Puolustusvoimien komentajan valinta.

Kiinnitti huomiotani erään blogistin uutiskopiointi; presidentti Niinistö haastattelee puolustusvoimien komentajaehdokkaat.

Varsin selkeä poliittinen näytelmä. Kun nykyinen pv:n komentaja valittiin; Lindberg kyllä mielipiteen (poliittisen) mukaan oli Niinistön suosikki mutta ei Niinistö häntä valinnut, eikä valitse seuraajaakaan. Ei ole Niinistö mikään oy Suomi ab:n toimitusjohtaja, joka palkkaa työntekijöitä.

Näiden ”sotilasasiantuntijoiden”, normaalin google-käytön lisäksi kannattaisi  avata uudestaan google; hakusanat olisivat Suomen presidentti, puolustusministeri, hallitus. Hakutulokset kun asetetaan rinnakkain ajallisesti, saattaa ehkä huomata, että asioilla on poliittinen yhteys; nyt ollaan tekemässä poliittinen peli, rakentajana Pres Niinistö.

Pääasiallisia vaikuttajia ovat kenraalin poliittinen suuntautuneisuus (itse asiassa puolueen jäsenyys), presidentin ja  puolustusministerin puoluekanta, päähallituspuolue, ajankohdan puolustusvoimia koskeva poliittinen tilanne. Valintaesityksen lähtökohdat ovat selkeästi valtioneuvostolla.

Nykypäivän tilanne on entiseen verrattuna melko vaikea; puolustusministeri kun kuuluu tämmöiseen apupuolueeseen, jonka tulevaisuus on lähinnä kyseenalainen. Niinistö ei nykyisin pystyne tekemään edes esitystä, ohi valtioneuvoston, vaan sitten myöhemmin toimii ns ”kumileimasimena”.

Jos joku väittää, ettei kenraali ole poliittisesti orientoitunut; puhunee vastoin tietoa. Jokainen kenraalinimitys on enemmän tai vähemmän poliittinen.

7 vastausta artikkeliin “Puolustusvoimien komentajan valinta.”

  1. Tässä ihan hyvä juttu tästä aiheesta, Puolustusvoiminen Komentajan valinnassa on sama kaava kuin viimeksi, eli mitään muutosta prosessissa ei ole, ei tämä ole mitenkään mediaseksikästäkään:

    https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/ylipaallikko-jarjestaa-tyohaastattelun-kenraaleille-tassa-ovat-vaihtoehdot-jarmo-lindbergin-seuraajaksi-puolustusvoimien-komentajana/

    ”Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö pelaa varman päälle.

    Lännen Median puolustushallinnosta saatujen tietojen mukaan presidentti järjestää tiettävästi tällä viikolla kandidaateille henkilökohtaisia haastatteluja. Hän toimi samoin kenraali Lindbergin valinnan aikoihin.”

  2. Kallelta hyvä avaus.

    Oletteko koskaan kuulleet puolustusvoimien komentajasta, joka olisi vasemmistosta?

    Puolustusvoimat on leimallisesti oikeistolainen yhteenliittymä.

    Kuriositeettina. Isäni nuorempi veli oli kysynyt aikoinaan miksi Aaltosen veljekset aina joutuvat konekivääriampujiksi. Isäni oli vastannut, että siksi, koska olemme vasemmistolaisia. Konekivääriampuja on ensisijainen kohde.

    No tämä oli omaa henkilökohtaista historiaa.

  3. Lindbergin isäntämaasopimus on perustuslain kannalta ongelmallinen. Olisi ehdottomasti kuulunut eduskunnan käsittelyyn.

    1. Isäntämaasopimus palvelee rähinän aikana Suomen etua, se on hyvä sopimus.

  4. Missä vaiheessa presidentiltä on viety valta nimittää puolustusvomien komentaja? Kyllä se käsittääkseni on yksi presidentin valtaoikeuksista. Lisäksi hän on puolustusvoimien ylipäällikkö, joten miksikä ei järjestäisi työhaastattelua? Presidentti sen päätöksen viime kädessä myös tekee, kuka valitaan.

    Kenraalit eivät saa oll minkään puolueen jäseniä. Koska vasemmistopuolueissa kuitenkin usein vastustetaan Puolustusvoimien pitämistä iskukykyisenä, on luonnollista, etteivät upseerit todennäköisesti kannata sellaista puoluetta. Äärivasemmalla on lisäksi esiintynyt aina ja esiintyy ihmeellisesti vieläkin suurta Venäjä -myönteisyyttä höystettynä Suomen puolustusvoimien vastaisuudella. Miksi kukaan, jonka sydämen asiana on pyrkiä varmistamaan Suomen puolustuksen tominta, kannattaisi sellaista?

  5. Äärivasemmisto? Se, että ihminen on ajatuksissaan enemmän humanismin, kuin rahan puolella, ei tee hänestä epäisanmaallista?

    Uskon kumminkin, että valtaosa suomalaisista haluaa pitää puolustusvoimat iskukykyisenä. Tuli uhka sitten lännestä tai idästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *