Hyvä hiihtokeli

Kävin tänään hiihtämässä tavallisilla ikivanhoilla latusuksillani (Peltonen). Aamulla oli pakkasta 18 astetta, en tiedä mitä oli kun hiihdin.

Sukseni oli voideltu suunnilleen -10 astetta varten – en rakasta suksien voitelua, joten voitelu on aina sama (noin kerran vuodessa).

Tällä kertaa ei suksi luistanut, eikä pitänyt, mutta muuten oli aivan hyvä keli. Hiihdin kaksi ja puoli tuntia suksilla, joissa ei ollut luistoa, eikä pitoa.

Se ei kuitenkaan haitannut minua pätkääkään. Nautin upeasta suomalaisesta luonnosta ja kuntoilusta. Vaikka olin pukeutunut hyvin kevyesti, niin hiki virtasi ihan perusteellisesti.

Kaikki hyvin.

5 vastausta artikkeliin “Hyvä hiihtokeli”

  1. Ladut oli vasta ajetut latukoneilla – aivan erinomaisessa kunnossa. Ehkä yhdestä kolmeen hiihtäjää hiihtänyt ennen minua.

    Varkauden kaupunki oli tähän talveen tehnyt erinomaista työtä. Aiemmin minulla oli välillä melkoisen huono metsätaipale ennen kuin pääsin hyville laduille, ja sielläkin oli huonoja kohtia – nyt nekin kaikki olivat erinomaisessa kunnossa.

  2. Tampereelle on tullut konelatua lisää peltoalueelle, kustantajasta ei tietoa.

    Minulla on kuudet monot eri tyyppisiin siteisiin ja suksia saman verran. Harmi, että tänään maastokelpoisin suksi murtui montussa.

    Keväisin on hienoa hiihdellä jäällä, jossa on sen verran pehmeää pintaa, että luistelu onnistuu. Tällainen hiihto onnistuu lyhyelläkin suksella. Side pitää olla kahvallinen, jotta sen saa helposti auki, jos vaikka jää pettää. Sama seikka pitää ottaa huomioon retkiluistimissa. Joitakin lukkoja on vaikea saada auki, jos jäätyvät. Jäänaskalit kannattaa pitää mukana talvellakin, jos oudoilla jäillä hiihtelee.

    Kunnon kilpasuksea ei minulla ole koskaan ollut, kaikki ovat olleet jäykkyydeltään kevyemmille hiihtäjille tarkoitetut.

    Suksivoidepurkkeja olisi päällekkäin aseteltuina yli puoli metriä, joten tiukkaa tekee, jotta saan ne kulutettua tässä elämässä, kun en juurikaan voiteita poista, vaan vaihdan suksea kelin mukaan.

    Sauvoina käytän mieluiten ruokosauvaa niin hiihdossa kuin sauvakävelyssäkin. Ruoko on kevyt, jäykkä ja kestää kolhuja. Ruokoa on vain vaikea saada.

  3. Ennen oli miehet rautaa:

    https://www.aamulehti.fi/urheilu/tama-katsojia-kauhistuttanut-maskimies-oli-lahden-mm-hiihtojen-ensimmainen-suomalaissankari-24277821

    ”Napakka pakkanen piti Lahtea otteessaan läpi kisojen. Suomen toivot Tapani Niku ja Matti Raivio starttasivat viidenkympin kisaan karmivilta näyttäneissä, flanellikankaasta harsituissa hupuissa. Huppuun saksituista aukoista saattoi erottaa ainoastaan hiihtäjien silmät ja suun, kun miehet painelivat reilut neljä tuntia kestäneen kisalenkin 25 asteen pakkasessa. Maalissa Raivio tuuletti 30 kilometrin voiton jatkeeksi kuninkuusmatkan kultamitalia.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *