Tonneittain ilmaista ruokaa jää pilaantumaan metsiin.

Ja tämä toistuu ihan joka vuosi, mutta miksi?

Kun katsoo karttaa niin valtaosa suomalaisista asuu lähellä metsää ja pirun iso osa myös lähellä vesistöä ja tästä huolimatta sieniä ja marjoja taitaa jäädä enemmän metsiin kuin mitä niitä poimitaan.

Suomen vesistöt ovat täynnä kalaa, ihan aitoa luonnossa kasvavaa villikalaa, jonka pyytämiseen ei paljon taitoa tarvita, eikä kalliita investointeja.

Ihmisten puutarhoissa marjat jäävät puskiin ja omenat mätänevät maahan, kun ruutuaika on kaiketi tärkeämpää.

Sitten manataan kaiken kalleutta ja kadehditaan kun toisilla on varaa kotimaiseen kalaan, kotimaisiin marjoihin ja hitto kun sienetkin ovat muita kuin herkkusieniä, vaikka ei niissäkään mitään väärää ole.

Onhan sitä varaa kun aamulla kello soi viideltä askareisiin joiden jälkeen, puutarhaan, metsään tai veden äärelle päivä toisensa perään ja iltapäivisin /iltaisin perataan, putsataan,pakastetaan, säilötään jne.

Selkää särkee ja joka paikkaa kolottaa, mutta kyllä se vaivan näkeminen sitten palkitsee niin ruokapöydässä kuin lompakossakin.

12 vastausta artikkeliin “Tonneittain ilmaista ruokaa jää pilaantumaan metsiin.”

 1. Samaa olen ihmetellyt minäkin ihmettelystä päästyänikin, että täälläkin on rannat täynnä kesäasukkaita, mutta kalastamistarkoituksessa ei kyllä paatteja järvenselillä näy ja marjametsälle ei juurikaan kehenkään toiseen törmää samassa tarkoituksessa. ( Thaimaalaisia on )
  Sieniäkin on metsät täynnä ja varsinkin tänävuonna on ennätyksellisesti ollut kanttarelleja ja tatteja kerättäväksi, rouskumme ovat vielä keräämättä.

  1. …..ja vaikka kyllä pystyisimme ostamaankin kyseiset tuotteet, niin se luonnossa liikkuminen on kyllä mansikka kakun päällä.

  2. Arvi, sama täällä toisella puolella Suomea. Sieniä on niin paljon kuin vaan haluaa poimia ja on niitä sitten kyllä tullut myös poimittua, kuin myös puolukkaa. Mustikka jäi hieman vaatimattomaksi, mutta kyllä sitäkin tuli ja pensaista tuli herukkaa oikein hyvin.

   Omenoita on ollut aivan oksat väärällään ja kalaa on tullut erittäin hyvin.

   Ilo on ollut viedä myös äiteelle ja appivanhemmille.

   En tiedä, kait se on niin kun on lapsena opetettu ettei kaikkea tuoda valmiina eteen niin sillä sitä sitten vaan luonnostaan menee.

 2. Veneitä on vaikka muille jakaa Näsijärven ja Pyynikin Pyhäjärven rannat täynnä. Niistä sadoista 30 % on köli taivasta kohti ja toiset mokomat makaa käyttämättöminä. Muutamat harrastajan verkot näkyy Rauhaniemen edustalla tai Pyhäjärven puolella. Taimenen narraajat Arboretumin rannalla ja Tammerkoskessa.
  … mutta ökyveneitä on laiturit täynnä, jotka pari kertaa kesällä ottavat köydet poijusta irti. Ja skuutit kyllä pörräävät. Se on sitä kalastuselämää.
  Sohvaperunat taas eivät metsään mene hirvikärpäsiä pelkäämään ja karu tai susi tulee syömään. Foodoora tuo pizzan sohvalle.
  Tammelantorilla vietnamilaismyyjät (90% kaikista myyjistä) huutelevat; ”maista herra puolukka, käsin eilen poimittu, hyvää herra, maista !” Puolukat ja marjat torin laidalla kylmäkontissa viikko tolkulla.

 3. Kyllä Tampereella saa matkata melko kauas ennen kun on puolukka metsässä

  Ei ne noin vaan ole oven pielestä alkavia nekään kaikilla mutta esim itsellä on marjametsät n 60 km päässä

  Ja kun katsoo paljonko bensaa palaa matkaan ollaan kyllä kannattavuuden rajoilla

  Kokonaan oma lukunsa onkin siinä ettei toisien terveyden vuoksi he eivät metsiin mene

  Esim omalla kohdalla on ollut jalat tän syksyn huonossa kunnossa joka alkoi jo elokuulla

  Mutta onneksi naapuri kävi jotenka sain mustikkaa ja puolukkaa talven varalle

  Mutta kaikilla ei noin ole ennen keräsin kahdelle vanhemmalle naiselle marjat talveksi

  He ovat nyt poistuneet maapallon päältä terv tepivaari

 4. Sieniä en tunne kun kanttarellin jotenka jää metsiin mun ei kannata niitä keräillä ja leikkiä venäläistä rulettia terv tepivaari

 5. Meillä hoitaa peurat omenat puusta ja perunat maasta, marjat pensaista. Rastaat hotkivat mansikat ja vene on vettä puolillaan. Selkäkin vielä on kipeä. Sieniä ei ole muuta kuin kärpässieniä, eli kauppaan on mentävä.

 6. Periaatteessahan mikä luonnossa ei mene hukkaan, vaikka se ei ihmisen suuhun päädy. Se menee eläimille, linnuille, ötököille, ravinteeksi kasvustolle ja seuraavaan vuoteen kasvualustaksi ja runsauden tuottajaksi.

 7. Isot ikä luokat on ennen ollut näitä metsissä kulkevia mutta kyllä se heidän osalta tulemassa tiensä päähän

  He eivät sinne metsiin enää itse pääse koska ne metsät ovat liian kaukana mistä vois saada vaikkapa sieniä

  Itseltä ne jää metsiin koska en niitä tunnista kun kanttarellin saavat ne sitten muut olla minulta rauhassa

  Eikä ne silti hukkaan mene ne menee eläinten vatsaan niin sienet kun marjatatkin

  Loput lahoaa metsä pohjalle ravinteiksi terv tepivaari

 8. Luonnonantimien hyödyntämisessä on oppirahat maksettava, eikä kaikilla ole slkupääomaa valuutassa eikä luonnon tuntemuksessa.
  Masennus voi yllättää.

 9. Ei mahdu enempää, ei vaan mahdu enempää.

  Pitää varmaan alkaa välillä syömään vai hakisiko sitä kolmannen pakastimen ?

  Siinäpä kysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *