Neil Hardwick’lta kuultua – 2 minuuttia

Aluksi sanon : En usko vallankumoukseen enkä kommunismiin.

En kuitenkaan voi olla myöntämättä, että Neil Hardwick’n sanomassa on järkeä. Kasvu ei voi jatkua loputtomiin.

Poliitikot ympäri maailmaa, siis myös Suomen, toitottavat, että talouden kasvu pitäisi olla 2..4 prosenttia vuodessa – mihin vielä päädytäänkään tällä menolla?

Kehittyneiden maiden väestön kasvusta ollaan myös huolissaan. Kasvun pitäisi olla (?) vähintään prosentin luokkaa.

Samanaikaisesti samat piirit vaativat, että luontoa (ilmastoa) pitäisi suojella.

*

Siis mitä pitäisi tehdä? Lopettaa talouden ja väestön kasvattaminen.

Mitä ihmiskunta tulee tekemään? – jatkaa saman malliin kuin tähänkin asti, luultavasti

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/luvassa-laihaa-kasvua-taantumaa-vaistellen-suomen-pankin-mukaan-kauppasota-ja-brexit-lisaavat-taantuman-riskia/13c4cc3b-b7e3-46b9-9afb-61828cd862da

*

https://areena.yle.fi/1-4589674

[ alusta 19:00  , 21:00 asti, siis 2 minuuttia ]

3.10.2019

Itse asiassa kuultuna, Neil Hardwick

*

Aikaisemmin aiheesta:

https://www.pirkanblogit.fi/2019/albanus/talouskasvun-takaraja-mihin-jarkkymaton-usko-kasvuun-johtaa/comment-page-1/

24.6.2019

Talouskasvun takaraja – Mihin järkkymätön usko kasvuun johtaa?

Ohjelmassa esitetään sanaa ’kapitalismi’ kuin kirosanaa. Uskoisin, että talouskasvun taustatekijänä on maailman jatkuva väestön kasvu. Lisääntyvä väki tarvitsee ennen muuta lisää ruokaa. Tämän lisäksi väki tarvitsee asuntoja, vaatteita ja paljon muuta.

Ohjelma antaa miettimisen aihetta niille politiikoille, jotka uskovat luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston pelastuvan yksinkertaisesti tekemällä uusia sopimuksia, joita vain muutamat maat noudattavat

13 vastausta artikkeliin “Neil Hardwick’lta kuultua – 2 minuuttia”

  1. Kannattaa kuulla koko Hardwickin haastattelu, jonka juontaja Juho-Pekka Rantala hoiti kunnioittavan upeasti.

    Hardwick kertoi olevansa ajatusmaailmaltaan voimakkaan vasemmistolainen. On keskustellut Linkolan kanssa ja on samaa mieltä monista asioista.

    Siitä haastattelusta ei kannata ottaa yhtään irrallista lausekokonaisuutta tai otetta. Se vääristää kokonaisuuden.
    Koko haastattelu kesti 45 min.

  2. Väestön kasvu tuskin on talouskasvun taustatekijä. Vaan kapitalistien täytyy jatkuvasti saada voittoa. Ostokykyiset ei muuten ole siellä missä se väestö kasvaa vaan etupäässä täällä lännen varakkaissa maissa. Talouskasvua voi hillitä korkeintaan lakipykälillä. Ei tule käymään niin.

  3. Talouskasvu ei ole pahasta, mutta väestön kasvu esimerkiksi Afrikassa on suuri ongelma. Sitä pitää rajoittaa siellä, ei täällä Suomessa – siis kantasuomalaisten syntyvyyttä.

  4. Kuvitelkaamme, että maapalon ihmiset olisivat saaneet pysäytettyä väkimäärän kasvun.
    .
    Mitä silloin olisi talouskasvu? Olisiko se suurempaa kulusta? Tarkoittaisiko se luonnonvarojen nopeampaa hyödyntämistä? – myös uusiintumattomien luonnonvarojen. Pitäisikö talouskasvun sisältää materiaalin kierrätyksen tehostamista? Voisiko ydinenergia korvata fossiiliset energian lähteet (kivihiili, öljy, maakaasu)? Kauanko uraania riittää? Miten voitaisiin korvata fossiilinen energia rahtilaivoissa ja lentokoneissa?

    Jatkuuko kehitys näin? – ihmiskunta jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti.

  5. Teoriassakaan ei jatkuva kasvu ole mahdollista.
    Kehittyneissä maissa voisi tyytyä 0-kasvuun ja elintason pitämiseen nykyisellään.
    Valitettavasti taloustieteilijöissä ja erityisesti poliitikoissa on joukkoa, mikä ei tätä tosiasiaa ymmärrä ja ajaa jatkuvaa kasvua kaikin keinoin.
    Samoin tuo jatkuva väestön holtiton kasvu pitää saada kuriin.
    Se, mitä kukin kirjoittaa, on taas henkilön itsensä päätettävissä ja blogin avaaja voi halutessaan siihen puuttua.
    Sensuuriasenteiset komennot eivät asiaan kuulu.

  6. Katsoin Hardwikin haastattelun kokonaisuudessaan.
    Minulle oli yllätys, että hän sympatiseeraa ekofasisteja.
    Se että hän puhui kapitalismin toimimattomuudesta, ei ollut yllättävää.
    Kapitalismi sitä, kapitalismi tätä, ja aina negaatiossa, sitä kuulee nykyisenä uustaistolaisena aikana demarien suusta ja milloin minkäkinsortin vasemmistolaisen suusta. En kylläkään tiedä missä maassa puhdasoppinen kapitalismi on täysvoimissaan, mutta ehkä minua valistetaan. Esimerkiksi Suomessa vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää pidän edustuksellisena demokratiana, monipuoluejärjestelmänä. Ehkäpä olen ollut väärässä…

    Frankfurtin kolulukunta on onnistunut pitkässä marssisaan läpi instituutioiden ällistyttävän hyvin. Siitä tuo nykyinen pajatus ”kapitalismi sitä, kapitalismi tätä”, johtuu. Siinä kultturimarksilaiset taas laskivat väärin, että pitkä marssi pehmittäisi ihmisten mielipitet otolliseksi kommunismille. Ei se niin mene, oligarkiaan ja orwellilaiseen dystopiaan tässä ollaan menossa. Tosin itsekorjaavuusliike eli kansallismielisyyden lisääntyminen länsimaissa pullikoi oligargiaa ja orwellllaista menoa vastaan, eri juttu ehtiikö se estämään tämän kehityksen kohti harvainvaltaa, jossa oligarkit päättävät ja iso Veli valvoo. Aika näyttää eikä siihen taida mennä kauan.

    Jk. En pidä kapitalismia hyvänä järjestelmänä enkä mitään muutakaan ismi-päätteistä järjestelmää. Edustuksellinen tai suora demokratia (Sveitsin malli) ei ole kaksinen yhteiskuntasysteemi, mutta en tiedä parempaakaan.

  7. Otsikko oli: ”Neil Hardwick’lta kuultua – 2 minuuttia”

    Tässä on agendani, joka liittyy siihen mitä Neil Hardwick’lta sanoi ajassa: alusta 19:00 , 21:00 asti, siis 2 minuuttia.

    https://areena.yle.fi/1-4589674
    *
    Jos joku haluaa taittaa peistä kaikesta mitä Neil Hardwick’lta ohjelmassa sanoi, niin hän voi tehdä siitä oman blogin avauksensa.

  8. Ehkä on väärin puhua poliittista suuntaksista, vaan sen sijaan pohtia tekeekö ihmiskunta oikeita asioita – voiko maailman meno jatkua loputtomiin kuten näinä päivinä tapahtuu?
    *
    Pohdinnan lähtökohdaksi voisi ottaa juhak’in kommentin ajassa 6.10.2019 19:35

  9. Voidaan asian tiimoilla teoretisoida erilaisilla yhteiskunnallisilla malleilla. Pitäisikö kuitenkin ensin miettiä miten saisimme maapallon rajalliset resurssit riittämään mahdollisimman pitkälle.

  10. Tervehdys! Avaaja voi poistaa kommenttini vaikka heti. Olisin poistanut sen itse jo heti aamulla, mutta en osannut.

  11. Lasse kommenttisi on asiallinen ainakin kahdessa mielessä:

    1, Käsittelee blogin aihetta
    2, Ei morkkaa muita bloggaajia

    Luin kommenttisi – kyllähän se ajatuksia herättää

    Ymmärsin Hardwikin näkemyksen olevan tämä: Ihmiskunta jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti. Kyllähän luonnon tuhoaminen ’onnistuu’ kaikissa yhteiskuntajärjestelmissä – sitä on yhtenä esimerkkinä itäinen naapurimaamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *