Suomessa on ajauduttu perustuslailliseen kriisiin

Vallan kolmjako-opin mukaan lakien säätäminen kuuluu eduskunnalle, lakien toimeenpano hallitukselle, ja tuomiovalta oikeuslaitokselle.

Suomen perustuslain ensimmäinen pykälä sanoo mm., että

»Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.»

Tämän periaatteen mukaan eduskunta on ylin valtioelin, jolle sekä hallitus- että tuomiovalta ovat alisteisia.

Nyt on kuitenkin pääministeri ryhtynyt määräämään eduskuntaa sen  työjärjestystä ja aikatauluja siitä kuinka paljon eduskunta saa käyttää aikaa hallituksen esitysten käsittelyyn.

Tämä on ennenkuulumatonta ja kielii siitä, että pääministeri on pakkomielteen omaisesti vaatinut sotelakien käsittelyn tapahtuvaksi nopeasti ilman eduskunnan tavanomaista kesätaukoa.

Onko pääministeri Sipilälle mennyt pääministerin virka ja valta päähän niin, että hän kuvittelee olevansa Suomen diktaattori?

Ei ole Kepulle kunniaksi, että heillä on tällainen mies puheenjohtajana ja pääministerinä.

Ihmetystä herättää se, että oikeuskansleri, jonka tehtävänä on valvoa hallituksen toimien laillisuutta ei ole puuttunut pääministerin puuhiin. Syökö oikeuskanslerikin pääministerin kädestä?

17 vastausta artikkeliin “Suomessa on ajauduttu perustuslailliseen kriisiin”

  1. Vähän semmoinen fiilis että menee jonkin verran aikaa ennen kuin tätä kunnolla selvitetään.

    Sipilä ei ole koskaan oppinut miten politiikka toimii. Sen tiesimme jo. Media piti sitä hänen parhaana puolena.

  2. Olisi saatanut olla paras puoli, vaan meni överiksi ja sotki asioiden hoidon asiallisesti.

  3. Korkein valta Suomessa on Eduskunnalla. On kansanedustajien oma häpeä, jos luopuvat omasta vallastaan milloin ay-mafialle, milloin jollekin muulle taholle.

    Tässä maakunta/soteasiassa pääministeri ei voi mitään sille, että asia siirtyy eteenpäin. Toki voi vaikka saada itkupotkuraivarin, mutta ei sekään auta mitään.

    1. Suomessa valta kuuluu kansalle jonka se antaa vaaleilla eduskunnalle joka sisältään valitsee hallituksen .
      Ayy ei eduskunan toimiin puutu ja samaa ei pitäisi eduskunnankaan tehdä .
      Kiuru ei ole suurin möhlijä se on sipilä itte terv tepivaari

  4. Ongelma on että kukaan ei valvo eduskuntaa ja ministereitä. Vallan tasapainotus puuttuu kokonaan Suomessa.

    1. Miten joku taho voisi ”valvoa” ylintä päätöksentekoelintä Eduskuntaa?

      Kansanedustajien pitäisi itse ryhdistäytyä ja tehdä työtä tehokkaammin. Lakien säätämiseen kuluu vuosia, vaikka sen asian voisi tehdä kuukausissa. Esimerkiksi tiedustelulakeja, jotka ovat Suomen turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeitä vatuloidaan vatuloimasta päästyään.

      1. Kansanedustajista on yllättävän paljon rikollisia (on rikosrekisteriä väkivallasta petokseen), sitten on näitä vakiokansanedustajia vuodesta toiseen, hillotolppa sakkia. Ja aina kansa valitsee samat idiootit

  5. Suomella on Lenin nimeltä Sipilä, sehän kannattaa julkisesti Kommunistisia oppeja, sitten on näitä opetuslapsia (muu hallitus) jotka seuraa kuin sokeina tätä messiasta.

  6. Valtaa on valunut valiokunnille, galluppien tekijöille, markkinamiehille, AYlle, tuomioistuimille, kaikenmaailman valtuuteteuille ja ennen kaikkea medialle, vähän on sellainen kunkin kuppikunnan laput silmillä tapahtuava markkinameininki vallalla, keskimäärin matoisessa maailmassa liianko hyvin voivassa Suomessamme.

  7. Media on se joka valvoo eduskuntaa – ja kansa. En ole vakuuttunut että se suoriutuu tehtävästä kovin hyvin juuri nyt, mutta en sano että täysin huonostikaan. Media on hallituksen (mutta ei koskaan Sipilän, Soinin tai Orpon) kimpussa jatkuvasti ja lyö molemmille poskille.

    Toisaalta mediaa myös lyödään kansan toimesta turhankin lujaa joskus. Tässäpä siis idea: lähetäpä suosikkitoimittajallesi postikortti iloisella kuvalla, toivota hyvää kesää ja pyydä samalla kiltisti että pitäkäähän silmällä niitä herroja siellä senaatintorin laidalla.

  8. Kepu on ottanut käyttöön myös ns. iltalypsyn maalaisliiton ajoilta, kun tukineuvotteluja käytiin.
    Nyt iltalypsy koski sote-käsittelyn aikataulua. Se iltalypsypaperi oli syntynyt siten, että pääministeri oli vaikuttamassa sen sisältöön eli hallitus puuttui eduskunnan työhön.
    Hallitus on perustuslain mukaan alisteinen eduskunnalle, joten ei hallituksella ole mitään asiaa sotkeentua eduskunnan työhön.

  9. Noinko otat asian no omapa on kepun asia joka menee siitä kohtaa kaikki mistä aita on matalin .
    Ja kyllä tuo sotekin on poliittinen juttu kokonaaan .
    Tosin susi jo nyt kokonaan . terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *