En kannata viinejä ruokakauppoihin paikkakunnilla joissa on alko

Tuskin kaupat pystyvät pitämään yhtä laadukasta valikoimaa, kuin alkossa. Myös itse silloin harvoin (viimeksi loppiaisena) kun olen alkossa käynyt niin olen saanut myös asiantuntevaa palvelua esim viinien suhteen. Loppiaisena mukaan tarttui australialainen punkku jota myyjä minulle suositteli ja oikeaan osui.

31 vastausta artikkeliin “En kannata viinejä ruokakauppoihin paikkakunnilla joissa on alko”

 1. Minä taasen kannatan Alkon monopolin lakkauttamista kaikkinensa, en keksi mitään järkevää syytä se ylläpitämiseen.

  Mikäli monopoli purettaisiin niin olen aivan vakuuttunut siitä, että syntyisi liikkeitä joissa olisi hyvin laadukkaita viinejä ja kaikkea muuta.

  Onhan niitä muuallakin, eikä alkoholi sen suurempi ongelma ole, pikimminkin päinvastoin.

 2. Alkoholista on monia erilaisia syitä miksi en kannata sen tuomista ruoka kauppoihin
  Ja nyt pari päivää alko itse sanoi sitten myös väkevätkin vapaaksi kauppiaat tosin ei siihen ole innostuneita
  Kuinka monta kertaa poliisi joutuu kotihälytyksiin josta eivät pidä mutta pakko mennä sinne toisen pyhään paikkaan terv tepivaari

 3. Hmm, ehkä itsekin taipuisin tuolle Alko-monopolin purkulinjalle, tosin sillä taka-ajatuksella, että viinistä sopisi tulla arkinen kiva ruokajuoma maidon tilalle suomalaisiin ruokapöytiin, mutta sen pitäisi jotenkin tapahtua boostaamatta valkoroskaa.
  Mutta miten se sitten voisi onnistua?

  Ehkäpä kauppojenkin kokoja sekä valikoimaa pitäisi oleellisesti supistaa sekä kieltää kaikki pikkuisia lähikauppoja suuremmat ostospaikat, joissa kaupassa piipahdus nopsaan ei onnistu. Sitten tilalle elävämpää kulttuuria, jossa kauppiaat itse ylläpitäisivät vaihtuvaa kivaa tarjontaa, jossa eri alueiden asiakkaiden toiveet myös näkyisivät kauppojen valikoimissa.

  Öisin auki olevista kaupoista alkoholin myynti kieltoon. Baarien ja lähipubien tilalle pikku leipomoita sekä elitistisiä snobbailevia viinipaikkoja, joihin alkoholistit eivät kehtaisi yksinkertaisesti mennä näyttäytymään.
  Kauppojenkin suppea ja elävän vaihtuvainen viinivalikoima voisi olla niin ihastuttavan spessu, jotenkin niin herttaisissa pulloissa (pahviset viinitonkat tyystin kiellettyjä), että niiden ostaminen ei lainkaan puhuttelisi omassa ankeudessaan rypevää valkoroskaa.

  Että saataisiin sellaista kaunista ja kivan eläväistä arkista kulttuuria, jossa alkoholin status jokaviikonloppuisena nollaamisen välineenä tulisi mitätöidyksi, samoin kuin valkoroskan hengailupaikat, joiden tilalla heille myytäisiin vaikkapa croissantteja ja lusikkaleipiä edullisesti. 🙂

  1. Viranomaiselle vaaleanpunaisia aikuisen kapaloita, joihin he voisivat käydä kietomassa perheväkivaltatapaukset. Vaaleanpunaisella ilmastointiteipillä kapalon napakka turva vahvistaen.

 4. Pitäisi lakkauttaa Alko ja kaikki alkoholijuomat pois kaupoista.

  Kestääkö viikkoa kun Suomessa olisi sisällissota 😅

 5. Valtion viinamonopoli on varsin perusteltu verotulopohjan kannalta. Siinä vaiheessa kun se väistämättä murtuu, niin markkinoille tulevat isot kansainväliset toimijat osaavat kyllä verosuunnitella.

 6. Minua kiinnostaa se, mistä johtuu suomalaisen kulttuurin kasvattien tarttuminen pulloon muuten kuin ruokajuomana?

  Väitän, että se johtuu ihmisten sisäisistä kuolemista, harmaasta rutinoitumisesta sekä hengen köyhyydestä, jossa introvertti suomalaismies on tunne-elämältään rajoittunut ja estynyt, kuten tunnetasolla haastavista tilanteista päänsä pois kääntävä introvertti Petteri Orpo, jonka ehkä kannattaisi rahaan tuijottelun sijaan kampanjoida sen puolesta, että suomalaiset sedät ja omaan estyneisyyteensä kangistuneet pikkupojat lähetettäisiin kaikki pakollisille improvisaatioteatterikursseille harjoittelemaan vapautunutta tunne-ilmaisua!

 7. Alkon monopolin purkamisen takana ovat suuret kauppaketjut jotka haluaisivat lisää tuloja alkoholin myynnistä. Viinien tulolla tavallisiin kauppoihin olisi monia seurauksia. Ensiksikin alkoholin kulutus lisääntyisi, on kiistaton tosiasia, että tarjonnan ja saatavuuden lisääminen lisää myös alkoholin kulutusta. Sen seurauksena myös alkoholin aiheuttamat ongelmat lisääntyisivät. Joku voi ajatella että ”viinikin on viisasten juoma” eli on jokaisen oma asia jos alkoholista tulee ongelmia. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Terveyshaittojen, sosiaalisten ongelmien ( esim. perheissä) ja rikoksien lisääntyminen lisää yhteiskunnan menoja, kaikki veronmaksajat joutuvat kustantamaan alkoholin tuomien haittojen siivoamista. Alkoholin verotuotot eivät siihen riitä alkuunkaan.
  Viinien vapauttaminen myös hävittäisi Alkojen kannattavuutta, niitä olisi yhä harvemmassa. Lopulta myös väkevät alkoholit voisivat päätyä tavallisten kauppojen hyllyihin koska niiden hankkimisesta tulisi muuten vaivalloisempaa harvenevan Alko- ketjun takia.

  Voihan se äkkiseltään tuntua kivalta että viinipullonsa saisi ostettua Prismasta mutta asiaa pitäisi ajateiia myös laajemmin kuin oman shoppailun helppouden kannalta.

  1. Itse en ainakaan koskaan käy Prismassa, vaan inhoan suuria ostospaikkoja, joiden rakennustyyppienkin kieltämistä lailla mieluusti kannattaisin. Täällä blogeilla on aiemmin esitetty suurten S- ja K-ketjujen dominanssin kyseenalaistamista, mitä itsekin kannattaisin.

   Toivoisin italialaisempaa ja ranskalaisempaa ruoka- ja juomakulttuuria meillekin, jossa nimenomaan arvostetaan pikkuisia liikkeitä ja kivijalkakauppoja sekä ihan muuta kuin ihmeellistä supertehokasta suurkotitalous-ajattelua, jossa isit megalomaanisilla ostoskärryillään raahavat kuustoista tölkkiä maitoa kotiin farmari-Volvon perässä.

   Mutta mistä se johtuu, etteivät suomalaiset näe muuta kuin taloudellisuuden ja tehokkuuden arvoja, katsovat rahaa ylimpänä kulttuurillisena saavutuksena ja elävät nelikulmaista elämäänsä vihastuen erityisesti niille, joiden geometrinen pyöreys haastaa ja rikkoo harmauden?

   1. Jos haluat ostaa viiniä pikkukaupasta niin poikkea vaikka Teiskon viinissä. Sieltä löytyy itse valmistettuja viinejä ja viihtyisä kahvila ym.
    Ranskan ja Italian viinikulttuurista voisimne ottaa esimerkiksi sen ettei tarvitse juopua liikaa, mutta toisaalta viinin lipittely pikkumäärissäkin joka päivä käy terveyden päälle. Maito, piimä ja mehut ovat suositeltavampia päivittäisiä ruokajuomia.
    Mutta viinien tuomisessa ruokakauppoihin on nimenomasn kysymys siitä että löytyisivät Prisman ja Citymarketin hyllystä. Kauppaketjut sitä lobbaavat.

    1. Kiitos suosituksesta, mutten ole lähdössä Teiskon perämetsiin viinin perässä 🙂
     Minulla ei myöskään ole ongelmaa juopumisen kanssa, eikä muidenkaan päihteiden. 🙂

     Maito, piimä sekä mehut ovat järkyttäviä sokerien ja muiden ylimääräisten kaloreiden lähteitä, joita en käytännössä osta koskaan, vaan haen vitamiinit marjoista ja hedelmistä, joissa on vähemmän sokeria sekä mukana hedelmäliha. Juon ainoastaan kahvia, teetä ja vettä.

     1. Viiniä harvemmin, mutta tuota voisin useamminkin juoda ruuan kanssa ihan arkisesti, jos viini tulisi lähikauppaani.

    2. Maito ei myöskään kuulu aikuisen ihmisen ravitsemukseen nähdäkseni millään tavalla, vaikka pohjoismainen väestö onkin kehittänyt laktoosille toleranssin, ei tosiasiallisesti muunlajisen poikasen ensiravinnoksi emän tuottama neste ole ihmisen ravintoa. Sen sijaan naiset voivat halutessaan alkaa myydä rintamaitoaan aikuisille miehille, jos niin haluavat, itse en siihenkään ole ryhtymässä.

 8. Olen käynyt monissa maissa joissa viinit on ruokakaupoissa ja kokemus on huono. Valikoimaa on tolkuttomasti – jos mitataan hyllymetreissä, mutta vain sillä mittarilla. Isoa ja halpaa, laadutonta tusinatavaraa. Viinistä tulee semmoista tusinatavaraa jossa ei ole maulla tai laadulla väliä.

  Periaatteessa kannatan toki vapautusta moneen muuhunkin pykälään mutta pidän aika halpana kauppojen kampanjaa aiheesta. Laatu ja valikoima romahtavat. On vain viinien lapparia.

  1. Edelleen: mistä se johtuu, että kauppoihin halutaan suurensuurta valikoimaa ja ihmiset ajautuvat viettämään aikaa sekä hengailemaan suuriin prismoihin?

   Minulle ainakin kelpaisi ja riittäisi oikein hyvin se, että oman pikku lähikauppani hyllyssä olisi yhtä laatua valkoviiniä ja yhtä laatua punaista ja lisäksi pienet liikkeet voisivat myydä viinejään.

   Miksi te sedät haluatte ostoshelvettejä itsellenne sekä meidän muiden asiasta vielä enemmän kärsivien kiusaksi?

  2. Itsehän te tuette supermarkettejanne sekä niiden helvetillisiä hyllyrivistöjä asioimalla niissä; ettekö voisi lopettaa tuota ostoskäyttäytymistä?

  3. Iso ja halpa tusinatavara syntyy siitä, että te itse vaaditte ihan tarpeetonta, loputonta tarjontaa ja valikoimaa mitä tarpeettomimpia tuotteita joka helvetin hypermarkettiin. Pystyttekö itse hillitsemään omaa haluamistanne? Itse en ainakaan tarvitse härkäpapuja tai muutakaan ylimääräistä lähikauppaani. Muutama hyvä, laadukas tuote riittää.

 9. Joku? täällä sanoi, että ei tarvita, eikä hän ainakaan kannata isoja maketteja S+ K. Mitähän sitten syödään, täällä maaseudulla? Ja kun tuo Alko on marketissa, niin se taatusti ei pärjäisi yksinänsä, ei saataisi edes juotavaa. Eipä silti, en minä kaipaa.

  1. Siis eikö maaseudun örmyille todella kelpaa lähikauppa/ pikku kyläkauppa sekä omat viljelijä-naapurinne, josta voitte hakea tonkalla maitoa ja kananmunia? Kiljutkin osaatte keittää itse, ettekä viineistä tajua, niin montako hyllyriviä kevytmaitoo ja täysmaitoo ja maksalaatikkoo tarvitsette lähikauppoihinne?

   1. Kun täällä maaseudulla nämä marketit ovat niitä lähimmäisten lähikauppoja. Piti tänään mennä, mutta enpäs ehdi, kun yhtäkkiä puski taivaalta sitä lunta. Pitää kai alkaa lumitöihin.

    1. Kyllä täällä Tampereellakin minun lähikauppias möi tuossa yhtenä syksynä omia omeniaan, joista heti mietin, että kukakohan sääntöjä valvova pilkun nussija siitäkin tekee lopun; joten ostin ison pussillisen niitä ja tein herkullista pekaanipähkinä-omenapaistosta!

     1. Minä en väittänyt etteikö täällä syötäisi lähiruokaa, potaatit jne. Ne vaan taitavat olla vielä lumien alla ja sitä tulee lisää taivaan täydeltä. Lähijuotavaa ei oikein taida uskaltaa kauppaan viedä.

  2. Oletteko koskaan laskeneet sen ruokahävikin määrää sekä ilmastohaittaa mikä teille turhan valikoimat ja massiivisen tarjonnan ylläpidosta syntyy, kun vaaditte saada kaiken ja kun mikään ei teille riitä?

   1. Sitten nyrpistellään nokkaa vielä, että ”pyh, kyläkaupassa ei ollut tuoretta avocadoa ja parsat oli homeisia!”

    Teidän omat kissat mikroon!

 10. Himonsa kullakin!
  Joku himoitsee vinkkuja, toisella on lihanhimo, ”hedelmälihan”!

  1. Toiset nassuttaa joko sikaa tai hirveä kyllä sinne sopii myös poro terv tepivaari

  2. Joihan Jeesuskin viiniä, vai mitä ne puheet ovat että muutti veden viiniksi ??

 11. Minulle on jäänyt ikimuistoisen loistava, voimaannuttava ja hupaisa kokemus siitä, kun vegaanisen eks-miesystäväni kanssa yhtenä keväänä menimme erään kivan pikku kahvilan terassille nautiskelemaan ja sopimaan riitamme — mies tilasi jotakin sorbettia (en muista mitä) itselleen, ja minä pikkusuolaisten ystävänä tilasin palan juustopiirakkaa kukkaisan teeni kanssa.

  Tuo piirakan pala oli kuitenkin niin iso, etten jaksanut sitä syödä kokonaan, ja päädyin tuota murehtimaan, että veisinkö loput kotiin koiralle serviettiin käärittynä — niin vegaaninen mies uhrautui herrasmiesmäisesti ja sanoi syövänsä tuon lopun, ettei mene hukkaan.

  No, ihmetellen uteliaana sitten katsoin, kun hän piiraan lautaselleen siirrettyään reippaasti maisteli tuota suolapalaa voitonriemuisen ilmeen levitessä hänen kasvoilleen; jolloin kysäisin viattomasti, että miltä se nyt sitten maistui?
  No, siinä ei kauaa tarvinnut vastausta odotella, kun kuuluvaan ääneen kaikkien ihmisten meitä ympäröidessä mies julisti avoimesti suolaisen juustopiiraan maistuvan nänniltä. 😀
  Tuo riemastutti minua jostain syystä paljon, ja iloisesti jatkoimme pöytäkeskustelua ympärillemme vilkaisemattakaan, kunnes nännipiiras oli syöty ja poistuimme sitten seuraavaan kohteeseen nautiskelemaan kevät-illasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *