Kun jokapäiväinen ateria ei ole itsestäänselvyys

Suomessakin on ihmisiä jotka eivät tiedä mitä on nälkä. Itse olen joutunut sinnittelemään pelkällä takuueläkkeellä jo vuodesta 2005 kun sairastuin ja sairastan yhä. Ruokajonot ovat tuttuja aina loppukuusta ainakin minulle. Lahtinen taisi todeta vanhassa tuntemattomassa: -”” Tämän kansan suoli on murissut niin pitkään että ne on unohtanut mitä se merkitsee, vallan kuin on oma maha täynnä ”” No, itse en kuitenkaan ole vasempaan päin kallellaan.

21 vastausta artikkeliin “Kun jokapäiväinen ateria ei ole itsestäänselvyys”

  1. Minulla on muuten läheinen, joka nuoresta lähtien on sairastanut hyvin stigmatisoivaa psykoosisairautta, jonka vuoksi ollut eläkkeellä, mutta käy ihan töissä nykyään. Samoin olen seurustellut ihmisen kanssa, jolla oli psykoosisairaus ja joka kävi töissä. Sairauseläke eläkkeensaajan lisätukineen on Suomessa myöskin aika hyvä verrattuna monien töissäkäyvien pienituloisten palkkoihin.

    Ihminen pystyy itse säästämällä vaikuttamaan siihen, onko tilillä loppukuussa rahaa ruokaan, vai peräti säästöä! Silloin kun ei ole oikeasti rahaa. ei sitä myöskään ole varaa laittaa tupakkakartonkeihin yms. Itsekin olen kituuttanut hyvinkin tiukalla budjetilla nuoruudessani, jolloin en todellakaan voinut syödä mitä minua huvitti tai alkukuustakaan niin paljon mitä olisin halunnut.

    Youtubesta löytyy esimerkiksi tällainen kanava, jossa on tietoa, apua, vertaistukea ym. mt-juttuihin liittyviin asioihin:

    https://www.youtube.com/@LivingWellwithSchizophrenia

  2. Eräs elämänsä kokoomusta äänestänyt ystäväni totesi minulle hiljattain keskusteltuamme, että kokemiensa haasteiden jälkeen olisi yksinkertaisesti järjetöntä hänen enää jatkossa äänestää porvarihallituksen puolesta.

  3. Kyllähän niitä aikoja oli nuorempana kun oli tiukkaa ja vielä tiukempaa. Syötiin juureskeittoa usein kun ei ollut varaa lihoihin, eikä edes makkaraan, tonnikalapasta oli juhlaruokaa.

    Se tahtoo olla, että siinä iässä kun kulut ovat kovimmat, tulot ovat alhaisimmillaan ja kun kulut ovat alhaiset tulot ovat paremmat.

    Ruokakuluihin voi kuitenkin itse vaikuttaa erittäin paljon ja kyllä fakta on,että jos en kalastaisi niin tuskin nykyhinnoilla meillä niin paljon kalaa syötäisiin.

    Sieniä ja marjoja kerätään metsästä, lisäksi on muutama marjapensas ja omenapuu omasta takaa.

    Jos oikein innostuisi niin olisi myös peltomaata käytettäväksi, mutta siihen ei ole ollut intoa.

    1. Joskus tuli kasvatettua marjojen ja omenien lisäksi myös esimerkiksi porkkanaa, sipulia ja hernettä – perunat ostettiin suurena kertaostona suoraan viljelijältä.

  4. Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan lähes 900 000 ihmistä, jotka elävät niillä rajoilla.

  5. Edelleen olen omatarve puutarhuri-viljelijä, jota olen ollu iät ja ajat. Kavehkeitäkin on, mutta paatti puuttuu. Ja eivät nuo lätäkötkään oikein houkuttele. Antaa Nygrenin kalastaa.
    Sienet ja metsämarjat till.
    Ei se hinta yksin, vaan puhdas laatu.

  6. Kyllähän jotain on väärin jos ei Suomessa ihmiselle riitä raha ruokaan. Ovatko juurisyitä että verorahoja kerätään liian vähän tai sitten niitä jaetaan epäoikeudenmukaisesti tai epäinhimillisesti esimerkiksi vanhustenhoidon kohdalla.
    Onko joku hallitus meillä erityisesti kunnostautunut siinä että ruokajonot lyhenisivät?

    1. Verotus on Suomessa erittäin kireää, kokonaisveroastetta täytyy saada alemmaksi.

      Ongelmana ei ole verotuksen vähäisyys, vaan aivan liian suureksi paisunut julkinen sektori. Julkista sektoria, eli vähiten tärkeitä menoja, on karsittava ”moottorisahalla”, eikä juustohöylällä.

      1. On se verotus hirveää pääomatuloista ja suurtuloista, joilla ei ole mitään tekemistä elämisen kanssa.
        Karsitan ”puolustusvoimista, poliisista, pelastuslaitoksista, koko terveydenhuolto vain yksityisille, vesi, tieverkosto, rautatiet, jne. ” . Ei kun moottitisahalla vaan puoliksi ja veroista myös puolet pois !

        1. Jos pääomatuloja kiristettäisiin niin mikä takaa että niillä lyhennetään ruokajonoja ja hoidetaan vanhukset paremmin.
          Onko se selvä että pääomatulojen kireämmällä verotuksella ei ole vaikutusta että yrittäminen kiinnostaisi entistä vähemmän.
          Näin ihmettelen vaikka pääomatuloja ei ole.

          1. Vasemmisto elää siinä utopiassa, että maksimaalinen verotus tuottaa maksimaalisen verotuoton ja se ei vaan pidä paikkaansa.

          2. Pääomatuloilla on merkitystä silloin, kun ne pysyvät investointeina yrityksen sisällä. Jos osakkaat nostavat palkkansa jättiosinkoina pienellä verotuksella, sillä ei ole kuisiasenkaan kysen lirauksen merkitystä osakkaan elämään ja yrittämiseen saati toimeentuloon.

            1. Pääomatuloilla ei ole merkitystä osakkaan elämään, yrittämiseen saati toimeentuloon ?

              Mielenkiintoinen näkemys.

              On ihan hyvä myös huomata se, että ennen kuin yrityksestä saadaan nostettua pääomatuloja,on maksettu ja tuotettu verotuloja.

              Minun on kyllä mahdoton ymmärtää vasemmiston yritys ja yrittäjä vihamiesyyttä.

              1. Olen itse ollut oy-yrittäjä ja koko elämäni myös oy:n palveluksessa.
                Ei kukaan ole ehdottamassa puhaltaa yrityksestä osinko- tms. pääomatuottoja itselleen tulo- tai osinkoverotuksen kautta ennekuin siihen on mahdollisuus yrityksen vakavaraisuutta vaarantamatta.
                Osakkuus mahdollistaa myös monia muita ei- verotuksellisia etuuksia omistajilleen, jotka vain kirjataan laillisiksi kuluiksi, mutta ovat tietyllä tavalla rahanarvoisia etuja.

            2. Entäs kun valittavat että yrittäminen on tehty meillä niin hankalaksi että investoinnit ei innosta.

              1. Kaiken maailman lupaprosessit saattavat olla mutkikkaita.
                Mutta yritystoiminnan alkaminen jollakin idealla tai kahdella on äärimmäisen hankalaa Suomessa ja saada se pyörimään tulorahoituksella paitsi nämä siivous, hoito, kiinteistö- plus muut omin käsin tehtävät palvelukokonaisuudet.
                … mutta uusi tuote ja myynti, se on vaativaa !
                Minua on monet kerrat kehotettu lähtemään repulliseni ideoita kanssa Amerikkaan.
                Eikä sekään ole mikään tae onnistua, koska sillä pärjää vain rahalla ja verkostoilla.

        2. Monikulttuurisessa USA:saa on yksityistäminen aika pitkällä. Monikulttuurisuuteen ei kuulu vastuu toisista.

  7. Kelpo yrittäjälle yrittäminen on henki ja elämä ja tavoitteensa yrittää aina enemmän ja paremmin, mutta hän on myös vain ihminen, ei potki tutkainta vastaan.
    Meihin on usein sisäänrakennettu se mitä olemme läpi koko elämän, tämä koskee myös kommunistia ja demaria, koskaan ei ole kyllin ja hyvä, jos ei kakata niin nälättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *