Kaksi professoria.

Professorihan on yliopistojen korkein opetus- ja tutkimustyötä tekevä virkamies. Professori voi olla myöskin arvonimi, esim taiteilijaprofessori. Professori on siis tutkija sekä opettaja. Tarkastelen tässä avauksessani hieman kahden erilaisen professorin tapaa tehdä tutkimuksistaan julkaisuja, historiasta, sotahistoriastakin.

Prof Pekka Visuri.

ye ev, valt tri, professori, historian tutkija.

Pekka Visuri on sekä suosittu esitelmöitsijä, että hieman tietyissä piireissä kiisteltykin mutta ehdoton sotahistorian sekä yhteiskunnallisten olojen tutkija.

Sotahistoriassa hänen vahva valttinsa on yleisesikuntaupseerin koulutus. Se mahdollistaa tuoda korkeasti koulutetun sotilaan näkemys sotahistoriaan ja sotahistoriallisiin tutkimuksiin. Tutkimuksensa prof Visuri nojaa ehdottomaan asenteettomuuteen, puhumattakaan politiikasta.

Alla viime itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa prof Visurin puhe, joka käsitteli koko Suomen itsenäisyyden aikaa. Puhe on julkaistu Demokraatti-lehdessä sellaisenaan, siis lehden nimen ei tulisi antaa aiheuttaa sielullisia kärsimyksiä kenellekkään. Toimittajan osuutta siinä ei oikeastaan ole. Kannattaa lukea puhe, se muuten vertailee mm Ukrainan ja Suomen itsenäisyyttä mielenkiintoisesta näkökulmasta.

https://demokraatti.fi/professori-pekka-visuri-hyvinvoinnin-romuttaminen-voisi-tuoda-mukanaan-arvaamatonta-tuhoa/

Pekka Visurin ominta aluetta lienevät sodat 1939 – 1947, jos tosin hän on tutkinut paljon myöskin 1917 – 1930 välistä levotonta aikaa Suomessa.

Prof Ohto Manninen.

Filosofian tohtori, professori, historian tutkija.

Tietyllä tavalla paljonkin siteerattu professori näilläkin blogisivustoilla. Prof Mannisen tutkimuksissa ja julkaisuissa ilmenee mielestäni pienehkö asenteellis/poliittinen suuntautuneisuus, varsinkin sisällissodan tapahtumissa, sisällissodan jälkeisissä sotilaspoliittisissa tapahtumissa aina tuonne 1930 saakka.

1939 – 1947 välisiä sotia prof Manninen on myöskin tutkinut mutta kun  ajanjakson 1917 – 1947 välisen ajan julkaisuja näiden kahden professorin välillä vertailee; painotuseroja löytyy.

Professori Ohto Manninen

Joka tapauksessa, ansioituneita tutkijoita molemmat, ehdottomasti. Prof Mannisen kohdalta lienee myöskin mainittavaa se, että hänen julkaisuistaan löytynee helpommin poliittisvärittyneitä lainauksia esim vapaussota, luokkasota, sisällissota, kansalaissota teemasta.

Kyllähän molemman tyyppisiä professoreita tarvitaan, niin kuin historiantutkijoita yleensäkkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *