Mitä maksaisi valokuitukaapelin katkaiseminen?

Taisi olla Touho-Pekkarisen ideoita vetää valokuitukaapelit sinne ja tänne. Kepun valokuidut ja paskakirnut ovat raadelleet maalaisten taloutta syvältä. Eivätkä sattumavoimaa tuottavat tuulivehkeetkään edistä yhteistä hyvää, koska edellyttävät varavoimalaitoksia. Moni mökki jäi kylmilleen ja korjaamatta paskakirnuvouhotuksen ollessa kuumimmillaan.  Tuulivoimalan lähettämät paineaallot ja valokuidun nostamat veroäyrit häätävät väkeä pois. Pekkarinen oli myymässä Kemiraakin norjalaisille ja lannoitteiden hinnat kohosivat välittömästi ja Soklin fosforit karkasivat suomalaisten käsistä. Pekkarisen demokratiassa vaalituenkin pitäisi olla salaista tietoa vaalisalaisuuden perusteella.

Valokuituja on siis vedelty. Monen mökin nurkalla on valokuitukieppi odottamassa käyttöä, jota ei koskaan tule eikä tilata. Maalaiskunnat ovat menneet takaamaan noita kepulaista touhoilua toteuttaneita kaapelointiyrityksiä. Veroäyrejä on pakko nostaa. Kepu on maaseudun vihollinen numero yksi?

Maakaapeliverkosta on olemassa kai kartat? Mutta kuka ne tarvittaessa toimittaa, kun maata kaivetaan? Konkurssiyrityskö? Kaapelia on varmasti vaikea paikantaa ja sen sijaintia maastossa vaikea arvuutella. Valokaapeleita siis tulee napsumaan poikki tiuhaan tahtiin. Herää kysymys, mitä katkenneen kaapelin korjaamisesta veloitetaan? Onko  korjausmonopoli kaapeliyhtiöllä vai saako korjauksen vapailta markkinoilta. Jos on korjausmonopoli, niin montako tonnia korjaus maksaa ja täytyykö katkaisijan maksaa korvauksia toimintakatkoista?

18 vastausta artikkeliin “Mitä maksaisi valokuitukaapelin katkaiseminen?”

  1. Potaskaa, valokuidun maksavat ne jotka sitä tarvitsevat ja käyttävät. Se on paljon odotettu ja maaseudulla välttämätön monellekin yritykselle.

    Tietysti silläkin alalla on pelkkiä huijareita, miksi ei olisi, kuten jokaisella elämän osa- alueella.

    Mitä niihin kaapeleiden katkomisiin tulee, tietenkin jokaisella kunnon urakoitsijalla on vakuutus, joka korvaa vahingot. Ne kaapelit ovat kylläkin yleensä helposti paikannettavissa, mittareilla. Lisäksi niistä löytyy kartat, jos vaan löytyy halua niiden tutkimiseen.

    1. Kannattaisi joskus pälyillä aviiseja. Kunnat ovat usein sitoutuneet takaajina kyseiseen bisnekseen. Meinaatko, että kaapelit tulevat nurkalle ilmaiseksi, eikä niitä maksa kukaan, ei yrittäjä, ei takaaja, ei pankit, eivätkä liittymää käyttävät. Lasket lööperiä liikoja häpeämättä.

      Ei kunnon muanviljelijällä ole aina vakuutuksia ojia kaivaessaan eikä laitteita kaapelin paikantamiseen, eikä ole kiintopisteitä kaapelin sijainnin määrittämiseen, vaikka karttakin olisi.

      Jaa, että oikein vakuutus korvaa, jolloin mitään vahinkoa ei olekaan tapahtunut?
      ——————
      Mihin tekniikkaan valokuidun paikantaminen mittarilla perustuu?

  2. Hölynpölya !

    Kaikki kaapeloinnit ja kaivuut ovat luvanvaraista toimintaa. Kaupunkien ja kuntien rakennusvirastoissa on kuvat niiden sijainneista. Jokainen kaivuuyrittäjä tai toimeksiantaja joutuu pyytämää luvat ja kartat viranomaisilta ennen ryhtymistä.

    Tuulivoimaa on jo paljon ja kasvaa eikä siitä kannata rutista- se ei ole perusvoimaa, mutta täydentää sitä.

    Pekkarinen ei yksin ole päättänyt mitään, vaan sen aikainen hallitus.

    Jätevesiasetus on hyvä ja se pitää toteuttaa hyvää vauhtia eteenpäin, ei suikaan tule kiusaamaan mökin mummoa, jolla on saostuskaivot kunnossa.

    Sen sijaan soiden kuivatus on persiistä ja, niiden vaikutus järvien veden happamuuteen on suuri.

    No, onhan taas persu-Savikivellä rutisemista, kun muuta tähdellisempää ei keksi.

  3. Mikä on hölynpölyä?
    ————————————-
    Ei Pekkarinen ollut tahdoton toimija.
    ————————————-
    Mitä maksaa kaapelin tahaton katkaisu?
    —————————-
    Tuulivoiman eli sattumavoiman tuottajille pitää antaa velvoite toimitusvarmuudesta, eli niiden pitää järjestää korvaavaa sähköä tuulen tyyntyessä. Kerman kuorijat sekoittavat markkinoita.

    Tuulivoimalaturinoita:
    http://pohjahirvi.suntuubi.com/?cat=98

    Sattumapoiminta edellä olevasta linkistä:
    ”Joku kaivinkone ei ymmärtänyt että Hartola on kivistä seutua. Ranteenpaksuinen 110 kV verkkoon syöttö- ja valvonta valokaapeli vaurioituivat 20 km:n matkalta useista vaikeasti korjattavista paikoista. Kukahan 3 kk:n viiveen maksoi ?”
    ——————
    Jokaista tuulivoimalaa eli sattumavoimalaa varten tulee olla varavoimaa. Tuulivoimahuijarit luultavastikin järjestävät asian niin, että veronmaksajat rakentavat varavoimalat.

  4. Otetaanpa puurot ja vellit erikseen.

    Valokuitu on yhä ja pitkään vastakin ylivoimaisesti luotettavin tapa verkkoyhteyksiin. Edes 5G ei tule tätä muuttamaan mitenkään. Mikäli toiminta on riippuvainen luotettavasta, vakaasta verkkoyhteydestä, kuitua siihen tarvitaan.

    Kuidun hyviä puolia on melko hyvä kestävyys. Piuhassahan liikkuu tosiaan vain valoa. Se kestää pitkiä matkoja (vaikkapa valtameren alituksen) ja lähettimien kehittyessä sama fyysinen kaapeli pystyy suurempiin nopeuksiin jatkossa, ilman uuden piuhan vetämistä. Valokuitu on hyvin ohutta, yhteen fyysiseen piuhaan tulee usein kymmeniä johtimia joten pelivaraa on. Valokuitu ei myöskään ota häiriötä sähkökaapeleista, kuten kupariyhteydet saatika langattomat.

    Sitten ovat nämä kuituasennusprojektit. Kun on kunta, jossa kukaan päättäjä ei tiedä tietotekniikasta mitään, kun on markkinamiehiä, kun on hyvävelikerhoja ja aivan kaikin puolin kaoottista menoa, lopputulos on farssi pahimmasta päästä. Se ei ole teknologian vika, se on huonon hallinnon vika.

    1. Kepulaiskuntien haltijoita on vedetty nenusta.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/14683988/kolmen-miljoonan-sijoituksella

      Somesta sorkittua:

      ”Kannonkoski takaa kolmella miljoonalla laajakaistayhteydet 167 liittyjälle. Yksittäisen liittyjän kohdalla tämä merkitsee että liittymän hinnaksi tulee noin 18 000€. Mielestäni noiden 167 liittyjän yhteydet maksavat suhteettoman paljon pienen kunnan veronmaksajille.”

      Karjalaisen mielestä hieno homma, mycket bra? Pulinat pois, ingen pulina?

      ——————-
      Satutko tietämään, miten valokuitu tai siihen esimerkiksi roudan aiheuttama vika paikannetaan mittarilla?

  5. ”Satutko tietämään, miten valokuitu tai siihen esimerkiksi roudan aiheuttama vika paikannetaan mittarilla?”

    Niin, että valokuitukaapeleita ei pitäisi asentaa, eikä sähkökaapeleita eikä ilmajohtoja, kun saattaa tulla pieni haaksirikko- anna mun kaikki kestää.

    Sinä olet sähköasentaja-ammattilainen- kerro ?

  6. Havaintojeni perusteella arvioin, että Suomessa lienee kymmeniä tuhansia kilometrejä asennettu maahan sähkökaapeleita puutteellisesti suojattuna kivisessä maaperässä. Varoitusnauhamerkintöjä puuttuu. Parinkymmenen metrin päässä asunnostani kaivinkone rouhaisi kuorta korkeajännitekaapelista kauan sitten. Paikkaus lienee onnistunut.

    Valokuitukaapeleissa on kyse väärästä investoinnista. On rakennettu verkko, joka suurelta osaltaan jää käyttämättä, eikä niitä kaapeleita liene sijoitettu totunnaisiin paikkoihin.
    – Tässä lähitienoilla on kuitulinjan liitoksia korjattu ymmärtääkseni vesivaurioiden takia.
    – Työssään kuitulinjan vetäjät jättivät salaojasta pari metriä pois välistä
    – Jahka kaupunki syventää katulinjojen ojia, saattaa vahinko käydä kuiduille

    —————————–
    Kun sähköliittymiä on alettu rakentaa kustannuksia veloittaen, on moni mökkiläinen järjestänyt sähköä mökilleen omin neuvoin ja vika-alttiita ja kalliita linjoja on jäänyt rakentamatta. Puhelinlankaverkkoja on purettukin haja-asutusalueilta.

  7. Tuossa olet oikeassa. Kun kaapelit asennetaan pitäisi asentaa myös kaikki muut infraan liittyvät samaan kuoppaan eikä sähkön maakaapelit vähimpänä maaseudulla. Nyt Tampereella menee kaikki maan alla oleva infra samalla uusiksi ratikkareiteillä. Viemärit, kaukolämpö, sähköt, valokaapelit ja mitä siellä onkaan- ja siellä on paljon, kun katsoo pohjatöitä.

  8. ”. Ne kaapelit ovat kylläkin yleensä helposti paikannettavissa, mittareilla. Lisäksi niistä löytyy kartat, jos vaan löytyy halua niiden tutkimiseen.”
    En vielä yli 40 v. elektroniikkakokemuksella ole oppinut tietämään tekniikkaa, millä valokuitu voitaisiin paikantaa kaivamatta siihen vahingossa.
    Kartat ovat hienoja ja tarkkuus parin metrin luokkaa parhaimmillaan, koska en tuota kaapelikaivuuta vierestä muutaman viikon seuratessani ole nähnyt mitään paikantamista metrin levyisessä kaivannossa ja kaapelikin näyttää menevän välillä toisella ja välillä toisella reunalla.
    Tuskinpa sitä syvyyttäkään on ihan sentilleen mitattu ja sekin näyttää vaihtelevan…

  9. Niilo. onko joku puolue jonkun kaapelin upottamisen este tai hyötyjä? Tuota kommenttia ei taas ymmärrä paitsi demari, jolla edes lapio ei pysy enää kädessään.

    1. Kepu on yrittäjien puolue ainakin maaseudulla. Neuvottelut kepulaisten yrittäjien ja kepulaisten kunnan päättäjien kesken ovat sujuneet juoheasti ja yhteisymmärryksessä.

  10. Kyllä valokuidun viat voidaan paikallistaa, mitata ja korjata siinä missä minkä tahansa muunkin piuhan. Vähän eri välineistö vaan. Ja tietenkin pitäisi vetää samalla kaikki yhteen isoon putkeen johon jää vielä tilaakin. Aiemmin näin tehtiin enemmän, nyttemmin harvemmin. Syynä on tämä tilaaja-tuottaja-ajattelumalli jossa laki itse asiassa kieltää sopimasta näitä yhteen.

    Mielestäni valokuitu itsessään ei ole turha missään missä on asutusta tai liiketoimintaa.

    1. Kyllä minusta valokaapelin veto kilometritolkulla yhteen mökkiin on täysin turhaa ainakin kustannuksia ajatellen.
      Sen hoitaisi täysin riittävästi 5G:n kautta ja paljon halvemmalla.
      4Gkin riittää monen yrityksen käyttöön ihan hyvin.
      Vain it-firmat hyötyvät todellisuudessa valokuidusta.

  11. Olisihan se todella fiksua, jos kaikki nykyajan kaapelit asennettaisiin samaan putkeen. Se vaan on käytännössä niin, että monenlaisia sähkökaapeleita ja vesijohtoja kaivettiin maahan ennen, kuin valokuidusta nähtiin edes pahaa unta.
    Helppo niitä entisiä ja nykyisiä kaapeleita on tunnistaa, edes metrin tarkkuudella Ja siitä ammattilainen kaivaja osaa jo tunnistaa maaperän mukaan, missä on joskus ennenkin kaivettu. Yritin sanoa, että vakuutukset on vahinkoja varten, siis kaivajalla. Sekin pitä täällä kääntää ylösalaisin, niin että hyötyjä olisikin kuka sattuu.

    Tässä yksi niistä monista kaapeleiden tunnistelaitteista. lisää on varmaan netissä.
    http://www.geos.fi/tuotteet/kaapelinhakulaite?gclid=EAIaIQobChMIlZignPfv3gIVRrUYCh2DpAxMEAAYAiAAEgKjrfD_BwE

    Nämä on nyt ihan henkilökohtaisesti todettu.

    Ja niistä liittymien hinnoista ja maksuista, mitä se oikeastaan kenellekään kuuluu, jos minulla ja operaattorilla on suora toimitussopimus. Meillä on sopimus hinnasta, nopeudesta ja toimitusajasta ja liittymä seinään asti + kaapelipääte ja reititin sisälle.
    Kaapeli on kaikenlisäksi ”avoin”, eli on minun päätettävissäni, mitä operaattoria tulevaisuudessa käytän. Näitäkö sitten pitäisi paheksua, vaikka ollaan tähän asti oltu onnettomien langattomien yhteyksien varassa, niin vielä nytkin. Kyllä kateus on kamala tauti.

    Onhan niitä kärsijöitä, joissa kunnat olivat tietämättömyyttään, tai hyväntahtoisuuttaan takaamassa niitä kaapeliasennuksia. Olihan niistä esimerkkejä Ylen MOT- ohjelmassa. Niistä vaan eivät kaikki pienet yhtiöt selvinneet odotuksissaan ja ajautuivat osa konkurssiin ja osa kuntien syliin. Kovin hepposin oletuksin muutamat olivat lähteneet liikkeelle ja näin saatiin mustattua koko laajakaistahanke näillekin palstoille asti.

    Kuitenkin Viestintäministeriön tavoite on toimiva yhteys alle kahden kilometrin päähän joka torppaan, olisi pitänyt olla jo.

  12. Pentti avasi hyvin taustoja. Takerrun vielä tähän ”vain IT-firma tarvitsee valokuitua”. Itse asiassa nykyaikainen IT-firma ei sitä välttämättä edes tarvi, etätyön tekeminen etenkin dualsim-4G:llä on ihan mahdollista. Nykyään kun hyvin harvoja koodiajoja tehdään paikallisesti, kyse on vain hallintaliittymistä ja niistä lähes kaikki ovat erittäin vikasietoisia vaikeille yhteyksille. Tottakai IT-työntekijä hyötyy kuidusta, mutta se ei ole ehkä aivan kriittisin.

    Valokuidun vahvimpia tarpeita ovat käytöt, jossa yhteyden on oltava vakaa.
    – Maatila, erinäiset maatalouden tarpeet
    – Tietyt etätyöt, etenkin jos on paljon etäpalavereja ja dokumentinhallintaa työryhmässä
    – Netflix ja vastaavat paremmalla tarkkuudella
    – Media-alan työt, jossa käsitellään videota tai valokuvia
    – Valvontakamerat
    – Nettipelit
    – Mikä tahansa kohde jossa on huomattava määrä laitteita, 4G:n jakaminen usealle laitteelle muuttuu haastavammaksi kun laitemäärä kasvaa

    Itsellä on mökillä 4G. Kun olen kaksi lisäantennia suunnannut ja vähän sörkkinyt fiksumpia päätelaitteita, kyllä sillä toimeen tulee hyvin. Jos lähialueen maatiloille valokuitua välissä vedetään, hyppään kyllä samaan kelkkaan oitis.

  13. Vielä yksi etu, mikä jäi sanomatta, valokuidun mukanaan tuoma televisiokaapeli. Sekään ei suinkaan ole mikään vähäinen, täällä haja-asutusalueella, jossa saa juosta harava kädessä milloin minkäkin suuntaan. Joskus saattaa löytää sopivan ja hyvän antennipaikan, mutta kun sekään ei toimi kaikilla ilmoilla. Se sitten onkin harmillista, jos sattuu jotain elokuvaa tai oikein tähdellistä katsomaan ja yht äkkiä kuva palikoituu ja on lopun ehtoota näkymättä. Meillä on tälläkin hetkellä kolme haravaa kuuden metrin alumiiniputken päässä katon harjalla. Laitoin vielä suodattimet ja vahvistimet, mutta eivät nekään ole mitään idioottivarmoja. Ylen tekniikka kävi kerran mittaamassa ja hänen mukaansa ollaan toivottomassa paikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *