Velkapuheet ovat saavuttaneet hysteerisyyden rajat- vaaliteemalta putosi pohja pois !

Talousprofessorit kyllästyivät kokoomuksen leikkauslistahöyryämiseen vaaliteemana. Kaikki, jotka tuntevat valtiontalouden logiikkaa ilman poliittista rättiä silmillä, voivat helposti yhtyä näihin talousviisasiin. Korkman on jo yksin tätä korostanut. Yksityistalous lisäksi rinnastetaan valtiontalouteen eikä ymmärretä julkishallinnon toimintaa, miksi kansaa kusetetaan oikein hevosen vehkeillä.

Ainoa nopea ja pitkän tähtäimen tositoimi valtiontaloudessa on saneerata julkishallinnon ostotoimintaa n. 50 mrd € / v. erikseen sovitulla tavoitteella, esim. 10 % = 5 mrd / v.  laadun ja määrän kärsimättä. Lisäksi myös siirtämällä vähemmän tärkeitä myöhempään ajankohtaan. Mutta kynnyksenä on se, että leikkaukset tulevat tiputtamaan mm. niiden myyjien, eli yksityisen puolen liikevaihtoa ja katteita rajusti.

Vaalikampanjoiden velkapuhe on ”hysteeristä” ja ”harhaanjohtavaa”, sanovat talousprofessorit | Yle Uutiset

14 vastausta artikkeliin “Velkapuheet ovat saavuttaneet hysteerisyyden rajat- vaaliteemalta putosi pohja pois !”

  1. En kyllä ymmärrä miten nuo kolme lausuntoa vievät vaaliteemalta pohjan ?

    Se toki on totta, että SDP ei halua puhua tästä teemasta, mutta se on heidän ongelmansa, ei muiden.

    1. No ei noissa lausunnoissa ole mitään mikä veisi pohjan velkakeskustelulta, oikeastaan asia tiivistyy lopussa :

      ”Kaisa Kotakorpi on samaa mieltä kuin Vartiainen, Puhakka ja Korkman. Välitöntä hätää ei ole, velka ei ole karannut käsistä. Toisaalta sopeutustoimien lykkäämiseenkään ei ole syytä. Näköpiirissä ei ole nousukautta, joka olisi erityisen suotuisa hetki.”

        1. Tarkoitat siis demujen ideaa eli lisää velkaa, koska talouden ja työllisyyden kehittyminen maksaa ne pois.
          Mistään ei tarvitse leikata ja rahaa voidaan edelleen jakaa holtittomasti.

  2. Sopeutumistoimet ovat välttämättömiä, ei siitä mihinkään pääse.

  3. Tapaan lukea ajatuksella, mutta ei tämä nyt siitä muutu miksikään, että nuo lausunnot pudottaisivat pohjan velkakeskustelulta. Se on omituinen tulkinta, ei ainoastaan siksi, ettei sellaista lausunnoissa esitetä vaan myös siksi, että kyseessä on kolmen henkilön näkemys.

  4. Luettu on ajatuksella eikä kukaan noista haastatelluista henkilöistä pidä kasvavaa valtionvelkaa ongelmattomana.

    Vartiainen: ”Sillä on valtava ero, käytetäänkö sitä [valtion velka] investointeihin ja rakenteellisiin toimiin, jotka edistävät talouden ja yhteiskunnan kehittymistä pitkällä aikavälillä – vai käytetäänkö sitä johonkin, joka tukee kansalaisten hyvinvointia vain tällä hetkellä.”

    Tämä hallitus esim. otti lisää velkaa jakaakseen huonosti kohdistettuja sähkötukia hyvätuloisille. Kuin myös ylimääräiseen lapsilisään jne.

    Kotakorpi: ”Harva poliitikkokaan uskaltaa enää lupailla, että ongelmat hoituvat vain talouden tai työllisyyden kasvulla.”

    Lähinnä pääministeri Marinin johtamalla sdp:llä tuo yllä oleva on ainoa velanhoitokeino. Ainakin Marinin vaalitenttivastausten perusteella.

  5. Menoja täytyy leikata, jostain. Mutta kannattaa muistaa, että leikkaaminen tuista leikkaa samalla myös ostovoimaa ja kysyntää. Siitä eivät hyödy yrityksetkään jos asiakkailla ei enää ole rahaa.
    Kokoomuksen logiikka tuntuu usein menevän niin että kun köyhältä VIE rahat se kannustaa tekemään töitä mutta rikasta kannustaa töihin se kun hänelle ANNETAAN rahaa.
    Todennäköisemmin kuitenkin köyhän raha päätyy kulutukseen ja ylläpitää siten kysyntää mikä on talouden toimimisen ehto.
    Oppivelvollisuusiän noston voisi kyllä vaikka perua, se maksaa eikä kohdennu niille jotka sitä tarvitsevat. Lisäksi se vei monesta lukiosta kirjat ja siirsi kaiken oppimateriaalin verkkoon koska kunnan pitää nyt maksaa kaikki. Oppimisen kannalta se ei välttämättä ollut ollenkaan hyvä asia.

  6. Asia yksinkertaisesti on niin, ettei Suomen velkatilanne ole sellainen katastrofi, kuin höyrytään, vaan EU n keskitasoa. Korot nousevat, se on selvä ja jotain on tehtävä suunnitelmallisesti ajan kanssa niinkuin tuolla yhden mertittävän jo mainitsin.
    Byrokratian purku on helppo mantra ja huutelu juuri alkaneesta sote- uudistuksesta.
    ”Tapoja” tasapainoon on monia, joista yksinkertaisin on poliittisten mölyapinalaumojen julistama valtava leikkauslista.
    Kaikkia toimia pitää tehdä, mutta hallitusti, myös veroratkaisuin pimeästä päästä ja yläpäästä.
    Kerrankin talousasiantuntijat tulivat tulivat julkisuuteen oikea-aikaisesti.

    1. No en kyllä koe, että julkisuudessa olisi ollut pulaa talousasiantuntijoista,.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *