Ei se viranomaisillakaan aina niin helppoa ole.

Tuossa kun oli puhetta metsästysaseist(kin), kerronpa erään viranomaistulkinnan.

70-luvulla, silloin vielä metsästin, olimme aloittamassa hirvijahtia, kun poliisipartio tuli tarkastamaan seuruettamme. Aseet, paperit ja a-tarvikkeet.

Minulla oli silloin kuin myöhemminkin semmoinen ”käänteinen” tehdaspatruuna, nimittäin käänsin sotilaskiväärin S-luotisen luodin toisinpäin; siitä tuli silloin lyijykärkinen, tehdaslatauksinen patruuna. Koeammunnoissa, penkistä, olin todennut sen toimivan aivan samoin kuin kokovaippaluotinen patruuna 100m saakka.

No, konstaapeli huomasi asian ja nousi häly. Laiton patruuna. Selitin; nallitus, alkuperäinen, ruuditus, alkuperäinen, alkuperäisen luodin vain käänsin ja niippasin takaisin. Väiteltiin, paikallaollut ylikonstaapeli ei ollut niinkään varma ja kun sain kaveriltani muutaman lapualaisen lyijykärkisen.

Ylikonstaapeli hyväksyi mutta sanoi; asian näinollen sinun tulisi kuitenkin tulla käymään Lahden poliisilaitoksella. Niin sitten teinkin, paperi kirjoitettiin ja allekirjoitin. Viikon päästä tuli sitten poliisin ylimmän Lahdessa olevan päällikön paperi; patruuna on laillinen, ei syytettä.

 

8 vastausta artikkeliin “Ei se viranomaisillakaan aina niin helppoa ole.”

  1. Siinä huomataan kuinka kauheaa porua patruunasta mikä oli laillinen, oli sillä ainakin työllistävä vaikutus. Samankaltaisia tarinoita ollut kaveripiireissä. Noh, työllistävä vaikutus virkavallalle ja turhia käyntejä laitokselle harrastajille ja muuta harmia.

    1. Lisäys: mitä olisi muuten meinannut jos olisi tullut syyte noihin aikoihin.

      1. Eipä yhtään mitään; sakot olisin maksanut käräjöimättä ja kaikki olisi siinä. Kyseessä kun olisi ollut ns metsästysrikkomus.

  2. Yksi pieni selitys ja tausta sille että Suomea moititaan maailmalla erinomaisen byrokkraattiseksi maaksi.

  3. Tosiasiassa, jos olisin ostanut puolivaippaluotisen luodin ja niipannut sen alkuperäisen s-luodin sijaan; patruuna olisi ollut laiton mutta sitä ei yksikään valvontaviranomainen olisi havainnut.

  4. Onneksi tuo nipotus ”tehdaslatauksista” on ohi ja saa itse ladata patruunansa.
    Esimerkiksi kaksipiippuisella ei tehdaslatauksilla saa käypää asetta.

  5. Aktiiviaikanani ammuin aina itse lataamiani patruunoita, kilpailuissakin. Varakkaammat ampuivat tehdaspatruunoita.
    Sain minäkin sitten tulosten parannuttua ihan j-osaton piikkiin 500 patruunaa. Se nyt kuitenkin vuosien työn ja itselatausten jälkeen ei kovin merkittävää ollut.
    Itselatauksessa tuo hylsyjen mitoittaminen ja korjaaminen oli työlästä, itse nallitus ja ruuditus sekä luotien niippaus oli rutiinia.
    Niin sitä vaan harrastettiin ja maksettiin harrastuksesta ja kun/jos tulostakin tuli, maistui se makealta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *