8.4 – aivastus

 

 

Aivastin puhelun aikana. Hetken kävi mielessä, olisiko pitänyt aivastaa kainaloon. Tartutinko toisen typeryyttäni? Kuinka syvälle mieliin on iskostunut kaikki temput joita on kehotettu tekemään? Jos vielä kesällä pääsee tansseihin, tunteeko syyllisyyttä liiasta läheisyydestä?

 

Vilma neiti oli sitten lietsussa yön. Pari kertaa kävin yöllä oven raosta huutelemassa, turhaan. Aamulla kuuden aikaan oli oven takana. Pirteänä, iloisena ja vaativana, ei huonoa omaatuntoa yöjalassa olemisesta. Kerroin kuinka huolestunut olin. Vähät välitti, söi ja lähti takaisin ulos.  Selvästi kevättä rinnassa, Vilma neidillä. Onneksi on leikattu kisu, ettei tarvitse alkaa hätistellä sulhasia pois nurkista.

 

Siitä tulikin mieleeni tuo sanonta: Kevättä rinnassa. Miten niin rinnassa? Minulla kevät alkaa jaloissa vipattamaan ja nenässä kevään tuoksua, mutta rinta pysyy tyynen rauhallisena. Jospa sanonta tulee Tarzanin ajoilta, kun hän onnellisena takoi rintaansa!

 

Siivosin kätevästi huushollia, etenkin keittiötä. Kävi nopeaan, kun vedin verhot kiinni, ettei aurinko päässyt paistamaan sisälle. Heti tuli kumman siistiä ja minulle tyytyväinen olo. Ennen vakituisia silmälaseja oli helppoa, kun huomasi likaisuuden, otti vain ”tiimarin” lähilasit pois päästä.

 

Korona tilanne:

 • Ristiriitaisia tunteita. Ensin sanottiin, ettei pidä hamstrata, ruokaa riittää. Nyt Helsingin Sanomat kertoo kuinka kahvi ja hedelmät loppuvat ensimmäisinä koronan pitkittyessä. Pula tietysti edellyttää vientirajoituksia. Jos sama asia uutisoidaan television välityksellä, ei ole vaikea arvata kahvihyllyjen tyhjentyvän alta aikayksikön.
 • suojaimista on pulaa, ei vain meillä, vaan kaikkialla maailmassa. Tutkijat ovat varoitelleet jo kauan pandemioiden vaaroista, mutta kuuroille korville on kaikunut. Nyt sitten ollaan totuuden edessä ja lähes soditaan suojavarusteiden saannista. Luojan lykky, että meillä on varmuusvarastot ja terveydenhuoltoa ei ole yksityistetty.
 • varoituksen sana: Mieli alkaa olemaan, että nyt jo alkaa kriisi helpottamaan. Takaraivoon hiipi ajatus hellittää hiukan karanteenin otetta. ”Ei kai sen niin väliä, jos vähän lipsuu”. On sillä, olkaamme sitkeitä ja kuuliaisia.

 

Aurinko lämmitti mukavasti. Keittiön seinään paistaa aurinko lähes koko päivän. Ja niin vain kivijalan vieressä vihreä ruoho alkoi työntyä esille. Kuinka onnelliseksi ja hyvälle tuulelle ihminen lopulta tulee pienistä asioista.

 

Kevennys:

Jos lääkärisi kertoo sinulle aivojen magneettikuvasten jälkeen, ettei kuvissa näkynyt mitään, onko siis kyse huonoista vai hyvistä uutisista?

 

 

 

 

Narsistinen Trump tapattaa kansaansa politiikan vuoksi

Olen katsonut joka ilta puolenyön aikaan live lähetystä Trumpin esiintyessä ja nähnyt siinä kuinka  ympärillä olevien ”jees tyyppien” sokaisema Trump kertoo täyttä paskaa,,, ”virus ei koske meitä”, ”demokraattien juoni”, ”kiinalainen viirus, ei koske meitä”, ”tämä ei koske amerikkalaisia”, ”pääsiäiseen mennessä tämä on ohi” ja muita mitä ihmeellisempiä juttuja.

Putin on samanlainen sekopää mutta se tajuaa olla hiljaa.

Trumpin vierellä on pieni vanha mieslääkäri joka kertoo ”asiantuntijana” miten se virus ei ole mitään ihmeellistä ja sitten on vanha mummo joka pukeutuu muotivaatteisiin ja joka kerta eri huiviin joka myötäilee milloin Trumpia milloin tätä kääpiö lääkäriä.

Meininki on kuin Simpsoneista.

Kuolonuhrien määrä vain nousee ja isoin syy valmistautumattomuuteen on kivikautisen Trumpin.

Maailman suurin sotamahti on vitsi…. ainut pelote on pienikäsinen Trumpelo sössimisineen…toivotaan ettei luule ydinsalkun punaista nappia #hastag#hastag# napiksi…

Ja pahinta on että Trump tapattaa nyt omaa kansaansa oman politikoinnin takia.

Pääkirjoitus: Donald Trumpilta puuttuvat kylmä harkinta ja rautainen tahto –Yhdysvallat on koronakriissä pahassa ahdingossa https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006467608.html

Mistä saataisiin kansanedustajillekin sitä Fiksuutta?

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/937a709f-e8f6-4904-8fb3-f069d821ae86?utm_campaign=kiintea_iltalehti_uutisboksi_201808&utm_medium=almainternal&utm_source=aamulehti.fi

”Eräänlainen irrationaalisuuden ennätys saavutettiin eduskuntakeskustelussa 27. maaliskuuta. Tuolloin kansanedustajat käyttivät 16 puheenvuoroa ja lähes puoli tuntia todetakseen, että nyt ei olisi syytä pitää puheenvuoroja, koska hallituksella on kiire.

Ja vielä tämän jälkeen myöhemmin illalla puhetta salissa johtanut 1. varapuhemies Antti Rinne (sd) joutui huomauttamaan kansanedustajia, ettei salikeskustelu saisi venyä pitkäksi, koska hallituksella on ihan oikeasti kiire saada asetuksensa voimaan.

Tuolloin kansanedustajat olivat jättäneet vielä 22 puheenvuoropyyntöä.”

Ei näytä fiksuus paljoa päätä pakottavan, vaikka erikseen neuvotaan.

Onko PB avoin keskustelu ja mielipideblogi- ei ole !

Kaikilla on oikeus boikotoida kanssakirjoittajiaan. Mihin se johtaa ? Se johtaa siihen, että boikotoijat saavat hallita omilla mielipiteillään palstoja. Ei keskustella, ei tuoda erilaisia näkökulmia asioihin jne..  Onko se tätä päivää ? Ei ole !

Toivon, että jokainen, joka on joutunut boikottilistalle mainitsee sen, kenenkä blogiin ei saa kirjoittaa mitään. Turha esittää edes säästä  tai liikunnasta positiivisia kommentteja-roskikseen menee ! Näistä asioista olisi hyvä keskustella täällä – miksi  näin ? Tämä keskusleluhan ei ole sääntöjen vastaista.

Minun blogiini saavat kaikki esittää kantojaa olipa ne mitä tahansa, myös he jotka minut ovat boikotoineet.

Minä olen Putkisen ja Markon boikotissa ihan kaikissa asioissa.

Entä sinä ?

Luovutko yksityisyydestä terveytesi vuoksi?

Hyvät lukijat, otsikon kysymys on typerä ja sen kirjoittamisesta pitäisi joutua häpeäpaaluun. Haluan kuitenkin aloittaa pohjalta, siksi siteeraan tätä usein esitettyä kysymystä. On totta, että mobiililaitteiden seurantatoiminnoilla, poikkeuksellisin menetelmin, voidaan taistella tehokkaasti koronavirusta vastaan. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla kysymys maan muuttumisesta totalitaariseksi poliisivaltioksi. Se voi kuitenkin sitä olla – joten avataanpa asiaa.

Kaksi kysymystä

Alkuun esitän kaksi kysymystä, jotka kovin herkästi mielletään samaksi.

 1. Oletko valmis antamaan valtiovallalle luvan seurata kansalaisten liikkeitä, jotta voidaan minimoida kriisin inhimilliset haitat?
 2. Oletko valmis vapaaehtoisesti ja määräaikaisesti luovuttamaan terveydenhuollon käyttöön tietoja liikkeistäsi, jotta voidaan minimoida kriisin inhimilliset haitat?

Nämä ovat eri asioita. Toki asian voisi jakaa kahden sijaan kymmeniin eri tasoisiin ratkaisuihin, nämä ovat lähinnä pari selkeää lähtökohtaa. Missä siis on ero? Jatkan tapojeni vastaisesti ranskalaisilla viivoilla, jos vaikkapa eurooppalaisen solidaarisuuden nimissä.

 • Kuka saa tiedot? Onko tieto yksiselitteisesti vain tietyn, nimetyn viranomaistahon, kuten terveydenhuollon tietyn osaston käytössä, vai salliiko tiedon käytön sanamuoto tilannekohtaisia tulkkauksia esim. yksittäiseltä virkamieheltä?
 • Mitä tietoja? Tarkelleen mitä tietoja lähetetään, koska, ja miten näitä tietoja saa ne saava osapuoli lukea? Missä kohtaa näkyy nimi, missä vain ei-yksilöivä tieto?
 • Kuinka kauan? Onko järjestelmä rakenteellisesti aikarajattu niin, että tietyn päivän kohdalla tiedon kulku yksinkertaisesti lakkaa, ellei sitä käsin erikseen kytketä takaisin päälle, jälleen aikarajatusti? Vai onko kyse toistaiseksi voimassa olevasta ratkaisusta?
 • Vapaaehtoinen vai pakollinen? Pyydetäänkö suomalaisia mukaan, vai pakotetaanko heidät siihen? Jos näin, miten henkilö tietää kuuluvansa seurannan alaisuuteen?
 • Kuka valvoo valvojia? Onko yksityisyyden suojaa valvomassa epäpoliittinen ja ammattimainen toimija, esimerkiksi tietosuojavaltuutetun toimiston alaisuudesta? Vai onko valvonta poliittisesti ohjattua, esim. tiedusteluvaliokunnan toimesta?
 • Kuka auditoi tietoturvaa? Onko järjestelmän tietoturva altistettu uskottavan kolmannen osapuolen auditointiin?
 • Missä tiedot käsitellään? Pysyykö tieto Suomessa fyysisesti? Pysyykö tieto Suomessa juridisesti? (=konesalia/palvelua ei omista ulkomainen taho sellaisesta maasta jonka lainsäädäntö muodostaa tähän haasteen, esim. USA, UK)
 • Koska ja miten tiedot tuhotaan? Onko määritelty aika, jolloin kaikki tunnistettavat tiedot poistetaan valvotusti? Toki anonymisoitu, tilastointikelpoinen data voidaan ja kannattaakin säilyttää tulevien kriisien varalle.
 • Osataanko järjestelmä ostaa? Onko järjestelmän hankkijalla (valtio) riittävä tekninen osaaminen varmistaa, että kaikki tarpeet toteutetaan? Vai onko hankintaprosessi ulkoistettu konsultille, jonka tuloksista kertonee Apotti tarpeeksi?
 • Turvaako laki ylläolevat? Onko kaikesta ylläolevasta määrätty miten vahva suojaus? Onko se laki, vai ainoastaan viranomaisten toimintatapa jonka yli voi kävellä? Voiko luvattuun luottaa?

Sinisilmäisyys ei auta

Meinasin aluksi kirjoittaa pidempäänkin luottamuksesta eri viranomaisiin tietosuojan kysymyksissä, mutta tämän voi tiivistää ja jatkaa myöhemmin. Terveydenhuolto on mielestäni ansainnut luottamuksen arkojen tietojemme käsittelyn osalta. Virheitä toki on ollut, mutta ne on pääosin havaittu ajoissa ja määrätietoiseen väärinkäytökseen syyllistyneet eivät ole saaneet jatkaa toimessaan. Tätä voi verrata poliisiin, joka on jatkuvasti otsikoissa satojen määrätietoisten tietoturvaloukkausten takia, ja jonka piirissä ei määrä välttämättä mitään seuraamuksia tästä. Toki pitää korostaa, että ylivoimainen valtaosa poliiseja kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä, mutta organisaatiotason ongelma on ettei väärinkäytöksiin käytännössä puututa. Sote-sektorin ja poliisin lisäksi voisi varmaan puhua jotain luottamuksesta poliittisiin toimijoihin, mutta jos jätettäisiin uppoamatta niin syvään suohon tällä kertaa.

Meillä jokaisella on jotain salattavaa. Jos olet tästä eri mieltä, postitathan minulle henkilökorttisi ja valtakirjan pankkitilisi käyttöön. Oikeus yksityisyyteen on yksi länsimaisen sivistyksen perusteita ja se takaa oikeuden niin vapaalle medialle, oppositiolle kuin kulttuurille ja yritystoiminnallekin. Hädän keskellä on täysin luonnollista olla valmiina tinkimään myös yksityisyydestä, mutta se ei saa olla carte blanche -sopimus. Kriisinkin keskellä luottamus on väkevää valuuttaa sivistyneessä yhteiskunnassa. Suojelkaamme sitä, niin siten suojelemme myös kansalaisiamme.

Minä kannatan mobiilipohjaista seurantaratkaisua tapana vähentää koronaviruksen rajoituksia. Tietoturva-alan ihmisenä tiedän, että sen voi toteuttaa viisaasti. Näin tapahtuessa, olen varmasti etujoukoissa vapaaehtoisena.

Globalisaatio.

Tavallisen suomalaisen kuluttajan näkökulmasta globalisaatio näkyy siten, että tuotevalikoimat kaupoissa ovat lisääntyneet ja monien tuotteiden hinnat ovat laskeneet. Hinnat ovat laskeneet, koska jokaista tuotetta tekee ainoastaan se tuottaja, joka pystyy järjestämään tuotannon tehokkaimmin. Tuotteiden hinnat ovat laskeneet myös sen vuoksi, että tuotteita tehdään maissa joissa palkkakustannukset ja muut tuotantokustannukset ovat selvästi Suomea alhaisempia. Kokonaisuutena ajatellen suomalainen kuluttaja onkin hyötynyt globalisaatiosta, vaikka haittapuoliakin toki on. Moni tehdas on lopettanut Suomessa ja siirtänyt tuotantonsa halvempien tuotantokustannusten maihin. Tämä on lisännyt työttömyyttä Suomessa, mutta vielä toistaiseksi Suomi on löytänyt keinoja uudistaa talouttaan niin, että työpaikkoja on syntynyt myös uusille aloille. ….

Ote maailmankaupan globalisoitumisesta.

siis; onko  globalisoituminen hyöty vaiko riski. Mielestäni se on ehkä molempia.

Hain tekemiä kuolemia ei pitäisi uutisoida

Osui aamun uutisoinneissa silmiin taas joku hain tappama ihminen. Ensinkin alue missä tämä ihminen on uiskennellut kuhisee haita ja alueella (Australian rannikolla) on tapahtunut aiemminkin paljon kuolemantapauksia juuri haiden hyökkäyksien suhteen.

Se on vähän sama kuin hyppäisi itse eläintarhassa tiikerin aitaukseen ja toivoisi parasta peläten pahinta….

Miksi ihminen luulee olevansa aina se kovin ja vahvin, sitten kun sattuu itketään medialle. Siksi ehotankin ettei tälläisiä kuolemantapauksia tarvitse edes uutisoida. Hai on oikeassa maistellessaan sitkeälihaista turistia meressään, eihän se ole edes maukasta kuten rasvainen herkullinen hylje.

Tässä Tekniikan Maailmasta poimittua faktaa juttuni tueksi:

”Vaaralliseksi mielletty hai tappaa vuosittain vain muutamia ihmisiä, yleensä lainelautailijoita tai muita urheilijoita. Hyökkäykset perustuvat eläimen puolelta yleensä väärinkäsitykseen tai epätietoisuuteen, sillä hai ei pidä ihmistä saaliseläimenä.”

Todellisesta tappajasta ei uutioida ollenkaan:

”Hyttyset levittävät kahta hengenvaarallista sairautta: Anopheles-suvun hyttysten levittämää malariaa – jonka tautitapaukset ovat 2000-luvulla olleet onneksi laskussa – sekä Aedes aegypti -hyttysten levittämää denguekuumetta.

Malariaan kuoli vuonna 2015 arvioiden mukaan noin 730 000 ihmistä ja denguekuumeeseen noin 20 000. Siten hyttynen on luokiteltava maailman vaarallisimmaksi eläimeksi” (Tekniikan Maailma)

Lähde:

https://tekniikanmaailma.fi/nama-ovat-maailman-15-tappavinta-elainta-listalla-useita-yllattajia-kuten-lude-virtahepo-ja-koira/

7.4 – kurjet saapuivat

 

 

”Kun sä kuulet kurjen äänen – älä mene järven jäälle”. Kannattaa laittaa tuo sanonta visusti mieleen, ettei tule uintireissua jäiden seassa. Eilen kaarteli Mirjamin talon yllä isohko kurkiaura.

 

Taas on ihmettelyn aihe. Korona viruksen aikana olen pessyt käsiäni siihen tahtiin, että aikamiestä ihan hävettää. Ihmettelen, kun jatkuvasta käsien pesusta huolimatta jääkapin ovi on likainen? Kuka käy salaa jääkapillani? Vilma kissa se ei ole, hän on supersiisti, eli laskuista pois? Hävikkiä en ole ruuista huomannut, ainakaan merkittävästi. Kuka käy likaisilla käsillä kaapilla? Hercule Poirot on kutsuttava paikalle.

 

Käsien pesusta ja hygieniasta: Ymmärrän sen näin viruksen aikaan, mutta kerronpa miten ennen työmailla käsien pesulle ei aina aikaa jäänyt. Monilla kuten minullakin oli keitettyjä kanamunia eväinä. Metallimiesten vaimot tietävät, ainakin ennen tiesivät kun vasta kotona pestiin työnjäljet, että mustat olivat kädet. Arvaatte varmaan minkä näköinen se kuorittu kanamuna oli mustien käsien jäljiltä. Ei sitä sen kummemmin ajateltu – kiireessä vain ääntä kohti.

 

Olimme armeija aikana Lapissa sotaharjoituksissa. Mäkäräisiä oli pilvin pimein. Väsyneinä ruokatauolla voideltiin näkkileipää, voihin tarttui mäkäräisiä, ettei voita melkein erottanut, mutta eipä jaksanut niitä erotella ja hyvää oli. Noin sitä ennen vastustuskykyä kasvatettiin. Nykyisessä yltiöhygienia yhteiskunnassa, ihmiset soittaisivat terveystarkastajille jos moisia näkisivät mistä kerroin. Näin se lipsahti taas sivuraiteille, vaikka piti vain mainita käsien pesu.

 

Kirves heilui ja klapeja tuli tänäänkin. Onhan noita kaiken maailman halkaisukoneita, mutta kyllä vuosisatoja vanha konsti on poikaa. Kirveellä on veistetty hirsitaloja, kaadettu ja pienitty puita, kellistetty karhuja, tapettu piispa ja mitä kaikkea muuta. Kirveelle pitäisi saada oma merkki – ja liputuspäivä, sanon minä.

 

Korona päivitys:

 • Ruotsissa kuolleiden määrä lähentelee 500. Suomessa kohta 30 kuollutta. Ei tuota eroa voi selittää väestömäärällä? Ehkä ruotsalaisille ei ole selvinnyt, ettei kyseessä ole suinkaan maaottelu. Oikeasti, surullinen tilanne Ruotsissa – jaksamista heille.
 • Uutta tietoa, että virus jäisikin leijumaan pitkäksi aikaa. Ei edes yskiä tarvitse, puhumisesta myös leijailee ilmaan viruksen pirulainen – jos oikein ymmärsin. Pitääkö todella kaupassa olla suu kiinni? Ei edes tervehtiä tuttuja myyjiä?
 • kunnille ollaan antamassa 1 – 1.5 miljardin tukipaketti. Tukipaketti jaksotettaisiin kahdelle vuodelle. Suurin osa paketista suunnataan sairaanhoitopiirille! Kuntapäättäjänä seuraan tarkasti ja kriittisesti, mitä tuleman pitää. Se ei käy selitykseksi, että kun nyt kaikki tulevat olemaan kovilla ja jokaiselta on otettava. Yhtään ei enää kunnilta saa nipistää.

 

Koronan takia ihmiset elävät paljon virtuaalimaailman kautta. Jopa työväen Vappujuhla järjestetään virtuaalisesti. Varmaan myös pääsiäistä juhlitaan tietokoneiden kautta. Onko tämä esimakua tulevasta maailmasta? Kauhistuttaa, mutta onneksi olen jo takakaarteessa, ellei jotain odottamatonta tapahdu ennen maalisuoraa ja maaliviivan katkaisemista.

 

Kevennys: Kerroin jutun alkuosassa Lapin sotaharjoitusreissusta. Siellä sitten sattui soma tapaus. Katselin upeita näköaloja ja kysyin sitten paikkakuntalaiselta: Anteeksi, minkä niminen tuo tunturi on? Lappalainen: Kumpi? Minä: ai jaahas, kiitos, entäs tuo toinen siinä vieressä?

 

 

Globaali kaupakäynti on pahin syy tämänhetkisiin ongelmiin

Jos Suomessa valmistettaisiin omaan kulutukseen enemmän tuotteita vaikka kalliimmalla niin olisimme enemmän omavaraisia. Nyt Suomalainen firma valmistaa paniikissa hengityssuojaimia Kiinassa Suomalaisille.

Kuvitelkaapa jos Talvisodassa olisi suomalainen firma valmistanut esim lumipukuja Kiinassa ja sieltä ne olisi rahdattu Suomeen.

Hyvää päivää! Globalisaatio on aikamme mörkö. Nyt ei toimi mikään.

Veikkaan että kesään mennessä Venäjä tarjoaa Suomelle lääkettä tätä virusta vastaan ja täällä pölhökustaat ottaa sen riemuiten vastaan…. luullen ”olipa ilmaista…”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisyritys-valmistaa-hengityssuojaimia-kiinassa-yota-paivaa-seuraava-jattiera-saapuu-huoltovarmuuskeskukseen-ensi-viikolla-suomen-etu-on-nyt-prioriteetti/7777390#gs.32dp19