteisiin ihan siitä huolimatta mitä ”enemmistö” on asioista mieltä, mikä enemmistö?

 5. Köyhä tai ei mutta tärkeintä olisi sitoa jokainen nuori työn laitaan: Sosiaaliturva on sitä että on asunto-ruoka-koulu-työ ja se raha siihen pitää tulla työn kautta ja jos ne palkat ovat Ohisalon ehdottama 1.500,- niin se ei riitä elämiseen/elättämiseen.

 6. Henkilöt kun ovat isoilla tuloillaan aivan eri lukemilla ei heillä ole näkemystä mihin 1500 eken palkka riittää terv tepivaari

Kommentoi