Mikä onkaan ”oikeisto” – vasureita on senkin edestä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ivan-puopolon-kolumni-suomessa-ei-ole-oikeistoa/8167740

https://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2021/a/2e2a4c51-a26d-48a6-b7c7-eb883506c2a7

”Kaksi vasemmaisinta eli SDP ja vasemmistoliitto ovat oikea-vasenakselin lähes vasemmassa ääripäässä. Suomen oikeistolaisin puolue on kokoomus, mutta sekin on akselilla keskivälin oikealla puolella vain hädin tuskin.”

Vasureita sen sijaan on sitäkin enemmän ja demukin ovat lähes vasemmassa laidassa.

”Kun populaatio on näin väkevästi pakkaantunut vasempaan laitaan, luonnollisesti kaikki yli puolenvälin näyttävät olevan ”ääressä”.”

Näinhän se äärivasemmalta näyttää.

11 vastausta artikkeliin “Mikä onkaan ”oikeisto” – vasureita on senkin edestä”

 1. Äärivasemmisto on kommunistit joita ei ole kovin paljoa. Ehkä myös anarkistit tietyltä osin. Äärioikeisto on taloudessa libertaarit jotka haluaisivat yksityistää kaiken maanteistä lähtien. Jostain syystä myös fasisteja kutsutaan usein äärioikeistoksi mutta en oikein tiedä millä perusteella. Taloudellisessa mielessä fasismi on lähempänä vasemmistoa, valtion rooli on fasismissa suuri.

 2. Puopolo ottaa Kokoomuksen esimerkiksi suomalaisten oikeistopuolueiden oikeistolaisuuden puutteesta. Totta onkin, ettei meillä ole taloudellisessa mielessä kovin jyrkkää oikeistopuoluetta tai ainakaan mikään puolue ei halua sellaisia tavoitteita suoraan kertoa.

  Mutta mitä tulee liberaaliuteen niin nykypäivänä liberaali tarkoittaa yleensä tasa-arvon asettamista korkeimmaksi arvoksi vapauden kustannuksella. Tasa-arvon äärimmäinen vaatiminen rajoittaa käyttäytymistä ja sananvapautta. Esimerkiksi tasa-arvon nimissä voidaan luoda erilaisia kiintiöitä eri sukupuolille tai etnisille ryhmille. Tai tasa-arvon vastaista rasismia löydetään vähän joka paikasta, esimerkiksi siitä jos puhuu englantia ulkomaalaisen näköiselle. Myös ns. vihapuhe vaarantaa liberaalien mielestä tasa-arvoa ja pitää siksi kieltää. Kyllä Kokoomus siten on liberaali puolue jos se haluaa kieltää vihapuheen. Liberaalin vastakohta on nykyisin konservatiivi joka haluaisi säilyttää asiat sellaisina kuin ne ovat olleet, esimerkiksi oikeuden ilmaista tyhmiäkin mielipiteitä ja rasismin käsitteen sellaisena kuin se on ollut ilman jatkuvaa kiristämistä.

  1. Fasismi pitäisi määritellä ristiriidattomasti niin, että joskus käytetty termi, punafasismikin, siihen määrittelyyn sisältyy. Ristiriitaisten käsitteiden käyttö olisi hämärää.

   Määrittelisin fasismin voimakeinoja käyttäväksi hallitsemiseksi. Tällöin kuningaskin voisi olla enemmän tai vähemmän fasistinen.

   Fasismin työkaluja ovat mm poliisi, oikeuslaitos, armeija ja vankilalaitos.
   Näiden tehtävänä on käskeä, rajoittaa ja rangaista.
   Fasismin aste määräytyisi noiden hallintakeinojen ankaruudesta.

 3. Liberaalius on sana jota pitäisi tökkiä ja raapia ja pyöritellä mediassa oikein olan takaa. Esimerkiksi ymmärtää, että…
  – arvoliberaali ja klassinen liberaali voivat olla toistensa vastakohtiua
  – persuissa on yllättävän paljon liberaaleja – jos puhutaan klassisesta mallista
  – on täysin mahdollista ja loogistakin olla liberaali konservatiivi, se on ristiriita vain laiskan toimittajan käsissä

 4. Sanoilla leikkimistä.
  – Kokoomuksen Rydman porukoineen
  – Persujen Vallinit ja yrittäjäsiipi ja kaiken uuden ja kehittymisen vastustajat
  – Kepun vanhoilliset Hoskonen jopa Sipilä
  – KD:n umpivanhoillinen porukka
  … kaikki ovat näitä äärioikeistolaisia, jopa Kosolalaisia.

  – Demarit, vihreät jopa vasurien pääjoukko ovat enemmänkin keskustaa, liberaaleja perhearvoja ja oikeudenmukaisuutta arvostavia.
  – RKP sisältää kaikkia laidasta laitaan
  – Oikeita kommunisteja, äärivasemmalla on hyvin vähän.

  – Harkimon porukka taas tätä pelleporukkaa, joka ei paljoa eroa persujen äärioikeistolaisuuden siivestä.

 5. Oikeistolaisuutta kuvaa parhaiten amerikkalaisen, ei kovin korkealle arvostetun kirjailijafilosofin Ayn Randin periaatteet:

  Se korostaa itsekkyyttä, äärimmäistä yksilövapautta, omillaan pärjäämistä, jossa vain vahvat ovat oikeutettuja pärjäämään. Raha ja sen ansaitseminen itselleen on siinä yksi avainsanoista. Ja sen tulisi olla valtion johtosääntö.
  ”Heikot sortukoot elon tiellä ”
  Obama oli vastakkainen ilmiö Amerikassa yhteiskuntavastuun kasvattajana ja huolenpitäjänä inhimillisesti kaikista. Ja Trump päinvastoin ”teekutsuliikkeeläisiä” Ayn Randilaisia.

  Suomen puolueista kokoomuksen oikea laita ja pääosa persuista kuuluvat tähän heimoon, mutta myös kepun vanhoillinen siipi.

  Jos Suomessa tämä ajatussuunta vahvistuisi, se romuttasi köyhien lahjakkaiden pääsyn korkeimpiin koulutustasoihin, taloudellisen epätasa-arvon lisääntymisen, pankkien ylivallan, luonnon ryöstämisen teollisuudelle, ilmaston pilaamisen, eri kulttuuriarvojen valjastamisen rahalle.
  Esimerkiksi Sinfonia Lahden ja Tampereen kaltaiset Vänskän ja Rouvalin kaltaiset huiput voisivat toimia vain lahjoitus- ja hyväntekijälahjoituksin. Samoin muut kulttuurialat.
  Terveyspalvelut kuuluisivat pääasiassa yksityisille yrityksille ja vain maksaville asiakkaille.

  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005464334.html

  1. ”Se korostaa itsekkyyttä, äärimmäistä yksilövapautta, omillaan pärjäämistä, jossa vain vahvat ovat oikeutettuja pärjäämään.”
   Tällaista mallia ei todellakaan kannata kuin korkeintaan jokunen sekopää.
   On puhdasta potaskaa väittää, että kokkareista tai persuista löytyisi edes käsittelemisen arvoinen määrä tällaisia, vaikka vasuridemujen suuri kannattaja sieltä äärivasemmasta laidasta tällaisia uhkakuvia joka paikassa näkeekin.

 6. Oikeisto ei voi elää ellei ole muita keneltä ”ryöstää” ja hyödyntää ahneuttaan kuten keskikastilaisia ja vasemmistolaisia. Pelkästään oikeisto ei voi elää oikeistolaisin voimin.

  Eli, kuten Porvoon kirpputorilla suurta kirjahyllystöä pitävä mersupersu ( oikeasti), joka sanoi muiden kuullen, että köyhät pitäisi tappaa. Eli asiakkaansa, jotka hänen kirjansa ostivat.

 7. Kommunismi kuoli siihen, kun isä osti perheen ensimmäisen auton. Jälkikasvu, mehän olemme melkein porvareita, ei sitä autoa omista kukaan muu.

 8. Minäpä muistan 50-60 lukujen taitteesta kun sukulaisperheeni osti Mossen, aivan perusteellisen maalaisliittolaisia, enoni osti Pobedan, perin juurin kokoomuslainen.
  Rakennappa siitä sitten kommunismin ja kapitalismin eroa.
  Auto se suomalaisen ”pyhä lehmä”, vieläkin, se lienee voimissaan.
  Ei siitä ole kommunismin tai kapitalismin erottajaksi.

 9. Suomessa ei ole pulaa vasemmistopuolueista. Oikeistolaisia en osaa nimetä ainuttakaan.

Kommentoi