Havin kynttilällä olisi paras sydän myös suksen pohjassa.

Itse pidän väliaika lähtöinä tapahtuvaa hiihtokilpailua oikeana tapana selvittää kuka on se paras suksenkuluttaja sillä hetkellä.

Toki ei se paras ja kovakuntoisinkaan aina voita, jos kalusto on voideltu ja hiottu sellaiseksi, että pitoa on sekä ala että  ylämäessä ja sekään ei aina tepsi, että huudetaan,  ”havuja perkele”.  Joten välineurheilua parhaasta päästä ja ainoa oikea tapa olisi kilpailla voittajan selvittämiseksi kuten tehtiin armeijassa v.72, ( en tiedä nykykäytännöstä ) kun kaikille lyötiin jalkoihin saman profiilin ja voiteen omaavat ”lamuskat”, ei tarvinnut selitellä tappiota kalustosta johtuvaksi ja voitiinkin vain todeta tappion kärsineille että,  ”sukuvika on se jos suksi ei luista”.

Oli se eilenkin Tour de Skiitä seuratessani suorastaan surkuhupaisaa ja koomista seurata yhteislähtönä tapahtuvaa hiihtokilpailua, jossa ryhmässä hiihdettiin ensimmäiset 19kilometriä ja viimeisellä kilometrillä sitten vasta lähdettiin hiihtämään.

Kyllä ennen oli ( tämäkin ) kaikki paremmin, kun miehet hiihtivät perinteistä 15, 30 ja 50 kilometriä väliaikalähtöinä ja naiset 5 ja 10 kilometriä ja viestit päälle.

Nykyään hiihdetään sprintit niin vapaalla kuin perinteisinäkin viestien kanssa, se on melko kaukana siitä mitä itse pidän hiihtokilpailuna, se on paremminkin taistelua kuka säilyy kaluistoineen ehjänä maaliin asti.

15 kilometriä oli ennen miehille pikamatka, nykyään hinkataan kilometrin rataa ja pelataan pudotuspeliä erä erältä, on siinä naurussa pitelemistä.

50 kilometrin kilpailujakaan ei mahdu kilpailikalenteriin kuin 1-2 vuodessa ja tietenkin nekin yhteislähtöinä, muistan Haku Veikon sanoneen, että maratonmatkaa hiihdettiin lähes viikottain erilaisissa kilpailuyissa, eikä pelätty palautumisen ongelmia.

Tänään näytellään  sitten Tourin loppunäytös, jossa seinäsuoraa rinnettä hiihtäjät kapuavat kohti maalia kuka milläkin tyylillä ja tavalla edeten ja ei se kyllä näytä siltä mitä nyt yleensä hiihtämisenä pidetään ja tietenkin sekin yhteis lähtönä, kuinkas muuten.

Hyvin monet tämänkin kiertueen ja kapuamisen jälkeen ovatkin sitten loppukauden kisoissa ”pohjaan palaneita”.

Tämä fluorivoide hysteria sitten varsinaista hysteriaa onkin, kun sukset joutuvat ennen jokaista kilpailua röntgeniin, että kukaan ei ole käyttänyt suksenpohjissaan kiellettyä ainetta ja kilpailun jälkeen joutuu vielä kusaisemaan pulloon, ettei vaan taas ”talonmies” ole ollut ruiskuineen asialla.

40 vastausta artikkeliin “Havin kynttilällä olisi paras sydän myös suksen pohjassa.”

 1. Miten osasikin Arvi kirjoittaa kuin minun suullani olisi puhunut. Pilattu on hiihtourheilu. Itse olen niin vanhoillinen että kieltäisin myös vapaan tyylin, konstailuna sitä pidän, suuret määrät metsiäkin kaadettava leveiden hiihtopaanojen tieltä.
  Ja tosiaan puusukset kaikille, hautaterva ja kynttilä ainoat sallitut aineet suksen pohjiin. Porkat pitäisi myös olla vahvemmasta aineesta, kauheaa tuhlailua kun nämä hiilikuituiset jumalattoman kalliit niin helposti katkeilevat.

  1. No, se puusuksi ja luisto ovat minulle niinkuin muillekin perässähiihtäjille tuttu juttu.
   Hiihtelimme kaverin kanssa metsäladuilla aina hiukan kilpaillen.
   Sitte yht’äkkiä kaverin ”kunto” näykyi nousseen huimasti, kun en pysynyt enää mitenkään perässä.
   … jaaha ? Hän oli hommannut lasikuitusukset ja minulla vaan ne ”puujärviset”.
   Ei kun ostoksille, pituus, paino ja pito-osan tarkka mittaus ja siteet paikalleen ja Swix- voidepussi mukaan.
   No, olihan se menoa, ja sisuunnuksissani ja innoissani Jussi jäi kuin nalli kalliolle.
   Se siitä välineurheilusta.

 2. Matti,- meille sen kuuluisan maalaisjärjen käyttö on sallittua, vaikka nykyään se luokitellaankin ”viisaiden” taholta Impivaaralaiseksi.

 3. Sprinttihiihto syntyi sen seurauksena kun haluttiin maastohiihdosta yleisöystävällisempi ja erityisesti televisioyleisölle ystävällisempi laji.

  Pohjimmiltaan kyse on totta kai rahasta jota tarvitaan pyörittämään sirkusta.

  Itse en sprintistä niin perusta, mutta en sitä poistamaankaan lähtisi, lajinahan se on aivan kuin pidempien matkojen hiihtäminen.

  Keskustelu välillä vapaa vs.perinteinen on sekin mielestäni aivan turhaa ja suosittelen kyllä kaikille hiihtoa harjoittaville tekemään molempia.

  1. Onko keskustelu turhaa, vaikkapa nyt eri hiihtotyylien tiimoilta turhaa? En olisi noin jyrkkä mutta uskon että valtaosa kuntohiihtävästä kansasta ja kilpahiihtäjistä lienevät kanssasi samoilla linjoilla.
   Pitäisiköhän maailmancuppeihin saada myös sadan metrin hiihto, jos niin pakko kai se olisi toteuttaa yhteislähtönä koska koska yleisö ja raha varmaan niin tahtovat.

   1. Kyllähän 100 metrin hiihtokisoja jo järjestetään ihan kansainvälisistekkin ja ootahan vaan Matti, niin pian ne ovat meidän ”ilonamme” myös arvokisojenkin ”otteluohjelmassa”.

    1. ……johan sitä Helsingin Olympiastadioninkin rataa käytetään hiihtokilpailujen järjestämiseen, että voiko enään mikään minua yllättää tässä ”kehityksen” voittokulussa…..saatana.

   2. Yleisö ja raha, raha ja yleisö ne vaan ovat tärkeitä kun huippu-urheilun nimellä kulkevaa sirkusta pyöritetään.

    Onko siinä mitään järkeä, siitä voidaan olla montaa mieltä,mutta pirun iso työllistävä vaikutus sillä on.

  2. Sprinttihiihdon ahatus syntyi alunperin Salpausselän katastrofikisojen aikoihin, jolloin Esko Aho oli hiihtoliiton pj.
   Olin niissä pöydissä ja kysyin, eikä tälle stadionille saataisi jotain yleisölle kiinnosavampaa kuin värjötellä 50 km:n video- ja stadionpyörähdyksiä. Jäi Hiihtoliiton heiniksi miettiä. Taisi olla Jakke Holkerin aikana, kun se lähti liikkeelle.

  3. ”Sprintti lisättiin pikavauhdilla Lahden MM-kisojen ohjelmaan. Kansainvälinen hiihtoliitto uskoi, että sähäkköihin startteihin ja sykähdyttäviin loppukireihin huipentuvat erävaiheet kasvattaisivat lajin suosiota tulevaisuudessa. Ratkaisulla haluttiin palvella ennen kaikkea tv-katsojia, koska FIS pystyi vaurastumaan ainoastaan rahakkailla tv-sopimuksilla. Toki ajateltiin myös kisapaikoille jalkautuvaa yleisöä: sen haluttiin näkevän kilpailijoiden suoritukset omin silmin lähes kaiken aikaa.”

   https://www.is.fi/maastohiihto/art-2000007826874.html

 4. Vanhakantaisuuteni suksiasiassa saattaa juontua kumisedästäni, isoäitini veljestä. Sen lisäksi että hän oli intohimoinen kalamies ja poikkeuksellisen luova ja värikäs juttujen kertoja teki hän ammatikseen puusuksia. Yhtäpuuta olevia haapaveteläisiä ne eivät olleet vaan koivusäleistä liimattuja sivakoita.

  1. Niin, itsekkään en ole koskaan luistelupotkuja ottanut millään muulla kuin hokkareilla, enkä ota. Toki molemmat ovat jo jääneet käyttämättöminä, niin sukset kuin hokkaritkin ullakolle olkihattuni viereen pölyttymään.

   1. Sen vielä sanon että jos olisin mäkihypyssä kilpaillut olisin lopettanut siihen paikkaan kun tuli v-tyyli.

    1. – Matin näkemys mäkihypyn v-tyylistä johtaa lähes kaikkien lajien perusongelmaan eli lajien tyylistä, tasapainosta ja kauneudesta.
     – V-tyyli kehitettiin lentoa ja hypyn pituutta varten ja edelleen mäkiasut ja mäet sitä palvelemaan.
     Luisteluhiihto kehitettiin lisäämään lajin vauhtia suksineen, välineineen ja asuineen.
     – Stadionien pinnoitteet tartar jne. juoksukengät ja asut palvelemaan vauhtia. Mailerien juoksun kauneuden vastakkaisia olivat Zatopek rumatyylisenä ja Vasala juoksutyylin kauneuskuninkaana.
     Samaa voi verrata maratoonareiden matala-askeliseen rumaan( kuin paskat housussa), jolla taas energiahävikki on pienin. Paavo Nurmi ei säästellyt mitään, vaan juoksi koko matkan oikeaa ja kaunista juoksua.
     – Pikajuoksun opeissa on / oli aina koordinaatio eli viivasuoraan menoakselilla ja pään päällä piti kirjan pysyä lähes putoamatta.
     – Seiväshyppy perustuu vain linkoperiaatteella uusiin korkeuksiin. Eles Landström oli tänään voittajien tasolla.
     Väitän, että myös Voitto Hellstenin kunnolla ja lahjakkuudella nykyvälinein voitaisiin olla maailman huipulla.

     Eli herää kysymys, mitä ja ketä huippu-urheilu tänään palvelee ? Mainostuloja, urheilija on vain väline sen tekemiseen. … eli urheilulajit läpeensä ovat kehittyneet vain palvelemaan yleisö- ja katsojamääriä ja rahaa varten. Kansanterveydellä sillä on joku merkitys, jos on rahaa välineisiin.
     Koko kansanterveys tällä ei parane, vaan kaikkien lähellä olevilla arkipäivän monipuolisilla harjoittelumahdollisuuksilla.

     1. Tulee aina välillä arvosteltua Heikin kiivautta hänen puolustellessaan joskus jopa tyrkyttäessään punasävyisiä poliittisia näkemyksiään ja ankarin sanoin hänen tuomitessaan kaikenlaiset toisinajattelijat.
      Mutta tämä katsaus urheilun maailmaan oli kirjoitettu juuri niin kuin asiat ovat. Kuten yhä useampi asia nykyisessä menossa on liki kaikenlainen urheilu rahan leimaama.

      Oikeaa ja rehellistä on kun ihminen itsekseen harrastaa liikuntaa, näin talvella haluaisin korostaa metsissä ja vainioilla tapahtuvan umpihankihiihdon terapeuttista ja ruumiinkuntoa kohentavaa vaikutusta.

      1. Katsos Matti, jos näkemyksiäni näkee punaisena, silloin näkijän simälasit ovat kalkitut.
       Kokeneilla urheilumiehillä harvoin näkemyket perusasioista riitelevät.

     2. Huippu-urheilulla ei ole kansanterveyden kannalta juurikaan muuta merkitystä kuin se, että ehkä joku innostuu liikkumaan.

      Huippu-urheilu ei ole myöskään urheilijalle itselleen terveellistä, pikimminkin hyvin usein aivan päinvastoin.

      Fyysisten, usein rasitusperäisten ongelmien lisäksi huippu-urheilijoilla on paljon mielenterveysongelmia joillakin lieviä, joillakin vakavampia.

      Ja onhan se niin, että huippu-urheilijat ovat persoonina valtavirrasta poikkeavia.

      1. No, tuo oli asiaa ja juuri noin !
       Listasta puuttuu vielä voimalajit, joissa piilevät äärimmäiset vaarat mömmöineen. Kukaan ei pärjää kaurapuurolla. Tuskin kukaan selviää normaalilla elinajalla puuarkkuun.

       PS. Kaveri meni viereltä oman käden kautta, kun pää sekosi mömmöistä.
       Minä sammutin kauramoottorini, kun keuhkot ja lihakset kasvoivat puristamaan aorttaa uhkana sairaanloinen kaajeneminen ja poks !

   2. Minä taasen olen ”rullahokkareilla” ja sauvoilla vedellyt lukemattomia kilometrejä, kunnes nivelsairaus alkoi osaltaan harjoittelua rajoittamaan, mutta toki vielä jonkin verran ensi kesänäkin pääsee.

 5. Kyllähän se vapaa tyyli aikanaan harmitti kovastikin. Piti hankkia toiset hiihtovarusteet ja opetella uudestaan koko hiihtäminen.

  1. Vapaa tyyli on myrkkyä lonkille ja polville, mutta myös tietyllä tavalla ”vinohiihtona” koko kropalle.
   Perinteinen tapa sen sijaan on pitkittäisvetoa luonnollinen tasapainoinen tapa.
   Pääseehän sillä pelkällä luistolla pirun kovaa, alamäissäkin – puuhun !

     1. Kyllä ihmisen kroppa kestää liikuntaa ihan pirusti, kunhan asiat tehdään oikein.

      Liikkumattomuus on paljon suurempi riski kuin runsas liikkuminen.

      1. Niin, täytyy mitoittaa oma liikkumisensa vähän ikäänkuin vuosirenkaita mukaellen, itse en enään vuosi kauisiin ole liikuntaa harrastanut muuten kuin hyötyliikunnan puitteissa.

       1. Liike on lääke ja kun itsellä sattuu olemaan krooninen ja etenevä nivelsairaus niin vaihtoehtoa ei ole.

        Toisaalta kun on koko ikänsä liikuntaa ja urheilua harrastanut niin ei oikein osaa ilmankaan olla.

       2. Arvilla on jalat maassa. Juuri noin. Nuorena on vitsa väännettävä mahdollisimman monipuolisesti. Koko elämän mittainen suhteutettu fyysinen jarkuva ylläpio on välttämätöntä. Mutta siihen pitää kytkeä myös mieli haluta olla siinä kelkassa mukana iän ym. edellytysten mukaisesti.
        Toinen vaihtoehto on kuten kulttuuripersoona professiri Matti Klinge, joka kertoi, ettei ole liikunnasta hikoillut koko elämänsä aikana, mutta kävellen nauttinut Hesingin ja luonnon kauneudesta miljoonia kilometrejä.
        Pitkä ja terve elämä hänelläkin oli muutaman sikarin ja konjakin kanssa.

      2. No, vastaanhan pitää panna, vaikka mitä keksisin ?

       Perusedellytys on itsestään selvyys, tehdä oikein, niin
       kroppa kestää tietenkin äärimmäistä painonnostoa, rankkoja maratoneja, muita nopeita lajeja kuten futista, koripalloa ties mitä tempovaa- nuorena- aikansa. Jopa balettitanssia.

       …,mutta rautaa näyttää olevan kamujen lonkissa, polvet vaihdettuina, nivelet sökönä, jotka pitäisi kestää hyväkuntoisina koko elämän, kun oikein ja kohtuullisesti tekee.
       Kaikessa pitäisi toimia ns. luonnon luoman riittävän mutta tarpeellisen fysiikan ehdoin ja liikeradoin monipuolisesti.
       Kun hiihdosta puhutaan, perinteinen tukee ihmisen luonnollisia liikeratoja kun taas suksilla luistelu ei.

       Puhun pitkään alalla olleena ja tehneenä sitä ja tätä aina kohtuuttomuuksiinkin saakka, mutta tilapäisesti – onneksi. Sen vuoksi, kun nuo kohtuullisuudet hoksasin ajoissa vähän urheilun ad-hd:nä, ei ole leikattu, ei rautaa eikä muutakaan lisuketta kropassa lukuun ottamatta peukaloa tapaturman vuoksi.

       … mutta tehkää miten haluatte.

       1. ”No, vastaanhan pitää panna, vaikka mitä keksisin ?”

        Pitäisikö paikkaansa pitämättömät väitteet niellä ihan sellaisenaan oli kyse sitten liikunnasta tahi politiikasta?

        Vai onko nyt liikuntakin ala josta tiedät enemmän kuin muu ja eikä kukaan muu ole edes tennareita nähnyt?

      3. Niin, vastaan panemisen syy olikin erimielisyys politiikassa. Anna mun..
       Onha tämä älytöntä, kun politiikka määrä jo sukan väritkin ja kohta mitä terveellistä läskisoosia puolueenne määrää perusterveyden ylläpidoksi.

       Urheilussa et pysty kumoamaan yhtään näkemystäni, mitä tulee fysiikkaan ja harjoitteluun perinteisissä lajeissa, vaikka kuinka monta linkkiä liittäisit.

       Mutta tee mitä tykkäät, minua ei enempää kiinnosta.

       1. Ei tämä liittynyt politiikkaan millään tavalla vaan siihen, että oletat typerien väitteidesi uppoavan sukkana sisään oli aihe mikä tahansa.

        Ei tietenkään kukaan voi tietää urheilusta, kuten ei mistään muustakaan niin paljon kuin sinä.

        Pirun usein vaan käy ilmi, että laaja-alainen sivistyksesi ja tietäväisyytesi osoittautuu laaja-alaiseksi tietämättömyydeksi ja täydellisen moukkamaiseksi käytökseksi.

        Vuodesta, kuukaudesta, viikosta ja päivästä toiseen haukut kaikkia muita millon miksikin ja ylistät itseäsi.

        Hyi helvetti.

       2. ”Eihän Mika taas mitenkään solvannut henkilöä- eihän ?”

        Sanoinko jotain, joka ei pidä paikkaansa?

       3. Säännöt ovat kaikille, myös sinulle !
        Puoluetta, ryhmää, politiikkaa saa lyödä kuin virasta sikaa.
        Jos itse tykkää kuuluvansa näissä sikojen joukkoon se on kunkin oma asia.

       4. Eli en sanonut mitään mikä ei pidä paikkaansa.

       5. Kuten jo sanoin, ei mitään mikä ei pidä paikkaansa.

 6. Arvi kertoi ajasta, jolloin urheilijalla oli väliä tulokseen.

  Tänä päivänä tulokset päättää maksaja. Kenellä on pistää eniten miljoonia välineisiin – mieluiten verorahoja toki – on sitten voittaja.

 7. Palataan alku hiihtoon ja aletaan hiihdellä lylyllä ja kahlulla ja tietysti ilman voiteita terv tepivaari

 8. Ja siteeksi ne nahkaremmit joilla sukset kiinnityivät jalkaan terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *