Mitä jos Suomessa syttyisi sota?

Sota ei välttämättä olisi rautaa ensimmäiseksi rajalle.
Olemmeko varautuneet
jos sähköverkko lamautetaan
– emme saa lämpöä-vettä-keitettyä ruokaa
jos tietoliikenne lamautetaan
– emme voi soittaa-radio/tv mykistyy
Kuinka monella on patteriradio
Kuinka monella on viikon ruoka ja vesivarasto?
Saattaa tulla ikävä maalaisserkkua jolla on
klapeilla toimiva lämmitys ja ruuan laitto
sekä vesi kaivossa vanhaan malliin.
Viimeinen Seura no 31 aiheesta.

10 vastausta artikkeliin “Mitä jos Suomessa syttyisi sota?”

  1. Ihan koko sähköverkon lamauttaminen pitkäksi aikaa ei ole suinkaan helppo nakki edes ryssälälle. Toki sähkökatkoista olisi harmia, mutta vaikkapa muutaman tunnin sähkökatko vuorokaudessa (kiertävä sähkökatko) ei saisi Suomea polvilleen.

    Se rakkaan älypuhelimen pimeneminen muutamaksi tunniksi, voisi älypuhelinriippuvaisille tehdä ennemminkin hyvää kuin pahaa.

    Kotivara pitäisi olla joka kodissa. Sen voisi oikeastaan määrätä pakolliseksi ja puuttumisesta rangaistus.

    Kyllä se Venäjän sotilaallinen hyökkäys Suomen kimppuun tulee olemaan kuitenkin se oikeasti vakava paikka.

  2. Syystä, että meidän mökillä menee aina välillä sähköt, osaan olla hyvinkin ilman sähköä. Mökillä ensimmäinen ongelma on vesi, kun pumppu ei ilman sähköä pyöri.. Talvella varaava takka kyllä lämmittää, mutta peseytyminen ja ruuanlaitto ovat hiukan hankalia toimenpiteitä vedettä. Oliko se tapani-myrsky, kun piti lähteä kaupunkiin? Kolme päivää ilman vettä oli maksimi, mitä silloin kestin. Juomavettä oli kyllä, mutta peseytyminen oli hiukan heikkoa. Ja kun ei ollut pakkotilanne, niin ajelin kaupunkiin ja menin suihkuun..

  3. Mökillä pärjään puulämmityksellä- puuhella ruuan tekoon ja vettä järvestä sekä lähteestä, enemmänkin ruuan kotivara tulee ilman jääkaappia tarkoin harkittavaksi. Ennen oli sikaa tiinussa suolattuna ja jauhoja leipomiseen sekä perunoita kellarissa. Taajamien kerrostaloissa tulee monia hankaluuksia.
    – Pitäiskö sittenkin viisana pitää koko suomi asuttuna.?

  4. 1940-luvun lopulla kun USA:n ydinasemonopoli päättyi NL:n kehitettyä omansa syntyi USA:ssa hyvin kaupaksi käynyt myyntiartikkeli – omakotitalon takapihalle kaivettava henkilökohtainen ydinsuoja. Niihin innostuttiin vaikka kriittisiäkin ääniä pääsi hysterian yhdenmukaistaman ilmapiirin itsesensuurin läpi. Jotkut huomauttelivat että sieltä ydinsuojasta on varsin pian kuitenkin tultava ulos. Pienempimuotoisesti sama ydinsuojainnostus nosti taas siellä päätään Pohjois-Korean ydinohjelman vuoksi.

    ”Pannaan pää kypärään, se on turvassa siellä”, runoili Pentti Saarikoski.

  5. Mä olen juonut järvivettä mökillä, kun vesijohtovesi on loppunut, enkä ole sairastunut.

  6. Aikanaan omakotitalon omistajana meillä oli myös kellari ja siellä perunoita- juureksi- ja hilloja sekä mehuja. Kävipä joskus ajatus että kauanko siellä luuraisi.
    Sittemmin oli se ”Tsernobylin” ydinonnettomuus ja siitäkin saatiin tietää vasta jälkikäteen.

    1. Minäkin rakennutin/rakensin omakotitalooni hyvän kellarin puoliksi talon alle. Kellariin tuli kaksi ”huonetta”. Toiseen suuri perunalaari yms. Toiseen portaat rakennuksen sisälle ja hyllyt mehuille, hilloille, jne.

      Myönnettäköön, että kun piti helleaikoina tehdä ulkotöitä, niin menin sitten palkinnoksi joskus istumaan sinne kylmän kellarin rappusille ja otin tölkillisen kylmää Heinekeniä, vaikka en muuten oluen ystävä olekaan.

      1. Heineken on hyvä olut. Aikoinaan lapsena tuli asuttua vuonna 1900 rakennetussa omakotitalossa, jossa oli kunnon maakellari.

  7. Aikanaan mökilläkin maakellari jossa oluet pysyivät viileänä, mutta sitten naapurimökkiläinenkin ryhtyi sieltä niitä oluita noutamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *