Tuu-tuu tupakkirullaa!

On lämmin ja leuto toukokuinen ilta, varjot lepattavat ja väreilevät kuin vesi ikkunoiden eteen vedettyjen, läpikuultavien valoverhojen laskoksilla, ja ikkunapuvustuksen väliin jäävistä suikaleista kurkistee kirjavaa vihreätä.  Haluaisin avata illaksi parvekkeen oven päästääkseni asuntoon yön raikautta sekä kuullakseni lintujen äänet, mutten voi, koska naapurini savukkeenpoltosta asuntooni sisälle kulkeutuvat käryt 15-20 minuutin välein aiheuttavat minulle fyysisen pahoinvointisuuden tunteen sekä emotionaalista ärtymystä plus halun kostaa naapurille.

Niinpä ovi pysyy kiinni ja avaan sen sijaan virtuaali-ikkunan Pirkan Blogeille, jonne kirjoitan aiheesta turparullaa.

”Mitä naapurin parveke­tupakoinnille ja sen haittailmiöille voi loppupeleissä tehdä?

Taloyhtiöllä on mahdollisuus hakea roskaamisesta korvauksia, koska kyse on taloudellisen vahingon aiheuttamisesta taloyhtiölle, kertoo neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistö­liitosta.

Noin kolme viidesosaa suomalaisista kannattaa tuoreessa kyselyssä parveke­tupakoinnin täyskieltoa Suomessa. Parveke­tupakoinnin täyskieltoa kannatti vastaavassa kyselyssä alle puolet vastaajista vielä vuonna 2019.

Terveysjärjestö Suomen Ash ry:n teettämissä kysely­tutkimuksissa kiellon kannatus on noussut neljän viime vuoden aikana.”  (Lähde)

Tähän hätään

Olen miettinyt mielessäni jos jonkinmoisia aktioita, joiden avulla voisin auttaa naapureitani ymmärtämään paremmin heidän omasta pakkomielteisen eläimellisestä tupakkarutiinistaan kärsiviä ihmisiä kuten myös pensaita, mustikkavarvikkoa, ruohikkoa, istutuksia, puunjuurien alla maassa möngertäviä luontokappaleita ja niin edelleen — mutta ehkä parasta, mitä voisin tähän hätään keksiä, olisi jakaa infoa kansalaisaloitteesta, josta voisivat hyötyä kaikki raittiin ilman sekä kesähuoneidensa ystävät.

”Me allekirjoittaneet vaadimme, että eduskunta laatii lain, jolla kielletään tupakan ja sähkötupakan poltto kerrostaloissa sisällä ja parvekkeella.
Lainsäädännön tavoitteena on passiivisen tupakoinnin vähentäminen yhteiskunnassamme niin, ettei kukaan joudu kotonaan altistumaan terveydelleen haitalliselle savulle ja kemikaalihöyrylle, samalla laki auttaa keventämään terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.” 

Käy toki kurkkaamassa –>  Tupakointikielto kerrostaloihin – Kansalaisaloitepalvelu

Kiitos jo etukäteen kun lopetit tai vähensit käyttöä.

 

9 vastausta artikkeliin “Tuu-tuu tupakkirullaa!”

 1. Tupakointi on jo laajasti kiellettyä kerrostaloasunnoissa ja parvekkeilla. Monien talojen pihoilla on osoitettu paikka sätkijöille. Sekin pitäisi lopettaa koko tontin alueella.

  1. Kenties individualistisen yksilökeskeisyyden immenvaarassa on ihmisten vaikea käsittää sitä, että heidän itselääkintänsä/ tupakilla hermojen rauhoittelu aiheuttaa muiden hermojen sekä terveyden raunioitumista. Viime kesänä tilanne taloyhtiössäni oli vielä kohtuullisella tasolla ja parvekkeella pystyi oleskelemaan.

   Totuus kuuluu kuitenkin lasten suusta, joten lainaan erään nuoren herran kommenttia heidän taloyhtiössä tapahtuneeseen kannabiksen pössyttelyyn liittyen, joka sai nuoren herran jättämään seuraavanlaisen lappusen oman taloyhtiönsä ilmoitustaululle:

   ”Kannabiksen haju o siätämätön!!!”

 2. Aika ahtaalle laitetaan tupakkimiehen naisen elämä, jos ei edes kotonansa saa polttaa. Minusta vaan tuntuu, että se vainoaminen on on jonkinlainen muoti- ilmiö. Ei todellakaan haittaa minua, jotenkin vaan tunnen myötätuntoa sauhuttelijoiden puolesta. On se aika kova tilanne, kun luvallista paikkaa ei löydy mistään.

  Poltinhan aikanaan minäkin ja kovasti, tuli vaan sekin kerrasta lopetettua. En olisi uskonut miten helppoa se lopulta oli, enkä ole vielä kaivannut. Ei tarvinnut montaa kertaa käydä omassa päässään henkien taistelua. Nikotiinin korvikekauppiaat näkevät kohta nälkää, jos eivät nyt jo.

  1. Sinähän sen sanoit, Pentti, että kyse lienee ns. ”selkeästä leikkauksesta” tai ”terävästä lopetuksesta”, jossa katkaistaan addiktio asiaa kummemmin märehtimättä. Sinällään en ymmärrä, miksi asiassa pitäisi nähdä rappioromantiikkaa, kun saman ajan, jonka ihminen ottaa itselleen vaikkapa työpaikan hälinästä tupakkapaikalle pakenemiseen (käyttäen nuo hetket itsemyrkytykseen), voisi käyttää myöskin vastaavasti itselleen myönteisellä tavalla, että pakeneekin työpaikan hälinästä hetkeksi ulos kuuntelemaan jonkun mukavan biisin, tai lataa tupakkia edullisemman sovelluksen puhelimeensa, jonka avulla tekee jonkun pienen rauhoittumis-harjoitteen — tai vaikka kuuntelee kuulokkeilla hetkisen jotakin luonnon ääniä ulkona hengitellen.

   Miksi moiseen edes tarvitaan tupakkaa?

   Itselleni ainakin täysin riittävä annos dekadenssia tulee kesäisillä vierailuilla sukulaisen luokse, jossa sosialisoimiseen kuuluvat sinisavuiset hetket miesten sikaripilvessä joku pirtsakka neste lasissa, ulkona puutarhaan istutettujen erilaisen kasvillisuuden muodostamien ”huoneiden” vehreässä seisahtuneisuudessa, jossa pörriäisten surinat sekä grilliruoan tuoksu jollakin lailla humalluttaen kietoutuvat toisiinsa…

 3. Tupakointia on hyvin harvoin kielletty parvekkeilla tai taloyhtiöissä. Se on ollut teoriassa mahdollista, mutta käytännössä hyvin vaikea tehdä. Yrityksissä se on helpompaa, mutta kotirauhan parissa on vaikeampaa.

  Omassa taloyhtiössä tiedän olevan erään asunnon omistavan pariskunnan, jotka ovat todenneet vaikka väkivaltaa käyttävänsä jos joku edes yrittäisi ajaa tupakointikieltoa. Hassua on etteivät he edes asu talossa. On kuitenkin periaate tärkeää.

  Ei ole ongelma tehdä pihalle tupakointipaikka, ei sen tarvitse olla jos kymmenen metriä talon seinustasta niin on tarpeeksi kaukana. Vaikka pienen katoksenkin tekisi, sekään ei montaa pennosta maksaisi.

   1. Juu, ainakin edellisessä taloyhtiössäni, uudiskohteessa Tampereen Niemenrannassa, oli hyvinkin tiukat säännöt, ja tuli herkästi varoituksia sekä toimenpiteitä parvekkeella saati sisällä tupakoimiseen liittyen. Siellä oli aika toimiva viestintä naapureiden kesken asiaan kuin asiaan liittyen, että minäkin saatoin saada ventovieraalta viestiä whatsappiin, joka osoittautuikin myötämieliseksi ja yhteisölliseksi naapurin hengettäreksi, joka kokosi mielipiteitä sekä näkemyksiä niin yksittäisiä asukkaita kuten myös rakennusyhtiötä koskeviin ongelmiin liittyen. Tykkäsin siitä, miten lemmikki-myönteinen ja rappiokielteinen henki siellä oli, ainoa miinus vaan lapsiperheet sekä kukkea rakennusbuumi, jossa uusia taloja nousi ympärillä kuin sieniä — liikaa minun makuun.

    Mutta tuohon Kyuun tupakkikatos-ideaan: jäin miettimään, että sehän voisi olla aika hyväkin aloite — siis jos tupakoivat saisivatkin todellisen pyhäkön harrastukselleen, joka katos voisi olla erikoisempikin kupolimainen luola tai mystinen telttamainen viritys; tai katoksen sisäseinät voisivat ainakin olla maalatut jollakin tummalla ulkokäyttöön soveltuvalla liitutaulumaalilla tms., johon luvallisesti saisi töherrellä törkyjä, tageja ja muuta kakkaa sekä vatutusta! 🙂

  1. Sellainen Hiidenpesäke tupakoiville voisi olla tällainen katos, kauttaaltaan tummansävyiseksi harmaaksi, kivimäiseksi käsitelty…

   1. Tai sitten sellainen A-linjainen simppeli yhden-parin hengen istumakatos, mustansävyinen. Sellaisen minä tekisin.

Kommentoi