Putinin ja patriarkan liitto

Eilinen Ulkolinja-ohjelma tv1 herätti näkemään.
Periaatteessa kaikki se oli jo tiedossa.
Uskontoa on käytetty maailman sivu hallitsemaan kansaa
ja sotia on käyty uskontoon vedoten.
Kauhun tasapaino kahden välillä toimii
niin kauan kuin molemmat hyötyvät,
mutta miten paikataan särö – jää nähtäväksi?
Mielenkiintoista on että tässäkin on mukana lähi-itä.

13 Replies to “Putinin ja patriarkan liitto”

 1. Jo neukkulan aikana Venäjän ja sen miehittämien maiden kirkoissa tehtiin puhdistus – kommunismin vastustajat tapettiin ja tilalle pantiin KGBn agentteja.

 2. En ohjelmaa, kuten ani harvoin muutenkaan tv:tä katselen, ole nähnyt. Kyseessä lienee Moskovan patriarkaatti ja Putinin liitosta, Ukrainan perustaessa oman kirkkonsa, riippumattomaksi Moskovan patriarkaatista.
  Niin perillä en ole Moskovan patriarkaatin hengellisestä johdosta, että tietäisin siellä olevan KGB:n henkilöstöä mutta tuskin, epäilen ja vahvasti. Venäjällä kautta vuosisatojen on ollut vahva ote maalliseen hallitukseen.

 3. Muuten tuosta KGB:n solutuksesta en aina ole ottanut ihan todesta kaikkea mutta nyt kun vaan mietin … tuo meidän Mirri? Ettei vaan olisi KGB:n agentti kun se viime keväänäkin oli poissa viisi viikkoa ja nytkin on ollut jo kolme viikkoa poissa. Ettei vaan olisi käynyt saamassa Putinilta uusia ohjeita, miten manipuloida minua. Siitä Mirrin ortodoksisuudesta en tosin ole ollenkaan varma.

 4. Uskonto on keino pistää polville suurinkin johtaja.

  En kuulu moiseen sakkiin, pysykööt omissa porukoissaan ja pelotelkoot toisiaan milloin helvetillä milloin milläkin, rahalla ne nuokin ”laitokset” toimii ja kuten tässä nähdään Putin on sen verran fiksumpi kuin Kommarit aikoinaan Neuvostoliitossa….hän osaa hyödyntää uskontoa kun Neuvostoliitto kielsi sen olemisen peläten että ”jumala” on isompi johtaja kuin toveri Stalin.

  Oli miten oli, Putin kusettaa kansaa kympillä…

 5. Eikö Amerikan puolessa ole joka presidentti jonkin sortin uskovainen? Toiset vähemmän toiset enemmän. Joukossa ehkä jopa teeskentelijöitä? Siellä on kuulemma poliittinen itsemurha väheksyä uskontoa tai ilmoittaa olevansa peräti ateisti. Eräs ”harras uskovainen” pisti asiat sekaisin eräin osin ja siitä saadaan kärsiä tänäkin päivänä. Kaipa jokainen arvaa kuka se oli.

 6. Emme me suomalaiset enää kärsi Stalinin toimista. Oliko hän kovinkaan uskovainen?

  1. Stalin oli varas ja murhamies.

   ”Kolmastoista kesäkuuta 1907 Gruusian,­ nykyisen Georgian, pääkaupungin Tbilisin keskusaukiolla virui kymmenittäin haavoittuneita ja kuolemaa tekeviä kranaatinräjähdysten uhreja. Käynnissä oli poikkeuksellisen mittava­ pankkiryöstö, johon osallistui mahdolli­sesti jopa viisikymmentä gangsteria. Operaation pääarkkitehtina hääri muuan­ Josif­ Džugašvili, joka opittiin myöhemmin tuntemaan nimellä Stalin. Tämä 29-vuotias gruusialainen suunnitteli ja toteutti ryöstöt aina niin yksityiskohtaisesti, että hänestä oli tullut vallankumouksellisen bolsevikkipuolueen päärahoittaja.

   Viimeistään Tbilisin verisellä attentaatilla Stalin todisti päämiehelleen, puoluejohtaja Vladimir Leninille olevansa häikäilemätön toiminnan mies. Koska Stalin oli myös lahjakas poliitikko, Lenin tuumi löytäneensä juuri sellaisen henkilön, jota hän tarvitsi.”

   Tässä lisää jos jotain kiinnostaa tämän kusipään elämä—

   https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/stalin_hurmasi_kaikki

 7. Venäjä lienee ainoa missä kristityt ja muslimit elää sovussa? Näin muistelisin Putinin leuhkineen. No siellä(kin) pitää elää Venäjän lakien mukaan.

  1. Taitaa totuus olla jotain tälläistä…muslimit nielee Venäjän pikkuhiljaa, tekevät lapsia kuin jänikset konsanaan…en tiedä mitä Venäjän hallinto tätä ongelmaa vastaan tekee…ihan sama.

   ”Venäjän suurmufti ennustaa, että 15 vuoden kuluttua kolmannes maan väestöstä on muslimeja.
   Noin 30 prosenttia Venäjän väestöstä harjoittaa islamin uskoa 15 vuoden kuluttua, sanoo Venäjän suurmufti Ravil Gainutdin. Suurmufti perustaa käsityksensä tutkimuksiin demografisista trendeistä.

   Venäjällä muslimivoittoiset alueet – kuten muuallakin maailmassa – ovat tunnettuja korkeasta syntyvyydestä. Venäjän muslimipopulaation kooksi arvioidaan tällä hetkellä 14 – 20 miljoonaa, mikä tarkoittaa 10 – 14 prosenttia maan 146,8 miljoonaisesta väestöstä.

   – Asiantuntijoiden mukaan Venäjän muslimipopulaatio kasvaa 30 prosenttiin 15 vuoden aikana, Venäjän muslimiyhteisön suurmufti Ravil Gainudtin sanoo ja jatkaa, että tämä tarkoittaa kymmenien uusien moskeijoiden tarvetta.

   Venäjän katolisen kirkon arkkipiispa Dmitry Smirnov ei ota uutista tyytyväisenä vastaan.

   – Vuonna 2050 jäljellä ei ole yhtään venäläistä, Smirnov toteaa.

   Kun arkkipiispalta kysytään, voisiko demografisen kehityksen suuntaa muuttaa, hän sanoo sen olevan liian myöhäistä.

   Presidentti Vladimir Putin on luvannut, että hallitus tukee islamin opetusta pyrkimyksissään kitkeä islamilainen extremismi maasta.

   Venäjältä on viime vuosina matkustanut tuhansia jihadisteja taistelemaan ISIS-terroristijärjestön riveissä, mikä tekee maasta toiseksi suurimman vierastaistelijoiden lähtömaan.”

   https://www.kansalainen.fi/venaja-islamisoituu-15-vuoden-kuluttua-kolmasosa-vaestosta-on-muslimeja/

 8. Taitaa Venäjän muslimit olla maltillisemmasta päästä. Niiden moskeijoissa ei anneta opettaa mitään Venäjän vastaista. Taisivat huomata että uskonnon kieltämisestä Lenin aikoihin ei ollut mitään hyötyä Venäjälle.

 9. ”Stalin näki maailman brutaalina paikkana, jossa vain Neuvostoliiton intresseillä oli merkitystä. Syvästi vainoharhaisena ihmisenä hän teki mitä tahansa maansa ja oman asemansa hyväksi. Hän teloitutti ja lähetti leireille kuolemaan vähintään miljoona oman maansa kansalaista, murhasi miehiä, naisia ja lapsia ja pakkosiirteli kokonaisia kansakuntia.”

  ”Kuolema ratkaisee kaikki ongelmat”, kuului yksi Stalinin perusprinsiipeistä.

  Stalin täytti hyvin pitkälle psykopaatin tunnusmerkit. Jos hän olisi ollut pelkkä hölmö mielipuoli, hän tuskin olisi koskaan noussut valtaan – saati messiaaniseksi johtajaksi, joka pysyi vallassa kolmekymmentä vuotta.

  Lauri Seppälä on historiaan erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

  Lähteitä: Simon Sebag Montefiore, Stalin Punaisen tsaarin hovissa, WSOY 2004; Simon Sebag Montefiore, Nuori Stalin, WSOY 2008; Laurence Rees, World War II Behind Closed Doors: Stalin, the Nazis and the West, BBC Books 2009; http://www.historynet.com/stalin-the-puppetmaster.htm

  Datšallaan Stalin veti kaksi viikkoa viinaa kun älysi että Hitler tulee ovista ja ikkunoista, hänen suunnitelma oli lähteä riehumaan kohti eurooppaa vuotta myöhemmin. Vituiksi meni.

  1941 se kutsui varmasti kirkkoa ja itse saatanaa avukseen, se on selvää mutta uskonto oli lakkautettu Neuvostoliitossa kunnes se hajosi 90-luvulla.

  ”Venäjän valtauskonto on ollut jo tuhatkunta vuotta ortodoksisuus. Virallisia tilastoja kirkkoon kuuluvien määrästä ei ole, mutta arviolta jopa 90 miljoonaa venäläistä pitää itseään ortodoksina. Kirkon päämies on Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill.
  Ennen vallankumousta ortodoksinen kirkko oli valtionkirkko ja tiiviissä suhteessa hallitsijaan.”

  ”Vuoden 1917 jälkeen kirkon asema vähitellen mureni ja erityisesti Stalinin aikana kirkkoa alettiin vainota. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kirkko- ja luostaritoiminta alkoi elpyä. Tuhottuja tai rapistuneita kirkkoja alettiin korjata ja jälleenrakentaa.”

  Lähde:

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/15/neuvostoliitto-ja-kuinka-siita-tuli-jalleen-venaja

  Tästä on muitakin lähteitä, mutta tässä tämä yksinkertaisin ja selkokielellä vaikka kenelle.

Kommentoi