Aktivointia – karjuva työvoimapula

Pyöräilin mökkiseudulla etsien uusia reittejä välttääkseni 4-tien autoliikenteen. Tietenkin päädyin umpikujaan, niemen nokkaan.

Tien varressa oli omakotitalotyömaa, runko vasta pystytettynä. Pysäytin, kun kaksi miestä, ilmeisesti ainoat työmaalla, hinasivat kattopalkkia tien poikki. Toinen huusi mulle välittömästi: ”olisi täällä töitä sullekin!”

Tuli mieleen heti, että siinä on urakoitsija sitoutunut tiukkaan aikatauluun ja nyt alkaa olla hätä käsissä. Palkkakin olisi ollut yllättävän hyvä, vaikkakaan ei olisi yltänyt konsultin palkkioihin.

Olen aikanani rakentanut yhtä ja toista, ja ohikiitävän hetken harkitsin. Sitten tuli ammattisuoja turvakseni. Muistin, että olen ollut rakennuksilla palkkatyössä ainoastaan sähkö- ja Lvi-automaatioasentajana.

Hyväntuulinen kohtaaminen oli kuitenkin retken kohokohta.

19 vastausta artikkeliin “Aktivointia – karjuva työvoimapula”

  1. Niin, Suomessa on suuri työvoimapula ja samaan aikaan paljon porukkaa nostamassa työttömyyskorvauksia.

    Sosiaaliturvaa terveiltä työkykyisiltä ihmisiltä pitää alentaa, että työ rupeaa kiinnostamaan.

      1. Ei se mitään julmaa ole; mahdotonta, kuten kirjoitin. Siis terve työkykyinen, jopa ammatttaidotonkin, kelpaisi hommaan kuin homman?

  2. Tunti viikossa työtä etkä ole työttömyystilastoissa.
    Työttömiä mollataan ja vika pitää etsiä aivan muualta.
    Toisaalta ei mihin tahansa työhön noin vaan huudeta.
    Työnantajat tekevät kaikkensa saadakseen väkeä työttömyyteen ja niillä vähillä yrittävät teettää monen edestä ja sitä kautta tulee sitten niitä raakkeja jotka eivät enää kykene työhön ei edes pakolla.

  3. Suomessa on suuri määrä täysin työkykyisiä työttömänä, sillä ei ole työhaluja. Jos työkkäri tarjoaa tällaiselle työtä, niin se ei kelpaa. Pärjää ihan hyvin tukiaisilla, joten voi olla ammattimaisesti työtön.

  4. Kyllä itseäni hieman ihmetyttää se, että kantasuomalaisen ammatti-ihmisen on monessa tapauksessa mahdotonta muuttaa Kainuusta Helsinkiin työn perässä, mutta toiselta puolelta maapalloa mitään osaamattomalle löytyy mahdollisuuksia vaikka kuinka ja paljon.

    1. Esim. USA;ssa, missä työttömyyskorvaus lakkaa tyypillisesti jo puolen vuoden kuluttua, on pakko muuttaa työn perässä, jos sitä ei kotipaikkakunnalta löydy.

  5. Me seniorit olemme seniileitä työvoiman suhteen. Voi hitto, meistä jokainen osaa vaikka mitä ja, ovat monesti paremmassa työkunnossa kuin ”lailliset” työttömät.

    Harri tuntee Lauri Ratian, yhteisen kaverimme, joka on huikan yli 70-v ja vetää hurjia projekteja.

    Jo nyt ennustettiin, että seniori Erkki Liikanen / AL on vasta työuransa puolivälissä.

    Voisin minäkin kaivaa hanskat naulasta ja tehdä melkein mitä vaan ja, jopa tietotyöläisen hommia tai olla vaikka puutarhuri tai talonrakennuksen valvoja jne……..

    Ai niin, painonnoston, voimaurheilun ja sprintterien valmentaja puuttui listasta.

    Ai niin, ja kosketinsoittimien opettaminen ( onneksi se on jatkunut)

    Ai niin….tiedän etukäteen jotkin tulevat kommentit.

  6. No USA:ssa on paljon töitä, jotka eivät kelpaa, meksikaanit tekevät. Aivan sama kuin Saksassa gastarbeitterit tekivät saksalaisille kelpaamattomat työt. Sillä kuitenkin Saksa nousi ahdingostaan.

    1. Samoin Luxenbourgissa portugalilaiset, jotka vievät rahansa suoraa Portugaliin ja hyödyntävät mahdollisimman vähän asuinmaatansa.Tämä on suora kommentti eräältä sikäläiseltä tutultani – talousihmiseltä.

  7. Valitettava tosiasia on, ettei etelän suuriin kaupunkeihin ole kovin mahdollista muuttaa tuolta kauempaa maaseudulta tai edes taajamista.
    Eläminen kustantaa paljon enemmän kuin mahdollisesti saa lisää palkkaa ja siirtyminen mukavasta omakotitalosta kerrostalokoppiin ei todellakaan sovi kaikille.
    Edelleen alkuunkaan kaikille ei ole ammattitöitä ja pienipalkkaiseen satunnaistyöllisyyteen ei kannata muuttaa.
    Tuo etätyömahdollisuus on paljon laajempaa kuin miten sitä käytetään.
    Osa firmoista on sen tajunnujt, mutta eivät alkuunkaan kaikki, joille se olisi hyödyllistä.
    Toki se luultavasti vaatisi ihmisten uudelleenkoulutusta, mutta sehän on nykyään jo aivan normaalia.

  8. Niin, onhan meilläkin töitä, mihin noita tulijoita voisi käyttää, mutta kielitaidottomista ja ammattitaidottomista ei sellaiseenkaan ole apua.
    Sinänsä, kun puhutaan siitä, että onhan meillä työttömiä omasta takaa, niin ei niitä työttömiä kuitenkaan joka hommaan näytä saavan ja edelleen se töiden ja työttömien sijaintien ero on esteenä.

    1. Kysymys on edelleen siitä, kuinka suuri on työpaikan ja vastikkeettoman tuen erotus.
      Sitä eroa voidaan säätää poliittisin päätöksin.

  9. Moni yritys kouluttaa itse työvoimansa ja vieläkin useampi voisi kouluttaa itse työvoimansa. Ei tarvitse olla valmiiksi koulutettu. Riittäis vaan niitä työhalukkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *