Juustoista.

Minun suuriin suosikkeihini kuuluu sinihomejuustoista endottomasti Castello Blue.  Hinnastaan johtuen,(?) se löytyy markettiskeistä usein -30% alennuksella. Kuitenkin se on juusto, joka vanhetessaan vain paranee.

Oivallinen juusto; gratiineihin, keittoihin, paistoksiin, uunipaisteihin ja jälkiruuaksi ihan sellaisenaan hedelmien kera. Eilen kun meillä tehtiin kaalikeittoa + itsesavustamaani karitsanniskaa, laitoinpa kokeilun vuoksi Castello Blue:ta ripauksen keittoon; mielestäni teki hyvän säväyksen. Ruuanlaitossa jos missä, kokeilla kannattaa.

Se Castello Blue, on koostumukseltaan pehmeä, maultaan vahva, ilmeisesti jakaa kuluttajakuntaa.

Minun mielestäni tämä tanskalaisjuusto on ihan juustojen aatelia, voittaa monetkin ranskalaiset blue-juustot ehdottomasti.

14 vastausta artikkeliin “Juustoista.”

  1. LIDListä olen tuota ostanut välillä. Ihan OK, vaikka pidän enemmän aurasta.

  2. Minä pidin Auraa enemmän Aura Goldista, vaan ilmeisesti se on kadonnut tuotannosta.
    Castello Blue on ihan ok ja syön sitä välillä.

  3. Kieltämättä Aura on aivan kelvollinen = hyvä juusto. Molempia käytän, monenlaiseen ruuanlaittoon. Castellon ominainen pehmeys ja vastaavasti Auran kiinteä kovuus, maun lisäksi erottavat ne hieman erilleen.

  4. Lammin emmental, Aurajuusto, Vahva Koskenlaskija- siinä ne, missä ei ole ”kevennyksiä”.

    – Koskenlaskija suurusteena lohi- ja siikasoppaan – a´vot.
    – Aurajuusto kerman kanssa mm. keitettyihin tankoparsoihin ja sitten ruskistettuina nopeasti uunissa.
    – Emmental ruisleivän päälle oikean voin kanssa.

    Yksinkertaisesti tehtyjä herkkuja.

    Myös Viron emmentalit ovat loistavia- niissä vaan tahtoo suola tulla esiin.

  5. Musta koskenlaskija juustoista on suosikkini keittojuustona mm kalakeittoihin. Lohta ja siikaa meillä, saan viimemainittua satunnaissaalina, muuten lohi ja siika ovat niitä kassituotteita, joihin en koske koska parempaakin on tarjolla. Nuo Eestin emmentalit ovat kyllä minulle kovinkin tuttuja, myöskin savustettuina. Se tuo Aurajuuston ja Castellon ero lienee lähinnä makukysymys ja Castellon levitettävyys. Todella hyviä molemmat. Ruisleivän (Vaasan laadukas ruispala) päälle voin kanssa Castelloa ja siivutettua venäläistä suolakurkkua; nam.

  6. Aurat ja sukulaiset ovat semmoisia taitolajeja – pitää olla vähän mutta ei liikaa.

    Kuusamon emmentalit ovat kuitenkin ykköshittejä meillä päin. Vaikka ihan sellaisenaan.

  7. Tuo emmentaali kun on sellainen, sanoisinko ”tusinajuusto”, eroja eri valmistajien välillä on melko häilyvä, paitsi eestiläiset savujuustot.
    Hollantilaisissa juustoissa löytyy jo kirjoa huomattavasti enemmän, ottaisin esimerkkinä nokkosjuuston. Italialaisilla löytyy myöskin melkoinen valikoima aivan spesiaalijuustoja. juustoja on maailma pullollaan. Sveitsiä on tituleerattu juustomaaksi; no, en nyt tiedä.

  8. Juustot ovat sekä arkista, että juhlaherkkua ja kaikki aiemmin mainitut ovat vallan mainioita ihan sellaisenaan tai kuten esitetty ruoanlaitossa.

    Juustokirjo on aivan valtava ja ihan meillä suomessakin on pienjuustoloita vaikka kuinka ja paljon. Kannattaa tutustua jos vaikka sattuu olemaan menossa johonkin suuntaan käymään, että osuuko matkalle jokin juustola.

    http://www.pienjuustolat.net/index.php?pageid=2&bid=7

  9. Kolatun juustola on minulle varsin tuttu Somerniemen kesätorilta. Joitain tuotteita ostin, ei minun makuuni. Kolattu jäikin sitten parin vuoden jälkeen pois Somerniemeltä, olisikohan ollut heikohko menekki.

  10. Kalle, pääosa emmentaleista on aika tusinakamaa mutta juuri siksi korostan tätä Kuusamoa. Niissä on makua. Ei mitään aaltopahvia kun Valiolla yms.

    Vaan tajusinpa juuri että keskiviikkona työmatka menee Juustoportin ohi. Onko ostosvinkkejä?

    1. Olen maistanut käytännössä kaikkia Juustoportin juustoja syystä, että emännän työmatkat taannoin kulkivat usein siitä ohi ja hän toi tullessaan, kun pyysin.

      On aina vaieka suositella mitään tiettyä kenellekään kun kyse on maku asioista, mutta kyllä ne Juustoportin ns. erikoisjuustot ovat ihan kertaalleen maistamisen arvoisia.
      http://www.juustoportti.fi/erikoisjuustot

      1. Tuo on aivan totta mitä juustoihin tulee. Makujen kirjo on mitä moninaisin. Minä nyt vaan en oikeastaan tykästynyt niihin juustoportin juustoihin.
        Nuo Heikin mainitsemat ”alppijuustot”; niitä on tullut aikanaan maisteltua paljonkin. Valitettavasti täällä periferiassa niitä ei ole tarjolla.
        Eestiläiset ns maalaisjuustot tarjoavat melko rikkaan makuelämyksen kenelle hyvänsä. Ken siellä käy, kannattaa kokeilla.

  11. Muutaman kerran Juustoportissa käynyt; hieman pisti silmään tuo brändäys ”vapaan lehmän..”, vähän kuin ”vapaan kanan”. Eipä kyllä sieltä oikein mitään ole mukaan tarttunut. Hyvä kahvila kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *