Suomi ei huolehdi puolustuskyvystään, eikä puolustusvalmiudestaan

Suomessa varusmiehillä pyörii edelleen lomat, vaikka voivat tuoda tullessaan varuskuntiin koronaviruksen.

Virossa varuskunnista ei ole puhettakaan lähteä lomille. Koulutus jatkuu siten, että mm. komppaniat eivät ole toistensa kanssa tekemisissä – jos johonkin komppaniaan iskisi jostakin virus, niin se ei vaikuta mitenkään muihin komppanioihin.

Virossa oli yksi epäily, että erään komppanian eräs sotilas olisi ehkä voinut saada virustartunnan. Koko komppania pistettiin karanteeniin niin, että sen komppanian kolme joukkuetta eristettiin toisistaan ja sapuska tuotiin ulkopuolelle termoksissa, josta joukkueet sitten saivat ne noutaa. Koulutus jatkui karanteenista huolimatta, mutta erillään toisista.

Suojeluskunnan puolella on siirretty koulutustilaisuuksia eteenpäin, ettei levitettäisi tartuntaa niissä tilaisuuksissa. Ollaan korotetussa valmiudessa toimimaan tarvittaessa.

Suojeluskuntalaisia on antamassa virka-apua poliiseille ja rajavartijoille.

10 vastausta artikkeliin “Suomi ei huolehdi puolustuskyvystään, eikä puolustusvalmiudestaan”

  1. Halosen presidenttikausina Suomen puolustusvalmius ajettiin totaalisesti alas. Varuskunnista tehtiin koulutuskeskuksia – ilman puolustusvalmiustehtävää.

    Silloin kaikki joukot, joilla olisi asetuttu vastarintaan vihollisen hyökätessä piti etukäteen perustaa reservistä. Kun minä kritisoin sitä julkisesti varoittaen yllätyshyökkäyksestä, niin silloinen puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala voi vain vastata minulle: ”Jumala varjelkoon Suomea yllätyshyökkäykseltä.” Minä vastasin Kaskealalle, että: Se ei riitä.

    Sauli Niinistön ja varsinkin puolustusministeri Jussi Niinistön aikana tilanne on hieman parantunut. On perustettu joihinkin varuskuntiin noin komppanian vahvuiset valmiusosastot, joilla on jatkuva puolustusvalmiustehtävä koulutuksen ohessa. Jussi Niinistö ajoi myös lävitse lakimuutoksen, jolla sallittiin varusmiesten käyttö aseellisiin puolustustehtäviin, tietyin ehdoin.

    Virossa Puolustusvoimilla (Kaitsevägi) on valmiuspataljoona, mutta puolustusvalmiuden keihäänkärki on jokaiseen maakuntaan (15) hajautettu Suojeluskunta (Kaitseliit) omine asevarastoineen. Suojeluskunta aloittaa puolustautumisen ilman erillistä liikekannallepanoa ja ilman eri käskyä.

    1. Tai sitten Halosen ja Tuomiojan toimesta harkittua toimintaa.

      Nykyisin varuskunnat pitäisi olla ”eristyksessä” – ei ketään sisään eikä ulos. Ainakin sellaiset varuskunnat, joissa on valmiusosastot.

  2. Varusmiesten matkustelu kotiseutunsa ja varuskuntapaikkakuntansa välillä tuskin vaikuttaa mitenkään Suomen puolustukseen. Sen sijaan tämä liikkuminen voi merkitä viruksen leviämiseen paikkakunnalta toiselle.

    ************************************************************************************
    Tässä oikeaa suuntaa…
    .
    https://yle.fi/uutiset/3-11253377
    12.3.2020
    Varusmiehet suljetaan varuskuntiin viikonlopuksi
    .
    Uuden virallisen suosituksen mukaan kaikkea matkustelua sekä maan sisällä että ulkomaille pitäisi välttää.
    .
    Asialistalla on ollut myös koko Saarenmaan maakunnan laajuinen karanteeni. Eilen julkistetut Virossa saadut tartunnat tapahtuivat nimenomaan Saarenmaalla.
    .
    Viron puolustusvoimien komentaja kenraalimajuri Martin Herem puolestaan päätti torstaina pitää varusmiehet varuskunnissa ainakin tulevana viikonloppuna. Kaikki lomat on siis peruttu, kuten myös vierailut varuskuntiin.

    https://www.verkkouutiset.fi/varuskunta-karanteenissa-suomi-perui-osallistumisensa-harjoituksiin/

    Varuskunta karanteenissa, Suomi perui harjoitukset
    08.03.2020

    Pohjoisnorjalainen Skjoldin varuskunta asetettiin kuitenkin torstaina kahden viikon karanteeniin varuskunnassa todetun koronavirustartunnan takia.

    1. ”Varusmiesten matkustelu kotiseutunsa ja varuskuntapaikkakuntansa välillä tuskin vaikuttaa mitenkään Suomen puolustukseen.”

      Se vaikuttaa, jos varusmies tuo varuskuntaan viruksen ja tartuttaa sen siellä toisiin.

  3. Kutsutaanko varusmies rintamapalveluun? – ehkäpä

    ***********************************************************************
    http://varusmieslehti.fi/varusmiesliiton-puheenjohtaja-varusmiesten-kaytto-yllatyshyokkaysten-torjunnassa-ennenkuulumatonta/
    v . 2016

    Varusmiesliiton puheenjohtaja: ”Varusmiesten käyttö yllätyshyökkäysten torjunnassa ennenkuulumatonta”

    Varusmiesten käyttö esimerkiksi vaarallisissa virka-aputehtävissä kiellettiin viimeksi asevelvollisuuslakia uudistettaessa.

    Helsingin Sanomat uutisoi Puolustusvoimien suunnittelevan varusmiesten käyttöä mahdollisten yllätyshyökkäysten torjunnassa. Lehden mukaan Maavoimien esikunnassa on parhaillaan valmisteilla joukko-osastoille suunnatut ohjeet aiheesta. Pääesikunta ei ole myöntänyt eikä kieltänyt mahdollisten suunnitelmien paikkaansa pitävyyttä.

    1. Jussi Niinistön toimesta muutettiin lakia niin, että tarpeellisen koulutuksen saaneita varusmiehiä voidaan käyttää taistelutoimintaan.

      Sen voi vaikkapa lukea niin, että alokkaita ei voi.

      Se on erittäin tärkeä uudistus. Suomi on hyvä maa, paras meille suomalaisille – Suomea kannattaa puolustaa.

  4. No on selvä asia että jos varusmiestä käytettäs sotatoiminnassa sitä vois verrata vaikkapa peruskoulun eka luokkalaiselta vaadittas yliopsto tutkintoa terv tepivaari

  5. https://www.pirkanblogit.fi/2020/teuvomast/lopetan-muiden-blogien-kommentoinnin/

    ..pitihän sitä kuitenkin

    [ Omien kirjoitusten muistaminen saattaa olla vaikeaa – ainakin joillekin.]

    *************************************************************************************
    Pääesikunnalla voi olla asiasta ajatuksia, jotka poikkeavat kaduntallaajan käsityksistä.

    ”Helsingin Sanomat uutisoi Puolustusvoimien suunnittelevan varusmiesten käyttöä mahdollisten yllätyshyökkäysten torjunnassa. Lehden mukaan Maavoimien esikunnassa on parhaillaan valmisteilla joukko-osastoille suunnatut ohjeet aiheesta. Pääesikunta ei ole myöntänyt eikä kieltänyt mahdollisten suunnitelmien paikkaansa pitävyyttä.”

    1. Suomen puolustuksen ”Akilleen kantapää” on nimenomaan yllätyshyökkäyksen torjuminen. Siihen ei ole käytännössä käytettävissä kuin vain muutama valmiusosasto (nimenomaan varusmiehistä).

      Suunnitelmissa on joskus tulevaisuudessa tehdä niistä valmiusosastoista peräti pataljoonan kokoisia osastoja – varusmiehistä.

      Valmiusosastojen rivimiehetkin palvelevat sen lähes vuoden pituisen varusmiespalvelun juuri siksi, että olisi laittaa joukkoja ryssää vastaan yllätyshyökkäyksen tapahtuessa. Imperialistinen roistovaltio tulee tekemään nimenomaan yllätyshyökkäyksen – esimerkiksi joidenkin juhlapyhien aikaan tai ikäluokan vaihtuessa – kun ei ole käytännössä ketään pistämässä hanttiin.

      Ohessa yksi ikivanha skenaarioni, se on pääosin edelleen relevantti:
      http://jput.fi/varautuminen.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *