Miksi puu lakataan?

Olen monesti miettinyt tuota lakkausasiaa puun pinnoittamiseen. Puukonpäät, kirvesvarret, vasaranvarret… lakattiin ja lakataan vieläkin. Miksi? Lakkapinta on liukas, halkeilee, päästää puuhun kosteutta halkeiltuaan..jne.

Vuosia olen käsitellyt puuvartiset tarvekaluni; puukonpäät, lekanvarret, hakun varret, kirvesvarret, pokaranvarret, jopa saunan lattiankin…jne, seoksella, jossa on 20% hautatervaa, 20% tärpättiä ja 60% pellavaöljyä. Imeytyy puuhun syvälle, käsitelty pinta ei ole liukas, ei homehdu (sauna), jättää muuten kauniin puukuvioinnin.  Tuo seokseni muuten sopii ruostesuojaukseenkin, kokemusta minulla on muutama vuosikymmen tuon seoksen käytöstä.

Meidän perheessä kun on maalarimestari; tästä asiasta on ainainen kiista. En osaa oikeastaan ymmärtää, mihin puupintaan tuo lakka oikein sopisi.

19 vastausta artikkeliin “Miksi puu lakataan?”

  1. Puukkoja en ole tehnyt, mutta kirvesvarret, pokasahan puuosat, lekan varret, jäätuuran varret ainakin minun tekeminäni tai käyttäminäni ovat aina olleet puhdasta puuta ilman lakkaa.

  2. Niilo; se on ollut niille jo vuosikymmenten ajan sitä haastetta. Suomessa on kehittynyt melko laaja maalarimestareiden ammattikunnasta irronnut ryhmä, joka juuri tätä puun pintakäsittelyä erkaannuttaa maalitehtaiden tarjonnasta. Esimerkkeinä, pellavaöljyterva, hautaterva, keittomaali, …jne.
    Panu Kaila oli hyvä perinnerakentamisen apostoli.

  3. Pellavaöljyjen ja muiden puuöljyjen kanssa askaroidessa kannattaa muistaa, että yksi ja toinen tulipalo on saanut alkunsa itsestään syttyvistä räteistä, joilla öljyä on pyyhitty.

    1. No eikös syttyvä ole vernissa eikä pellava öljy vernissa syttyy rätissä aurinkon paisteesa itsestään palaan .
      S e on testattu ja syttyy aika nopeasti terv tepivaari

      1. Tuo rättien hävittäminen ei kait kuulu kovinkaan oleellisesti itse avaukseen ja pellavaöljyseoksen käyttöön, niin tai ehkä nyt jotenkin jos jostain aivan tumpelosta on kysymys. Jokainen, joka asiaan on paneutunut, nämä asiat tietää.

        1. ”Tuo rättien hävittäminen ei kait kuulu kovinkaan oleellisesti itse avaukseen ja pellavaöljyseoksen käyttöön, niin tai ehkä nyt jotenkin jos jostain aivan tumpelosta on kysymys. Jokainen, joka asiaan on paneutunut, nämä asiat tietää.”

          Kyllä se mielestäni kuuluu avaukseen olennaisena tuo turvallisuuspuoli.

          1. Puun suojauksessa öljyllä tai vernissalla; välttämättä siinä ei edes synny rättejä. Esim pellavaöljy/vernissa voidaan levittää pensselillä ja pensseli puhdistetaan lakkabensiinillä. Voidaan hävittää mahdolliset rätit myöskin polttamalla,

  4. Ehkäpä se lakkaus tehdään puun tahreentumisen estämiseksi. Ilman käsittelyä lika painuu puun sisään, eikä sen jälkeen sitä puhdista mikään. Saattaa olla muitakin yhtä tehokkaita aineita.

    Meillä on lakatut mäntylattiat kaikki muut, paitsi tietysti sauna, apukeittiö ja vessat. Hyvin ovat 30 vuotta kestäneet, harvaan rakoon saa sanomalehden sivun sopimaan. Helppo on ollut myös puhdistaa.

  5. Ei muuten öljytty puu likaannu yhtään enempää kuin lakattukaan. Meillä on puolipaneeli keittiössä ja ei ole lakattu, öljytty. Elävän puun näköinen. No, sisätiloissa lienee varsin sama kumman teet, mutta esim minulla oli Helsingissä ollessa kalastusvene, joka oli kauttaaltaan käsitelty pellavaöljy, tärpätti ja hautatervaseoksella. n viiden vuoden välein puhdistin sen ja käsittelin uudestaan. Jos olisi ollut lakattu, vuosittainen homma olisi ollut.
    Lakka sulkee puun elävyyden, halkeiltuaan; esim terävän esineen kolhut, alkaa imeä kosteutta, joka ei pääse poislakkakuoren vuoksi. Sama koskee esim puukkoja; riittävästi minulla on vanhoja puukkoja, joissa lakka on hilseillyt, ovat muuten verrattain työläitä kunnostaa mutta lopputulos öljyämällä on hieno. Pokara, joka usein saattaa jäädä jopa lumen alle puupinolla, on keväällä aivan ennallaan, entäs lakattu?

  6. Kalle

    Ei ole merkkiäkään noissa meidän lakatuissa lattioissa, ei halkeilua, ei hilseilyä, ei edes rakojen kohdalla. Lapin kitukasvusten mäntyjen latvojen syyt ja kuviot, sekä oksat näkyvät edelleen. On kolhinut mukulat, omat ja vieraat. On sentään ollut 30 vuotta, joka on mielestäni pitkä aika. Sopii tulla vaikka heti tarkastamaan ei Tammelasta niin pitkä matka ole ja kyllä kahveet tarjotaan.

  7. Kyllähän minä Pentti sen ymmärrän; sisätilat. Saunanlattiat, kattamattomat teraasit, työkalujen varret…jne.
    Kiitos kuitenkin kutsusta.

  8. Mä olen valmistanut itse suurimman osan puuhuonekaluistani. Pinnoitteena niissä kaikissa pellavaöljy ja osmon lattiapuuvaha.

  9. Minusta huonekalun, esim pöydän tai tuolin , lakkaus on kuin vetäisi muovipussin päälle. Vie puusta lämmön ja aitoisuuden tunteen.

  10. Taitaapi olla somisteellinen / sisustuksellinen elementti tämä lakka. Onhan siinä oma vaikutuksensa näkyvyyteen, etenkin vaikutus refraktioon mikä usein herättää ”vau” fiilistä.

  11. Minä olen kaikki valmistamani huonekalut käsitellyt pellavaöljyllä ja lattiavahalla. Lakkaus on kun laittaisi muovipussin puun päälle, se tappaa huonekaluista sävyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *