15 vastausta artikkeliin “Unohdettu näkökulma työmarkkinakeskusteluun.”

 1. Hallituksen tavoite työllistää satatuhatta uutta ja
  samaan aikaan tulee satatuhatta uutta työtöntä?
  Ojalan laskuopin mukaan se tekee
  kaksisataatuhatta työtöntä hallituksen työllistettäväksi.
  Hallituksen pitäisi perustaa valtion firma
  ja sitten pitäisi miettiä mitä firma alkaa teettää myytäväksi
  ja tietty voitolla sillä tappiolla ei.
  Onhan niitä valtion firmoja ollut,
  mutta politikot ovat ne tuhonneet?

  1. Niilo, eikös Marinin hallitus jo yrittänyt perustaa valtion firmaa kun 75% hallituskauden uusista työpaikoista tuli julkiselle sektorille ja luonnollisesti velkarahalla?

 2. Onko tapauksia historiassamme että valtion perustama yritys joka toimii vapaassa kilpailussa yritysmaailman kanssa olisi tuottanut voittoa tai edes pysynyt pystyssä?

  1. Onko unohtunut se peeuaate, mikä on monien valtionyhitiöiden tehtävä kuten Posti, VR, terveydenhuolto, tai kunnallisten osakkuus- tai liiketoimintayhtiöiden ?

   1. Ei ole. Tosin Posti ja VR eivät ole mairittelevia esimerkkejä valtion johtajuudesta, mutta vaikea niitä on verrata liike-elämään jolla ei ole monopolistisia piirteitä ja valtion runsasta tukea.

    1. Sähkö, vesi ja terveydenhuolto ovat esimerkkejä, mitä julkiseksi palveluksi tarkoitettu yhtiöittäminen, jopa pörssiin, voi aiheuttaa ihmisille- katastrofin.

 3. Vaikuttaa hieman karkaavan aiheesta, joten kerrataan.

  Avauksen pointti on se, että yrittäjällä ei ole mitään velvollisuutta palkata ensimmäistäkään työntekijää.

  Tämä on mielestäni ensiarvoisen tärkeä asia muistaa kun puhutaan työmarkkinoilla oikeuksista, velvollisuuksista ja vastuista.

 4. No ei tietenkään ole velvollisuus työllistää mutta kuka sellasta on edes sanonut julkisesti ei tietääkseni kukaan terv tepivaari

  1. Tepi, kun siitä ei ole julkisesti puhuttu, niin ehkä se on unohtunut juuri siksi.

   Paljon puhutaan kyllä työntekijän oikeuksista, työnantajan velvollisuuksista.

 5. Työvoimapulasta puhuvat firmat huutavat valtiota apuun tukieuroineen ja me veronmaksajat sitäkautta rahoittaisimme firmoja.

  1. Niin no, eräs kalakaveri oli kovassa työvoiman tarpeessa täällä länsirannikon suunnalla ja hyvin tuo on onnistunut rekrytoimaan niin Suomesta kuin kauempaakin, eikä kyllä euroakaan ole valtiolta siihen tukea hakenut, eikä sitä ole myöskään väkisin annettu.

   Toki kaikenlaista tukea on tarjolla, kuin myös vaikuttaa olevan kaikenlaista työvoimapulaa, mutta aina kannattaa katsoa mitä mikäkin on.

 6. Miten niin velvollisuutta? Saahan ne kaikki työt toki tehdä itsekin jos haluaa.

  1. Norppa, totta.

   Hieman toki varsinkin vasemmalla laidalla vaikuttaa olevan sellainen käsitys, että työpaikka on oikeus, jonka mukana tulee työntekijän oikeudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *