Telinevoimistelu on vaarallista- Jari Mönkkönen /Arto Nyberg 1.9.2019

Jari istuu 4-raajahalvauksen vuoksi pyörätuolissa ja, pystyy liikuttamaan itseään vain pään ohjauksella. Miksi,  hän oli huipputelinevoimistelija, jossa sekunnin kestävä volttiliike, mutta vain permannolla  koitui hänen kohtalokseen.

… ote:

”Jari Mönkkönen neliraajahalvaantui 20. heinäkuuta 2016. treeneissä. Helsingissä yritetty kaksoisvoltti paikaltaan taaksepäin epäonnistui ja, yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä telinevoimistelijoista tuli alas suoraan pää edellä”

Tätä liikettä kaikki telinevoimistelijat harjoittelevat saati muita, jotka ovat vielä vaarallisempia.

Kun katsoin Nybergin ohjelman ja ne liikkeet, mitä Mönkkönen teki rekillä jne.. tuli mieleen, että yhtä hyvin voisin olla samassa tilanteessa.

Olin myös jo 15-17 vuotiaana telinevoimistelun huipputasolla erityisalueena rekki ja nojapuut. Oli isot kisat Frenckelin voimistelusalilla, jossa tein rekillä sarjan: kippi, piipeli, kiintopyörähdys, puolijättiläinen,  täysjättiläinen myötä- ja vastaotteella sekä lopuksi merimiesvoltti suorin vartaloin matolle, jossa  alastulo matolle piti olla tavoitteena ilman lisäaskeleita.

Mitä tapahtui: joku ulkopuolinen häiriö teki sen, että alastulossa rekiltä merimiesvoltissa myöhästyi sekunnin murto-osan ja varvas tarttui rekitankoon ja putosin kolmesta metristä matolle rähmälleni. Onneksi en niskalleni.

Telinevoimistelu ei ole yksin varallinen laji vrt. balettitanssijoihin, joiden jalat ovat täynnä rautaa. Haastattelin Suomen tunnetuimpia balettitanssijoita, jotka kuvasivat sen lajin toisen puolen.

Valistakaa nuorianne myös siitä urheilun toisesta puolesta !

13 vastausta artikkeliin “Telinevoimistelu on vaarallista- Jari Mönkkönen /Arto Nyberg 1.9.2019”

  1. Ammattiurheilu on henkensä riskeeraamista rahan takia – rahan, josta paras voittajakaan ei saa itse kuin murto-osan.

    Kaikella on hintansa. Mielestäni ajoin turhan kova.

    1. Ammattiurheilua on niin monenlaista ja missä kulkee ammattiurheilun raja, siis ketkä lasketaan ammattiurheilijoiksi.

      Toisaalta olemme juuri saaneet lukea poliisin olevan vaarallinen ammatti, eikös siinäkin ja monessa muussa ammatissa riskeerata henki rahan takia?

  2. Jari Mönkkösen tapaus oli ikävä esimerkki siitä, kun urheilussa asiat menevät pieleen, launtaina SPA:n kilparadalla oli tuorein esimerkki samasta asiasta.

    Pitää kuitenkin huomata kuinka vähän näitä tapahtuu suhteessa siihen paljonko rajoja haetaan, enkä tällä vähättele yksilöitä joille onnettomuus osuu kohdalle.

    Telinevoimistelu itsessään on yksi parhaista, monipuolisimmista, vaativimmista urheilulajeista /liikuntamuodoista ja samalla se on erittäin monelle, jonkin aivan toisen lajin harjoittajalle / huipulle erittäin tärkeä harjoitusmuoto.

  3. Sitten ovat nämä extreme sankarit, kuten vaarallisille vuorille kiipeilevät, jäätiköitä ylittävät, pahoihin paikkoihin sukeltajat.

    En oikein tiedä mitä mieltä heistä olen. Ainakin tällaisessa ”sankkaruudessa” on varjoisetkin puolensa.

    Itsekkäitä ainakin ovat, tekevät sitä mitä juuri itse haluavat, aiheuttavat vaaraa ja kustannuksia pelastustyöntekijöille ja yhteiskunnalle sekä pelkoa ja sydämentykytyksiä läheisilleen.

  4. Mielestäni täsmälleen juuri näin. Veikka Gustafssonia meillä jumaloidaan; minä en, jätti maksamatta yritykselleni melkoisen laskun. Yritysaneerauksen seurauksen sain n 10% saatavistani.

    1. Siinäpä sitä extreme sankareiden maailmaa, ylevät päämäärät pyhittävät keinot.

      1. Himalajalle ainoat oikeat kiipeilijät ovat ”sherpat”, jotka kiipeävät ilman happea ylimpiin olosuhteisiin. Nämä ”gustaffssonit” ovat yhtä hyvä esimerkki siitä, kun Norjassa kuolleet rinteen ulkopuolella vapaalaskussa, jotka eivät edes välitä itsestään saati lähimmäisistään.

  5. Telinevoimistelussa ei vaaranneta ketään muita kuin itseään. Se on yksilöurheilua, jossa vaaditaan rautaiset hermot ja suorituskontrolli varmentajineen.
    Sen ansio on juuri tuo, mitä Mika kuvas, saa eri omaisen fyysisen kropan hallinnan koordinaatioineen.
    Minulle sen lajin jälkeen tuli painonnosto ja pikajuoksu enkä niissäkään huonosti menestynyt.
    Mm. Olli Rahnasto (tennis) oli telinevoimistelija ja pikajuoksija.

    Esimerkki: nuorena voiman hankinnan ohella luusto kasvaa kantamaan lihakset loppuiäksi. Jos vasta keski-iässä alkaa voimalajit, riski on siinä, että luusto ei kestä lihastreenejä ellei ole varuillaan.
    Sukulaispoikani alkoi treenaamaan rajusti ja sai kyllä komean bodyn. Meni vääntämää kilpaa kättä, mutta seuraus oli että hauisluu katkesi ”irti-poikki ja pinoon”.

    1. Yleisurheilussa varsinkin ottelijat ja seiväshyppääjät omaavat vahvan telinevoimistelutaustan, kuin myös usein pituushyppääjät ja kolimiloikkaajat, eikä telinevoimistelu ole haitaksi myöskään kamppailulajeissa, kuten karate, judo, taekwondo.

      Kaikki lajit joissa tasapaino ja kehon hallinta näyttelevät isoa roolia suorituksessa, eli lähes kaikki lajit joissa nyt fyysisesti suoritetaan hyötyvät telinevoimisteluharjoituksista.

      Tunnen yhden entisen liigatason jääkiekkkoilijan, jolle vähän naureskeltiin syystä, että hän harjoitteli aina sinne A-junioreihin asti myös telinevoimistelua ja taitoluistelua.

      Joukkueen valmentajalta kuulemani mukaan nauru loppui kuin seinään ensimmäisissä miesten joukkueen harjoitusissa, kun kaveria ei saa kiinni, eikä kaadettua.

  6. Telinevoimistelu on erinomaisen hieno laji, kovasti sitä arvostan.

    Huippu-urheilussa on terveydelliset riskinsä mutta se on vähän eri juttu kuin nämä extreme lajit. Toki huippu-urheijlia usein joutunee enemmän tai vähemmän laiminlyömään perhettään tai ystäviään.

  7. Koulu-urheiluna telinevoimistelu on kuitenkin aika turha laji. Ehkä jokin kerho tai tutustuminen on paikallaan, mutta kaikkien pakottaminen rekille johtaa vain siihen, että porukka käy vapisten vääntämässä jotain mitä ei ehdi oppia eikä opetella eikä opi luultavasti mitään eikä tule hikikään. Siinä sitten seistään tunti jonossa ja katsotaan kun jokainen vuorollaan roikkuu rekissä. Mutta alan harrastajille se on varmasti aivan erinomainen laji kehon hallinnan kannalta ja kuten sanottua, seiväshypyssä esimerkiksi hyvä pohja. Mutta ei seiväshyppyäkään kannata koulun liikuntatunnille valita lajiksi, koska se vaatii niin paljon taitoa.

    Ehkäpä koulu onkin muuttunut tältä osin, itse muistan ne muutamat telinevoimistelusta innostuneet opettajat, joiden takia jokunen liikuntatunti kului siinä jonossa ja hetken roikkuessa.

  8. Kaksi tyttären poikaa vammautui jääkiekossa ja se sama pätee moneen urheilulajiin ja vammautumiset jäävät tosi vähälle huomiolle. Moni laji voitaisiin tehdä tyrvallisemmaksi kieltämällä tiettyjä osia itse kustakin lajista.

  9. Mä jouduin lopettamaan taidon harrastamisen, kun en läpäissyt ruskean vyönkoetta. En pystynyt tekemään puolivolttia taaksepäin kun olin ja olen jäykkä kuin rautakanki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *