Palkansaajat saavat – eläkeläisiltä viedään

https://www.aamulehti.fi/a/201252228?c=1522737894164

”Suomalaisten ostovoima on parantunut – palkansaajien ansiot nousseet hintoja nopeammin”

Juupa juu, mutta eläkeläisillä taitettu indeksi vie ostovoimaa koko ajan.

Se demarien, vasurien ja virheiden tasapuolisuudesta ja pienituloisten puolen pitämisestä.

51 vastausta artikkeliin “Palkansaajat saavat – eläkeläisiltä viedään”

    1. Juu, tästä voi erityisesti kiittää Mooses Lipposta ja Osmo Soininvaaraa.

      1. No Mooses Lipponen ei sitten ollut kun kokoomuksen pulvaani kuten eräs nyt on toisessa puolueessa siellä ne ei sitä ole huomannut vielä mutta onneksi SDP eessä se huomattiin eikä sitten yhtään liian aikasin . terv tepivaari

  1. Vuosittain aleneva eläke olisi nerokas ratkaisu siihen, että pitkään elävien korvamerkitty eläkeosuus lähenee loppuaan.
    Nythän syntymävuoteen perustuva elinaikakerroin nipistää eläkkeistä jo alussa. Asteittain aleneva on paljon oikeudenmukaisempi systeemi.
    Ongelmana on vain se, että inflaation ollessa suuri, eivät eläkkeet alene tarpeeksi nopeasti.

    Tämä eläkematematiikasta tällä kertaa.

    1. Soopamatematiikkaa ja sillä siisti.
      Nykyeläkeläiset ovat maksaneet kansaneläkkeistäkin maksut, mutta eivät sitä pääosin saa.
      Edelleen ennen aikojaan kuolleiden maksut ja niiden tuotot ovat jääneet jaettavaksi elossa olevien eläkkeisiin.
      Koko eläkerahasto on tuottoineen enimmäkseen nykyeläkeläisten työn tuloksista kerättyä ja siitä kerätystä rahasta tuottoineen maksetaan työeläkkeet.
      Eläkettä saavien määrä laskee koko ajan, joten maksettavien eläkkeiden summatkin pienenevät vähitellen samaan tahtiin kuin heidän työnsä tuloksista maksetut rahastotkin.
      Nykyiset työssä kävijät maksavat omalta osaltaan työnsä tuloksista uutta rahastorahaa maksettujen eläkkeiden tilalle – ihan itselleen eikä nykyeläkeläisille.
      Sossukulut eivät ole eläkerahastoista eivätkä kuulu eläkkeisiin.
      Samoin eivät mahdolliset sairaskulut kuulu niihin.
      Sossutukia saavia on selkeä vähemmistö eläkeläisistä ja asumiskustannuksista ja hoitokustannuksista melkoinen osa eläkeläisistä maksaa pääosan eli 90% eläkkeestään.
      Kateutesi ei tee mistään oikeudenmukaista etkä ole millään perusteella oikeutettu nykyeläkeläisten työn tuloksesta kerättyihin eläkerahastoihin.

  2. Jos palkat ovat nousseet, niin pitäisi tehdä devalvaatio työllisyyden parantamiseksi. Jos eläkkeet alenisivat, niin kilpailukyky voisi parantua sitä kautta, kun sosiaaliturvamaksuja voitaisiin alentaa.

      1. Hyvä on, jos ei ole heikentänyt.
        Heikennys kuitenkin oli Mooseksen ja Soinivaaran tavoite.
        Savikivi taas mesoaa kateuttaan ja haluaa ajaa eläkeläiset köyhyysloukkuun.
        Jos eläkkeet alenevat, sossuturvamaksut nousevat päinvastoin kuin Savikivi kuvittelee.
        Työntekijät ja työnantajathan ne eläkeläistenkin sossutuet maksavat…..

        1. Nii, onko järkevämpää antaa tietty raha suoraan tilille, kuin että se kierrätettäisiin kelan kautta toimeentulotukena ??

          1. Tuo kyllä ottaa pattiin, että joku vihreä virkamies, joka on tehnyt elämäntyönsä suomalaisten elinehtojen heikentämiseksi, nostaa terveenä kasvissyöjänä 40 vuotta mojovaa eläkettä ja aiheuttaa näin vielä eläkettä kuitatessaankin kurjuutta ja hätää valtakunnassa.

  3. Joo. Takuueläke oli se ihan hyvä juttu kun se tuli.
    Se nosti pienellä eläkkeellä elävän tuloja.
    Tosin SDP pyrkii aina hallituksessa ollessaan leikkaamaan nimenomaan takuueläkkeen varassa eläviltä.
    Esim vuosiomavastuu pieneni nykyhallituksen toimesta.
    Lääkkeiden korvattavuudessa Jutta Urpilainen teki ison muutoksen.
    Jutta ohjasi päätöksen jossa osa lääkkeistä putosi kelakorvauksen piiristä pois.
    Jutta mesos että eläkeläiset elää liian leveästi.

  4. No tavoite on ettei pääsisi eläkkeelle vaan uupuisi työn laitaan ja työttömänä oleva kurjuuteen paitsi ne jotka keinottelevat omaisuutta toisten selkänahasta.

  5. Jokaisen pitää tiedostaa, että eläkkeet revitään aina nuoremman polven selkänahasta. Niin on aina tehty. Ja sekin pitää tiedostaa, että liian suuret sosiaaliperusteiset eläkkeet syövät maamme kilpailukykyä rotan lailla aiheuttaen työttömyyttä.

    Kun tiedostetaan asioiden tila, niin voidaan kehittää luovia ratkaisuja. Luovat ratkaisut syntyvät aina ristiriitatilanteissa, jos ovat syntyäkseen.

    1. Mikähän mahtaa olla ”liian suuri sosiaaliperusteinen eläke” ??
      Eli montako euroa se on ??

      1. Sosiaaliperusteinen eläke on liian suuri, jos se rasittaa liian paljon kansantaloutta ja heikentää eläkemaksuillaan yritysten selviytymistä ja aiheuttaa työttömyyttä.

        Tämä on nykyään huomioitu siten,että käytetään syntymävuoteen perustuvaa elinaikakerrointa, joka ei ota huomioon yksilön todellista elinaikaa. Nykykäytäntö sisältää systemaattisen virheen.
        – korjausmahdollisuuksia:
        1. aluksi maksettaisiin täysi laskennallinen eläke, joka asteittain alenisi
        2. eläkettä määrättäessä voidaan soveltaa tuloluokkien mukaista elinaikaodotetta eläkettä määrättäessä eli hyvätuloisimman kahdeksannen eläke suunnilleen puolitetaan
        3. systemaattista virhettä voidaan korjata myös verotuksella tuloluokan mukainen elinaikaodote huomioon ottaen, joka tarkoittaisi sitä, että hyvätuloisimmalle kahdeksannelle määrättäisiin n. 50 prosentin solidaarisuusvero, jolla verolla maksettaisiin eläkemaksuja näin pienentäen yritysten eläkemaksuja

        1. vaihtoehto olisi oikeudenmukaisin, koska se ottaisi huomioon eläkeläisen todellisen eliniän automaatisesti

  6. Soininvaara:

    http://www.soininvaara.fi/2011/03/16/elakelaisten-huonot-indeksikorotukset/

    ”Moni eläkeläinen on ottanut sähköpostilla yhteyttä ja ihmetellyt indeksikorotusten pienuutta tänä vuonna.

    Indeksikorotuksen pienuus johtuu ruuan arvonlisäveron alennuksesta. Ruuan arvonlisäveron alennus leikataan hintaindeksin kautta pois eläkeläisiltä. Tästä yritin varoittaa silloin kun tuo alennus tehtiin. Se hyödyttää vain palkansaajia, mutta ei työttömiä eikä eläkeläisiä.”

  7. totta vain siteeksi jos sitäkään tuo väittämä loppui jo 1980 luvun alussa nykyään ne menee että eläkkeen saaja kerää enää vain omaa eläkettään .
    Sitä ennen tuo totta että nuoremmat maksoi eläkkeet terv tepivaari

    1. Sinua on hoopotettu. Nykyään kerättävät eläkemaksut eivät riitä työllisten vähäisyyden takia, vaan on jouduttu ottamaan lisää pääomien koroista ja pian joudutaan ottamaan pääomastakin.
      Pääomasta haukkaaminen ei sinänsä ole väärin, koska säästetty ylijäämä on suurten ikäluokkien keräämä. Ainut huoli on, että säästöpääomakin loppuu, jos yrityksiä menee konkkaan ja työttömyys lisääntyy liian suurien palkkojen ja liian suurien eläkemaksujen takia.

      1. No niin luulet mulle ei tuo eläke asia ole kelan kautta tuleva asia lainkaan jotenka se siitää .
        Mutta 1980 luvuntaitteess tuo nekatiivinnen kertymä vaihtoi plus puoleksi ja se on koko ajan kasvanutkin .
        Ja nyt kasvaa melkoista vauhtia jotenka tuollasella ei ole mitäänkatetta muuksi sitä väittää .
        Mulle maksoi eläkeenviime vuonna kutennytkin eläke säätiö joka tuotti kaikkien menojen jälkeen voittoa joka säätiöitiin .
        Niin on tulossa tänäkin vuonna ja meitä säätiöiltä saajia on n 18 000 terv tepivaari

      2. Minkä ihmeen takia Sipilä ny sitte haluaa työllistää ihmisiä.
        Antas ny niiden maata uunipakolla kenenkää häirittemättä. Höh !!

        1. Onko Teho paketti se työllistetty joka tekee töitä nyt viis tuntia viikossa terv tepivaari

  8. Käsitykseni oli liian yksioikoinen. Seuraavassa on Telalta tarkempi selvitys:

    https://www.tela.fi/tyoelakerahan_kiertokulku

    ”Suomen työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva, jossa osa kunakin vuonna perityistä työeläkemaksuista rahastoidaan ja sijoitetaan tulevien vuosien eläkkeiden maksamiseksi. Suurin osa vuosittain perittävistä maksuista menee sillä hetkellä eläkkeellä olevien eläkkeiden maksuun.”

    1. Poliittista roskaa.
      Matemaattisesti eläkkeet maksetaan aiemmin maksetuilla rahoilla muodostetuista rahastoista ja niiden tuotoista, mikä pienentää rahastoja ne maksaneiden eläkkeitä maksettaessa.
      Ilman lisärahaa rahastot loppuvat suunnilleen silloin, kun viimeinen nykyeläkeläinen kuolee.
      Nyt työssä olevat maksavat rahastoihin rahaa omaa eläkettään varten, samoja eläkkeitä varten yritykset maksavat rahaa rahastoihin ja valtio maksaa nyt työssä olevien työn tuloksena olevista veroista rahaa nyt työssä olevien eläkkeiden rahastoihin.
      Tämä tuottaa rahaa rahastoihin jatkuvasti sieltä poistuvan tilalle ja sen rahan tuotot tulevat nyt työssä olevien eläkkeiden maksuun lisää.
      Tätä kuvaa seuraava malli.
      Minä olen maksanut pankkitilille 100€ kuussa 30 vuotta ja summa on silloin 36000€ +tuotot, oletetaan 3% vuosittain (rahastojen tuotot ovat muistaakseni suuremmat).
      Naapuri on maksanut omalle tililleen 100€ viimeisen 10 vuoden ajan ja summa on samalla hetkellä 12000€ +likimain samat tuotot prosentteina.
      Minä alan ottaa tililtäni joka kuussa 100€, jolloin tilini pienenee tasaisesti ja on loppu n. 30 vuoden kuluttua pidennettynä tuottojen tuloksella.
      Naapuri jatkaa maksamista vielä 20 vuotta ennenkuin alkaa ottaa sen 100€ kuussa, jolloin naapurin tili loppuu sen jälkeen saman 30 vuoden kuluttua pidennettynä tuottojen tuloksella.
      Samalla tavalla toimii työeläkesysteemi, mutta ahneille se on vaikea tajuta.

      1. Tässä oli siis se olennainen seikka, että minä en hyödy naapurin rahasta, vaikka aloitankin se oman rahani kulutuksen aikaisemmin.

  9. Jos oletamme, että eläkevarat ovat turvassa pankeissa, niin voimme tehdä lisäoletuksia, mitä siitä seuraa, että pankit kaatuvat. Pankkien kaatumisia on odotettavissa, kun euro lopulta romahtaa. Taisi jo PS:n muinainen presidenttiehdokas, Ilkka Hakalehto, ennustella ja perustella euron romahtamista viitisentoista vuotta sitten Suomen Pankin oven naulaamissaan teeseissä.

    1. Jaa, saattavat romahtaa, mutta millä perusateella syytät siitä nykyeläkeläisiä?

      1. ”millä perusateella syytät siitä nykyeläkeläisiä”

        Jotkut eläkeläiset saattavat mulkoilla lierinsä alta ruman oloisesti kieltämällä vastuunsa kansakuntamme tulevaisuudesta.

        Eli kaikki eivät mulkoile ruman oloisesti lierinsä alta, eivätkä kiellä vastuutaan kansakuntamme tulevaisuudesta.

        1. Markku kuka mulkoilee lieriensä alta, mulla on aika usein päässä stetsoni enkä käytä borsaliinoa koska se olisi mafian merkki .
          Enkä mulkoile ketään ja vastuuta kannetaan vaikka toiset koittaakin mennä vapaalipuilla maksamatta esim verojaan terv tepivaari

        2. Vastuu kansakunnan tulevaisuudesta????????
          Emmeköhän ole sen kantaneet rakentamalla kohtuullisen vauraan kansakunnan ja hyvinvointivaltion, mitä lähinnä teidän sukupolvenne on purkamassa.
          Olemme myös keränneet hiukan varallisuutta itsellemme ja sitä teidän sukupolvenne on ahneesti odottamassa vesi kielellä.
          Mitähän sillä on tekemistä meidän kustantamiemme eläkkeiden kanssa?
          Meinaatko, että meidän on meidän vastuullamme, että pankit eivät kaadu ja että me pienennämme eläkkeitämme, jotta te saatte sekä suuremmat eläkkeet että perinnöt?

          1. Ne, jotka köllöttelevät pitkään, eivät ole maksaneet omia eläkkeitään, koska eläkekäytännössä on systemaattinen virhe.

            Tätä virhettä voitaisiin korjata vuosittain alenevalla eläkkeellä tai summittaisemmin ottamalla huomioon tuloluokkien mukainen elinaikakerroin.
            ——————–
            Telalla oli taannoin ehkä poliittisilla ansioillaan tiedotusjohtajaksi palkattu henkilö, joka hoopotti maksavaa yleisöä valehtelemalla, että eläke on myöhennettyä palkkaa. Aikansa kutakin.

            Eläkettä saa sitä enemmän mitä kauemmin on tekemättä mitään, joten eläke on pikemminkin palkan vastakohta.

            1. Tuo on pelkkää propakandaa mulla meni eläkerahat säätiölle joka niitä on sijoittanut viisaasti .
              Kun tulee voittoa joka vuosi eikä tarvitse itse pääomaan mennä on asiat hyvin hoidetttu
              mm viime vuonnakain tuli voittoa joka säätiöitiin ja siten pääoma kasvoi vaikka ne oikeasti muilla tais mennä alaspäin
              Markku vois kertoa kelle tela maksaa eläkkeitä kun mulle ei maksa tela eikä kela centtiäkään eläkettä
              Ja lopettaa tuon lajin propakandan koska se on silkkaa valetta ja voin sanoa että tuon säätiön on perustanut tamperelaiset vanhat viisaat metallimiehet jo 1930 luvulla .terv tepivaari

  10. Demarit leikkaavat pienimmistä tuista ja eläkkeistä, koska niiden saajat eivät ole AY:n jäseniä.

    Porvarit leikkaavat pienimmistä tuista ja eläkkeistä, koska niiden saajat eivät äänestä porvareita.

    Tulos sama. Tekosyy eri.

    1. Arkkipiispa Mäkinen on reilu jätkä. Sanoi, että mahanmuuttajalle kuuluu sama sosiaaliturva kuin suomalaisellekin. Mäkisen eläkkeestä voidaan siis ottaa puolet pois ja laittaa se mamujen eläkkeisiin. Eihän se vielä täysin tasoita, mutta onhan se sinne päin.

    2. Nii, tää nykyne on korottanu takuueläkettä, pienentäny vuosiomavastuuta lääkkeissä, nostanu eläkeläisten asumistuka ???
      Kaikkein pienimmillä eläkkeillä olevien elämää o helpotettu, eli leikattu suruja murheita ja huolia.

      1. Julkisuuressa välillä näkee iha outoja juttuja.
        Mää en oo löytäny pykälää jonka perusteella joku ei saisi takuueläkettä.
        Sen määrä on noin 775.

        1. No kuka mitäkin asioita outoina juttuina pitää suurin sosaalinen eläke on silti päälle 70 tonnin kk .
          En puhu mistään takuu eläkkeestä kuitenkaan maksupaikka on niillä sama paikka . terv tepivaari

      2. Jaa on nostanut no eipä ole silti häävi jos sinne tulee 50 ekee kk lisää josta hinnan ruokapuolella korotukset on jo syönyt puolet .
        Loput on mennyt sitten muden kulujen nousuun .
        Tutuissani on moni tuolla takuu eläkkeellä ja näen sen tuskan kun pitäisi ostaa lääkkeet ja ruokaakin pitäisi saada .
        Rahaa ei tosin ole molempiin ja usein se ruoka onkin euron makkara pötköt koska muuhun ei ole varaa . terv tepivaari

  11. Noin ne on oikeasti sitä vaan ei aina huomata mutta mitä niille vois tehdä vaikka niille jotka ei tuosta korotetusta sosiaalimneosta saa mitään . terv tepivaari

  12. Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi,vaikka toiset ”eräänä kautena” sitä yrittivätkin hokea. Ei se mihinkään katoa ja ehkä tavallaan jopa tarkoitettukin ” että sitä saa mitä tilaa ” periaatteella.

    Kyuu edellä tekstitti jotain sellaista että vaikka ”yömyssyksi hautumaan”.

  13. Seppo Suomi on tänä päivänä niin revitty kahtia ettei isompaa railoa ole ollut vuosikymmeniin nyt se on iso ja kyllä noilla kahdella viime hallituksella on osansa sen teossa .
    Nytkin kun hallitusta johtaa ihminen jolle totuus näyttää hämärtyneen kokonaan Ja tuo Sorin sirkus on aivan muualla kun arkadianäellä terv tepivaari

  14. Ei se Markku noin ole lainkaan olet varmaankyllä sen huomannut mikä onnykyistenrettelöintiensyy ja seuraus .
    Kun et osaa kertoa kelle tuo tela maksaa eläkkeitä mulleei ainakaan tule centin centtiä ei telalta eikä kelalta .
    Kyllä ne euroopan omistajat liikkuu eri piireissä kun Ayy sitä puolta on Markun turha syytellä koska siinä olet väärässä kokonaan .
    Mutta kerro kelle tuo tela maksele eläkkeitä . terv tepivaari

  15. Et lue lehtiä. Siinä salaisuutesi.

    Ay:hän yrittää kyykyttää Suomen eduskuntalaitosta.
    Ei Tela maksa Eläkkeitä.

    Lukisit lehtiä. Lukeminen kannattaa muille kuin Jörnille, joka ei ymmärrä lukemaansa.

  16. Itse maksoin eläkekassaan yli 40 vuotta ja jos se raha olisi omalla tilillä en kaipaisi eläkettä.
    Kaikki eläkekassaan maksaneet eivät eläkettä montaa vuotta ehdi nauttia.
    Suurin pelko on ettei eläkekertymää osata hoitaa, mutta ei se eläkkeen saajilla tyhjene jos pidetään huoli työläisten työssä käydessä maksavan osuutensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *