Kahden viikon loma – kyllä varusmiespalvelus on nykyään ”raskasta”!

Meinasin pudota tuoliltani kun kuulin tv:stä että nykyiset palvelukseen astuvat alokkaat ovat ensin neljä viikkoa yhtämittaisesti palveluksessa ja saavat sitten kahden viikon loman. Kahden viikon! Kun varusmiespalvelus muutenkin on lyhennetty lyhimmillään kuuteen kuukauteen ja tuo kaksi viikkoa ei vatrmasti ole ainoa loma niin onpa hulppeaa lomailua.

Mutta eipä siinä vielä kaikki: Varusmiesliiton edustaja piti tuota kovin raskaana kun neljä viikkoa joutuu olemaan ”kiinni”. Vaikka vanhaksi jääräksi haukuttaisiin ja sehän minä kai alan ollakin, niin en voi olla vertaamatta omaan palvelusaikaan Vekaralla Karjalan Prikaatissa 1980-luvulla. Palvelus alkoi 9. kesäkuuta ja ensimmäiset pääsivät lomille juhannukseksi, siis aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Mutta vain pieni osa lähti lomille: ne jotka olivat ampuneet valion tai saaneet hyvät pisteet kirjallisessa kokeessa,  Sitten vasta seuraavana viikonloppuna muistaakseni pääsivät lomille kaikki loputkin, siis aikaisintaan noin kolmen viikon kuluttua.

No, mitäs sitä valittamaan kun pääsivät viikkoa aikaisemmin silloin? Eipä siinä muuta, mutta silloin se ”loma” tarkoitti viikonloppuvapaata joka alkoi lauantaina noin klo 12 ja päättyi seuraavana päivänä sunnuntaina klo 24. Jos olisi kysytty silloin haluatko kolmen viikon päästä lomalle jolloin loma kestää reilun vuorokauden  vai viikkoa myöhemmin jolloin lomasi kestää kaksi viikkoa niin mitenköhän  olisi käynyt? Ja varusmiespalvelus kokonaisuutena  kesti silloin lyhimmilläänkin kaksi kuukautta pidempään kuin nykyisin.

Ilmeisestoi Varusmiesliitto haluaa olla jonkilainen varusmiesten ja -naisten ”ammattiliitto” ja nostaa profiiliaan  valittamalla joka pikkuasiasta. Kun palvelukseen astuvilta asiasta kysytttiin niin eipä sieltä purnausta kuulunut, onneksi. Niinpä ei ole aihetta alkaa puhua  ”pullamössö-sukupolvesta”.  Tietysti neljä viikkoa erossa läheisistä on tietynlainen rasitus mutta siinäkin nykysukupolvi pääsee todella paljon helpommalla somen avulla: viestejä, kuvia, videopuheluita jne. voi lähetellä taukoamatta. Omana aikanani käytössä oli sotilaskodissa ja myöhemmin komppanian alakerrassa kolikoilla toimiva lankapuhelin.

7 vastausta artikkeliin “Kahden viikon loma – kyllä varusmiespalvelus on nykyään ”raskasta”!”

  1. Osa varmasti ymmärtää, mutta sitten pon niitä jotka ovat tottuneet helppoon elämään. Joillekin varusmiespalvelu saattaa olla sitä varten että yksilö saa kokemuksia ja jos ne ovet epämiellyttäviä niin homma saa jäädä. Samaa on se ajattelu että palvelun pitäisi olla pakollista myös naisille tai vapaa-ehtoista kaikille. Armeijan pitää olla mahdollisimman tehokas, ei mikään esimerkki tasa-arvosta.

  2. vanha laki ja ja armeija kuten ennekin 8kk taikka 11kk jos ei sitä kestä aina voi hakea vapautusta vedoten terveyteen
    m

  3. 6 kk palvelusaika pitkine lomineen ja siihen vielä reserviläisaika ilman krt harjoituksia,,,ei tälläinen ole mikään muu kuin ”paperiarmeija”

  4. Kuus kk muka palvelua no josta sitten on lomia puolet ei ole hyvä juttu kellekkään terv tepivaari

  5. Meillä meni ensimmäiset 3 viikkoa, ennenkuin päästettiin edes käymään sotilaskodissa, lomista nyt puhumattakaan.

  6. No minulla oli kuukausi ennenkuin päästiin iltalomille elikkä valan jälkeen eikä siihenkään kukaan kuollut terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *