SAK: n liitot tavoittelevat 10% palkankorotuksia seuraavan kahden vuoden jaksolle ja näin ollen voimassa olevan sopimuksen mukaan se tarkoittaisi julkiselle sektorille 11,5% korotuksia.
Julkinen sektori toimii siis ikään kuin palkkajohtajana, kirjaimellisesti asia on ollut niin esim.hoitoalalla jo vuosia.
No onneksi julkisen sektorin kurjuutta ja vientisektoriakin parempia palkankorotuksia kompensoidaan edes vähemmillä työtunneilla😂
”Kokoaikaiset kuntatyöntekijät tekevät noin 22 päivää vähemmän töitä kuin yksityisen sektorin työntekijät keskimäärin.
Asia selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tilastosta, jossa vertaillaan kokoaikaisten palkansaajien tekemiä työtunteja vuodessa.
Myös valtion työntekijät viettävät työpuuhissa selvästi vähemmän aikaa yksityisen sektorin palkansaajiin verrattuna. Heillä työtunteja on vuodessa 94 vähemmän kuin yksityisellä sektorilla. Tämä vastaa noin 12 ja puolta työpäivää, jos oletetaan, että työpäivässä on 7,5 tuntia.”
https://www.hs.fi/talous/art-2000010851455.html
Ei tunnit vaan tuottavuus/tulos.
Urakkapalkka-Provisiopalkka, mutta ei sovellu kaikille aloille.
Suomen oloissa ei pienellä palkalla elä ja toisaalta kallis tuote ei mene kaupaksi.
Niilo, julkisella sektorilla usein yhdistyvät huono tuottavuus ja kallis tuote, mutta onneksi on pitkät lomat.
Julkinen sektori on todella siitä heikko että siellä ei ole mitään inssentiiviä toimia tehokkaammin tai keksiä parempia työtapoja. Jos koitat olla erityisen aikaansaava, saat haukut. Yksityisellä puolella voit saada bonuksen tai ylennyksen.
Kyuu, ikävä kyllä olet enemmän kuin oikeassa.
Jostain syystä erään julkisen puolen ”työntekijän” mielestä joka vuosi on oikeus olla 2 viikkoa ”sairaslomalla”, vaikka ei olekaan sairas.
Se on kuulemma saavutettu etu.