Kiinalainen ja ”kiinalainen”.

Aiemminkin olen jo kirjoitellut mm kanadalaisesta savustimesta, luulin ostaneeni kanadalaisen vaan pakkauksen avatessani, huomasin ostaneeni Kiinassa valmistetutun tuotteen.

Asia ei ehkä juurikaan niin yksinkertainen liene. Valmistetaanhan Volvojakin Kiinassa.

Tosiasia lienee se, että, vaikka brändi valmistuttaakin tuotteensa tai osia Kiinassa, silti brändi valvoo laatua; kyllä Kiinalaisetkin jo nykyään osaavat.

Toinen asia sitten ovat nämä ”aidot kiinalaiset”, esim kännykät, joihin ei esim päivityksiä ole saatavissa = halpa hinta.

Ostamani peilikaukoputki on ehdottomasti amerikkalainen brändi, valmistus vain pääosin tapahtuu Kiinassa ja laadunvalvonta USA:ssa.

Celestron on mm URSA:n myymä merkki.

Kukahan meistä edes oikeastaan tietääkään, ostamiemme tuotteiden valmistusmaata?

Asiahan on esim ruokavalmisteissa; Foodies vs Pirkka, ei aivan helppoa liene valmistusmaan selvittäminen.

Hyvä esimerkki lienee suomalaiseksi mielletty Reissumies ruisleipä; voi osoittautua Eestissä, Latviassa tai Puolassa valmistetuksi.

Ota näistä nyt selvää!

Yksi vastaus artikkeliin “Kiinalainen ja ”kiinalainen”.”

  1. Ei se enää ole niin yksinkertaista, että kiinalainen olisi kiinalainen ja suomalainen olisi suomalainen. Monikin, varsinkin kone koostuu useammasta komponenteista, joita on valmistettu ympäri maapalloa.

    Kerran oltiin Saksassa, ihan uudessa ison autovalmistajan tehtaassa, ei nyt liity tähän asiaan, mutta ihan pakko sanoa kun siellä ei ollut ainuttakaan roskaa lattialla.

    Siellä kuljettiin tehdasta esitelleen insinöörin perässä ja jossain vaiheessa tuli häneltä kysyttyä, miten monesta osasta ja miten monesta maasta sitä autoa tehdään. Sanoi, ettei hän osaa vastata, mutta autoa ei voi enää sanoa jonkunmaalaiseksi. Autosta löytyy osia Kiinasta, Amerikasta ja kaikista maista siltä väliltä. Se on varmaa, että heidän valmisteissaan käytetään suomalaista peltiä, se on yksi niistä harvoista joka on saanut laatustandardi- luokituksen.

    Autoa voi periaatteessa sanoa vaikka suomalaiseksi, joka on kasattu Saksassa, tai missä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *