Voiko olematon rauha kadota?

Trump teki siis eilen jotain odottamatonta, toteuttaen vaalilupauksensa ja nimeten Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Maailman mediat olivat pian täynnä valtionpäämiesten, palestiinalaistahojen kuten toki myös yleisön kovia reaktioita. Toisaalta, taustatarinat muistuttavat että päätös on jo 22 vuotta vanha. Retoriikka aiheen ympärillä on poliittista teatteria parhaimmillaan tai pahimmillaan.

Kuopioon menijöitä?

Se juna men justiinsa, ei vain Kuopioon vaan myös rauhanprosessiin. Suoraan sanoen huolestumiset rauhanprosessin tilasta ovat naurettavia, suorastaan typeriä. Ei Israelin alueella ole rauhanprosessia ollut vuosikymmeniin. Itse rikospaikalla ei ole yhtään toimijaa joka hyötyisi rauhasta, ulkomaailmassa vielä vähemmän. Jatkuva kiistely, sorto ja ihmisoikeusrikokset ovat niin kriittinen osa maailmanpolitiikkaa että niistä luopuminen pistäisi pakan sekaisin. Niin Israelin kuin palestiinalaisalueidenkin johtajat ja kansa ovat riippuvaisia konfliktista. Palestiinalaisille se on ainoa asia johon uskoa, Israelille se on paitsi sisäpolitiikan välttämättömyys, myös kansantalouden kivijalka. Molemmille se on ulkopoliittinen vipuvarsi.

Trump voisi vaikka sanoa että Jerusalem pitää ottaa kokonaan Israelin haltuun ja kaikki paikalle jääneet vääräuskoiset on ammuttava kaduille. Totta puhuen sekään ei muuttaisi mitään. Asekauppa jatkaisi voittokulkuaan, turismi pysyisi voimissaan, YK jatkaisi tutun munatonta linjaansa ja EU voivottelisi dramaattisesti. Toisaalta, vaikka Trump tekisi vastaavan mittaluokan eleen palestiinalaisten puolesta, sama lopputulos siitäkin olisi. Ulkovallat kuten EU voivat näytellä eri kokoisia sivurooleja tässä tragediassa mutta mitään vaikutusta sillä ei ole alueen ihmisiin. Niin kauan kun israelin ja palestiinan kansat haluavat pahuutta, he äänestävät valtaan pahuuden ja saavat juuri mitä tilasivatkin. Meille sivullisille riittää maksajan rooli.

Oltaisiinko rehellisiä?

Ehdotankin siis, että Suomi ja EU voivat ottaa päänsä pois pensaasta. Me emme voi lopettaa pahuutta Israelissa, emme kummankaan osapuolen osalta. Hyväksykäämme se, että kaikki mitä sanomme on turhaa. Yhtä hyvin EU voisi julistaa joka aamu vastustavansa auringonnousua. Toki voisimme päättää että esimerkiksi kauppa, viestintä ja matkustaminen sotarikoksiin syyllistyvien maiden kanssa pitää loppua. On pieni mahdollisuus että se pakottaisi alueen toimijat etsimään ratkaisua, mutta turha tätäkään spekuloida. Raha on aina ollut EU:lle ihmisoikeuksia tärkeämpää ja jalot puheet ohittavat teot säännönmukaisesti. Maailman meno mitataan dollareissa, ei ihmishengissä, eikä edes euroissa.

Lopulta toteankin siis, että Trump ei ole lopulta tehnyt mitään. Pieni USA:n sisäpoliittinen show on maailmalle merkityksetöntä. Maalin kuivuminen ladon seinällä omaa enemmän merkitystä Lähi-idän rauhalle. Se peli on menetetty ja meidän on siitä turha murehtia, koska emme ole siinä pelissä pelaajina. Onneksi.

29 vastausta artikkeliin “Voiko olematon rauha kadota?”

  1. Niin, todellisuudessa Jerusalem on ollut Israelin pääkaunki jo pitkään, mutta kait se on vallakumouksellista todeta asia ääneen.

  2. Historia tuntee varsin monia vallankumouksellisia asioita joita ei sovi sanoa ääneen.

    Kuten vaikkapa maapallon pyöriminen.

    Tai se että Neuvostoliitto ei ole virheetön.

  3. Kyuu: ”Niin kauan kun israelin ja palestiinan kansat haluavat pahuutta, he äänestävät valtaan pahuuden ja saavat juuri mitä tilasivatkin. Meille sivullisille riittää maksajan rooli.”

    Israel on juutalaisten ainoa oma itsenäinen valtio. Juutalaiset ovat selvästi kansa. On oma uskonto, oma kieli, jne.

    Vaan mitä ovat ”palestiinalaiset”? Miksi ”palestiinalaisia” jotkut kutsuvat kansaksi? Miten he eroavat muista arabeista siellä? Tietääkseni ”palestiinalaiset” puhuvat ja kirjoittavat ihan samaa kieltä kuin muutkin arabit. Samat uskonnot kuin muillakin arabeilla, jne.

  4. Israelin viralliset kielet ovat hebrea ja arabia.
    Uskontoja ovat mm kristinusko, kaksi muslimisuuntaa tai oikeastaan kolmekkin.
    Kansalaisuus muodostuu juutalaisista, druuseista ja arabeista.

  5. Soini julisti missä eu siellä ongelma ja sitten oma puolue muodostui ongelmaksi joten loikka omat jättäen. Missä Trump siellä ongelma koska joutuu omien hylkäämäksi ja kolmas missä totaaliuskonto siellä ongelma.

  6. Kansalaisuus ja kansa ovat täysin eri asia.

    Vaikkapa venäläinen voi saada Suomen kansalaisuuden, mutta ei hän kuulu suomalaisiin (kansaan). Suomalainen voi muuttaa vaikka Viroon, mutta hän on silti suomalainen, vaikka saisi Viron kansalaisuuden.

  7. Kyllä kansa muodostuu kansalaisuudesta, väitettiinpä mitä tahansa.
    Juutalaisuutta voitaisiin kutsua kansaksi samoin kuin palestilaisuutta.
    Muistaa pitää myöskin, että nykyisen Israelin alue oli Turkkia melko pitkään, siellä historian havinassa kansat kuin kansalaisuudet ovat vaihtuneet satoja vuosia ja aina sotatila.

  8. Tänne tulijat eivät muutu suomalaisiksi vaikka saisivat kansalaisuuden. Kautta aikain enemmistö on sortanut vähemmistöä esim USA intiaanit joita tulijoiden vyöry on sortanut, entä mustat jotka ovat eri asemassa vaikka asuvat samassa maassa.
    Kansojen vaellus maasta toiseen saa aikaan tasapainon järkkymisen ja ihmetellä sopii miksi hallituksemme haluaa lisäätulijoita vaikka tekemistä on jo omienkin vähempiosaisten kanssa?

  9. Lopulta keskustelu palestiinan kansastakin on vähemmän merkityksellinen asia. Puhun itse palestiinalaisalueista. Oleellista on että siellä on ryhmä ihmisiä jotka on ajettu väkivalloin pois kodeistaan. Se tuppaa luomaan vihaisen ihmisjoukon joka ei suinkaan noudata diplomatiaa tai edes sodan sääntöjä ilmaistessaan vihaa.

    1. Yli 400 000 suomalaista joutui pakenemaan kodeistaan kun imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun. Suomi asutti nämä pakolaiset, eikä jättänyt heitä pakolaisleireille, kuten arabit ovat jättäneet omansa.

      Kannattaa myös huomata, että nimenomaan arabit ovat se hyökkäävä osapuoli, joka on pyrkinyt ”heittämään juutalaiset mereen” – jo useaan otteeseen.

  10. Sota kun sota, pako kun pako.

    Listaan ohessa ne Lähi-idän kiistan osapuolet, jotka eivät ole syyllistyneet räikeisiin sotarikoksiin:


    Lista päättyy.

  11. Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939 aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan. Venäjä yritti valloittaa koko Suomen mutta epäonnistui yrityksessään. Yli 400 000 suomalaista joutui pakenemaan Venäjää kodeistaan tynkä-Suomen alueelle ja Suomi asutti heidät.

  12. Jouni Suninen listaa USARIN keskutelussa tästä aiheesta keskeiset valeet kansainvälistä oikeutta koskien Jerusalemisssa: näitä ovat

    a) että koko Palestiina olisi joskus jossakin kansainväien lain voimaisessa elimessä ”Luvattu juutalaisten kansalliseksi kotimaaksi”. EI ole.

    b) että ”arabinaapurit olsivat vallanneet v. 1948 Isralille kuuluvia alueita.

    c) että jokin ”maaginen Palestiinan mandaatti” olisi voimassa, mutta YK:n Plestiinan jakopäätös 29.11.1947 ”olisi peruutettu”.
    d) että ei olisi palestiinalaisten arabikansaa, jonka kansallisvaltio Palestiinan arabivaltio on

    e) että Jodaniakin olisi ollut PALESTIINAN MANDAATTIALUETTA: ei ollut, vaan omaansa: erilait eri säädökset eri päämäärät, eri kansa (beduiinit).

    f) että Isralein miehitys Plestiinan arabivaltiossa olisi ”laillinen”.

    g) että YK:n Yleiskouksen lakipäätöslauselmat eivät olsi velvoittavia: kyllä ovat vevoittavia mm. Turvallisuusneuvostolle ja Sihteeristölle ja YK-tuomioistuimille kategorisesti ja kansallisvaltiolle kehotuksena viedä kansalliseen lakiin päätös sinne soveltuvalla tavalla.

    https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/yk-n-yleiskokous-paatti-29-11-1947-samalla-paatoslauselmalla-pl-181-seka-palestiinan-arabivaltion-etta-israelin-olemassaolosta

    http://vekotin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247283-voiko-olematon-rauha-kadota#comment-3717445

    Jouni Suninen:

    ” Yhdysvaltain kongressi tosiaan tunnusti jo vuonna 1995 Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Jerusalem Embassy Act hyväksyttiin senaatissa (93–5) ja edustajainhuoneessa (374–37). Trump vahvisti lain. Tähän ehkä vaikutti se, että Jerusalem ei ole koskaan ollut muiden valtioiden kuin Israelin pääkaupunki. Valloitettu se ajoittain on ollut. ”

    RK: Trump tunnusti, Kongressi korkeintaan oli valtuuttanut. Tunnustaminen tai tunnutuksen peruuttaminen vaatii suurin piirtein samanlaiset valtuudet kuin sodanjulistua (joka peruuttaa diplomaattisuhteet ja siten tunnustuksenkin) tai rauhanteko.

    JS: ” Hieman ennen nykyisen ajanlaskumme alkua Jerusalem joutui roomalaisvallan alaiseksi. Roomalaisten menetettyä otteensa Palestiinassa, Jerusalem joutui monenlaisten miehittäjien haltuun. Ottomaanien Turkki valloitti Palestiinan vuosiksi 1517 – 1917. Iso-Britannia valtasi Palestiinan Turkilta v.1917 ja teki siitä mandaatin jonka Kansainliitto vahvisti. Mandaatti perustettiin juutalaisten kansalliseksi kodiksi. ”

    EI PERUSTETTU! Kansiliitto edellytti mandaattorilta tasapuolisuutta väestöryhmiä kohtaan.

    Jo Brittiläinen Palestiinan mandaattihallinto päätti Palestiinan jakamisesta juutalais- ja arabivaltioiksi. Sen (Peelin momission) kaavailema Palestiinan juutalaisvaltio oli huomattavasti pienempi kuin YK:n 29.11.1947 PL 181:llä tunnustama, ja sen olisi lisäksi pitänyt kuulua Brittiläiseen kansainyhteisöön, mahdollisesti jopa tunnustaa engöannin kuningas muodolliseksi valtiopäämieheksi.

    JS: ” Jerusalem sisältyi siihen jakamattomana. ”

    RK EI sisältynyt, vaan oli YK:n erityishallinta-alueena kuten nytkin. Alue olttui Jerusalemista rannikolle eräänalisena käytävänä.

    JS: ” Samaan aikaan Lähi-idän arabiheimot saivat omat mandaattinsa, joista syntyivät Libanonin, Syyrian, Irakin ja Jordanian valtiot. ”

    RK: Juu, saivat. Nuo olvat eri mandaatit.

    JS: ” Vuonna 1948 Israelin valtio syntyi uudestaan historialliselle paikalleen. ”

    RK: SE syntyi PL 181:n määräämälle paikalle.

    Se yritti kuitenkin heti kaapata laittomasti myös Palestiinan arbivaltion

    Mandaattori Englannin komentamat tämän siirtomaa Egypti ja mandaattialue Jordania asettuivat puolustamaan, ja tilanteen pakosta myös miehittämään, mandaattorin antamalla lailisuudella palestiinan arabivaltiota. Beduiinialueet Haifasta pohjoiseen ja Gazasta etelään liittyivät kuitenkin Israeliin (mikä oli omasta tahdosta päätöslauselman mukaan laillista.
    Israel sai siis kuitenkin alkuperäistä päätöstä SUUREMMAN alueen.

    JS: ” Mandaatin muut osat jäivät juridisesti ennalleen. ”

    RK: Palestiina madaattialue jaettiin. Muut mandaatit eivät liity tähän. Ne itsenäistyivät aikanaan kuten Egyptikin.

    JS: ” Ainoat Palestiinan jakoa koskevat juridisesti velvoittavat kansainväliset sopimukset ovat vuoden 1920 San Remon konventio ja Palestiinan vuoden 1922 mandaatti. ”

    RK: Paskat: San Remon sopimus oli Englannin, Ranskan ja Turkin ETUPIIRISOPIMUS, jolla ei ole tämän asian laillisuuden kanssa MITÄÄN TEKEMISTÄ!

    YK:n PL 181 korvaa Palestiinan mandaatin, ja määrsi myös yksityiskohtaisesti sen lakkauttamisesta. Tosin se mandaatti sillä lakannut, koska sen velvoitteita ei ollut hoidettu loppuun juuri PAV:n itsenäistymisen osalta.

    JS: ” YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia. ”

    Viittaan ylle ja YK:n Peruskirjaan.

    Sen ”Sahtivaarin-suomennoksista” ei tarvitse välittää: vain englannin-, ranskan-, espanjan-, venäjän-, arabian- ja kiinankieliset käännöket ovat laillisia, keskenään tasavertaisia.

    https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/kelvoton-sahtivaarin-suomennos-yk-n-peruskirjasta-finlex-lakikokoelmassa

    JS: ” Turvallisuusneuvoston päätökset taas eivät voi kumota Kansainliiton aikoinaan vahvistamia sopimuksia, ellei YK:n peruskirjaa muuteta. ”

    YK:n lait voivat kumota Kansinliiton lait, mutta sellaiset niistä, joita ei ole erkseen kumottu, ovat voimassa YK:n lakien tapaan kehutusluonteina kansainvälisen laillisuuden kriteereinä. Vähemmitökansoille ja -hallitoalueille annettuja oikeuksia ei saa heikentää YK:ssa: vain nämä itse voivat niistä luopua demokraattisessa järjetysksessä (kuten esimerkiksi Georgian Adzharian islamilainen georgilainen autonominen alue lakkautettiin vaaleilla).

    JS: ” Palestiinan mandaatin määräykset vahvistetaan YK:n Peruskirjan artiklassa 80. ”

    RK:

    http://www.un.org/en/charter-united-nations/


    Article 77

    1 The trusteeship system shall apply to such territories in the following categories as may be placed thereunder by means of trusteeship agreements:

    a. territories now held under mandate;

    b. territories which may be detached from enemy states as a result of the Second World War; and

    c. territories voluntarily placed under the system by states responsible for their administration.

    2 It will be a matter for subsequent agreement as to which territories in the foregoing categories will be brought under the trusteeship system and upon what terms.
    Article 78

    The trusteeship system shall not apply to territories which have become Members of the United Nations, relationship among which shall be based on respect for the principle of sovereign equality.
    Article 79

    The terms of trusteeship for each territory to be placed under the trusteeship system, including any alteration or amendment, shall be agreed upon by the states directly concerned, including the mandatory power in the case of territories held under mandate by a Member of the United Nations, and shall be approved as provided for in Articles 83 and 85.
    Article 80

    Except as may be agreed upon in individual trusteeship agreements, made under Articles 77, 79, and 81, placing each territory under the trusteeship system, and until such agreements have been concluded, nothing in this Chapter shall be construed in or of itself to alter in any manner the rights whatsoever of any states or any peoples or the terms of existing international instruments to which Members of the United Nations may respectively be parties.
    Paragraph 1 of this Article shall not be interpreted as giving grounds for delay or postponement of the negotiation and conclusion of agreements for placing mandated and other territories under the trusteeship system as provided for in Article 77. ”

    YK:n Huoltohallinto (Trusteeship) on nykyään ollut jonkin aikaa naftaliinissa eikä varsinaisia mandaattihallintoja ole.

    Sen sijaan tätä tulkitaan niin, että YK:n Yleiskous on korkeimman valtiovallan haltija eräillä alueilla, mm. juuri Paletiinan Arabivaltiossa ja jerusalemin kaupungissa, erikseen.

    JS: ” Vuoden 1947 YK:n yleiskokouksen päätöslauselma 181 sisälsi esityksen Jerusalemin muuttamisesta YK:n erityishallintoalueeksi. Sitä eivät hallitsisi sen enempää juutalaiset kuin arabitkaan. Vuonna 1948 Jordania kuitenkin hyökkäsi Länsirannalle ja Jerusalemin itäosaan, ja miehitti niitä vuoteen 1967. Erityishallintoaluetta Jerusalemista ei koskaan ehtinyt tulla. ”

    RK: Se ON YK:n erityishallintoalue., aivan yhtä lailla kuin Palestiinan arabivaltio on olemassa.

    Ei laki lakkaa eillä olemasta, että sitä ei noudateta.

    Tämä on lain ja sopimuksen eräs keskeisin ero.

    Jordania liitti Länsirannan laittomasti itsennsä, mikä laittomuus kuitenkin peruuttettiin.

    JS: ” Vuonna 1967 Israel ajoi Jordanian pois Jerusalemista ja Länsirannalta, ja teki vuonna 1980 Jerusalemista pääkaupunkinsa. Historiasta ei löydy Palestiinan arabikansaa, joka nyt vaatii Jerusalemin itäosaa itselleen. ”

    RK: Kyllä löytyy. Palestiinalaisia on n. 10 miljonnaa, joista puolet Palestiinan arabivaltiossa ja Israelissa. Palestiinalaiset eivät ole beduiieja.

    JS: ” Sen kansan Arabiliitto keksi vuonna 1967 vaatimaan ”muinaisuudesta asti hallitsemaansa Palestiinaa jonka juutalaiset ryöstivät.”

    RK: Arabiliitto ei ole kansainvälisen lain säätäjä.

    JS: Palestiinalaisjohtaja Zuhair Mohsen totesi vuonna 1977 hollantilaisen Trouw-lehden haastattelussa:

    »Palestiinan kansaa ei ole olemassa. Todellisuudessa ei ole mitään eroa jordanialaisten, palestiinalaisten, syyrialaisten ja libanonilaisten välillä. Palestiinan kansasta puhutaan vain poliittisista ja taktisista syistä … ”

    RK: ” Hän on puhunut Palaestianian Arab Nationista, palestiinan arabilkansakunnasta, joka on poliittinen entiteetti ja koostuu väestä, joka on oikeuttattu Paletiinan arabivaltion kansalaisisuuteen sitä halutessaa. SE tarkoittaa just mm. kaikkia plestiinassa asuvia arabeja syntymämaasta ja kansata riippumatta. Se on eri asia kuin etninen Plestinian People.

    Taktisista syistä Jordania, joka on suvereeni valtio määriteltyine rajoineen, ei voi esittää vaatimuksia Haifan ja Jaffan suhteen, kun taas ”palestiinalaisena” voin vaatia Haifaa, Jaffaa, Beer-Shevaa ja Jerusalemia. »

    RK: YK:n lainvoimaisten päätöksien mukaan menee.

    Turvallisuusneuvosto voi esimerkiksi rauhaanpakottakin PELKÄSTÄÄN SELLAISIIN.

  13. Itse en luota mihinkään uutisointiin enää Trumpista valtamedian piiriltä. Niin paljon potaskaa ja hakemalla haetaan vaan negatiivista.

    Häiritsee myös kuinka yksipuolista tämä Israelin mättiminen on mediassa.

    1. Israel on USAn liittolainen. Pitkän ja syvän suomettumisen perintönä Suomessa suhtaudutaan negatiivisesti molempiin. Juuri ketään ei häiritse pätkääkään että Venäjä on aseistanut Israelin viholliset enemmän kuin hampaisiin saakka.

      1. Kyllähän Trump panee parastaan…. saadakseen kolmannen maailman hävityksen aikaan. On se kumma, että USA pystyy päättäämään jopa valtioiden pääkaupungin nimen/paikan. Varsinainen oikeusvaltio…

        1. Israel on itse päättänyt, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Trump vaan tunnusti olemassa olevan tosiasian – ja israelilaiset riemuitsevat.

          1. Kansainvälisten sopimusten (1949) mukaan Jerusalem on jaettu kaupunki juutalaisten ja muslimien kesken.
            Pitää myöskin muistaa, että Jerusalem on ns pyhä kaupunki juutalaisille, kristityille sekä islamille.
            Ei tuon tasoisia asioita; ei Israel, eikä Trump yksipuolisesti voi muuksi muuttaa.

  14. Tätä päivää. Viime päivinä ei ole ehtinyt parantaa maailmaa. Piti käydä Oulun perällä, jälkeläisiä asuu siellä. Oli asian tynkääkin, auto pomppasi katsastuksesta ja kävin yhden poikani luona Tyrnävällä. Poika, tai aikuinen mieshän tuo on, on melkoinen ekspertti autojen ja koneiden korjauksen kanssa. Laiteltiin autoa ja käytetiin jälkitarkastuksessa: läpi meni että heilahti. Siellä jälkitarkastus oli suht edullinen(ja katsastusmaksut yleensäkin halvemmat kuin täällä Kittilän perällä), bonuksena vielä se, että jos jotain autonosia pitää löytää, se hoituu tunnin sisällä, täällä saattaa mennä viikko toista. No, täällä joutuu maksamaan hieman ”lapinlisää”, mutta ehkä se korvautuu muulla tavoin.
    Niin, tuo Trumpin veto. Olen siitä aika lailla samoilla linjoilla kuin Kyuu Eturautti avauksessaan.
    Reaganin jälkeen paras presidentti siinä maassa. Jossain määrin arrogantti myönnän, mutta muuten mies paikallaan.

  15. Trump siis kaikessa röyhkeydessään käytännössä toi yhden faktan lisää pöytään – vähemmän imagoa, enemmän inhorealismia.

    Syntyykö rauha inhorealismille? Tuskin, mutta eipä se valheenkaan päälle synny.

  16. Mutta ihan kysymys vaikka ei suoraan israelia koske koskee kuitenkin osana tapahtumia .
    Montako rauhan vuotta on ollut toisen maailman sodan jälkeen maapallolla . terv tepivaari

  17. tepi, kun ei edes Euroopassa ole ollut kovinkaan yhtäjaksoisia rauhan aikoja… kun paraikaakin soditaan.

    Ehkäpä ihminen ei vaan osaa elää rauhan aikaa. Tosin, pax romana kesti kyllä jonkun verran.

  18. Niin on Kyuu niitä rauhan vuosia on maapallolla ollut tasan nolla vuotta terv tepivaari

  19. Voin toki olla väärässä, mutta YK:n aikana maailmassa on vaan ollut enemmän sotia.

    1. YKn tarkoitus taisi alun alkaen olla sotien estäminen. Jos joku hyökkäsi laittomasti jonnekin, niin YK laittaisi hyökkääjän kuriin.

      Ei se tarkoitus ole kuitenkaan toteutunut, kun YKssa tällaiset päätökset tehdään Turvallisuusneuvostossa ja esimerkiksi Venäjällä ja Kiinalla on veto-oikeus päätöksiin.

      Kun Venäjä hyökkää jonnekin, niin se estää itseään koskevan päätöksen syntymisen veto-oikeudellaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *