Hysteerinen kolesterolimantra ei ole totuus

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yllattava-tutkimustulos-korkea-kolesteroli-onkin-hyvaksi/3202984#gs.80ux7s

”Tutkijoiden mukaan vaikuttaakin siltä, että alhainen kolesteroli on vaarallisempaa kuin kohonnut kolesteroli. Heidän mukaansa vallitsevia raja-arvoja tulisi muuttaa.”

Alkuperäisen kolesterolitutkimuksen mukaan ihmiselle luontainen ja perinnöllinen kolesteroliarvo on 5-8.

Pohjoismainen suositus on nykyään sama.

USA:ssa lääkäreiden konferenssi päätti, että oikea arvo on 5.

Se perustui siihen, että alkuperäisellä arvoalueella eivät kolesterolilääkkeet menneet kaupaksi

Tätä samaa mantra hokevat suomalaiset lääkärit, vaikka vuosi-pari sitten tutkimuksen mukaan kuolleisuus lisääntyi merkittävästi arvon ylittäessä 8, mutta samalla lailla, jos arvo alitti 5.

13 vastausta artikkeliin “Hysteerinen kolesterolimantra ei ole totuus”

  1. HDL- hyvä
    LDL- huono
    Molemmilla on eri arvot, niitä pitää erikseen katsoa.
    Ikäkkäimmillä tri- kolesteroli nykytiedon mukaan voi olla suosituksiakin korkeampi.
    Ne ovat lisäksi perskohtaisia, eikä niitä voin suoraan yleistää.
    Sukulaislääkäri heitti lääkket helvettiin ja voi paremmin.

  2. Minullekin lääkäri jo ehti tuosta sanomaan vuosia sitten. Hyvä oli kyllä korkea mutta huono oli kuulemma liian lähellä raja-arvoa. Noh, vihanneksia en voi syödä enempää vaikka yrittäisin, joten vaihdoin benecoliin. Saapi nähä mitä tulee ensi kerralla.

    1. Heitä Benecol, epärasva hel…n ja pane voimariinia sipaukset. Juustoviipaleet kauppaan ja emmental- pötkösta ohuella juustohöylällä millin siivuja.
      Suolaa alas kaikin tavoin.
      Avocado on hyvä rasvavaihtoehto leivälle ja sitruunaa puristamalla päälle.

  3. Syön lääkkeitä sillä ilman arvo olisi kuulemma liian korkea. Lääketehdas saa pillerit kaupaksi ja myyjänä toimii lääkärikunta.

  4. En edes tiedä kolesteroliarvojani. Syön voita, juon täysmaitoa, syön rasvaista kermajuustoa, syön ”punaista lihaa” joka ainoa päivä – ja voin hyvin. Ei ole minkäänlaisia lääkityksiä, eikä vaivoja.

  5. Lääketiede= lääkkeiden tiedettä, ei terveystiedettä.
    Proviisorit ovat lääketiedettä, eivät lääkärit paitsi siinä, että lääkärit parantavat lääkkeillä, kun lukevat pfarma fennikaa lääkkeistä.
    Lääkärin nimike pitäisi olla ”Terkkari”.

  6. ”Leino Utriainen kotisivut

    HAITTAVAIKUTUKSET TUNNETTAVA JA RISKIT KERROTTAVA POTILAILLE

    Statiinilääke aiheutti minulle yllättäen rajun haimatulehduksen syyskuussa 2006. Tämä kokemus herätti minut etsimään tietoja statiinilääkkeiden haittavaikutuksista.

    Hämmästyin suuresti, kun huomasin, että sisätautiopin johtavat tutkijaprofessorit ja muutamat julkisuudessa esiintyvät lääkärit mainostavat innokkaasti statiinilääkkeiden hyviä vaikutuksia ja vähättelevät jopa peittelevät niiden haittavaikutuksia. Tämä on johtanut siihen, että statiinilääkkeitä on määrätty jopa terveille pieniriskisille ihmisille (kuten esimerkiksi minulle), kun koko väestön osalta tavoitteeksi on viralliseksi asetettu kokonaiskolesterolin osalta 5.0 mmol/l tai alempi.Tästä seurauksena statiinilääkkeitä Suomessa käytti vuonna 2010 jo noin 680 000 ihmistä, ja 2000-luvulla käyttäjämäärä on lisääntynyt vuoteen 2009 saakka keskimäärin noin 49 000 ihmisellä vuosittain. Rahaa statiinien ostamiseen käytettiin viime vuosikymmenen alkupuolella vuosittain noin 110 miljoonaa euroa.

    Itse olen selvitellyt ensisijaisesti statiinilääkkeiden aiheuttamia haimatulehduksia ja löytänytkin yllättäviä asioita. Kun olen haravoinut kirjallisuudesta ja netistä haimatulehdustietoja, on samalla tullut esille monia muitakin haittavaikutuksia, eniten lihasvaivoja. Uusi tieto minulle oli, että virallisissa tiedoissa eli KÄYPÄ HOITO-suosituksissa virallisesti haittavaikutuksiksi on hyväksytty vain tieteellisesti varmennetut tapaukset. Käsitykseni mukaan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa esille tulevia haittavaikutuksia voidaan varmentaa tieteellisesti vain poikkeustapauksissa. Tämä tilanne on johtanut siihen, että virallinen tieto ja käytännön kokemukset antavat aivan erilaiset käsitykset haittavaikutusriskeistä.

    JOSSAKIN ON RAJA

    Selvitysteni mukaan muutamat korkean riskin potilaista voivat hyötyä statiinilääkityksestä. Ongelma kuitenkin on siinä, että ei etukäteen ei voi tietää, kuka korkean riskin potilaista hyötyy statiinista ja kuka saa vain haittavaikutuksia. Matalan ja kohtalaisen riskin potilaat eivät hyödy statiinilääkityksestä. Käytettävissä olevien tietojen perusteella näitä varmuuden vuoksi statiinilääkkeitä syöviä Suomessa on noin 480 000 henkilöä. Omalla vapaaehtoisella toiminnallani pyrin siihen, että lääkärit ja erityisesti potilaat itse tietävät etukäteen haittavaikutusriskeistä eikä jälkikäteen kuten minä itse. Tarkoitukseni ei ole peloitella statiinilääkitystä tarvitsevia ihmisiä, mutta pidän reilumpana, että hekin tietävät riskit etukäteen.

    Turun yliopiston johtaman STATEAM-tutkimuksen mukaan statiinin käyttäjistä vain 27 % eli noin 180 000 henkilöä on korkean riskin potilaita.

    Näin ollen ”varmuuden vuoksi” ennakkoehkäisevässä tarkoituksessa statiinia käyttäviä Suomessa on siis jopa 480 000. Heidän kohdallaan statiinin käytön haitat ovat yhtä suuria kuin korkean riskin potilailla mutta hyötyjä ei lainkaan. Ensimmäinen arvioni syksyllä 2010 tästä oli 50 000. Tiedon lisääntyessä on koko ajan pitänyt vetää arviota ylöspäin. Noin 480 000 ihmistä Suomessa käyttää statiinia turhaan jopa haitallisesti.

    Kommentteja voit lähettää sähköpostiosoitteella l.utriainen@gmail.com

    Kirjani ”STATIININ UHRIT” julkaistiin 23.10.2013 Helsingin kirjamessuilla.”

  7. Terveisiä statiinilääkkeen uhrilta
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist

    Eläkeläinen, diplomi-insinööri Leino Utriainen lähetti sähköpostia.

    Suomalaisten tietoisuuteen Utriainen nousi vuonna 2010 Yle1:n MOT-ohjelman kautta. Kolesterolipommi-ohjelmassa Leino kertoi miten hän oli kuolla statiinilääkkeen aiheuttamaan haimatulehdukseen. Hän jätti statiinilääkityksen, parantui ja omisti elämänsä statiinien aiheuttamien haittavaikutusten selvittämiseen.

    Yleisradion ohjelma herätti suurta kiinnostusta ja turpaduunari sai huomata ystävystyneensä tähän älykkääseen insinööriin. Monissa yhteyksissä tapasimme ja yhdessä tutkimme statiinien kauheuksia. Kirjoitin sekä asiallisia että satiirisia kirjoituksia statiinien vaaroista. Usein kirjoitusten innoittajana oli juuri Utriainen.

    Aika moni juttu julkaistiin minun sittemmin sensuroidussa Iltalehden blogisivustossa. Hämmästyttävän runsaslukuinen yleisö luki niitä Iltalehden verkkojulkaisusta viikosta toiseen, kunnes käsky kävi, että nämä kirjoitukset ovat liian arkaluonteisia lääketeollisuudelle ja ne piti poistaa jakelusta. Iltalehden kaikki terveysblogit lakkautettiin joitakin vuosia minun poistumiseni jälkeen. Aika moni tuli kertomaan minulle, ettei sinne Iltalehden blogipalveluun enää jäänyt mitään luettavaa kun minut oli sieltä poistettu. Kaikenlaista sitä tässä ilmaisuvapauden Suomessa saa kokea, mutta ei siitä nyt tämän enempää. Halutessasi voit lukea nämä aiemmat kirjoitukset tästä (Iltalehden sensuroidut blogikirjoitukset on saatu pelastettua aika hyvin. Kiitos auttavaiset Ystäväni, jotka mahdollistitte tämän!

    https://turpaduunari.fi/terveisia-statiinilaakkeen-uhrilta/

  8. Juustosta en kyllä ole luopumassa, se on se vihoviimeinen asia. Muilta osin rasvoissa vaihdan mieluusti kotimaiseen rypsiin, mutta palmuöljyä en halua. Voin maku ei taas ole koskaan oikein houkutellut.

    Kotimaassa on ratkaisu tautiimme: kotimaiset kasvikset. Niitä lisää lautaselle. Ei huuhaata, ei prosessointia, ei tuontitavaraa.

  9. Jostain oudosta syystä käytän voita ja oivariinia sekä jonkin verran rypsiöljyä ruuanlaittoon ja leivän päälle.
    Juon pääosin punaista maitoa ja syön kohtuullisen rasvaisia juustoja – en noita vähärasvaisia kumimalleja.
    Syön myös kolesterolilääkettä, mutta en statiineja.
    Viimeksi kolesteroli oli 4 ja huono kolesgteroli n. 1.

  10. Kolesterolia ei ole mitattu aikoihin, viimeksi huono oli rajoilla ja hyvä aika hyvällä tasolla. Vihanneksia, kanaa, kalaa, puuroa, leipää, marjoja ja hedelmiä menee. Suolaa yritän välttää kun verenpaine on siinä rajoilla, välillä vähän yli ja välillä arvojen sisällä. Yritän välttää lääkkeitä ja toistaiseksi silmätipat glaukoomaan ovatkin ainoat pakolliset. Maito on hullunlehmän laktoositonta kevytmaitoa, voita käytän harvoin ja margariinia en ollenkaan. Emmental -juusto on hyvää ja vähäsuolaista, äskettäin vaihdoin sen kumiversioon jossa on vain 17 prosenttia rasvaa. Liekö sen ansiota kun paino vähän aleni ja vatsa alkoi litistyä.

    Oma mottoni on: yritä hoitaa hommat syömällä ja liikkumalla niin ettei tarvitsisi alkaa syödä pillereitä koska niillä voi aina olla omat sivuvaikutuksensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *