Anna, Helsingistä on pöyristynyt Ylen lastenohjelman kielenkäytöstä

Media ja viranomaiset ovat vauhkoneet neekeri-sanasta 90-luvulta asti. Anna, Helsingistä on mennyt täysillä mukaan tähän vauhkoamiseen. Uudella manterella sanalla negro on kai iät ja ajat ollut huono kaiku – lähinnä orjuuteen liittyen. Suomessa sana ’neekeri’ oli ainakin 50-luvulla normaali, neutraali sana.

***

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/88650858-b1f8-479a-a9ee-a1ed5ba14852

Perheenäiti Anna, 40, raivostui – Ylen lastenohjelmassa törkeän rasistista kielenkäyttöä: ”Lapsellekin tuli paha mieli”

Anna, 40, Helsingistä on pöyristynyt Ylen lastenohjelman kielenkäytöstä.

Yle Areenasta löytyy liuta niin uusia kuin vanhempiakin lastenohjelmia. Yksi näistä ohjelmista on Radioteatterin Peppi Pitkätossu -kuunnelma, jota on tarjolla 19 jakson verran Ylen Lasten Areenassa.

Helsinkiläinen perheenäiti Anna, 40, ja hänen kolmevuotias lapsensa olivat kuunnelleet Peppi muuttaa Huvikumpuun jaksoa 8 minuuttia, kun Anna totesi, ettei sitä voi kuunnella pidempään.

Anna tyrmistyi jakson kielenkäytöstä. Jaksossa kerrotaan Pepin isästä Efraim Pitkätossusta, jota vanhoissa Peppi-kirjoissa tituleerattiin neekerikuninkaaksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neekeri

Neekeri – Negro

1980-luvulle asti neekeri-sana oli nykyistä selvästi yleisemmässä käytössä eikä sitä pidetty halventavana, vaikka yksittäisiä tapauksia, joissa sanaa on pidetty halventavana, on dokumentoitu jo 1950-luvulta. Viimeistään 1990-luvun puoleenväliin mennessä sanaa on alettu pitää rasistisena, etenkin pääkaupunkiseudulla ja nuoremman kansanosan keskuudessa. Eräässä suomalaisten keskuudessa tehdyssä kyselytutkimuksessa vastaajat pitivät ilmauksia ”neekeri”, ”ryssä” ja ”manne” kaikkein loukkaavimpina vähemmistöjen nimityksistä.

Nykyisin neekeri-sanan sijasta käytetään tavallisesti sanaa musta (engl. black) tai Yhdysvaltain mustaa väestöä tarkoitettaessa afroamerikkalainen. Vaihtelevassa merkityksessä käytetään myös sanaa värillinen. Sanan slangimuotoa nekru pidetään vielä yksiselitteisemmin loukkaavana kuin neekeri-sanaa.

*

https://en.wikipedia.org/wiki/Negro

Negro (plural Negroes) is a dated term historically used to denote persons considered to be of Negroid heritage. The term can be construed as offensive, inoffensive, or completely neutral, largely depending on the region where it is used. It has various equivalents in other languages of Europe.

Negro (monikko- Negroes) on vanha termi, jota historiallisesti on käytetty negroidtaustaisista henkilöistä. Termiä voidaan tulkita loukkaavaksi, epämiellyttäväksi tai täysin neutraaliksi, pitkälti sen mukaan, millä alueella sitä käytetään. Sanalla Negro on muunnelmia eurooppalaisissa kielissä [suomessa ’neekeri’].

6 vastausta artikkeliin “Anna, Helsingistä on pöyristynyt Ylen lastenohjelman kielenkäytöstä”

  1. Luin saman jutun aiemmin tänään. Hellan lettas kuinka kauheaa on sana neekeri, koko Peppi Pitkätossu tuotanto olisi pitänyt pistää tämän kukkahattutädin mielestä uusiksi. Luultavasti joku vihreiden edustaja kamomillatee kupissaan tämä…vai vielä neekeri… 🤣🤣🤣

  2. Ennenvanhaan taisi olla leivos, tms. nimeltään neekerin suukko.

    Jossakin karamellirasiassakin oli muistaakseni piirretty neekerin kuva.

    Kummassakaan tapauksessa ei varmaankaan tarkoituksellisesti loukattu neekereitä.

  3. ”Anna katsoi siis parhaimmaksi, ettei jaksoa kuunnella loppuun.

    Episodista jäi käteen paha mieli myös Annan kolmevuotiaalle lapselle. Hän olisi halunnut kuunnella jakson loppuun.

    – Hän kysyi monta kertaa, miksi Peppiä ei voi kuunnella. Lapsellekin tuli siis paha mieli Ylen vuoksi. Vastasin hänelle, että ohjelma meni jumiin.”

    Siis lapselle tuli paha mieli – ei ohjelmasta, vaan äidin hysteerisestä käyttäytymisestä.

  4. Haluaisin ihan oikeasti tavata tämän kolmivuotiaan, joka osoittaa itsenäistä ajattelua siinä määrin, että pahentaa mielensä neekeri sanasta.

    Nimittäin kyseessä on aivan poikkeuksellinen yksilö, jonka kohdalla ei tarvitse miettiä saako hän tulevaisuudessa Nobelin vaan mielummin sitä kuinka monta Nobelia hän tulee saamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *