Digitalisaatio on paskasana ainakin ikäihmisille

”Digitalisaatio tai digitalisoituminen tarkoittaa digitaalisen tietotekniikan yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Sen voidaan katsoa alkaneen 1980 luvun kotitietokoneiden käyttöönotosta.” Lainaus Wikistä.

Digitalisaatio on jo edennyt varsin pitkälle Suomessa. Monet kansalaisten kannalta välttämättömät palvelut on siirretty sähköisiksi.

Nyt tulossa oleva sote -ja maakuntauudistus Sipilän hallituksen esityksen mukaan tulee lisäämään digitalisoitumista. Valtineuvoston verkkosivuilla sanotaan asiasta sanatarkasti näin.

Palveluja uudistetaan digitaalisiksi, asiakaslähtöisiksi ja kustannustehokkaiksi. Tavoitteena on tuottaa palveluja sujuvasti ja hyödyntää uusia toimintatapoja.”

Mutta mitä hallitus on tehnyt, tai aikoo tehdä, että myös ikäihmiset pääsisivät digitaalisten tietojen lähteille? Ei mitään.

Ikäihmiset syrjäytetään Sipilän hallituksen toimin yhteiskunnasta ja vain siksi, että he eivät osaa, halua tai ei ole varaa hankkia tietotaitoa hyödyntää digitaalisia palveluja.

Kysymys ei ole pienestä joukosta suomalaisia ihmisiä. Päinvastoin.  Eräiden arvioiden mukaan vain noin kolmannes yli 65 vuotiaista hallitsee tietokoneiden käytön, mutta yli 80 vuotiaista vain 10-20 % osaa käyttää tietokonetta. Kuitenkin ikäihmisten osuus koko väestöstä on lähes 1,5 miljoonaa ihmistä eli noin 30% väestöstä. Eliniän odotteen mukaan ikäihmisten määrä vain lisääntyy.

Suomen perustuslaki takaa kaikille kansalaisille samat ja tasavertaiset oikeudet. Tässä tapauksessa hallitus rikkoo perustuslakia, kun se ei ole esittänyt mitään, miten digitalisaatio korvataan ikäihmisile, jotta he saavat samat palvelut, kuin muut, jotka hallitsevat digitalisaation vaatiman tietotaidon.

 

Yksi vastaus artikkeliin “Digitalisaatio on paskasana ainakin ikäihmisille”

  1. Pieneläkeläiselle laitteet ja ylläpito ovat liian kalliita eivätkä kaikki vanhukset pysty oppimaan digiä.
    No ihmettelen miksi ei digiä tehdä sellaiseksi että sitä osaa maallikkokin käyttää?
    Väinön huomio osuu ja uppoaa.
    Soten pitäisi nimenomaan auttaa ikäihmisiä.
    – Heille pitäisi antaa ranneke jolla voi nappia painamalla ottaa puhelinyhteyden asiansa hoitamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *