Onko sairaalamme kohtalo sinetöity?

 

 

Kihniön sairaalan vuodeosaston alasajosta on kulunut jonkin aikaa. Sairaalan tyhjentäjät (Parkanon kaupunki sekä Kolmostien terveys) ovat olleet hiirenhiljaa. Pitäisi varmaan kutsua ihan Mikko Wirén vastaamaan sanoistaan. Muistamme kuinka polleasti hän kertoi Puumilassa palvelujemme parantuvan. En hyvällä tahdollakaan näe palvelujen parantuvan vuodeosaston tyhjentämisellä ja potilaiden siirtämisellä Parkanoon?

 

Kihniö käy nyt todenteolla elinvoimansa nostamiseen, hyvä niin. Jos onnistumme toteuttaa suunnitelmat joita laitetaan vireille, on meillä mahdollisuudet kääntää väestökadon suuntaa paluumuuttajiin sekä uusiin asukkaisiin ja yrittäjiin. Asukasmäärän kasvattaminen edellyttää erinomaisia palveluja.

 

Perusterveydenhoito meillä on vielä hyvällä tasolla, kahden erinomaisen lääkärin ja hoitohenkilökunnan ansiosta. Heihin ei palveluidemme tuottaja ole uskaltanut kajota. Perusterveydenhuolto on elinvoimaiseksi pyrkivän kunnan yksi tärkeimmistä, ellei peräti tärkein valtti saada uusia asukkaita.

 

Korona on pistänyt ihmisiä ajattelemaan tulevaisuutta maaseudulla. Eläkkeille jääneet mahdolliset paluumuuttajat haluavat tulla hyvien palveluiden ja turvallisen asumisen äärelle. Uskoisin myös lapsiperheiden arvot muuttamisen suhteen olevan samansuuntaiset kuin paluumuuttajilla.

 

Suuri osa tyhjillään olevasta sairaalasta antaa kuvan kuolevasta kunnasta. Näin ei saa käydä. Haluan vastauksia kuten myös uskoisin kihniöläisten haluavan. Onko siis tulossa akuuttipaikkoja ja muuta korvaavaa toimintaa sairaalaamme?

 

Kuntavaalit ovat melkein ovella, eli ensi kevään huhtikuussa. Miten eri valtuustoryhmät suhtautuvat sairaalamme kohtaloon? Uskoisin asukkaita kiinnostavan, kokevatko eri ryhmät tärkeäksi kamppailla sairaalamme puolesta.

 

Jos nykyinen hallitus saa soten vihdoin viimein maaliin ja hyvinvointialueet perustetaan, olisi todella välttämätöntä, että omassa kunnassa olisi toimivat terveyskeskuspalvelut sekä koko kiinteistö kokonaisuudessa käytössä. Maakunnissa tulee käymään kova myllerrys ja tarvitsemme neuvotteluvaltin kun alueemme palveluista ja niiden saatavuudesta päätetään. Puolityhjästä sairaalasta kun on helppo viimeisen sammuttaa valot.

 

18 vastausta artikkeliin “Onko sairaalamme kohtalo sinetöity?”

  1. Niin Hannu, mikäli halituksen esitys sote-uudistukseksi nimetystä hallintouudistuksesta menee läpi niin ei teidän tarvitse enää kunnassa päätänne vaivata terveyspalveluiden osalta.

    Mitään sellaista uudistuksessa ei ole joka jollain tavalla takaisi aivan välttämätöntä laajemmat palvelut pienissä kunnissa, sen sijaan sellaisia elementtejä, jotka johtavat enenevään keskittymiseen on kyllä olemassa.

  2. Ne isommat hartiat on se avainsana Kihniönkin suhteen niin kuin monen muunkin pienen kunnan. Mitä se paikallisesti tarkoittaa eri tehtäväalueilla on ?
    Se on tietenkin totta kunnan asukasluvun kasvattamisen suhteen, että terveyspalvelut ym, lähipalvelut pitää pelata.

    1. Isommat tai leveämmät hartiat kuulostaa kivalta ja sitähän on toistetttu toistamisen perään, mutta sisältö on aivan leväällään ja siitä lainsäädännön arviointineuvosto juuri hallitusta huomautti.

  3. Kyllä ne ovat samat ongelmat täälläkin, vuodeosasto kesällä suljettiin. Nyt sen pitäisi olla ja onkin kaukana Valkeakoskella. Sinne on 40 km matkaa, eikä mitään julkista liikennettä, ei sinne ole edes junakiskoja. Kulje sinne sitten vanhukset, joilla ei ole ajokorttia eikä autoa. Ei se auta, vaikka oilisi mimmosetkin hartiat.

  4. Oms sairaala saattaisi vähän lyhentää sairaalassaoloaikoja. Omaisten vierailut helpottuisivat. Verotulot säilyisivät. Muuttoliike hidastuisi.

    Mutta, jos kunnan kustannukset merkittävästi alenisivat, niin kunnan mahdollisuudet säilyä itsenäisenä paranevat etäsairaalasysteemin myötä

    Sairaalapotilaalle voi voi tulla äkillinen ongelma, jolloin on hyvä, jos expertti on lähellä. Minulle tuli viime kesänä leikkauksen jälkeen verenmyrkytys, joka vaati pikaista uusintaleikkausta. Sitten tuli kaliumin puutteen takia sydämen rytmihäiriö, joka vaati pikahoitoa.
    Usein käytettiin kalliita diagnoosilaitteita tarkkailuun.
    Kihniön sairaalassa olisi saattanut tulla noutaja. Yliopistollinen sairaala selvisi haasteesta.

    1. Ai niin, toki tehtävät voitaisiin jakaa sairaaloiden kesken niin, että kriittisemmät tapaukset siirrettäisiin keskussairaaloihin.
      Valkeakoskella on hoidettu paljon kuhmalahtelaistenkin tapauksia, vaikka matka on pidempi ja yhteydet heikommat kuin Tampereelle, mutta arvelen valkeakoskelaisiakin potilaita hoidettavan keskussairaalassa Tampereella.

  5. Se on juuri sitä, kun tehtävät on jaettu Valkeakosken, Sastamalan, ja Tampereen kesken. Kaikkihan on nykyään samaa konsernia TAYS;n kanssa ja tehtävät on kaikilla erikseenja lääkärit ovat samat kaikissa näissä. Niin ja sitten vielä samaan kuuluu se Tampereen vanhempi sairaala, Hatanpää.

      1. Itse kun Tamperelaisena olen pari kertaa joutunut turvautumaan lääkäriin kesälahdella viikonloppuna, niin lähin terveysasema jossa päivystys on, oli Joensuu, johon matkaa tuli n.100kilometriä.
        Kiteekin on yli 10000 asukkaan kunta, niin viikonloppupäivystys lopetettiin.
        Muuten ei ole moitteen sijaa saamastani hoidosta ja vaikka kirjoilla olen Tampereella, niin hyvin toimi, ensin taksikyyti joensuuhun ja takaisin hoidon saatuani jossa olin pari yötä.

  6. Tiedoksi:
    Kävin toissaviikolla paikkauttamassa lohjenneen paikan hampaastani.
    Soitin keskitettyyn ajanvaraukseen, vastasivat parissa minuutissa ja sain ajan kahden päivän päähän yksityiselle julkisin hinnoin.
    Hammaslääkäri huomasi vielä puruhampaassa aluillaan olevan lohkeaman ja paikkasi samalla molemmat. Hinta kahdesta paikasta ilman puudutusta oli 94 €.

    1. Toisilla on etuoikeudet ja toisilla ei.
      Minä en pääse hammaslääkäriin julkiselle enkä yksityiselle julkisin hinnoin, vaikka olen asunut Tampereella melkein 40 vuotta.
      Olen jonkun kerran koittanut päästä, mutta ei ole pelkoa, että pääsisin.
      Kenetkähän pitäisi haastaa oikeuteen, että saisin samat oikeudet kuin Karjalaisella on?

      1. Ei minulla ole mitään erioikeuksia. Samat kuin muilla julkisen asiakkailla. Hammashoitajalle on pitkät jonot. Hammaslääkärille pääsee nopeasti, jos hiukan opastaa. Jos esim. on käynyr julkisen yksityisellä, voi soittaa suoraan sinne tai sanoa yleisvaraukseen, että haluaa mennä samalle asemalle. Näin toimii. Joskus Postitalon Attendon, julkisen hammaslääkäri on sanonut, että soita suoraan hänelle, jos tulee ongelmia.

        1. Valitettava tosiasia on, että nuo ovat etuoikeuksia, kun osa kaupungin asukkaista ei pääse julkiselle puolelle millään.

          1. Sinulla on oikeus vaihtaa terveysasemaa Teiskosta vaikka Tampereen keskustaan Hatanpäälle. Se on vain ilmoitusasia, kun keksit asiointisyyn tms. Lue ohjeet. Siinä yksi idea.

            1. Saattaapi mennä vaikeaksi, jos kaikki huonosta palvelusta kärsivät keksivät muuttaa sinne samalle alueelle kuin sinä.
              Loppuu kapasiteetti altaaikayksikön ja muuttokielto iskee äkkiä.

  7. Heikin kanssa ihan samaa mieltä TAYS;ista, tosin sielläkin on sitten se Sydänsairaalan puoli ihankuin eri maailmasta. On sielläkin pari kertaa tullut oltua, ei tosin sydämen takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *