Tarvitaan uutta talousajattelua nykyisen ahdasmielisyyden rinnalle

Tämä uusi ryhmä keskittyy paljon tehokkaampaan, mutta kaikkia mukana pitävään, uuteen teknologiaan, luontoon ja velkasuhteen hallintaan. Kannnattaa lukea. Paskaa tulee lentämään.

Talouspolitiikka | Suomessa aloittaa uusi ajatus­paja, joka haluaa eroon talouskuri­puheesta: ”Olen varautunut paska­myrskyyn”: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009904507.html

 

15 vastausta artikkeliin “Tarvitaan uutta talousajattelua nykyisen ahdasmielisyyden rinnalle”

  1. Heikki, Hesari sanoi:
    KESKUS on osa European Macro Policy Network -verkostoa, jonka on perustanut vuonna 2021 saksalainen Dezernat Zukunft -ajatushautomo.

    Ja kyseisen ajatushautomon suurin rahoittaja on Open Philanthropy, joka puolestaan on Dustin Moskovitzin projekti. Hän on yksi Facebookin perustajista. Meidän ei tarvinne kertoa mikä tässä on ongelma.

    Tietenkin kuuntelen mielenkiinnolla heidän ajatuksia. Tietenkin toivon että sieltä tulee positiivisia ajatuksia. Tämä aihe on hyvä. Tavoite on hyvä. Mutta olen aina sitä mieltä, että pitää seurata rahaa. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

    1. Rahaa voi seurata monin eri tavoin tai raha voi seurata ihmistäkin. Se on väline, ei herra ! Se pitää alistaa palvelemaan ihmistä eikä ihminen rahaa !
      Siinä on suuri ero.

  2. Tästä olen Heikki samaa mieltä. Ja toivon että uudet toimijat haastavat hallituksen pöhköilyjä terävästi.

    Se ei muuta sitä, että vapauden hinta on jatkuva valppaus.

  3. Sielläkö se Liisa nykyään onkin? Vaikka en minä muutenkaan mitään ymmärtänyt.

  4. Mistähän löytyisi sellainen puolue ja taloustieteilijä joka rinta rinnan ja yhtä aikaa uskottavasti kantaa huolta vähävaraisista ja siitä että on rahaa millä huolehtia heistä pitkän päälle.

  5. ””Raha on kaiken pahan alku”” : Laitettu apostoli Paavalin sanomaksi lauseeksi.

    Mutta oikeasti Paavali sanoi : ””Rahan HIMO on kaiken pahan juuri. (Tim 6:10)
    Hän ei siis tarkoittanut että sinänsä rahassa olisi jotain pahaa.

    1. Kyllä mutta äänestävä kansa elää joko päivässä tai myös tulevaisuudesta huolta kantaen

  6. Saa nyt sitten nähdä, tuleeko tästä jotain asiaa vai jääkö se tyypillisen jargonin tasolle.
    En ihan vielä pidättäisi hengitystäni…

  7. Ymmärtävätkö kaikki, että se oman lompakon talous, reaalitalous, rahatalous, koko makrotaloudesta edustaa vain 5 %: n osuutta.
    Finassitalous, joissa valuutoilla, pörsseissä ostetaan, myydään, vaihdetaan eri kursseilla valuuttoja, finansseja edustaa 95 % koko
    ”roskasta”, johon pikkiriikkisillä lompakoilla on kulisaisen rooli.

    ”Finanssitalous tarkoittaa markkinoita, joilla ostetaan ja myydään rahoitusta, reaalitalous puolestaan todellisten tuotteiden ja kiinteiden investointien (kiinteistöt, työvälineet jne.) tuottamista ja kuluttamista. Alun perin finanssimarkkinoiden tarkoitus oli yksinkertaisesti mahdollistaa tavaroiden ja palveluiden tuottaminen rahoittamalla sitä – esim. lainaamalla tietyillä ehdoilla yrittäjälle alkupääoma, jotta tuotanto on mahdollista käynnistää. Rahoitus on siis tuotannon välttämätön osa. Nykyään arvopaperikaupasta itsestään on muodostunut merkittävä talouden osa-alue, joka ei välttämättä enää ole yhteydessä konkreettiseen tuotantoon.”

    Tämäkin blogin näkemys kriittisestä talousajattelusta pitää ottaa vakavasti, sillä näillä perinteisillä yks’niittisillä kaavoilla saadaan yhteiskunta sekaisin ellei uutta ajattelua löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *