Talviaika

27.10.2020 siirrytään talviaikaan silloin siirretään takaperin kelloja ja kenties lapioidaan lunta. Tänä vuonna ei talvi ole vielä antanutkaan itsestään minkäänlaista merkkiä, vaikka yleensä tähän aikaan vuodesta on ollut jo monenlaista tuskaa. Sitten siitä vajaa viikko eteenpäin alkaa marraskuu ja 01.11.2020 talvirengasajat.

Silloin se alkaakin autoilijoilla miettimisen ajat uuden 01.06.2020 voimaan tulleen liikennelain kanssa. Siinä on erittäin paljon uutta, niin myös rangassäännöt on laitettu uusiksi silloin alkaa talvirenkaiden pakollinen käyttäminen ja jatkuu maaliskuun loppuun ensi vuonna. Se pakollisuus jää autoilijoiden ja poliisin harkittavaksi, riippuen siitä vaatiiko kulloinenkin keli niiden käyttöä. Talvirenkaiksi katsotaan renkaat joiden kyljessä on MS merkintä, se pitää löytyä niin nastarenkaista, kuin kitkarenkaistakin.

Monena vuonna tähän aikaan on ollut jo pahatkin kelit, joskus jopa lunta, mutta monena aamuna sitä niin sanottua ”mustaa” jäätä. Sehän se sitten on se vihonviineinen arvuuteltava amuisin, että onko sitä, vai ei. Pitääkö sitä oikein lähteä etukäteen tutkimaan maantien matalat notkot ja siltojen rampit. Kukas sitten sen olemassaolon päättää, jos sitä minun mielestäni ei ole, mutta poliisi saattaakin olla eri mieltä ja antaa sakon. Näin syksyisin ja tietysti vielä talvisinkin saattaa keli muuttua yht, äkkiä, joten vaikeaksi menee.
Kuka aikoo sinnitellä ja vaihtaa renkaita edestakaisin, minä en ainakaan. Jos se olisikin niin, että saisi pitää niitä kesärenkaita ympäri vuoden, mutta kun ei ole. Talvikelillä on siis pakko ajaa talvirenkailla ja sitten seuraavana päivänä, jos on hyvä keli niin kesärenkailla.

Tässä on valmiina taas soppa, jota ei helpolla selvitetä, en muista oliko tämäkin Bernerin aikaansaannoksia.

4 vastausta artikkeliin “Talviaika”

  1. Tuskin Suomen poliisi vaatii vaihtelemaan renkaita edes takaisin kelin muutoksen mukaan. Kun tuntuu, että voi olla liukasta niin vaihtaa talvirenkaat ja kun keväällä tuntuu, että eiköhän liukkaat ole jo ohitse niin vaihtaa kesärenkaat.

    Sääennustettakin voi käyttää perusteena renkaanvaihdolle.

  2. Kuinka sattuikaan, nyt on tämän syksyn kylmin aamu, meillä mittari näytti +2 astetta, eikä meillä yleensä ole kaikkein kylmintä. En pitäisi ihmeenä, jos sitä mustaa jäätä olisi jossakin jo. Kannattaa olla varovainen, vaikka vaan ihan huvin vuoksi.

  3. Meillä tänään vaihdettiin talvirenkaat, ennakointia, ei riskinottoa. Täällä haja-asutusalueella kun joka aamu pitää olla mahdollisuus lähteä liikenteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *