Euroopan unionin turvapaikkapolitiikan uudistaminen on umpikujassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006180605.html

22.7.2019

Kiista turvapaikan­hakijoiden sijoittamisesta repii EU:ta – näin patti­tilannetta on yritetty ratkaista

Euroopan unionin turvapaikkapolitiikan uudistaminen on umpikujassa jäsenmaiden erimielisyyksien takia.

Kuva 1

https://is.mediadelivery.fi/img/978/418226e4e74c48e5a22a977c4b9d9d12.jpg.webp

Kuva 2

https://is.mediadelivery.fi/img/978/64f9a586b0ed44269b5bf84e2bd8f22f.jpg.webp

EU:n viisi vaihtoehtoa

  1.  Käsittelykeskusten perustaminen

Euroopan unionissa sovittiin vuosi sitten, että EU-maihin ja unionin ulkopuolelle perustettaisiin käsittelykeskuksia, joista voisi hakea turvapaikkaa.

  1. Jäsenmaat pakotetaan ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita 
  2. Väliaikainen mekanismi

Saksa ja Ranska ovat ajaneet väliaikaista mekanismia, jonka avulla Välimereltä pelastettavat siirtolaiset jaettaisiin Euroopan unionin jäsenmaiden kesken.

Tarkkoja tietoja ehdotetusta järjestelmästä ei ole kerrottu julkisuuteen. Sen on sanottu pohjautuvan vapaaehtoisuuteen, mutta edellyttävän, että Italia ja Malta avaavat satamansa avustuslaivoille. Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi Die Zeit -lehdelle ennen Helsingissä pidettyä kokousta, että niin sanottuja vastaanottopisteitä voisi olla myös muualla kuin Euroopan satamissa.

 

[ Aivan vääräsuuntainen ratkaisu. N.s. avustuslaivojen liikehdintä Libyan merialueen tuntumassa olisi estettävä. Avustuslaivojen toimita houkuttaa lisää ihmisalakuljetuksia Libyan rannikolta avustuslaivojen luo.]

[Tilapäisillä ratkaisuilla on tapana tulla pysyviä.]

 

  1. Rajat kiinniOikeistopopulistiset puolueet ovat vaatineet, että turvapaikanhakijoita pitäisi estää pääsemästä Eurooppaan ylipäätään. Esimerkiksi Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvinion pyrkinyt tähän kieltämällä siirtolaisia pelastavia avustuslaivoja tulemasta Italian satamiin. Kiellon rikkomisesta voi seurata jopa 50 000 euron sakko ja aluksen takavarikointi.

[OK]

5, Dublin-asetusta muutetaan

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Euroopan unionin turvapaikkapolitiikan uudistaminen on umpikujassa”

  1. Italiiaanhan tuli ennen noita turvapaikanhakijoita yli 150 000 vuodessa. Suurin osa oli afrikkalaisia joilla ei ollut turvapaikalle mitään tarvetta. Nigerialaiset olivat suurin ryhmä, jotain 30 000 muistaakseni, turvapaikan oli saanut ihan joku promille. On ihan selvää, että Afrikasta tulee siirtolaisia jotka haaveilevat Euroopan kultamaista, huippupalkoita jne. Mutta taitavat useimmiten päätyä kerjäämään erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi Milanossa oli afrikalaisia miehiä jotka yrittivät saada sinut ottamaan ”ilmaisen ystävyysrannekkeen” jonka jälkeen olisit joutunut maksamaan siitä. Onko Euroopan mailla tarvetta tällaiselle ja onko se hyvä ratkaisu noille afrikkalaisille, jotka henkensä kaupalla pyrkivät Eurooppaan, pettyvät ja joutuvat kerjäämään?

    On selvää, että merihädässä olevat pitää pelastaa. Yhtä selvää on, että salakuljettajat tietävät tämän samoin kuin siirtolaiset ja käyttävät sitä hyväkseen. Oikea ratkaisu olisi, että pelastuslaivat liikennöisivät keräämässä ihmisiä merestä ja veisivät heidät sitten takaisin. Niin ketään ei jätettäisi hukkumaan mutta houkutus lähteä hukkumaan tai Eurooppaan työttömäksi vähenisi kun tie olisi tukossa.

  2. Miksi eivät hae turvaan Venäjälle…siellähän valtio vahtii omiaan ja jokainen saa blinisä kanssa vodka paukun…

  3. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006182181.html
    23.7.2019

    EU-neuvottelut Välimeren siirtolaisista etenevät tahmeasti, Italia boikotoi Pariisin-kokousta

    Suomi on neuvotteluissa olleen valtiosihteerin mukaan sitoutunut jatkamaan keskusteluja. Italiasta paikalla ei ollut edustajaa: ”Jos Macron haluaa keskustella siirtolaisista, tulkoot Roomaan.”

    EUROOPAN unionin neuvottelut Välimeren ylitse saapuvien siirtolaisten sijoittamisesta jäsenmaihin etenevät tahmeasti. Keskustelut asiasta alkoivat Helsingissä viime viikolla ja jatkuivat maanantaina Pariisissa. Käsillä oli Ranskan ja Saksan esitys taakanjaosta.
    *
    [ Ei edes optiona ole NGO- alusten toiminnan Libyan rannikon edustalla kieltäminen. Ei myöskään pakolaisten palauttaminen Libyaan.]

    ”Käsillä oli Ranskan ja Saksan esitys taakanjaosta.”

    [ Kenen himskatin ajatuksena on. että EU-kansalaisten on kannettava taakkanaan Afrikan hillitöntä väestön kasvua?]
    *
    VALTIOSIHTEERI Olli-Poika Parviaisen mukaan neuvotteluiden tavoitteena on väliaikainen ratkaisu Välimeren ylitse saapuvien siirtolaisten sijoittamiseen. Hänen mukaansa sen paremmin Helsingissä kuin Pariisissakaan ei ole sovittu mitään konkreettista, mihin kukaan voisi sitoutua.

    [ Väliaikaisilla ratkaisuilla on taipumus muuttua pysyviksi.]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *