Historia toistaa itseään

Jokseenkin otsikon tapainen sanonta on melko yleinen. Sen mukaan ihmiset eivät opi virheistään, mitä on tullut tehtyä aiemmin, vaan tekevät vastaavat virheet yhä uudelleen.

Ehkä historia ei toista itseään, mutta ainakin päättäjiemme tekemät virheet näkyvät toistuvan yhä uudelleen – eli virheistä ei ole opittu. Ei vaikka meidän väitetään olevan ”homo sapienseja”, eli viisaita ihmisiä. Tosin ei siltä näytä jos katsotaan Suomen maanpuolustuksen sektoria.

Esimerkiksi ennen Talvisotaa Suomi laiminlöi maanpuolustuksen ihan perusteellisesti. Koko asekelpoista väestöä ei oltu koulutettu sotilaiksi, ainakaan kunnolla. Modernista raskaasta tykistöstä voitiin vain unelmoida. Tykistön ammustilanne oli katastrofaalisen heikko. Merivoimien modernein pinta-aluskalusto oli kaksi panssarilaivaa, joista ei sitten Talvisodassa, eikä juuri Jatkosodassakaan ollut merkittävää hyötyä Suomen maanpuolustukselle. Jne., jne.

Entäpä sitten nykytilanne

Nytkään Suomi ei ole liittoutunut, joten ei ole minkäänlaisia takeita siitä, että kukaan auttaisi Suomea mitenkään merkittävästi kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun yrittäen jälleen valloittaa koko Suomen.

Erilaiset ammukset ja ohjukset loppuvat alta aikayksikön ja lisää ei saada mistään kun Suomi ei ole NATOn jäsenmaa. Kun Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994, niin mikään valtio ei toimittanut aseita hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Tshetshenialle. Sama asia uudelleen 1999.

Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuona 2008, niin mikään valtio ei toimittanut aseita hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Georgialle.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuona 2014, niin mikään valtio ei toimittanut aseita hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle.

Tällä menolla kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun, niin mikään valtio ei toimita aseita myöskään Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Suomelle.

Parhaillaan Suomen Merivoimille rakennetaan neljää korvettiluokan alusta – samaa kokoluokkaa kuin ne kaksi lähestulkoon hyödytöntä panssarilaivaa ennen Talvisotaa. Minun mielestäni olisi ollut parempi hankkia suurempi määrä hyvin nopeita, liikehtimiskykyisiä, pienempiä veneluokan aluksia.

—–

Toki on eroavaisuuskin. Ennen Talvisotaa Suomella oli onneksi Suojeluskunnat ja Lottajärjestö, jotka pelastivat Suomen itsenäisyyden. Nyt niitäkään ei valitettavasti ole.

5 vastausta artikkeliin “Historia toistaa itseään”

  1. Erittäin osuva vanha sanonta kertoo, että: Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Se voidaan soveltaa myös valtiojohtoon ja valtioon.

  2. Valitettavasti olen noista laivousta samaa ieltä.
    Samaa suuruudenhulluutta kuin se kymmenien miljoonien käyttökelvoton ilmatyynyalus.

    1. Laivat on vain isoja maaleja. Toisaalta jos näihin ei olisi budjetoitu rahaan..se raha olisi valunut laittoman maahanmuuton tukemiseen, tuulivoimaan tai muuhun hörhöön hommaan…

  3. Panostaisin ns suojeluskuntina sissitoimintaan joka mökistä ja jokaisen voimin. Meillä ei muutamalla laivalla ja lentokoneella paljon puolusteta. Raatteentie opetti miten suuri estetään.

  4. Niilo, niillä neljällä Korvetilla yritetään turvata Suomen meriyhteydet länteen, eli vienti ja varsinkin tuonti myös Suomen ja Venäjän välisen sodan aikana. Siten tavoite on ihan oikea, mutta taitaa olla lähes mahdotonta estää Venäjää upottamasta ne korvetit. Suurehko määrä pieniä, ketteriä ja nopeita veneluokan aluksia olisi huomattavasti hankalampi upottaa ennen kuin ne ovat iskeneet kipeästi Venäjän alusten kimppuun.

    Hornetit ja ne korvaavat monitoimihävittäjät taas tarvitaan välttämättä turvaamaan Suomen liikekannallepanoa – kun ei ole niitä Suojeluskuntia ja puolustusmateriaalin hajavarastointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *