Raamattu-siteeraus voi olla rikos

Minusta tuntuu, että valtakunnan­syyttäjä Raija Toiviainen on säätämässä lakeja – ei vain hakemassa tuomiota säädetyn lain mukaan.

1, Ymmärtääkseni pyhät kirjat ovat uskovaisten elämänohjekirjoja – etenkin koraani on sitä muslimeille.

2, Eikö kirjan kirjoittaja ja sitä painava yritys ole vastuussa kirjan sisällöstä?
Pitäisikö raamattua painavat ja myyvät liikkeet asettaa syytteeseen?

3, Onko valtakunnan­syyttäjä Raija Toiviaisella selvä käsitys mitkä raamatun kohdat ovat jotakuta loukkaavia?

Mielestäni jokaisella ihmisellä on oikeus suhtauta pyhien kirjojen, jotka on kirjoitettu satoja vuosia sitten, haluamallaan tavalla – suhtautua kunnioituksella, olla välinpitämätön tai vaikka olla loukkaantunut.

***

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006314735.html

20.11.2019

Valtakunnan­syyttäjä Helsingin Sanomille: Raamattu-siteeraus voi olla rikos – ”Sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää”

Raija Toiviainen muistuttaa Helsingin Sanomissa, ettei siteerauksen taakse voi mennä piiloon.

 

9 Replies to “Raamattu-siteeraus voi olla rikos”

 1. Perustuslaissa määritelty rikosoikeudellinen laillisuusperiaate:

  ”Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Rikoksesta ei saa tuomita ankarampaa rangaistusta kuin tekohetkellä on laissa säädetty.”

  No nähtävästi perustuslailla ei ole merkitystä kun ryhdytään tutkimaan ja tuomitsemaan ajatusrikoksia.

  Toiviainen väläytteli myös mm. vanhojen kirjojen sensurointia, oikeuskansleri taasen kehotti poistamaan vanhoja kirjoituksia, jotka ovat saattaneet muuttua laittomiksi.

  Joku vielä ihan vakavissaan esittää, ettei sananvapautta olla rajoittamassa.

  Hieman asian sivusta, mutta eilen ilmestyi uutinen jossa ympäristöministeriö ja kuntaliitto kehoitti bisneksen tekoon pakkolunastuksilla:
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.556187

  Samaan aikaan hallitus on esittämässä maastapoistumisveroa.

  Siis mitä v****a?

 2. ”Sensuuri on vapaan mielipiteenmuodostuksen pahin vihollinen. Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. ”
  Valitettavasti kyseessä eivät edes ole hyvät aikomukset, vaan poliittinen vallankäyttö ja poliittisen uran tekeminen tekopyhyydellä sekä selvä pyrkimys sensuuriin.
  Ajanoloonhan sensuuria voidaan sitten kiristää ja laajentaa koskemaan kaikkea poliittista arvostelua.

 3. Samaan aikaan Pirkka-Pekan avoimen rasistiset sketsit saavat olla maksukanava Cmorella kaikkien saatavilla eikä syytteestä puhuta mitään. Ja meillä on ”oikeusvaltio”! Varaa arvostella Unkaria…

 4. Tulee mieleen ajatus, että mihin ollaan menossa, kun valtakunnansyyttäjä joko ei tunne perustuslakia tai tulkitsee sitä täysin sen hengen vastaisesti.
  Olisiko aihetta harkita valtakunnansyyttäjän vaihtamista?

 5. Aivan käsittämätön tyyppi on tuo valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen! Raamatun siteeraaminen voi olla rikos, mutta rasistisista sketseistä selviää sanomalla ”sori siitä” ja ”oikestaan pilkkasin rasistisia asenteita”. Lisäksi nuo rasistiset sketsit saavat yhä olla levityksessä eikä Petelius ”halua sensuroida niitä” vaikka pyytelee anteeksi niiden sisältöä!

  Ja miksi ”rasististen asenteiden pilkkaamista” edes pitäisi pyydellä anteeksi?

  Aivan turha arvostella Unkaria. Jos siellä toimii konservatiivinen sensuuri ja pakkovalta niin meillä on liberaalien vastaava. Riippumattomuudesta ei puhettakaan.

 6. Ruotsinsuomalainen stanup koomikko Andre Wickström tviittasi maaliskuussa 2016. ”Maksua vastan voit rukoilla Timo Soinin kanssa. Rukoilen että Jesus ilmestyy paikalle ja tappaa kaikki.”
  Muistaakseni yksikään valtakunnansyyttäjä ei korvaansa lotkauttanut.

  1. Sehän oli vaan vitsi. Jos Halla-aho olisi sen sanonut niin vieläkin muistettaisiin hänen ”halunneen tappaa kaikki” kuten väitetään hänen ”vaatineen panssarivaunuja Kreikan kaduille”.

Kommentoi