Noottikriisi, Prahan kevät, NL:n ”laivastovierailu” Hangon edustalla.

Tässä nyt näyttää menneen hieman ”vellit ja puurot sekaisin”. Autuaasti sotkettiin asioita alkaen ”noottikriisistä”, Prahan keväästä  ja päätyen A Kosyginin vierailuun sotalaivalla Hangon vesille.

Olin jo tuolla 60-luvulla palveluksessa ja peruskoulutukseni suorittanut ammattisotilas, jotenkin hieman enemmän ymmärsin tapahtumista kuin mitä tästä uutisoinnista googlaamalla ja asioita huhupuheiden mukaan ja mutkat suoriksi vetäen luulisi.

Suomessa vallitsi pv:n piirissä määräys, että mitään liikekannallepanoon viittaavia toimia ei saa käynnistää, ainoastaan etukäteen jo käsketyt harjoitukset toimeenpantiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10236727

Tuo linkki kannattaisi lukea kokonaisuudessaan ja huolellisesti sekä ajatellen. Käsittelee koko 60-luvun tapahtumia aika perusteellisesti.

Erityisen hyvänä pidän tri Pekka Visurin kirjaa; Pekka Visuri: Idän ja lännen välissä – puolustuspolitiikka presidentti Kekkosen kaudella, Saarijärvi 2010

 

Paikallinen mies tyrmistyi – #punainenliha

(VETELI) Paikallinen mies Markku (nimi muutettu, oikea nimi: Pekka) koki elämänsä järkytyksen tiistaina, kun hän kuuli ettei paikallinen ravintolayritys enää tarjoa lounaslistallaan sananvapautta.

Markku (oik. Pekka) pitää kieltoa käsittämättömänä. Hän muistuttaa, että kotimainen sananvapaus on suorastaan ekoteko, sen kieltäminen puhdasta totalitarismia ja on käsittämätöntä, että ne jotkut toiset tekevät syömisestään elämänsä keskipisteen, toisin kuin hän itse. punainen liha

Niin siis minulle tämä syömisasia tietenkään ei ole erityisen tärkeä. Muutaman tappouhkauksen olen vain tässä päivän mittaan lähettänyt, tosin eräälle toiselle firmalle hiukan epähuomiossa. Muutenkin olen sitä mieltä, että kaikki on mennyt liian pitkälle“, hän arvioi.

Alkup. artikkeli

Nyt tulee jo Venäjä haaskalle Syyriaan

Kuten jo aiemmin olen kritisoinut Trumpin tapaa tehdä myönnytyksiä kaverinsa toveri Putinin armeijoille niin tässä käy niinkuin arvasin. Turkki, Iran ja Venäjä saa mellastaa Syyriassa heikon Yhdysvallan perääntyessä. Kuvottavaa.

Venäläisjoukot partioivat jo Pohjois-Syyriassa – lähettiläs: Turkin operaatio ”mahdoton hyväksyä” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006274037.html

Suomessa ei voi järjestää kertausharjoituksia heti koska työnantajat ja yritykset ovat näin vaatineet.

”Sinulla on oikeus saada työstäsi vapaata kertausharjoituksen suorittamista varten. Sinun tulee ilmoittaa harjoituksesta työnantajalle viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen harjoitusta. Sinulla on irtisanomissuoja.”

”Työttömän tulee vastaavasti ilmoittaa harjoituksesta työttömyyspäivärahan maksajalle ja Työ- ja elinkeinotoimistoon.”

”Määräys osallistua kertausharjoitukseen lähetetään sinulle vähintään kolme kuukautta ennen harjoituksen alkamista. Määräajasta voidaan sinun suostumuksella poiketa.” (Suomen Puolustusvoimat)

Ihan vain kaikille tiedoksi että Suomestoliitossa ei kertausharjoituksia voi järjestää ASAP syystä että yrittäjät ja näin ollen työnantajat ovat sitä vastaan. Olen itse törmännyt siihen kuinka työnantaja yrittää vaikeuttaa harjoituksiin osallistumista.

Se on semmoista Suomessa, kuka ei ole tuolla kertaamassa käynyt ei tietenkään asiaa ymmärrä. Työnantajat tätä järjestelmää vastaan on, ei kesken duunipäivän työläistä sorvin äärestä päästetä pois…moni reserviläinen harjoittelisi mieluusti kesken työviikon, mutta irtisanomisuhkan takia näin ei voi tehdä vaan pitää junnata kuukausia ennenkuin sinne saa mennä ja on tapauksia joissa työnantaja ei anna siltikään lupaa mennä, tämä on nähkääs yrittäjien oma toivomus.

Aiheeseen liittyvä kuva

 

Salamasotaharjoitus Virossa

Viron hallitus päätti tänään kutsua 823 miestä sotaharjoitukseen HETI!

Ensimmäisen jalkaväkiprikaatin huoltopataljoonan miesten pitää ilmoittautua  perustamispaikalla välittömästi – olivatpa missä hyvänsä ja tekemässä mitä hyvänsä. Reserviläiset, eikä pataljoonan sodanajan kantahenkilökunta, eivät tienneet harjoituksesta etukäteen.

Tilanne on aivan kuten Venäjä olisi tehnyt yllätyshyökkäyksen Viroon.

Tällaisia harjoituksia pitäisi olla Suomessakin.

Huolia on montaa sorttia

Ei Suomalaiset sukupuuttoon ole kuolemassa vaikka kolme naista ei lapsia tekisi

Pitää aina pitää kuitenkin mielessä että ketään  ei voi pakottaa lapsien tekoon vasten heidän omaa tahtoaan

Ja onko sillä väliä onko Suomen väkiluku 5,5 miljoonaa vai 5,4 miljoonaa sillä erolla ei ole merkitystä mihinkään

Mutta kellekkään ei pidä alkaa asiasta tekeen moraali saarnoja kyllä lapsien teko on edelleen Suomessa vapaaehtoista

Ja Suomessa lapsi vihamielisyys on melkoisen korkealla tasolla jotenka siinä olis meillä opittavaa

Ekana pitää opettaa politiikot asiassa myönteisempään suuntaan eikä joka asiaan vedota vaikkapa mitä se tulee maksaan yhteiskunnalle

Niin asia on oikeasti eikä Suomen kansa kuole sukupuuttoon tuolla n 100 000 pienemmän lapsi määrän erolla nyky tilaan

Kaikille ei lapset sovi kuvaan vaikkapa pienen palkan taikka työtilanteen vuoksi kun ei ole työtä kun pienpalkka aloilla

Ja niissäkkin n 6 kuukautta ei jatkosta ole minkään asteen jatkuvuutta seommoro tepivaari Kirjoitti Teuvo Mast

Sattuu, tapahtuu ja selviää

Olkoon tämä tällainen yöllinen pikainen kirjoittelu terapiamielessä.

Oli pitkä työpäivä, sen perään poliittista kokousta ja sen perään olikin fiilis se että kuntosalille piti päästä. Siinä tuli tehtyä yhtä ja toista, kunnes neljäs sarja landmine-kyykkyjä aiheutti oudon kipupiikin selkään. Siitä sitten ryömien pukuhuoneeseen ja hitaaaaasti autolle.

Ajattelin että pitää vielä kaupasta hakea leipää. Ajoin Lidlin pihaan, otin autosta kolme askelta ja totesin että ei, en selviäisi kauppareissusta. Hain sitten röyhkeästi drive-in kanasalaatin ja kotio pohtimaan. Kotipihalla matka autolta sisälle oli todella pitkä.

Ja voi veljet, kyllä teki kipeää. Piti koko ajan kyyristyä alemmas että liikuin metriäkään. Istua pystyi, maata tai seistä ei. Pienikin virheliike niin alaselkä huusi kuin ilmastolakkoilija. Ei sitten mitenkään löytynyt oikeaa asentoa, kipu oli jäätävä, vessaan piti ryömiä kun ei kävellä voinut.

Ajattelin että perhana, kai se kipulääke pitää ottaa. En niitä käytä edes vuosittain, mutta nyt koin ettei ollut optiota. Pilleri alas, odotellaan… puoli tuntia… tunti… puolitoista, kipu vain lisääntyi ja pienikin liikerata tuntui mahdottomalta. Oli totta puhuen aika epätoivoista siinä.

Sitten jostain syystä äkkäsin ottaa jääkylmän (pakastimessa olleen) vesiputelin selän taakse kipeään kohtaan… sehän auttoi. Sitten muistin että pakastimessa oli ihan oikeita hoitoon tarkoitettuja kylmäpusseja. Ja hemmetti vie, iho oli umpijäässä mutta kivulle kävi kuin kepun kannatukselle. Ahdistaa se nyt vieläkin kovasti ja asennot kortilla, mutta melkein pystyssä voin kävellä ja semmoinen tunne että lähipäivinä helpottaa.

Usein nimeämme länsimaisen lääketieteen pillerilääketieteeksi. Hienoja lääkkeitähän sitä on kehitetty, jokaisen lähellä on ihmisiä jotka eivät olisi elossa ilman niitä. Tiedepohjainen lääketiede on kuitenkin myös muuta: Se on elämäntapavinkkejä, se on urheiluhierontaa, se on fysioterapiaa, se on vesijumppaa ja vaikka mitä. Niin, ja se on tutkittu tieto siitä että kylmä tekee hyvää lihaskivulle.

Olisinpa muistanut sen tiedon aiemmin.

Tekoälyä Metsossa keskiviikkona 16.11.

https://www.facebook.com/events/593239514545347/

LOKA16

Filosofian ilta: Tekoäly yhteiskunnassamme tänään ja huomenna

Julkinen

Täällä järjestävässä lehdessä on (kerrankin) hyviä juttuja.

niin & näin 3/19

tekoäly & Euroopan rajoilla

Verkkotekstit

Jaakko Belt, Pääkirjoitus

Ilja Lehtisen ja Ville Lähteen kirjeenvaihto tulevaisuudesta, toivosta ja toivottomuudesta

Artikkelit image

Asko Nivala,

Onko tekoälyä olemassa?

” 2010-luvulla ei ole voinut välttyä tekoälyä koskevalta keskustelulta. Teknologiayrittäjä Elon Muskin mukaan tekoäly on ydinaseita vaaralli- sempi uhka ihmiskunnalle. Samaan aikaan Muskin johtama Tesla kehit- tää automaattiohjauksella varustettuja autoja, jotka pysyvät ainakin suurimman osan ajasta kaistaviivojen välissä. Muskin suhtautuminen tekoälyyn vaikuttaa ristiriitaiselta, ellei oteta huomioon, että hän ken- ties tarkoittaa vaarallisella tekoälyllä vahvaa tekoälyä, kun taas Teslan koneoppimiseen perustuva autopilotti edustaa heikkoa tekoälyä. Myös Onnibussin,Uberin ja Foodoran kaltaiset disruptiiviset yritykset hyödyn- tävät hinnoittelussaan ja liiketoimintamallissaan koneoppimista ja da- taa kerääviä kännykkäsovelluksia. Tekoälystä on tullut bisnesmaailman buzzword, jonka mainitsemalla start up -yritysten on mahdollista avata enkelisijoittajien kukkarojen nyörit. Tosiasiassa kukaan ei ole vieläkään kehittänyt keinotekoista toimijaa, jolla olisi ihmismieleen verrattava tietoisuus. Koneet pystyvät toki tunnistamaan kasvoja ja säveltämään virheettömiä Bachin koraaleja, mutta nämä koneoppimisen sovelluk- set perustuvat tilastollisten mallien kouluttamiseen tarpeeksi laajalla aineistolla. Lue lisää…

Arto Laitinen,

Voiko kone ajatella? – Tieteellinen maailmankuva ja arkifenomenologia

” Voiko kone ajatella? Voivatko koneet olla itsetietoisia tai autonomi- sia? Voivatko ne olla ihmisten kanssa vastavuoroisissa tunnustussuh- teissa? Nämä näennäisen empiiriset kysymykset sekä pakottavat sel- ventämään kysymyksissä esiintyviä käsitteitä että paljastavat näkö- kulmaeroja tieteellisen ja arkifenomenologisen maailmankuvan välillä. Wilfrid Sellarsin mukaan filosofian tehtävä on pyrkiä pelastamaan kaikki pelastamisen arvoinen molempien lähestymistapojen paljasta- mista maailmoista – tai pikemminkin yhden ja saman maailman aspekteista. Lue Lisää…

… Vastaus kysymykseen ”voiko kone ajatella relevantisti samassa mie- lessä kuin ihminen?” kuuluu siis seuraavasti: ei, jos tarkoitetaan inhi- milliseen maailmassa olemiseen kuuluvaa ajattelua kaikessa rikkau- dessaan,kuten elämismaailmaan kiinnittyvä arkifenomenologia tekee; ja kyllä, jos asiaa tarkastellaan rajatummin määriteltyjen kognitiivisten prosessien näkökulmasta, kuten erilaiset tieteelliset lähestymistavat, esimerkiksi kyberneettinen kognitiotiede, tekevät. 26 ”

Tuossa se vastaus tulikin, mutta on myös tärkeää, miten siihen on päästy…

” Anna-Mari Rusanen, Pikseleitä, kohinaa ja haurautta
Lasse Hänninen, Britannian velkavaltion synty ja David Humen velkakritiikki
Ville Suuronen, ”Euroopan” ja ”lännen” kriisi Carl Schmittin ja Hannah Arendtin poliittisessa ajattelussa

Sisällys

Pääkirjoitus

3 Jaakko Belt, Pääkirjoitus

Niin vai näin

6 Hemmo Laiho, Vielä Kantin ”käsitteestä”

n & n -haastattelu

8 Kaisa Kortekallio, ”Kognitio ei kuulu vain ihmisille” – Haastattelussa N. Katherine Hayles

Ulkomaailman kirjeenvaihtaja

15 Samuel Butler, Darwin koneiden joukossa

Tekoäly

19 Asko Nivala, Onko tekoälyä olemassa? image
27 Arto Laitinen, Voiko kone ajatella? – Tieteellinen maailmankuva ja arkifenomenologia image
37 Jaana Parviainen, Piilaakson singulariteettiaktivismia
41 Ville Lähde, Tekoäly scifielokuvissa
47 Anna-Mari Rusanen, Pikseleitä, kohinaa ja haurautta image
54 Minna Ruckenstein, Pisteytyksen poliittisuus

Kolumni

60 Aino Korrensalo, Ristikkotehtävä lapsille

Artikkeli

65 Lasse Hänninen, Britannian velkavaltion synty ja David Humen velkakritiikki image

Euroopan rajoilla

79 Tapani Kilpeläinen, Kansalaisuus ilman valtiota – Haastattelussa Donatella Di Cesare
83 Susanna Lindberg, Eurooppa: koditon alue vai utooppinen paikka?

Katsausartikkeli

91 Ville Suuronen, ”Euroopan” ja ”lännen” kriisi Carl Schmittin ja Hannah Arendtin poliittisessa ajattelussa image

Venäläinen väite: Venäjä ja Assad asettavat Kobanen ja Manbijin ympärille valvotun lentokiellon

Epävirallisen venäläisen uutisen mukaan Venäjän Syyriassa olevat maajoukot ovat jo siirtyneet turkkilaisten uhkaamaan Manbiljin kaupunkiin, jossa ne odottavat presidentti Bashar Al-Assadille lojaalin Syyrian Arabiarmeijan SAA:n (hallituksen joukkojen) saapumista, tänään kurdien YPG:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Saman tietolähteen mukaan SAA ja Venäjän joukot ovat tuomassa paikalle kehittynyttä ilmatorjuntakalustoa, S-300 ja S-400 ohjuspattereita julistettavan lentokiellon vakuudeksi. Ilmatilaa […]

via Venäläinen väite: Venäjä ja Assad asettavat Kobanen ja Manbijin ympärille valvotun lentokiellon — Uutisia Hauskasti ja Kiinnostavasti

Vihapuhepoliisi Keijo opastaa Valtioneuvoston vihapuheselvityksestä hämmentyneitä

vihapuhe

vihapuhe

Moni on ihmetellyt, miten Valtioneuvoston uusi vihapuhetutkimus olikin niin edullinen – vain 100.000 euroa? Tällä rahalla saatiin mm. demokratialle elintärkeä hälytyssanojen lista, jonka avulla näemme kun demokratiaa ollaan horjuttamassa vihasanoilla kuten “harppu”, “kamelikuski”, “siiderivalas” ja “soijapoika” (katso koko lista Valtioneuvoston selvityksestä alla). Vastaus on yksinkertainen: Keijo auttoi tutkimusryhmää pro bono avaamalla vihatermien […]

Jatka lukemista ”Vihapuhepoliisi Keijo opastaa Valtioneuvoston vihapuheselvityksestä hämmentyneitä”