Suomessa ylintä valtaa käyttää eduskunta – ei SAK.

Huolimatta siitä, että työehtosopimukset ovat voimassa, SAK uhkailee ja kiristää demokraattisella mandaatilla toimivaa hallitusta poliittisilla lakoilla.

Näin ollen SAK asettaa itsensä demokratian yläpuolelle ja tämä on laillista koska vuodelta 1946 peräisin oleva työrauhalainsäädännön pohja sen mahdollistaa

Vasemmistojohtoinen AY-liike saa siis oikeastaan ihan mistä tahansa syystä, kuten vaikkapa väärästä vaalituloksesta tai julkisuuteen vuotaneesta, puoluepolitiikan tasolla liikkuvista motiiveista aiheuttaa kymmenien tai satojen miljoonien vahingot yhteiskunnalle, yrityksille, yrittäjille ja työntekijöille.

Se miten SAK haluaa liittää hallituksen koko työelämäuudistus ja sosiaaliturva paketin palkkamallineuvotteluihin kertoo siitä, että SAK ei halua neuvotella mistään vaan pitää kiinni vallasta, joka sille ei kuulu.

Toivottavasti hallitus ei anna tuumaakaan periksi, ei piiruakaan vaan antaa SAK: n kusta omiin muroihinsa.

48 vastausta artikkeliin “Suomessa ylintä valtaa käyttää eduskunta – ei SAK.”

 1. Antaa lakkoilla vaikka tuomiopäivään asti, sillä kyllä se ennen pitkää routa porsaan kotiin ajaa, eli työntekijän takaisin työpaikalleen, kun suolenmutka ja pankkikirja huutaa ei oota.
  Purran tulee lyödä valtiontalouden rätingit pöytään, sillä muuta vaihtoehtoa ei ole säilyttää hyvinvointivaltio, kuin asettaa työ,-ja sosiaalilainsäädäntömme verrokkimaidemme tasolle.
  Jos nyt lähdetään peruuttelemaan hallitusohjelman kirjauksista, niin silloin käy niin, että kun punikeille annat pikkusormen, niin hetken kuluttua se vie koko käden.
  Yksi pelko minulla on, nimittäin Orpo kun yrittää olla kaikkien kaveri, niin hän saattaa lähteä antamaan lisää siimaa punikeille.

  1. Arvi, olemme samoilla linjoilla ja mielestäni huomionarvoista on myös se, että SAK lakkoilee hallituksen esityksiä vastaan, joista on ollut tarkoitus neuvotella.

   Toisin sanoen SAK lakkoilee koska se ei saa sanella ja tästä se syyttää hallitusta.

   Olen jo pitkään ajatellut, että vasemmistojohtajat ovat ” varttihulluja” ilmaisu joka kuvaa mielentilatutkimuksessa alentuneesti syyntakeiseksi todettua henkilöä.

   1. Sehän on selvää, että punakaartilla on keskeisenä tavoitteena kaataa nykyinen hallitus ja saada tilalle Marinin hallituksen klooni.
    Uskon kuitenkin että kansalaisten enemmistö ei tälle punakapinalle lämpene, maa on katastrofaalisessa rahoitus,-ja kauppavajeessa, niin lakkoilemalla ammumme vain kuulan kalloomme noin niinkuin kuvainnollisesti.

  1. Kyuu, juuri näin ja erityisesti sitä toivoisi tuollaisissa asemissa olevien ihmisten kesken.

 2. Ay ei lakkoile nykyisiä sopimuksia vastaan, vaan niiden radikaaleja heikennyksiä vastaan.

  ”Potaskaprodukaattorit” ja puoluepuppugeneraattotit taas vauhdissa.
  Työmoraali putosi persujen likakaivoon ja hukkui.

  Tämä taas tästä aapislukutaidottomuudesta riittäköön.

  1. Karjalainen, avauksessa ja aiemmassa kommentissani totean sen, että työehtosopimukset ovat voimassa kuin myös sen miksi vasemmistojohtoinen Ay-liike lakkoilee, joten et tuonut keskusteluun mitään lisää.

   Tuon höyryämisen voit jättää omiin avauksiisi ja jospa joskus pohtisit sitä oman lukutaitosi tasoa sen sijaan että leimaat muita lukutaidottomiksi.

 3. AYn on sikäli helppo vaatia ja valittaa koska sillä ei ole vastuuta valtiontalouden kestävyydestä.

   1. En haluaisi jankuttaa mutta jopa monet keskustalaiset, vihreät jopa demarit ovat puheissaan olleet sitä mieltä että jostain on leikattava

  1. Matti, totta puhut, Ay-liikkeelle ei ole vastuuta valtiontaloudesta, eikä myöskään työpaikoista.

 4. Ay:n tehtävä on neuvotella ja sopia työhehdoista työnantajaorganisaatioiden ja tai työnantajien kanssa niin, että työnantajan on mahdollista saada tuotteensa kaupaksi kilpailukykyisesti ja maksaa siitä työntekijöille sovittu palkka.
  Ay:n tehtävä on tiukoissa tilanteissa pyrkiä sopimuksiin, jossa työnantajaorganisaatio pystyy sopeutumaan markkinoilla ja minimoimaan myös työntekijöiden menetykset- neuvottelemalla.

  Siihen ei tällaisia poliittisesti sokeita hallituksia tarvita.
  Työnantajat ja osaava ammattiyhdistys pitää tämän maan rattaat pyörimässä. Tällainen hallitus tuhoaa. molemmat.

  1. Punademarin sokeus tosiasioita kohtaan ei ole uutta eikä yllättävää.
   Tosiasia on, että menot ylittävät tulot eikä niin voi jatkaa.
   Tosiasia on, että menojen supistaminen tarkoittaa, että on leikattava – veroen merkittävä kiristäminen ei ole mahdollista.
   Tosiasia on, että ylipaisunutta avustusten ja tukiaisten määrää on leikattava ja se koskee todellakin vain niitä, jotka tukiaisia ja avutuksia saavat.
   Tosiasia on, että tuo vältämätön leikkaaminen laskee nykyisin tukiaisia ja austuksia saavien elintasoa, minkä ylläpitäminen velalla ei voi jatkua.
   Toki tosiasia on myös, että pääomatulojen verotusta pitäisi kiristää ja erilaisia verottomia pääomatuloja pitäisi alkaa verottaa.

  2. ”osaava ammattiyhdistys pitää tämän maan rattaat pyörimässä”
   mistähän me tällaisen löytäisimme, kaunista mutta utopiaa mielestäni

 5. Mietin tuota mitä Matti aiemmin – vallan ja vastuun jako.

  Minkälainen vastuu pitäisi laittaa AY-liikkeelle, joka oikeuttaisi heidän vallan? Tanskassahan AY:n vastuulla on työllisyyspalvelut. Jos se vastuu laitettaisiin heille ja tulot riippuisivat tuloksista?

 6. Ylintä valtaa käyttävä lisää toimillaan lapsiköyhyyttä ja
  sitä lisää pienet palkat ja työttömyys.
  https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000010039394.html
  Linkki on liitteenä siksi että mielipide ei ole ainoastaan
  vähäpätöinen vallankäyttäjän toimi.
  – Tulevaisuus on lasten miksi siihen ei satsata
  ja sama koskee myös koulujen opetusta joka on painunut
  ala-arvoiseksi.

  1. Tämä nyt ei liity otsikkoon mutta en pidä siitä että oppimistulosten ja rahan välille niin monet asettavat yhtäläisyysmerkin

  2. Niilo, tutkimuksen ajankohta kannattaa huomioida, tulevaisuudesta saa toki arvailua.

 7. Näistä Pisatuloksista vähän.
  Näkyy politikoilla olevan vakaa usko rahan voimaan, että se on se lääke jolla oppimistulokset saadaan nousuun.
  Mutta minä olen sitä mieltä, että vaikka työntäisimme rahaa miten paljon hyvänsä kouluille ja koulutukseen, kun se tärkein, eli kuri ja järjestys on retuperällä.
  Se vanha viisaus joka sopii tähän(kin) kuin nyrkki silmään, eli rajat on rakkautta.

  1. ….sanon sen vielä, että oli harmi että opetusministeriksi päästettiin punavihreää aatetta tunnustava Henrikson.

   1. Pelkäätkö että jatkaa edellisen opetusministerin Li Aderssonin viitoittamalla tiellä, hänen ministeriaikanaanhan Pisa-tulokset lukemisen ja matematiikan kohdalla tippuivat jyrkemmin kuin koskaan ennen

 8. Tämä nyky”hallitus” haluaa Suomesta oikeistodiktaduurin.
  Esim. Hallitus haluaa määrätä toimillaan missä pienituloinen ihminen saa asua. Eli Suomeen halutaan slummit Ameriikan malliin. Hienoa, todella hienoa. ”Hallitus” EK:n juoksupoikana haluaa määritellä työelämän sääntöjä yksinoikeudella. Jos moinen tapahtuisi esim. Ranskassa Audit olisi jo tulessa. Presidentti Niinistö puhui eilen keskinäisen luottamuksen tärkeydestä. EK:n jalkarätti (hallitus) ei vissiinkään tiedä moista sanaa olevankaan.

   1. Pläjäys vasemmistopropagandaa.

    Yhtä lennokasta kuin vasemmistolainen talousajattelu.

  1. Täällä Suomea hajottaa sisäisesti persut, jota tukee hampaaton orpolainen. Persut Luukkasen tapaan saavat putteopssun nauramaan, kun Suomi hajoaa.

 9. EK on sanonut, että hallitusohjelmassa on kirjoitettuna 11 toivetta vaikka heillä oli niitä 10. Laulun sanoja mukaellen ”Häkämiehen syli se on lämpöinen ja lempeä on silmäin loiste” sopii helvetin hyvin tämän kokopersu-hallituksen tunnuslauseeksi.

  1. Joopa joo, mutta on ihan totta, että meillä on yrittäjäystävällinen oikeistohallitus, luojan kiitos.

   Suomi tarvitsee lisää yrittäjiä ja yrityksiä, pitää olla aivan idiootti ellei tätä ymmärrä.

   Työelämää on välttämätöntä uudistaa, jotta se on mahdollista.

   Ei ole olemassa taikaseinää, josta tulee loputtomasti rahaa tulonsirtoihin.

   Sosiaaliturvaverkko on rakennuttu suurten ikäluokkien työllä, nyt suuret ikäluokat ovat eläkkeellä ja puskurit on syöty jo kauan sitten.

   Suomi on elänyt velaksi viimeiset 15 vuotta, mutta mistään ei tarvitse tinkiä, ei kerta kaikkiaan mistään.

   No vasemmisto esitti vaihtoehtonsa, jotka olivat jotain huvittavasta naurettavaan.

   1. ”Ei alamittaista sinne kelpuuteta.”

    Juhak, äläs nyt, suuri johtaja ja ellei muu niin harhaanjohtaja on puhunut.

 10. Eläkeläisenä vähän harmittaa kun ei kuten AYllä ole mahdollisuuksia edes yrittää painostaa hallitusta eläkeläisille mieluisiin ratkaisuihin, sama tietysti myös nuorilla jotka eivät vielä työelämässä ole. Harmitusta vielä lisää että joudumme osaltamme kuitenkin maksumiehiksi lakkojen surauksiin.
  Äänestää sentään saamme ja siksi sitä toivookin että vaaleilla valitut päättäisivät siitä millaista on meno Suomessa. Tässä vaaleilla päättäjien valitsemisessa on sekin hyvä puoli että demokratian toteutuminen varmistuu kun aina neljän vuoden välein vaihdetaan enemmän tai vähemmän vasemmalla tai oikealla oleviin. AY on ollut ja lienee aina jatkossakin vasemmiston asialla.

  1. Matti: ”AY on ollut ja lienee aina jatkossakin vasemmiston asialla.”

   Näin se vaan on, vaikka yleisesti ottaen ammattiliittojen jäsenten enemmistö ei yleensä ole punikkeja. Poikkeus tietysti tässäkin asiassa vahvistaa säännön.

 11. Punikit on , Juhani Putkinen, lahtareitten sata vuotta sitten antama nimitys. Ei sovi enää nykyaikaan. Vaikka itse jostain syystä elätkin noissa mielestäsi ”kultaisissa” ajoissa. Olet mielestäsi tuhoamassa nykyisen hallituksen tavoin suomalaista sopimusyhteiskuntaa. Toivottavasti maastamme ei tule yhden totuuden valtiota eli diktaruuria jota sinä niin kovasti vaikutat toivovan. Eli sekoomuksen enemmistöä eduskunnassa. Tämän hallituksen toimilla ei tosiaan ole pelkoa siitä..

  1. Iivo, nähtävästi käsityksesi sopimusyhteiskunnasta tarkoittaa sitä, että mikään ei muutu. Demokratia toteutuu ainoastaan silloin kun vasemmisto on vallassa ja vasemmistojohtoinen ay-liike on korkein vallankäyttäjä?

  2. Ottaen huomioon punademuhallituksen katastrofaaliset toimenpiteet, melkein mikä tahansa on parempaa.

 12. Hallitus jos ei pysy hallitus ohjelmassa pitäen kiinni summista on luopio

  Nyt valtion varain ministeri uumoilee niiden päälle lisä summia maksuun ja periä niitä kansalta terv tepivaari

 13. Höpö höpö, hallitusohjelma on pohja ja jos muutoksia tapahtuu niin niihin pitää reagoida, eikä toimia kuin edellinen hallitus.

  1. Nimenomaan – ei koko ajan uutta velkaa omien typeryyksien kustantamiseksi, kuten edellinen hallitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *