Tapahtui 10.7-16.7.1941 Kiteen suunnalla

Hyökkäys Kiteeltä 10.-16.7.1941

Kiteen läpimurtotaisteluiden muistomerkki

”Kiteen Mustalammen tienhaarassa Valkeavaara – Korkeakangas -tien varrella rajavartioaseman lähellä noin 15 km Kiteen keskustasta on Kiteen läpimurtotaisteluiden ja 19. Divisioonan joukko-osastojen yhteismuistomerkki. ”Tältä alueelta aloittivat Kiteelle keskitetyt 19. divisioonan ja sille alistetut joukot etenemisen Karjalan vapauttamiseksi 10.7.1941”. Muistomerkki paljastettiin 11.7.1992.”

Lähde:

Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella

Suosittelen kiertämistä kyseisillä taistelualueilla näin korona Suomessa.  Matkailu ei maksa kuin polttoaineen verran ja alueelta löytyy edullisia majoituspaikkoja sekä telttamatkailua suosittelen myös leirintäalueilla tai järvien rannoilla, hyvää tapaa noudattaen.

Tässä vielä hyvä kirjoitus mitä oikeasti tapahtui Kiteen suunnalla:

http://www.tenkanen.net/kirjoitukset/kitee41.htm

Alikersantti Tenkasen omat muistelmat. Siinä on sitä oikeaa sotahistoriaa kun on itse ollut paikan päällä eikä nojatuolissa visioimassa toisten tarinoita.

Olen monasti mennyt itärajaa myöten katsomassa taistelualueita ja sitä ennen olen lukenut mitä alueella tapahtui sotien aikaan.

Suosittelen myös ehdottomasti käyntiä täällä:

”Puna-armeijan 289. Divisioonan kärki pysähtyi heinä-elokuun vaihteessa 1944 Öykkösenvaaran rinteen alaosaan. Paviljongin 26 suuressa taulussa esitellään pelkistetysti kesän 1944 torjuntataisteluja Ilomantsin rintamalla.

Esillä on myös talvisodan taisteluja ja suurennettuja SA-kuvia. Tekstitys tauluissa on suomen, englannin ja venäjän kielellä. Paviljonki on kaikille avoin, vuorokauden jokaisena tuntina auki oleva näyttelytila.”

Lähde:

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/151318

Pogostan Hovissa yöpyminen ei ole kallista kun varaa paikanpäältä, on todettu…

Ilomantsi on siinä Möhkön vieressä minkä lähellä on Öykkäsenvaara. On muuten yksi hienommista paikoista tutustua sotahistoriaan.

Ei muuta kuin ”marssikäsky” ajoneuvolle ja suunta tuonne.

Yksi vastaus artikkeliin “Tapahtui 10.7-16.7.1941 Kiteen suunnalla”

  1. Niin, kaikenlaiset sotahistorioitsijat kokee paikan päällä varmasti oikean tunnelman versus nojatuolimatkailuun. Saa ihan eri käsityksen taistelujen kulusta.

    Alueella kun on oikeita Vaaroja ja paljon lampia ja soita niin ymmärtää mikä helvetti se on ollut sotilaille milloin edetä ja milloin puolustaa. Varsinkin huolto on noissa saloissa ja korvissa ollut kovilla järjestää kärkijoukoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *