Hämäläisen mietteitä

Hämäläinen, tarkemmin sanottuna itä-hämäläinen kun olen, niin kaksikymmentä vuotta olen pohtinut tuota Millenium -juhlintaa.

Vuoden 1999 lopussa uudenvuoden aattona maailmassa vietettiin Millenium- juhlallisuuksia. Juhlittiin kolmannen vuosituhannen alkua. No minä en juhlinut, vaan minulla vuosituhat vaihtui vasta vuotta myöhemmin eli vuoden 2000 lopussa siirryttäessä vuoteen 2001.

Perustelen tätä seuraavasti.

Ensimmäisen vuosi tuli täyteen vuoden 1 lopussa. Kymmenen vuotta täyttyi vuoden 10 lopussa. Sata vuotta täyttyi vuoden 100 lopussa jne, kunnes vuosituhat tuli täyteen vuoden 1000 lopussa. Näin tultiin vuoden 1999 loppuun, jolloin minun päätelmieni mukaan toinen vuosituhat oli vielä vuoden vajaa.

Kysymys arvon blogikollegat kuuluu; Onko minun logiikassani pahakin virhe? Olenko ollut kokonaiset kaksi vuosikymmentä täysin väärässä? Jätättääkö minun ajanlaskuni kokonaisen vuoden? Olenko aivaan turhaan kuluttanut suunnattomat määrät kahvia ja tupakkaa  moista pohtiessani?

Aikanaan tästä asiasta esiintyi asiantuntijoidenkin kesken kahtaa mielipidettä.

Sinänsä tälläiset pohdinnat lienevät omalta osaltani turhia, koska seuraavaa vuositunnnen vaihdetta tuskin näen, joten on se ja sama juhlitaanko sitä vuoden 2999 vai vuoden 3000 lopussa.

11 vastausta artikkeliin “Hämäläisen mietteitä”

  1. Minäkin olen vähän sellainen omanlaiseni havukka-ahon ajattelija ja olen näin pohjois-satakuntalaisena tuntenut itseni lähinnä pohjois-karjalaiseksi, kun siellä roheet 40 vuotta olen isommani vapaa-ajastani viettänyt ( vaimo ) ja ajattelen, että olenkohan entisessä elämässä siellä elänyt, kun heti ensi käynnilläni tunsin ikäänkuin kotiini tulleen.
    Kun Tampereelle tulen sieltä, niin yhden yön jälkeen kaipaan jo takaisin pohjois-karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun…….

      1. Lähditkö Arvi sillä mielellä Pohjois-Karjalaan, että vaihdoit farkut verkkarihousuun? Rennomman ilmapiirin perään.

        1. Minut veti pohjois-karjalaan rakkaus tyttöystävääni, nykyiseen vaimooni ja samalla rakastuin myös karjalaiseen elämänmenoon.
          Eräs karjalaismummo sanoi hämäläisistä häistä, että heillä on hautajaisissakin iloisempi meininki.
          Samainen mummo meni bussiin Tampereella ja ihmiset istuivat totisina ja ikkunasta vain ulos katsellen ja kaikki yksin omilla penkeillään, niin mummo sanoi kuljettajalle bussista ulos käydessään, että minnekkä työ näitä mykkiä kuskaatte.

    1. Olen kyllä ”oikea” itä-hämäläinen, vaikkakaan en Heinolasta. Itä-Häme alueena on muutakin kuin Heinola.

      Itä-Häme -lehti kyllä on tuttu jo lapsuudesta. Silloin se vielä olikin itä-hämäläisten lehti, mutta tänään ei niinkään, koska omistajat ovat vuosien saatossa vaihtuneet ja toimituspolitiikka muuttunut yleislehden suuntaan. Itä-Hämeessäkin kierrätetään konsernin muiden lehtien uutisia. Seuraan edelleen diginä.

  2. Ihan suoraan avauksessa esitettyyn totean, että Juha U, et ole yksin väärässä jos olet, nimittäin itse pohdin tuota samaa aikanaan ja samalla lopputulemalla.

    1. Hyvä juttu, että edes joku on päätynyt samaan. Ei tarvitse viettää seuraavaa kahta vuosikymmentä pohtimalla samaa asiaa.

  3. Oma syntymävuoteen tulee yksi lisää yhden eletyn vuoden jälkeisenä 1. päivänä, ei edellisenä ja tarkalleen syntymäpäivän syntymän kellonaikana.
    Jos vuosi loppuu 1.1. 2020 Klo 00.00. On eletty 1 vuosi, eikä 2 vuotta 1.1.2021. Ei tämä sen ihmeellisempää ole.

    1. Olen syntynyt 1.9.1952
      siis 1952 1.9.52 siinä se on kaikki samassa paketissa.

  4. Ensimmäinen vuosisata vuodet 1–100, toinen vuosisata vuodet 101–200 ja niin edelleen. Tällöin esimerkiksi 20. vuosisata sisältäisi vuodet 1901–2000

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *