Teflonpinnoitetut pannut ja kattilat.

Vaimo tuossa viime viikolla kertoili tv:ssä nähneensä jutun teflonpinnoitetuista keittiöastioista; lähinnä paistinpannuja, kasareita ja kattiloita.

Rupesinpa netistä etsiskelemään asiasta tietoa; löytyihän sitä.

Tämmöinenkin ja paljon muuta. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006197283.html

Ei liene vähäinen asia kaiken kaikkiaankaan.

Meidän perheessä tosin ei käytetä kuin valurautaisia, teräksisiä ja hiiliteräksisiä pannuja ja kattiloita. Keraamisia ei ole tullut kokeiltua ja tuskin tuleekaan. Meillä ei ole edes mehumaijaa alumiinisena.

Artikkeleista sitten kyllä luin, että oikealla käytöllä teflonpintainenkaan ei sanottavasti tutkimuksien mukaan haitallisia aineita aiheuta mutta  erittäin kuumaksi lämmitettynä (esim pihvin paisto), sitä ei voi suositella.

Asiahan ei meidän perhettä juurikaan koske mutta ajattelemisen aihetta aiheutti.

Ministerin tärkein ominaisuus

Kun oppositio voittaa vaalit, niin ministereiksi valitaan henkilöitä, joilla on ministerin tärkein ominaisuus ja pätevyys. Se on kyky muuntautua oppositipoliitikosta ministeriksi. Se on eräänlainen jakomelisyys.

Hyvän esimerkin tajoaa uusi sosiaali -ja terveysministeri Krista Kiuru (dem). Kun hän vielä puoli vuotta sitten oli eduskunnassa vaatimassa hoitajamitoutukseen muutosta siten, että se nostetaan 0,7:ään. Kiurun mielestä asia olisi voitu hoitaa nopeasti kuntoon, jopa parissa päivässä.

Krista Kiuru - February 2017 (cropped).jpg

Nyt kun hän on vastuuministeri, vaatii aikaa selvitysten tekoa varten ainakin muutaman kuukauden.

Tähän jakomieliseen käyttäytymiseen liittyy myös oleellisena osana valehtelu, joka onkin Rinteen hallituksen leimallisin piirre.

Tästä kaikesta on vedettävissä vain yksi johtopäätös ja se on POLIITIKKOIHIN EI VOI LUOTTAA EI KEHENKÄÄN.

Onko oikein kirjoitella toisen maan oikeuslaitoksesta

Kun ihminen tekee rikoksen jossain maassa se tuomitaan teko maassa ei sitä siirrellä hänen kotimaahansa

Olipa rikoksen tekijä kuka hyvänsä niin se vaan oikeasti menee

Siinä kun sitten huudellaan kolmannessa maassa jotain vastaavaa mitä tapahtui blocfestillä ei kyllä ollut lainkaan asiaa

Vaan on lähinnä suun soittoa asiassa jossa ei ole mitään hyväksyttävää

Ja festari väellä meni totaalisesti asian viereen  ollen surkeaa ruikutusta

On selvää että tuo tuomio tuli rikollisesta touhusta jolle Ruotsissakin on rikollinen nimike ja siitä tuli tuomio

Toteen näytettynä rikoksena Ruotsissa seommoro tepivaari

Läddilâs Ijahis Idhast

Mun liim Elias, máttááttijjee.  Mun aasam Avvilist.

Ja nyt, kun olen kirjoittanut kaiken, mitä inarinsaameksi osaan, palaan äidinkielen pariin. Ensimmäinen viikko työntekoa Inarissa takana. Loppuviikon tapahtumia ja aikatauluja muokkasi Ijaris Idha; saamelaisten festari, johon perjantaina osallistuimme oppilaiden kanssa ja johon lauantai-iltana lupauduin narikkahemmoksi. Meidän perjantain osallistumistamme ei edes kauheasti kyselty, koska luokkahuoneenamme toimiva tila tarvittiin esiintyjien backstageksi.

Viikko alkoi perinteiseen koulumaailman tapaan kokouksella. Ilahduin erityisesti siitä, että kaikkiin vinkattuihin ja ehdotettuihin projekteihin, tiimeihin ja kehittämishankkeisiin ei lähdetty, vaan niistä käytiin kriittistä ja avointa keskustelua. Siltä ainakin porukan sisäisiä jengoja sen paremmin tuntemattomalta tuntui. Puhuttiin myös paljon perustehtävään, opettamiseen ja kasvattamiseen, keskittymisestä. Tällaista puhetta kaipasin kaikkina Joensuun vuosinani. Jostain syystä siellä piti olla intopiukassa sanomassa jaa ja aamen kaikkiin tarjottuihin palkattomiin lisätöihin, olkoon kyseessä sitten vaikka hyönteisharrastajien tarvitsema kärpästilasto.

Lapset ovat ihania. Tiedän, että jonkinlaista testausta tai muuta jumpittelua on ihan varmasti luvassa, mutta ensivaikutelma on niin positiivinen, että sillä jaksaa pitkälle. Yläkoululaisetkin lapa pystyssä moikkaavat töistä lähtiessä. Kukaan ei niille ole ilmeisesti vielä kertonut, että teiniangstia kuuluu harrastaa mulkoilemalla asfalttia ja pälyilemällä alta kulmain. Mainittakoon vielä, että heidän kyydinodottamisdiskurssiinsa kuuluu näköjään jalkapallon pelailu – ei notkuminen.

Ijahis Idhasta: Kyseessä on Saamelaiskäräjien masinoima tapahtuma, joka toteutetaan kulttuurikeskus Sajoksen välittömässä läheisyydessä. Perjantaina päivällä paikalle tuli meidän koulun lisäksi oppilaita ainakin Sevettijärveltä, Vuotsosta ja Karigasniemeltä. Oppilaille oli monenlaisia saamenkielisiä pajoja, joihin olivat saaneet etukäteen ilmoittautua. Iltapäivän ensimmäinen ulkokonsertti oli myös kasvavalle kansalle tarkoitettu.

Tapahtuman erottaa muista festareista se, että esiintymiset tapahtuivat jollain saamenkielistä. Lisäksi yleisöstä melkein puolet näytti pukeutuneen saamenpukuihin tai niiden muunnelmiin. Niihin liittyy kaikkea tietoa kotipaikasta, suvusta ja vaikka mistä, jota ei lantalainen (Läddilâs) huomaa tai ymmärrä. Teen, kuten Luther kehottaa vaikean raamatunkohdan vastaan tullessa; nostan virtuaalista hattuani ja jatkan matkaa. Musiikki sinänsä oli kivan kuuloista, vaikkakin lauantain viimeinen bändi kuulosti purkkapopilta, jota ei vain laulettu englanniksi. Kulttuurinen omiminen taas on teema, johon täytynee palata ja jota täytyy tarkkailla. Onneksi olen opiskellut tarkkailuluokan opettajaksi.

Ensi viikko onkin jälleen mielenkiintoinen, etten sanoisi odotettu. Olemme lähdössä viidesluokkalaisten kanssa leirikouluun Lemmenjoelle. Pääsemme tutustumaan kullanhuuhdontaan.  Valehtelisin, jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan leirikoulua, mutta täysin huolettomana en lähde. Pitää vielä ottaa mukaan nuo kaksi karvaista kämppäkaveria. Toisaalta leirikoulut ovat selkeästi tämän työn parasta osuutta. Sanoisin ’parhautta’, mutta en ole varma, onko sana vielä riittävän hyväksyttävä. Katselen kirjoittaessani Rillit Huurussa- sarjaa ja huomaan näköjään kirjoitukseeni tarttuvan vaikutteita Sheldonilta ja hänen hypervarautumisestaan kaikkeen mahdolliseen. Ellen palaa pellolleni, touot tehkööt joku muu.

 

Hallitus kaatunee ennenkuin metriäkään on edetty ?

Tämä on näkemykseni, koska vihreiden ja vasureiden kanssa hallitusohjelman lukutaito on rapautunut ja tulee päivittäin uusia tulkintoja, mitä paperiin on kirjoitettu suomenkielellä.

Lintilä tilannee Sipilältä lennon Saulille ja esittelee perustelunsa ja perässä ajelee Rinne meriteitse Kultarantaan.

Demarit pärjää kepun kanssa, mutta Rinteen neuvottelutaito ei saa noita kahta järjestykseen ennen ohraleipää.

Salviini joutui perääntymään

Salviinin päätös sulkea kumi lauttojen tulon Lampeduusaan on sellanen jossa Salviini joutui perääntymään

Lapset tuolta alukselta tuotiin maihin eilen piti jo tulla edellis päivänä en tiedä mikä sen sitten esti taisi olla Salviini

No lapset pääsi Lampeduusaan eilen jotenka siltä osin on asia kunnossa lapset haettiin Italian merivoimien/merivartioston  toimesta laivalta

Etteivät ne ole lampeduusan kohdlla kuten jotkut väittää vailla tietoa mitä siellä on ja mitä ei

Jospa nyt sitten saatas ne vanhemmatkin maihin sellasta se on ja Salviini ei asialle voi mitään

Meritaksiorganisaation poliittinen ideologia estää elintasoturistien pääsyn maihin

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bcadbc36-8900-4815-93a4-b71af8900d86

”Espanja valmis ottamaan vastaan Italian edustalla odotelleen pelastusaluksen – avustusjärjestö kieltäytyy avusta

Avustusjärjestö Open Armsin tiedottaja kuitenkin ilmoitti sunnuntaina iltapäivällä, ettei pelastusalus aio saapua espanjalaissatamaan aluksella olevan hätätilan vuoksi.”

Eli hätätila estää poistamasta hätätilaa ajamalla paatti toiseen satamaan.

Asiassa on siis viis laivalla olevista, koska tavoitteena on pelata poliittista peliä Salvinin kanssa ja sen takia tilanteen laivalla annetaan paheta kaikin keinoin.

Meritaksisakki on rikollisjärjestö.

Kauneimmat kansankekkerit

Kenellekään paikkakuntalaiselle ei ole jäänyt epäselväksi, että Tampereella on pidetty hiphop-konserttitapahtuma nimeltänsä Blockfest. Alkuvaiheessa lehdistö suhtautui siihen nuivasti, mutta 180 asteen käännös tapahtui Aamulehden kärähdettyä tekaistusta yleisönosaston kirjoituksesta pari vuotta sitten. Niin Aamulehdelle, Ylelle kuin muillekin medioille tapahtuma on nyt parasta ja kauneinta, vailla kritiikin sanaa. Onko tapahtuma kuninkaallisen maineensa arvoinen?

Sattuu ja tapahtuu

Törkeitä ja vähemmän törkeitä huumerikoksia, yhtä henkilöä ammuttiin ja seksuaalirikoksia vielä palan painikkeeksi. Siinä on poliisin kertomus siitä, mitä tapahtuma-alueella ja sen ympärillä tapahtui. Perään korostetaan että nämä eivät mitenkään liity tapahtumaan. Itse tapahtuman sisällä on tietenkin tilanne fiiniä. Väkivallattomuutta, rakkautta, armoa ja herran siunausta sun muuta markkinahumua tarjoavan tapahtuman pääesiintyjä on hetki sitten Ruotsissa tuomittu väkivaltainen taparikollinen. Aivan vailla virkavallan harakanvarpaita eivät monet muutkaan esiintyjät ole.

No mutta, väkivaltaa niin kovasti kaihtavan tapahtuman kannattaisi ainakin ottaa etäisyyttä hittiesiintyjänsä arvomaailmaan? Tai ainakin he puolustavat pohjoismaista oikeusvaltiota? Katin kontit! Tapahtuma oli itse ottanut aktiivisesti osaa mm. Donald Trumpin tähdittämään ”kampanjaan”, jossa vaadittiin hänen vapauttamista ilman tutkintaa ja oikeudenkäyntiä, syyttäen samalla Ruotsin viranomaisia aika ala-arvoisin salaliittoteorioin. Onneksemme pullolla ihmisiä hakkaavalla tähdenlennollamme oli hyviä kavereita mediassa, sillä koko tarina leivottiin jopa Ylellä parhain päin. Näin törkeä väkivalta muuttui hyveeksi ja koko riemullinen kansakunta huusi Ruotsin vastaisia iskulauseita koko viikonlopun. Anteeksi nyt vaan arvon toimittajat, mutta ettekö te juuri sanoneet että kansakuntaa vastaan esitetty vihapuhe olisi pahaksi?

Musiikki on mainiota

Hiphop- tai rap-musiikissahan ei ole mitään vikaa. Okei, siinä on se oma sektorinsa, jossa laulujen sanoma on lähinnä että varastakaa ase ja menkää tappamaan kaikki (valkoiset/vääräuskoiset/poliisit/joku muu mikä). Siitä en erityisesti piittaa, mutta se ei pilaa koko genreä. Bassoradio on Yle Ykkösen jälkeen suosikkiradiokanavani ja mielestäni koko musiikkigenre on rikas, kiinni ajan hengessä ja aina valmis kokeilemaan uutta. Itse en ole kova kuuntelemaan vanhoja klassikoita, vaan pidän kehittyvästä, muuttuvasta musiikista. Sitä tämä genre tarjoaa. Siinä mielessä on hienoa, että myös sen ympärillä pidetään konsertteja. Onhan sekin myös selvää että kun on noin iso väenpaljous, noin vahvaa kansankiihotusta ja noin olematon turvallisuuden hoito, ikävyyksiä tapahtuu. Humalaiset ihmiset ovat idiootteja, hiphopilla tai ilman.

Sanottakoon myös, että nimeni ei ole Jon Cederberg, enkä vaadi tai ehdota tämän(kään) konsertin kieltämistä. Ainoa toiveeni on että media ottaisi hetkeksi laput pois silmiltään ja ymmärtäisi, että väkivalta tai kiihotus ei ole kauneinta ja parasta, kritiikittömän ihailun arvoista. Uskon, että voisitte rohkaista tällaista festivaalin tapahtumaan myös rakentavampien arvojen pohjalta. Hiphop ei edellytä pahuutta kuulostaakseen hyvältä.

Asiat tärkeysjärjestykseen.

Olemme tilanteessa jossa ne jotka apua tarvitsee, ei sitä saa. Samaan aikaan city ihmisille pitää löytyä tukea ja apua normaaliin elämään.