Vai ei Stalin aikonut vallata Suomea?

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710182200468729_u0.shtml

”Kirjan mukaan neuvostojohdolla oli aikomuksena toteuttaa Suomessa vastaava mullistus, joka Liettuassa, Latviassa ja Virossa toteutettiin kesäkuun 1940 miehityksen jälkeen, eli liittäminen neuvostotasavaltoina Neuvostoliittoon.”

Toki joku neukkulaa ihannoiva tämänkin kykenee kääntämään nurinpäin…

3 vastausta artikkeliin “Vai ei Stalin aikonut vallata Suomea?”

  1. Neuvottelut syksyllä 1939.

    ”Suomen hallitus sai lokakuun alussa 1939 kutsun neuvotteluihin ”konkreetisista kysymyksistä”. Suomen edustajiksi Moskovaan nimitettiin Suomen Tukholman asiamies Juho Kusti Paasikivi ja sosialidemokraatti Väinö Tanner. Suomen hallitus valitsi alusta pitäen neuvotteluissa toisen linjan kuin Baltian maat. Neuvostoliitto vaati Suomelta Karjalan kannakselta sellaista maa-aluetta, että sen luovuttaminen olisi kohtalokkaasti leikannut kahtia suomalaisten pääpuolustuslinjan, josta myöhemmin käytetiin nimeä Mannerheim-linja. – –
    Neuvotteluissa Suomi ei hyväksynyt Neuvostoliiton vaatimuksia. Jälkeenpäin on neuvostoliittolaisiin lähteisiin nojautuva tutkimus osoittanut, että suomalaisten joustavammalla neuvotteluasenteella ei olisi saavutettu mitään myönteistä. Stalin oli jo keväällä 1939 antanut käskyn valmistella Suomen valloitusta. Kesällä 1939 Molotov ja suomalainen emigranttikommunisti Otto Ville Kuusinen olivat sopineet Suomen muuttamista välivaiheiden kautta neuvostotasavallaksi, juuri kuten Baltian maille.
    Lainauksen lähde: Internet, ”Veteraanien perintö – Itsenäinen Suomi”, artikkelin otsikko sama kuin tässä.

  2. Aika vaikeata on arvailla mitä Stalinin päässä oikeastaan liikkui; harva siihen pystyi. Kyllähän siellä kaikenlaista varmaankin liikkui niin kuin kaikilla diktaattoreilla Hitler, Mussolin, Franco, Tito (nousi tosin valtaan vasta II maailmansodan loppupuolella), Hiro Hito,…jne.
    Kaikilla heillä ja monella muullakin suurvallan päämiehellä oli alueittensa ja valtansa laajentaminen.
    Vasta nykyhistorian tutkijat oikeastaan ovat päässeet perille offensiivien todellisesta tarkoituksesta.
    Historiallisesti on kuitenkin jo melko pitävästi todistettu sekin asia, että Hitler ei ollut suostuvainen Stalinin suunnitelmiin huolimatta etupiirijaosta. Saksa nimittäin himoitsi myöskin vaikutusvaltansa kasvattamista pohjoiseen.
    Kun sitten Hitler teki kuuluisan suunnitelmansa (Barbarossa), tosin vasta talvisodan jälkeen toteutettu, tilanne muuttui myöskin Stalinin osalta, ehkä?
    Tämmöisiä voi päätellä tutkimuksista ja jukaisuista, mm NL:n armeijan ”Marssiopas Helsinkiin”, suunnitelma Suomen katkaisemiseksi n Oulun korkeudelta kahtia; ei vain onnistunut.
    Vaikeata on maailmanpolitiikan ja sotahistorian tulkitseminen maallikolle kun sitä tutkijakoulutusta ja kokemusta ei vain satu olemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *