Sen v-alkuisen sanan käytön lumo

Ei se nyt niin häävi ohjelma ole tämä Salminen, Enbuske ja Veitola mutta sitä sivusilmällä tulee katsottua kun perheessäme se en ole minä ken valitsee mikä kanava TVssä on auki.

Monellakin tavalla tekisi tuota ohjelmaa moitiskella jossa juontajat ovat piripintaan täynnä itseään, nokkeluuttaan ja erinomaisuuttaan. Tavallaanhan ovat kuitenkin koulujakäyneitä ja ymmärtääkseni sivistyneitä, monitaitoisia ihmisiä. Niin mikä se pistää heitä kesken puheen käyttämään aivan luonnollisen tuntuisesti tuota v–ttu sanaa ja v-tuttaa verbiä.  Minusta se on tylsää ja paheksuttavaa, osaltaan iskostavat näitä jo TV kielestä pois jääneitä sanoja uudestaan arkikäyttöön käyttöön.

Olenko vanhoillinen kun tällaista paheksun, pitääkö olla huolissaan, mitä mieltä Sinä ollet? Jos v-sanasta tulee kovin arkinen niin menettääkö se tehonsa, pitääkö keksiä uusia voimasanoja sanottavaksi kun eteen tulee tosi paha paikka.

7 vastausta artikkeliin “Sen v-alkuisen sanan käytön lumo”

  1. Koen, että esim. kun haastatellaan potkut saanutta tai aktiivimallin lyömää ihmistä, hänelle on erittäin sallittua käyttää sitä sanaa joka fiilistä kuvaa.

    Mutta jos juontaja sitä käyttää, se osoittaa kyvyttömyyttä ilmaista itseään fiksusti.

    1. Toivottavasti se on vain kyvyttömyyttä löytää parempia sanoja, pahempii olisi jos se olisi sellaisten katsojien tietoista ja halpahintaista nuoleskelua jotka pitävät ruokottomista sanoista

  2. Googlettelin tuossa vielä mitä minua viisaammat puhuvat kiroilusta ja hämmästelin kun sain lukea että kiroilu onkin hieno juttu, kirosanojen viljelijä on älykäs hän on ilmaisuvoimainen rikkaine sanavarastoinen.
    Noissa artikkeleissa jotka silmiini sattuivat ei otettu kantaa kiroiluun tapana, ei jyvitetty tai eritelty millaiset kirosanat ovat niitä kiroilijan älykkyydestä ja ilmaisuvoimasta kertovia.
    Uskosin että hyviä kirosanoja olisivat sellaiset kuin esimerkiksi himpskatti, pahus, voi mavon silmä, kele, tana, kikki, pimppi ja helkkari.
    Mutta jos ihminen ilmaisee itseään sanomalla esimerkiksi että kyllä olet Vattulainen vittumainen mies, tai kysymällä haastateltavalta että vituttaako sinua tämä ja tämä niin mitenkään en osa hänen älykkyyttään ja rikasta kieltään kehua.

  3. Parhain esimerkki on tuo kaikenlaisten ”taiteilijoiden” tapa hokea tuota sanaa jokaikisessä ohjelmassa osoittaakseen, että he ovat ”suuria” taiteilijoita tai muuten vaan merkittäviä julkimoita.
    Minusta se on pelkästään heikon itsetunnon osoitus ja tökeröä tyylittömyyttä .

  4. Ei kuulu minunkaan sanavarastooni julkisuudessa. Joskus kaverijoukossa tulee päräytettyä paremman puutteessa.

    Olikos se Jurkka, kun aloitti sanan käytön julkisuudessa samalla, kun heitti paskoo näyttämöltä yleisön joukkoon. Tais paljastaa sen perspuolensakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *